גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock
בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

נראה כי חלק מאיכות החיים הסקנדינבית המפורסמת נובע מהבעלות על בתי קיץ או שימוש בהם. כמה פעמים בשנה, ובעיקר בחודשי החופשה השנתית של בתי הספר והעבודה בקיץ, נוטשים תושבי דנמרק, שבדיה ונורבגיה, בין היתר, את הדירות והבתים בערים, ועוברים לבתי החופשה שלהם, קרוב לטבע. ליד אגם, לא רחוק משפת הים, בקולוניות של כמה עשרות בתי עץ או לבד באמצע היער, הם מבלים עם המשפחה כמה שבועות של חופש. זהו חלק משמעותי מהאיזון בין עבודה לחיים שמדינות אלו שואפות אליו.

האי שמציג: קבלו בחינם בית ששווה מיליונים, בתנאי אחד
איזי ג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: אילו קווים יושפעו במיוחד?
WSJ | הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

בדנמרק, קו החוף של חצי האי יוטלנד לאורך הים הבלטי, וגם קו החוף המקביל לאורך הים הצפוני, כמו גם הקווים המפותלים של מאות האיים המרכיבים את הממלכה הדנית, מלאים בבתי קיץ.

לרוב, בעלות על בית קיץ עוברת במשפחה, אבל בהחלט ניתן לשכור אחד לשבועות הקיץ, או לקנות במיקום חדש, במחירים נוחים יחסית לדירות ולבתים. למעשה, הביקוש להם כה גדול, עד כי הדנים שומרים את הבתים הללו לעצמם. לזרים אסור לקנות כל בית המוגדר כ"בית חופשה", לא משנה אפילו אם הם אזרח של האיחוד האירופי או לא.

אבל בשבדיה הסמוכה, שהתברכה בשטחים אדירים ובאוכלוסייה דלילה יותר, שוק הנדל"ן ליברלי יותר, ובתי קיץ מוצעים לרכישה גם לתושבי מדינות שכנות, המעוניינים לבוא כדי ליהנות מהיופי של הקיץ השבדי הקצר, משפע של מים ושטחים פתוחים. זו אחת הסיבות לכך שכותרת מאמר שהתפרסם לאחרונה ב"טאגסשפיגל" הגרמני, קרא לגרמנים לנצל את ההזדמנויות הקיימות כעת בשל שווי הקרונה השבדית הנמוך והמשבר המתגלגל בשוק הנדל"ן השבדי - ולשקול לרכוש לעצמם בית קיץ שבדי במחיר שווה לכל נפש.

"חופשה בבילרבאו", כינה העיתון את ההזדמנות, על שם הכפר הדמיוני שמשמש הרקע לכמה מספריה של הסופרת השבדית אסטריד לינדגרן, וכתב כי "כעת זו ההזדמנות לבית קיץ בשבדיה". שיטוט באתרי הנדל"ן השבדים המציעים את בתי הקיץ הללו ואחרים מראה את השונות הרבה באיכות, ובעיקר במיקום שלהם. תמורת בקתה ללא חימום (אך עם אח), ללא מים זורמים אך ליד אגם, בצפון הרחוק של המדינה, תשלמו רק 195,000 קרונות שבדיות (62 אלף שקל). תמורת וילה בת ארבעה חדרים, 175 מ"ר נאים על פני שתי קומות ושטח מסביב של חמישה דונם, כשעתיים נסיעה צפון־מזרחה משטוקהולם, כבר תשלמו 5.25 מיליון קרונות שבדיות (1.8 מיליון שקל). יותר מ־2,000 בתי קיץ מוצעים כעת למכירה ברחבי שבדיה, לפי אתר https://www.hemnet.se/.

הקרונה בשפל של כל הזמנים

אבל הסיבה העיקרית לדיווח הגרמני בנוגע לתנאים המיטיבים נובעים מסיבות מקרו כלכליות. בשלוש השנים האחרונות צנחה הקרונה השבדית ביותר מ־20% מול האירו, והיא נמצאת כרגע בשפל של כל הזמנים מול המטבע של הגוש הכלכלי המאוחד.

הדבר מהווה הנחה משמעותית למי שבוחר דווקא לרכוש בשבדיה, ולא בדנמרק הסמוכה שהמטבע שלה שמר על ערכו מול האירו. לגרמנים המפנטזים על המרחבים הפתוחים שלרוב לא ניתן למצוא במדינה, או על בתים שאינם ממוקמים באזורים שהאוכלוסייה בהם לא תמיד רואה זרים בעין ידידותית, שבדיה נשמעת כמו חלום.

סיבה נוספת נוגעת לדינמיקה העדכנית בשוק הדיור השבדי: הוא הפך בשנתיים האחרונות למעין ברומטר שכלכלנים רבים מסתכלים עליו כדי לבחון כיצד מדיניות הריבית הגבוהה משפיעה על מחירי הדירות.

השוק השבדי ידע "התפוצצות מחירים" עד לתחילת משבר האינפלציה האירופי לפני כשנתיים. במרץ 2022, עם הפלישה הרוסית לאוקראינה, המחירים הגיעו לשיא, אחרי הכפלה בטווח זמן של קרוב לעשור. מאז הם ירדו בשיעור של בין 10% ל־15%, לפי מדדים שונים. באזורי ביקוש מסוימים שבהם היה עליית מחירים חדה עוד יותר, מחירי הדיור ירדו בשיעורים כפולים, לפי הדיווחים משבדיה.

הירידה הזו משתקפת גם בירידת מחירים בתחום בתי הקיץ. לדברי פיר־ארנה סנדגרן מאגודת הנדל"ן השבדית, הביקוש הפנים־שבדי לבתי קיץ דעך בתקופה האחרונה. "אנחנו רואים ירידה משמעותית בביקוש" אמר לעיתון הכלכלי השבדי דאגנס אינדוסטרי, "רבים מהקונים מתרכזים בהשקעה בדירות ובבתים שלהם, עכשיו ששיעורי המשכנתאות עלו כל כך".

האזורים הקרובים לגרמניה יקרים יותר

"זה יכול להיות יתרון לקונים הגרמנים", ציין ה"טאגסשפיגל" לקוראיו, אך הזהיר כי כבר כעת, האזורים הקרובים ביותר לגרמניה, שגם הם מרוחקים מספר שעות משמעותי במעבורת או ברכב, נחשבים כבר ליקרים יותר ולצפופים יותר. המחיר הממוצע בשבדיה כולה של בית קיץ עומד על 2.4 מיליון קרונות שבדיות - 210 אלף אירו, או 840 אלף שקל.

למעשה, מסתבר כי אכן ישנם קונים זרים בשוק בתי הקיץ של שבדיה. יותר מ־6% מבתי הקיץ השבדים נמצאים בידיים זרות, לפי נתוני סוכנות הסטטיסטיקה השבדית שפורסמו בחודש שעבר. מדובר ב־38,180 בתי קיץ. כצפוי, רוב הבעלים של בתי קיץ כאלו הם מי שנמצאים במרחק נסיעה נוחה מהם - נורבגים (12,212), דנים (9,645) ובמקום השני בשיעור הזרים - הגרמנים עם 11,131 בתי קיץ בבעלותם ברחבי שבדיה.

אם מסתכלים על מה שקורה באזורים דרומיים של שבדיה, כמו באזור קרונבורג שבסמולנד, הרי שכבר שליש מבתי הקיץ נמצאים בבעלות זרים. ליד הבירה שטוקהולם רק 1% מבתי הקיץ בבעלות זרים, ככל הנראה בגלל המחירים הגבוהים.

בעבור גרמנים רבים, אחד היתרונות של בתי קיץ סקנדינביים טמון גם בשינויי האקלים. בשנים האחרונות יעדים פופולריים לחופשה כמו יוון, דרום צרפת או מיורקה הופכים בקיץ למקומות בהם הטמפרטורה עולה מעל 40 מעלות, וסיכוני שריפות ומכות חום משבשים את החופשה.

ההערכות הן שככל שמגמת ההתחממות הגלובלית תחריף, מקומות כמו החוף הבריטי, סקנדינביה או החוף האטלנטי בפורטוגל ובצרפת יהפכו ליעדים נוחים יותר לטיול בקיץ. שלא לדבר על האפשרות לנסוע לשם בלי להיות תלוי במחירי טיסות.

לקונים הפוטנציאליים, העיתון הגרמני מזכיר כי עונת המכירות של בתי הקיץ מתחילה עכשיו, באפריל, ומגיעה לשיאה ביוני, וכי בחודשים האחרים אין יותר מדי פעילות בתחום, ומציין כי בשבדיה נהוג במכירות דירות ובתים, בין אם הם לחופשה או למגורים קבועים, מנגנון של מכרז. המתווך מכריז על המחיר ההתחלתי, ואז מקבל הצעות עד שהוא סוגר את המכרז עם ההצעה הגבוהה ביותר.

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו