גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה-Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock, Magali Gomez Paz
כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock, Magali Gomez Paz

השבוע הגיעה לסיומה העונה השלישית של "בלואי" בפרק ארוך במיוחד (28 דקות), ולאור חרושת שמועות שייתכן שמדובר בסוף הסדרה, ההפקה הודיעה שאחרי "הפסקה ארוכה" בהחלט מתוכננים עוד פרקים. יש להחלטה להמשיך מיליארדי סיבות טובות: בלואי סיימה את 2023 עם כמעט 44 מיליארד דקות צפייה בדיסני+ על פי נתוני נילסן - במקום השני של כל התוכניות וכל שירותי הסטרימינג אחרי Suits בת 9 העונות, שהייתה זמינה לקהל גם ב-Peacock וגם בנטפליקס.

הבינה המלאכותית חותכת עלויות ומעלימה את הפגמים של השחקנים על המסך הגדול
על נוסטלגיה ו"רטרומאניה": החיפוש אחר ביטחון ונחמה בימים מעורערים

אבל ילדים הרי יצפו כמעט בכל דבר במשך שעות, אז איך דווקא בלואי השיגה מספרים פנומנליים כאלה? עבור מי שלא מכיר, להלן תקציר: מדובר בסדרה מצוירת באנימציה דו-ממדית, המספרת על משפחתה הבורגנית של כלבת בקר אוסטרלית בשם בלואי, אחותה הקטנה בינגו, אמה צ'ילי ואביה בנדיט (שרבים יודו שהוא הכוכב האמיתי של הסדרה). בפרקיה הקצרצרים (9 דקות) הסדרה מתארת סיטואציות משפחתיות יומיומיות בדרך משעשעת, עתירת ניואנסים ולרוב גם מרגשת, ותוך כדי חוקרת תמות אנושיות כמו יצירתיות, פתרון בעיות, מערכות יחסים, וחשיבות ה"משחק" בחיי היומיום של משפחה. הסיטואציות המתוארות בסדרה כל כך אוניברסליות ואותנטיות, והטיפול בהן כה רגיש ומדויק, עד שרבים סבורים שבלואי היא בכלל "סדרה למבוגרים שגם ילדים יכולים לצפות בה".

ההצלחה של בלואי לא מסתכמת באהדת הקהל והיא זוכה לביקורות משבחות מקיר לקיר: הניו יורק טיימס הכתיר את הפרק Sleepytime מהעונה השנייה כ"אחד מהפרקים הכי טובים בטלוויזיה ב-2020", הרולינג סטון שיבץ אותה ברשימת 100 הסיטקומים הגדולים של כל הזמנים, ובגרדיאן הכריזו שהיא "ככל הנראה סדרת הטלוויזיה הטובה בעולם". הסדרה זכתה במגוון פרסים, כולל פרס האמי הבינלאומי לסדרות ילדים. ההצלחה הגורפת הזו שווה כמובן הרבה מאוד כסף במכירות של פיג'מות, בובות, פוסטרים, ספרים, מוצרי מזון ממותגים ומה לא. ההערכות הן שמכירות המרצ'נדייז של בלואי עוברות את ה-2 מיליארד דולר כרגע.

נסקה בלי קידום מהותי

ומי אוסף את כל הכסף הזה? הרעיון לבלואי צץ במוחו של יוצר הסדרה ג'ו בראם אחרי ששיחק עם שתי בנותיו. הוא הציע את הרעיון לסטודיו לודו, חברת הפקות עצמאית, קטנה ואיכותית מבריסביין אוסטרליה. הוא הגיע עם קליפ בסיסי של דקה אחת שכבש את ליבם, ולודו הסכימה לממן פיילוט ב-13 אלף דולר אוסטרלי. כדי להשיג את המימון הדרוש להפקת הסדרה כולה, אך גם לשמור על עצמאות יצירתית, היא סגרה עסקת מימון עם שתי רשתות ציבוריות, ABC האוסטרלית ו-BBC הבריטית, שהעמידו את החלק הגדול מ-6 מיליוני הדולרים שנדרשו כדי להפיק את העונה הראשונה שעלתה לשידור באוסטרליה ב-2018. ההסכם הבטיח ל-BBC זכויות הפצה בינלאומיות (למעט אוסטרליה) וזכויות מרצ'נדייז, ולצד זאת הבטיח ללודו עצמאות יצירתית ואפשר לבראם להשאיר את ההפקה באוסטרליה ולגייס שחקני קול עם מבטא אוסטרלי מודגש, שהיה חשוב לו מאוד.

העסקה הייתה קריטית לסדרה לא רק כלכלית, אלא הזניקה את בלואי ממעמד של תוכנית מקומית לעולמית באמצעות גוף משדר בעל תדמית "איכותית". ב-2019 תאגידי הבידור הגדולים כבר קרקרו סביבה. עסקה עם ניקלודיאון (של פאראמונט גלובל) נפלה כי היא רצתה לשנות את שם הסדרה, אחרים רצו להחליף את המבטא האוסטרלי וזה היה קו אדום של לודו ובראם. זה השאיר לדיסני פתח, בעיקר כי אחת המנהלות הבכירות שם, ג'יין גולד, ממוצא אוסטרלי והיא טענה והוכיחה (באמצעות קבוצות מיקוד) שהמבטא לא יפריע לילדים אמריקאים. היא חתמה על הסכם עם BBC והסדרה עלתה לשידור בדיסני+ בדיוק שנה לאחר מכן, ביוני 2020.

דיסני לא התייחסה לסדרה ברצינות, והייתה עסוקה בקידום "המנדלוריאן" של מלחמת הכוכבים או "לוקי" של מארוול, ובלואי לא קיבלה שום דחיפה שיווקית משמעותית מצידה. לאט לאט, בלואי עקפה את כל מותגי העל האלה, והפכה לתוכנית החשובה ביותר של דיסני+. חלקה של בלואי בהר ההכנסות קטן, אך הפרקים שלה היו אחראיים ל-29% מסך הצפייה הכולל בדיסני+ בסדרות (ללא סרטים) ברבעון האחרון של 2023, ובבריטניה, BBC STUDIOS הודיעה בסוף 2023 שלראשונה בתולדותיה היא חצתה את רף ה-2.5 מיליארד פאונד בהכנסות, בעיקר הודות לבלואי.

צנזורה ו"העלמת" פרקים

לא הכל ורוד בין דיסני ללודו בכל הקשור לחופש יצירתי. אם ל-ABC ול-BBC לא הייתה בעיה עם אופי ההומור והגישה הכללית של יוצרי הסדרה לעולם, בדיסני הרגישה חלק מהדברים הפכו להיות עניין לא קטן. סצנות של סוס עושה צרכים על הרצפה צונזרו כך ש"הפסולת" לא תראה על המסך; מאחד הפרקים הוסרה והוחזרה המילה "חלציים" (Groins) בטענה שהיא לא מוכרת לילדים בארה"ב; ומפרק אחר נמחקה סצנה בה בנדיט, האבא, יורד מהמשקל בחדר האמבטיה ומקטר על כך שהוסיף כמה ק"ג. הרשת געשה והאשימה את הסדרה בשמנופוביה ובעידוד הפרעות בדימוי גוף אצל ילדים והורים. כעבור שבועיים, הודיעה דיסני שהסצנה התמימה לחלוטין הוסרה מהפרק.

נציגי ה-Woke בתקשורת לא שתקו מול בלואי. ב-2021, עיתונאית אוסטרלית בשם בוורלי וואנג כתבה מאמר עבור רשת השידור האוסטרלית ABC שמשבח לא מעט את בלואי על עדינותה ועל שמחת החיים שלה, אך גם מבקר אותה בדרך מעוררת השתאות כשנזכרים שמדובר בסדרה על כלבים בכל מיני צבעים: "האם בלואי יכולה להיות יותר ייצוגית? איפה הכלבים המוגבלים, קווירים, עניים, מגוונים מגדרית, כלבים צבעוניים ומשפחות כלבים חד-הוריות? אם הן מסתובבות שם ברקע, הביאו אותן לחזית". לזכות דיסני אפשר לומר שרוב הסצנות שצונזרו הוחזרו, אבל הצד השמרני השפיע על החלטותיה. כך למשל פרק שלם ומשעשע למדי מהעונה השנייה, בו בנדיט משחק עם בינגו ובלואי משחק תמים שכולל "שחזור" לידת תינוק לא עלה לפלטפורמה מעולם.

למרות ביקורות באוסטרליה על כך שהרשת (ABC) והקרנות הציבוריות שמימנו את בלואי לא זוכות לנתח מההכנסות, העובדה שהסדרה מומנה בכסף ציבורי אפשרה לבראם ולסטודיו לשרוד את כל הביקורות והצנזורים שרוב התאגידים היו נכנעים להם. כשהוא נשאל על הפרק שדיסני צנזרה הוא משך בכתפיו וענה בפשטות "אני אוהב אותו. זה פרק משעשע".

את דיסני מעסיקה העובדה שבעסקת המקור הייתה לה הזדמנות לרכוש רישיון להשתמש בבלואי בפארקים שלה אך היא לא עשתה זאת, וכעת ילדים זוכים לפגוש בדיסנילנד את דארת' ויידר אבל לא את בלואי ובינגו, וזו מתחילה להיות בעיה עבורם. "בלואי הוא חלק חשוב מהעסק שלנו", אומרים בדיסני, והשמועות הן שהמנכ"ל בוב איגר כבר בוחן אפשרות לרכוש את הזכויות על הסדרה והמותג במלואן. בלודו אומרים ש"בלואי לא למכירה" - אמירה שתשתנה בוודאי כשהצ'ק הנכון ירשם. מבלי לספיילר, אפשר להגיד רק שסיום העונה השלישית, שמסביר למה דברים קורים בדיוק איך שהם צריכים לקרות, משאיר את כל האופציות פתוחות להמשך, שוודאי יגיע. 

עוד כתבות

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

עוד 110 אלף שקל לדירה: האזור המפתיע שהוביל בעליות המחירים

בהיעדר פעילות ממשלתית בתחום, הציבור לא מאמין שמחירי הדירות ירדו - וגם הריבית הגבוהה לא עוצרת אותו מלחזור לקנות דירות ● התוצאה - מחירי הדירות חזרו לעלות לאחר שב-2023 רשמו ירידה ● זהו המחוז שהוביל את עליית המחירים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכל יערי / צילום: תומר אפלבאום

החוקרת שבטוחה: זה המסר שישראל חייבת להעביר למדינות ערב

שיחה עם ד"ר מיכל יערי, חוקרת מדינות המפרץ הערביות ● על השינוי שמבקש בן סלמאן לחולל בסעודיה והיחסים המורכבים עם ישראל ביום שאחרי 7 באוקטובר • האזינו

כיכר המדינה. לב אזור הביקוש / צילום: באדיבות י.ח דמרי

כיכר המדינה בת"א עובר מתיחת פנים. כמה יעלו הדירות החדשות?

באיזור כיכר המדינה ניתנו בחמש השנים האחרונות 199 היתרים להתחדשות עירונית ● אייל כ"ץ, בעלי חברת תיווך: "יש התאוששות בשוק בעיקר בפרויקטים חדשים והרבה לקוחות מחפשים לשלם 10% עכשיו ו־90% בסוף, ולהוציא שלל הטבות מהיזמים"

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שמונה לוחמי הנדסה נפלו בפיצוץ כלי רכב משוריין בדרום הרצועה

שמונת החיילים נספו לאחר שהכלי ההנדסי בו שהו נפגע ממטען חבלה והתלקח ● אחד החיילים שנפלו הוא סרן ווסים מחמוד, סמ"פ בחטיבה 401 ● הפגנות ברחבי הארץ למען השבת החטופים ולהקדמת הבחירות, איילון נחסם לתנועה ● דיווח: ארה"ב ממתינה לסיום הפעילות הישראלית ברפיח, כדי לקדם עסקת חטופים ● עדכונים בולטים

חיילי צה''ל בגבול הצפון משתמשים בטרבושה להצתת אש מעבר למכשול בגבול לבנון / צילום: צילום מסך מהרשתות החברתיות

המומחה שמסביר למה צה"ל משתמש בכלי מצור מימי הביניים

"לפעמים צריך לצאת מהקופסה, ושווה לזכור שיש צרכים מבצעיים ועקרונות לחימה שלא השתנו לאורך השנים" אומר ד"ר גיא שטיבל מאוני' ת"א על שימוש צה"ל בטרבושה בגבול לבנון ● למה שימש כלי המלחמה בעבר, ומה ההבדל בינו לבין בליסטה?

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

התביעות הייצוגיות נגד מייסד בונוס ביוגרופ סביב החקירה הפלילית בעניינו נדחו

שי מרצקי, בעל השליטה ומנכ"ל חברת הביומד בונוס ביוגרופ, רכש לפני שנתיים 166 אלף מניות של החברה, ערב עדכון מדדי הבורסה ● הבקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו בשנת 2022, ושנתיים לאחר מכן פתחה הרשות לניירות ערך בחקירה גלויה באותו עניין

''השיבה הביתה היא הדבר הקשה''. חיילי מילואים בשטח כינוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

שיקום נפשי בשטח ושינוי תפיסת הקב"ן: כך צה"ל מתמודד עם טראומות המלחמה

צה"ל יצא למהפכה בטיפול הנפשי - עם קב"נים שנכנסים לשטח הלחימה לצד מרכזי שיקום עורפיים ● ראש ענף חוסן נפשי סא"ל נטע לי צליכובר, מספרת על האתגר בחזרת הלוחמים הביתה: "הדריכות נשארת" ● כעת צה"ל נערך למעבר ללחימה בצפון: "הבדלים רגשיים רבים"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אנשי מילואים ישרתו עד גיל 41, גם גיל הפטור לקצינים יעלה בשנה ל-46

משרד הביטחון יביא בפני הממשלה בקשה להארכה נוספת לחוק שמעלה את גיל הפטור משירות מילואים בשנה אחת לכולם ● בעלי תפקידים מיוחדים ישרתו שנה נוספת גם כן, עד גיל 50 ● זה החוק שהשרים ידונו עליו ביום ראשון הקרוב: כל הפרטים

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Lafargue Raphael

בית המשפט בצרפת מחמיר את ההגבלות בתערוכת הנשק הגדולה

בית המשפט בבוביני שבאיל דה פראנס שבפאתי פריז, קיבל עתירה של ארגונים פלו־פלסטיניים מקומיים שדרשו לאסור כניסת חברות ישראליות באופן גורף לתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● המשמעות: גם חברות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה כדי לקיים פגישות או לפנות למציגים אחרים, לא יוכלו לעשות זאת

REXTON KGM 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-260 אלף שקל: רכב השטח הקוריאני הגדול שעבר שדרוג

הרקסטון הוותיק של סאנגיונג, כיום KGM, עבר שדרוג עם שאיפות פרימיום ● יש לו תא נוסעים מפנק, אך הוא עדיין בעיקר רכב שטח

גילברט ורוזנטל מראיינים את מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג. תהליך יצירת פרק אורך שישה שבועות / צילום: מתוך יוטיוב

כל האנשים החכמים ביותר בחדר מאזינים לאותו פודקאסט

שיחת עומק של שעות ארוכות על חברה אחת היא לא מתכון ברור לרייטינג מסחרר ● אבל כשבן גילברט ודיוויד רוזנטל צוללים לסיפורים האפיים של החברות המצליחות ביותר, המנהלים הבכירים בעולם מאזינים ● כך הפכה Acquired לתוכנית האהובה על עולם העסקים, ומכניסה ליוצריה מיליוני דולרים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

בדרך לקו האדום: מה צפוי בנתוני האינפלציה בישראל היום?

התחזיות למדד המחירים לצרכן בישראל לא ממש אופטימיות ● ההערכות הן שהמדד יעלה לקצב שנתי של 3.1%-3.2%, ובפעם הראשונה יעקוף את טווח היעד של בנק ישראל

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק למה הוועדה לא בוחרת נשיא לבית המשפט העליון

בג"ץ לא קיים דיון בעתירה נגד שר המשפטים ולא קיבל תגובה תגובה מקדמית כנהוג, אלא החליט מטעמי יעילות להוציא צו על תנאי ולעבור לשלב הבא - בו יוכרע האם לחייב את לוין לכנס את הוועדה לשם בחירת נשיא ושופטים לביהמ"ש העליון • לוין מונע מחברי הוועדה להצביע על מינוי נשיא מאחר ורוב החברים בעד מינויו של השופט יצחק עמית לפי שיטת הסניוריטי הנהוגה ● עו"ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין: "צעד חיובי ומתבקש לנוכח התנהגות שערורייתית של שר משפטים שמפקיר את מדינת ישראל"

סלט עגבניות של לה בוסתן / צילום: אלי אלחלל

עגלת הקפה בחורשה שמגישה סלט בוראטה עסיסי ומאפין פירות יער מושחת

עגלה שמציעה כריכי פרעצל נהדרים, אשת הייטק שהפכה לצורפת לאחר שחלתה, ויצרני שמן זית שחוו שנה קשה ● ביקור בחבל מודיעין נתן לנו קצת תקווה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר דו משפחתי בשטח של 160 מ"ר באלפי מנשה?

הבית נמצא על מגרש בשטח של 250 מ"ר וכולל חמישה חדרים בשני מפלסים ונמכר ב־2.5 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

משחק הפתיחה יורו 2024 / צילום: Reuters, Christian Charisius

אליפות אירופה בכדורגל יוצאת לדרך: מי מנצחת במגרש הכלכלי?

טורניר יורו 2024 יוצא הערב לדרך על אדמת גרמניה שתארח לבדה את התחרות ● במשחק הפתיחה היא תשחק מול נבחרת סקוטלנד ● מי הפייבורטית לזכות, ולמי מבין השתיים שישחקו הערב כלכלה חזקה יותר?

נחתים אמריקאים בתרגיל. התאמנו בסביבת טייוואן לפחות שנה / צילום: Reuters, EyePress News

חיל הנחתים האמריקאי כבר התחיל להתכונן למלחמה שתפתח סין

חיילי הנחתים של ארה"ב מוטסים במסגרת תרגילים צבאיים למקומות מרוחקים שמהם הם עשויים יום אחד להילחם בסין ● הכוחות לומדים איך לעכב את הסינים כדי לקנות זמן לתגבורת אמריקאית, לומדים איך לתקשר ביניהם ולהישאר מוסווים ויודעים איך ליצור הסחה: "כל חיישן שסין מגייסת כדי לחפש כוח של חיל הנחתים, הוא חיישן שלא מחפש מטרה אחרת" ● חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה מעורבת בוול סטריט; למרות הירידה - S&P 500 קרוב עדיין לשיא

הניקיי ננעל בעלייה של 0.2% ● הדאקס איבד 1.4% ● מחירי הנפט יורדים קלות ● בעלי המניות של טסלה אישרו מחדש את הטבת הענק למנכ"ל החברה אלון מאסק

מיכה כתראן / צילום: תמונה פרטית

מיכה סטוקס: היוטיובר שהפך לתופעה וממליץ להתרחק ממניות ישראליות

עד לפני עשור מיכה כתראן היה בכלל הייטקיסט עם משרה מבטיחה ובכירה בנייס ● אבל אז הוא החליט לשנות כיוון, עבר לניו ג'רזי, הקים אולפן ביתי בחדר האורחים, והחל לשדר לפחות פעמיים ביום לייב פיננסי ביוטיוב ● עם קצת הומור והרבה אינטראקציה עם הקהל, הוא צבר תאוצה ועשרות אלפי עוקבים ● מה המודל הכלכלי שלו, למה הוא מתרחק מהבורסה הישראלית ואיזו מניה שברה עבורו את כל הכללים?

המפכ''ל יעקב שבתאי והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המפכ"ל ליועמ"שית: בן גביר ניסה למנוע מהמשטרה לאבטח את שיירות הסיוע ההומניטרי

המפכ"ל קובי שבתאי שלח ליועמש"ית לממשלה מכתב בו הוא מתאר את התנגדותו להנחיית בן גביר שלא לאבטח את משאיות הסיוע לעזה ע"י המשטרה, ושבתגובה איים עליו בן גביר כי "יהיו לכך השלכות" ● ביום שלישי בג"ץ יקיים דיון בתיקון לפקודת המשטרה, המאפשר, לפי הטענה לבן גביר להתערב בפעילותה