איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי לאחר שוויתרה על הסדר עם ארה"ב

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI
טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

במשך שני עשורים, נשארה איראן בצללים והסתמכה על מיליציות שמימנה ברחבי המזרח התיכון כדי שילחמו נגד ישראל. המתקפה הישירה שלה על ישראל בסוף השבוע שעבר סימנה תפנית אסטרטגית, והימור גדול.

איראן יודעת שהצבא הרשמי שלה חלש יותר בהשוואה לישראל ולבעלת בריתה העיקרית, ארה"ב. במשך רוב שנות קיומה מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, רוב בנות הברית של טהראן בעולם לא תמכו בהתקפה ישירה על בעלת ברית של ארה"ב.

התבצרות במשרדים ומפגינים עצורים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב
WSJ | תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה
WSJ | רשימות המתנה ועלות של מיליארדרים: ההצלחה של ישראל מקפיצה את הביקוש למערכות הגנה

מתקפת הכטב"מים והטילים האדירה של איראן על ישראל - שצבא איראן קיבל את מלוא האחריות עליה ונשבע לחזור עליה אם ישראל תגיב - הגיעה לאחר שנים של בניית קשרים דיפלומטיים חזקים יותר עם יריבות של ארה"ב כמו רוסיה וסין, שיפור היחסים עם שכנות כמו ערב הסעודית ופיתוח הכלכלה באמצעות מכירת נפט, למרות הסנקציות שהטילו עליה במערב. ההתקפה המחישה באופן דרמטי את המעבר של טהראן מניסיון להסדר עם המערב לעימות גלוי עם ארה"ב ובעלות בריתה.

כעת, איראן וישראל עומדות על סף הסלמה של מעגל האלימות, שטמונות בה סכנות קיצוניות לשני הצדדים. חברי קבינט המלחמה הישראלי אמרו שהמדינה תגיב בזמן ובמקום שתבחר, וגורמים אמריקנים רשמיים אמרו כי התגובה צפויה להגיע בקרוב.

מתגברות הקריאות באיראן לפעולה נגד ישראל

פלג הולך וגדל של קיצוניים באיראן קרא לפעולה קשה יותר נגד ישראל, שכן היא גרמה נזק כבד לרשת המיליציות של טהראן, לרבות תקיפה החודש של מתקן דיפלומטי בדמשק שהרגה קציני צבא בכירים. עבור רבים מן הלוחמים האיראנים, המתקפה הזו דרשה תגובה משנת פרדיגמה.

"החלטנו ליצור משוואה חדשה", אמר האלוף חוסיין סלאמי, ראש משמרות המהפכה האסלאמית של איראן, הארגון הצבאי למחצה שביצע את התקפת הטילים בשבת. "מעתה והלאה אם המשטר הציוני יתקוף את האינטרסים, הנכסים, הדמויות והאזרחים שלנו בכל מקום שהוא, נתקוף אותו בתגובה מאיראן", אמר לטלוויזיה הממלכתית ביום ראשון.

התפנית טומנת בחובה סיכונים עצומים עבור טהראן, מעניקה לישראל הזדמנות להסיט את השיח מן המלחמה הלא-פופולרית בעזה, ומעמידה במבחן את היכולות הצבאיות של איראן, וייתכן שהיא לא תעמוד בו.

"האיראנים לא מחפשים פופולריות. הם מחפשים מינוף", אמר ג'ון אלתרמן, סגן נשיא בכיר במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון. 

"האיראנים מרגישים שאין זה משנה מה יעשו, הם בכל מקרה נמצאים בקרב קיומי עם ארה"ב, בעלות בריתה ושותפיה. אז הם לא רואים ברירה אלא לקחת סיכון. והם רואים את המשך הישרדותם כניצחון", אמר.

התקיפה מגיעה לאחר שאיראן החלה לספק לרוסיה כטב"מים ששימשו כדי לתקוף את אוקראינה ואף סייעו בבניית מפעל כטב"מים על אדמת רוסיה - מהלכים שהבהילו את הגורמים הרשמיים בארה"ב ועזרו למוסקבה להשיג יתרון במלחמה באוקראינה. איראן גם המשיכה בפיתוח תוכנית הגרעין שלה, מאז שפרשה ארה"ב מההסכם עם טהראן ב-2018, מה שעורר דאגה כי המדינה קרובה יותר להשלמת נשק כזה - דבר שאיראן מכחישה. פקידים אמריקנים אומרים שהם לא מאמינים שאיראן עובדת כעת על בניית נשק גרעיני.

בחודש פברואר האחרון אמרו גורמים איראנים כי הגדירו שני קווים אדומים שחצייתם תגרום למתקפה רחבת היקף על ישראל: פגיעה ישירה בנכסים האסטרטגיים בתוך איראן, כמו מתקני הגרעין והפטרוכימיה שלה, או מתקפה קרקעית נגד המיליציה הלבנונית חיזבאללה, בעלת ברית יקרת ערך של איראן, ואחד האויבים המסוכנים של ישראל.

אפילו כשפגעה ישראל בבניין שאירח פעילות קונסולרית איראנית, תגובה צבאית לא הייתה מובנת מאליה, אמרו יועצי משמרות המהפכה וממשלת סוריה. איראן הייתה יכולה להחליט שלא להגיב, אמרו אותם האנשים. היא יכלה להחליט שלא להתייחס אל הבניין כאל חלק מן הטריטוריה שלה ולהתעלם ממותם של המפקדים בו, כפי שעשתה במשך שנים של התקפות קודמות על נכסיה בסוריה.

ישראל לא קיבלה אחריות על התקיפה בדמשק, ובכירים ישראלים אמרו כי המודיעין הראה כי הבניין אינו מתקן דיפלומטי אמיתי, אלא בניין המשמש למטרות צבאיות איראניות.

איראן רוצה להוכיח שהיא עדיין מובילה את ציר ההתנגדות

איראן החליטה להתערב בלחץ של 'ציר ההתנגדות' קבוצת מיליציות בעלות בריתה, שהותקפה שוב ושוב על ידי ישראל וארה"ב, לדברי יועץ למשמרות המהפכה.

בפגישה של מנהיגי משמרות המהפכה ביום שני, אמר עלי אכבר אחמדיאן, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, כי "ההחלטה התקבלה בשל התסכול הגובר של החות'ים ואחרים בציר ההתנגדות מכך שאיראן לא עשתה דבר," אמר היועץ.

"ברקע המלחמה בעזה, גבר הלחץ של איראן להראות שהיא עדיין מובילה את ציר ההתנגדות, זה היה סוג של עימות עם ישראל", אומרת דליה דאסה קיי, עמיתה בכירה במרכז בארקל ליחסים בין-לאומיים של UCLA. "אני חושבת שהייתה תחושה שישראל מחזיקה בהגה, והם היו צריכים להפוך את היוצרות".

אף שהמתקפה האיראנית גרמה לנזק מועט ולפציעות מועטות, היקף התקיפות היה בגדר שינוי עבור איראן. עד כה היא התאפיינה בקבוצות חמושות שיכלו ללחוץ על אויבים כמו ישראל בעוד שאיראן עצמה שומרת על מרחק.

במהלך מלחמת הצללים הזו, ישראל, כך מאמינים רבים, הרגה מדעני גרעין איראניים, פתחה במתקפות סייבר על טהראן וביצעה יותר מ-400 תקיפות אוויריות נגד מטרות הקשורות לאיראן בסוריה ובמקומות אחרים באזור, כך דווח בעבר ב"וול סטריט ג'ורנל".

ישראל הגבירה את התקיפות על מטרות איראניות בעקבות התקפת חמאס ב-7 באוקטובר ובמהלך המלחמה בעזה. תקיפות המיוחסות לישראל הרגו לפחות 18 חברי משמרות המהפכה בחודשים האחרונים, ושיאן היה במתקפת ה-1 באפריל בדמשק, שהרגה גנרל איראני בכיר והביאה לתגובת איראן.

"זהו שינוי מאסיבי תקשורת בין המדינות, ואני חושב שזה כמובן מכוון כדי לשרטט כמה קווים אדומים מאוד ברורים בסכסוך שלהם עם ישראל", אמר סנאם וקיל, מנהל תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה ב- Chatham House בלונדון.

איראן הזהירה מראש כי מתקפה מגיעה, ועדכנה את עומאן ואת שוויץ, שתי מדינות שבאופן מסורתי מתווכות בין איראן למערב, ונתנה לישראל ולשותפותיה המערביות והאזוריות זמן להתכונן, צעד שככל הנראה הגביל את הנזק מהתקיפה.

ובכל זאת, בניגוד לסבבי ההסלמה הקודמים, היקף התקיפה הצביע על ניסיון להסב נזק ממשי בתוך ישראל, אמרו אנליסטים צבאיים, עם יותר מ-300 טילים וכטב"מים מסוגים שונים. נדרשה פעולה משותפת ומורכבת עם ארה"ב ועם השכנות הערביות כדי להפיל את מרבית הטילים.

"אם הם רצו לערוך מתקפה סמלית, למה להשתמש בכל כך הרבה מערכות? אם זה רק סמלי, איך נראית מתקפה אמיתית? הם לא יכולים לשגר אלף טילים בבת אחת", אמר פביאן הינץ, מומחה לטילים ולמל"טים איראניים מהמכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים.

שאלה אסטרטגית מרכזית כעת היא איזה תפקיד, אם בכלל, ישחק חיזבאללה בהסלמה בין ישראל לאיראן. הקבוצה הלבנונית מנהלת עם ישראל סכסוך שמתחמם באיטיות מאז תחילת המלחמה בעזה, מחליפה ללא הרף אש עם כוחות ישראליים, אך ממתינה עם ארסנל הטילים המדויקים המתוחכם יותר שלה.

"מלחמת הצללים תימשך", אומר צ'אק פרייליך, לשעבר סגן היועץ לביטחון לאומי בישראל. "השאלה היא אם יהיה עימות גלוי".