גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קשה להיות דיפלומט ישראלי כשהסירנות מייבבות, אך צריך לשקול איך להגיב

סירנות עולות ויורדות הן כלי הנשק הסמלי של משמרת מחאה פרו־פלסטינית לאורך הגדר בשגרירות ישראל בוושינגטון ● במאבק הזה, דילמה מרכזית אחת נוגעת לטון התגובה: האם צריך לענות בתקיפות על כל ביקורת, או שכדאי לשקול דיפלומטיה של ניואנסים ושל זהירות

דגלים פלסטיניים בחזית שגרירות ישראל בוושינגטון, ומגאפונים פולטים את יבבות הסירנות ללא הפסקה / צילום: יואב קרני
דגלים פלסטיניים בחזית שגרירות ישראל בוושינגטון, ומגאפונים פולטים את יבבות הסירנות ללא הפסקה / צילום: יואב קרני

קשה מאוד להיות דיפלומט או דיפלומטית של ישראל בימים האלה. קשה כמובן להיות ישראלים בימים האלה, אבל בעוד שאיש אינו מוכרח לבלות את פגרת הפסח מעבר לים, דיפלומטים מעבר לים חוצים את קווי האש יום אחר יום.

יואב קרני, פרשנות | יחסי ארה"ב-ישראל נמצאים ב"שריפה מבוקרת", העלולה לצאת מכלל שליטה
יואב קרני, פרשנות | הג'וקר הפוליטי בארה"ב? רמז: לא עזה
יואב קרני, פרשנות | תוכנית ביידן: לצנן את היחסים הבינלאומיים ולנטרל מרעומים במזרח התיכון ובמזרח הרחוק

קווי האש הם בדרך כלל רק מטאפוריים, אם כי בימי האיומים האיראניים המטאפורה עלולה לקרום עור וגידים. אבל מלחמה קרה מתנהלת נגד הדיפלומטים כמעט באשר הם, כולל שערי השגרירות הישראלית החשובה ביותר בעולם, בוושינגטון.

קומץ פעילים אנטי־ישראלים הטילו מצור על גדרות השגרירות באוסף של דגלים ושל כרזות, ואגב רעש בלתי פוסק של סירנות מייבבות, מתוך לועותיהם של מגאפונים המוטלים על המדרכה בשדרת ואן־נס בצפון מערב וושינגטון.

מן העבר השני של הכביש משקיפות השגרירויות הגדולות מאוד של סין ושל איחוד האמירויות. חזקה על הדיפלומטים שלהן שהם מנידים מפעם לפעם בראשיהם ואומרים שהאמריקאים יצאו מדעתם בנחישותם להגן על חופש הדיבור.

בעגת המשטרה בוושינגטון, המחאה נגד ישראל היא "מאורע של התיקון הראשון", אשר נוסף לחוקת ארה"ב ב־1791, כדי להבטיח חופש דיבור מלא, ללא תנאי. חופש הדיבור הוא זה המעניק זכות למהפכנים בעלי פוטנציאל אלים לנסות ולהשבית את פעולתה של שגרירות זרה, להלך אימים על עובדיה ועל אורחיה, ולכפות רעש טורדני ומזיק על שכניה.

אבל זו אמריקה, ושטות תהיה להתלונן על מוזרויותיה, בוודאי לא בשעה שאנחנו מעריצים את מעלותיה.

ההסברה אינה "נכשלת"

ההתנפלות החושית על מצודת ישראל בוושינגטון מזכירה לנו את היקף נסיגתה של ישראל בדעת הקהל ובמערכת הפוליטית. ישראל אינה מוכרחה להתחשב בנסיגה הזו אם היא סבורה שחייה תלויים לה מנגד. אבל כדאי שהיא תשתחרר מרפלקס פיקת הברך, המביא אותה לייחס את דימויה הציבורי ל"כישלון ההסברה". ההסברה אינה נכשלת, היא פשוט אינה מסוגלת להסביר בפשטות מספיקה ובמהירות מספיקה את התמונות הבאות מעזה.

הנסיבות האלה מעמידות במבחן קשה את עצביהם של הדיפלומטים הישראליים ואת שכלם הישר. תפקידם הוא כמובן להגן על מדיניות ארצם, אבל אולי כדאי לבדוק את סבירות ההצלחה של הגנה קולנית ונזעמת. לפי שעה היא לא עזרה בשום מקום: מחוות סרק דרמטיות לא הועילו במוסדות האו"ם.

הן לא עזרו בפולין, כאשר שגריר ישראל התנפל בכעס על מראיין טלוויזיה אוהד במקום להביע צער על הריגת עובדי הסיוע בעזה, שאחד מהם היה פולני. הביקורת עליו בפולין הייתה כללית, משמאל לימין, מממשלה לאופוזיציה.

כשהדיפלומטים הישראליים נדחקים אל הקיר, חלקם נוטים לעודף דפנסיביות. מאז שישראל כ"ץ נכנס ללשכת שר החוץ, טון ההכרזות הבוקעות מן הדיפלומטיה של ישראל התחדד כמעט עד צרימה.

בעיית שר החוץ

עניין מסובך הוא להגדיר את תפקידו של שר חוץ בזמן משבר, בייחוד כאשר השפעת השר הזה על סדר היום המדיני והצבאי מוגבלת למדי. בעיית ההגדרה הייתה נחלתם של שרי חוץ ישראליים כמעט מאז ומעולם.

בן גוריון נטה להתעלם ממשה שרת, ולא העניק משקל יתר לגולדה מאיר; אבא אבן בממשלות אשכול וגולדה היה לפעמים רק קישוט מרשים מאוד בחלון ראווה מדיני; בגין לא הצליח להחליט אם הוא רוצה שר חוץ שימתן את דעותיו (דיין) או יקצין אותן (שמיר). ברק התייחס בכבוד אבל לא ברצינות אל דויד לוי; ונתניהו היה פחות או יותר שר החוץ של עצמו. איך לא, כאשר הוא מתלונן על היעדר אנשים המסוגלים להרכיב משפט יחיד באנגלית.

בהיעדר הגדרה ברורה, שר החוץ נאבק על מקומו ועל תרומתו. הרטוריקה הפומבית של השר הנוכחי נשמעת לא פעם כמו נועדה לאוזני חברי מרכז הליכוד יותר מאשר לאוזני המערכת הבין לאומית.

לא לגמרי ברור מה הוא קיווה להשיג בהתקפתו על נשיא טורקיה ביום ג', כאשר צייץ איומים על עתיד היחסים הכלכליים בין טורקיה לארה"ב. האם מישהו מן הדיפלומטים שלו עבר על הטקסט לפני פרסומו? מאימתי שרי חוץ של מדינות ריבוניות רומזים שהם יכולים לכוון את מדיניות החוץ והכלכלה של ארץ שנייה נגד ארץ שלישית?

השר כ"ץ מפורסם בכעסו הלא־דיפלומטי. על איומו של נשיא קולומביה, גוסטבו פטרו, לנתק יחסים עם ישראל, מר כ"ץ השיב בסוף החודש שעבר, כי פטרו הוא "חרפה לעם הקולומביאני". זה ניסוח היאה למאמרי מערכת, אבל הוא קצת לא שגרתי בשביל זה המופקד על מערכת דיפלומטית.

תגידו שוב? ניקרגואה?

קל לכעוס וקל לאבד עשתונות, בייחוד כאשר אנחנו רואים מי הם כמה מן הקטגורים העיקריים של ישראל, למשל בבית המשפט הגבוה לצדק בהאג. אל דרום אפריקה הצטרפה השבוע ניקרגואה, הרוצה להפליל את גרמניה על תמיכתה ב"ג'נוסייד" של ישראל בעזה. הדיקטטורה המשפחתית בניקרגואה היא המדכאת והמושחתת ביותר ביבשת אמריקה, עם רקורד מזעזע של הפרת זכויות אדם, של רדיפת מתנגדים פוליטיים, של התנכלות לכנסייה הקתולית ושל התעמרות באינטלקטואלים.

אבל בעוד שבניקרגואה הבלתי־חשובה מעיקרה אפשר לטפל בבוז הראוי לה ובתזכורת חסרת רחמים על פשעי שליטיה, טורקיה ראויה להרבה יותר זהירות. ההיסטוריה של היחסים מראה שאם דלתות אינן נטרקות הרמטית, יש דרך כלשהי חזרה. האמנם היה צורך לאסור על טורקיה להצניח באופן סמלי קצת מזון ובגדים בעזה?

היה על שר החוץ לדעת שבשבועות האחרונים התעצמה הביקורת על ארדואן בתוך ארצו, גם מצד האופוזיציה החילונית והליברלית, בגלל היקף המסחר שהוא מרשה עם ישראל. השפלת טורקיה בעניין הסיוע לעזה עזרה למשפילים לפרוק קצת זעם, משהו מעין תקרית הושבתו של שגריר טורקיה על שרפרף, לפני 14 שנה, כאשר אביגדור ליברמן היה שר החוץ. אבל האמנם היא היתה שווה את המחיר? אנחנו שומעים על "פגיעה אנושה" בענף הבנייה בישראל בגלל ההשפלה הזו. האמנם אין סוף מעשה במחשבה תחילה?

בשעה שניקרגואה הקטנה אינה חשובה, אירלנד הקטנה דווקא חשובה מאוד. ראש ממשלתה החדש נשא נאום אנטי־ישראלי חריף ביום השבעתו, השבוע. אירלנד עלולה להוביל ציר אנטי־ישראלי חסר תקדים באיחוד האירופי. אין טעם להוכיח אותה על פניה בציוצים אגרסיביים. צריך למצוא דרך לשכנע אותה שישראל מאזינה לדעתה. כללית, זה אולי מה שהדיפלומטים הישראליים צריכים לעשות. במקום להשיב ברוגז, אבל ללא תוחלת, על עמדות מרגיזות הם צריכים לעורר את הרושם שהם מאזינים בכובד ראש לביקורת. זה חשוב, מפני שברוב העולם שורר עכשיו הרושם (הלא צודק כשלעצמו) שישראל לעולם אינה מאזינה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים