תחום השבבים הפך לשם נרדף ללהיט של וול סטריט. התפוצצות טרנד הבינה המלאכותית, וההבנה שתעשיית השבבים היא צומת מרכזי בפיתוחים הטכנולוגיים החדשניים, הביאה לזינוק מטאורי במניות הענף ובראשן אנבידיה . מניית החברה בהובלת ג'נסן הואנג נחשבת למלכה של הבורסה האמריקאית ולכזו שמדהימה את המשקיעים פעם אחת פעם בשנה וחצי האחרונות. אנבידיה זינקה ביותר מ-480% מתחילת 2023 ועד היום, חברת AMD , גם היא פועלת בענף, הכפילה את שוויה באותה תקופה, והמדד הענפי, מדד השבבים של פילידלפיה (SOXX) השלים זינוק של כ-60%.
● הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א
● צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?
על אותו הייפ רשומה סנסציה חדשה יחסית - סופר מיקרו קומפיוטר, המכונה SMCI . החברה שמייצרת שרתים שבהם משובצים שבבי אנבידיה, משכה תשומת לב בתחילת השנה כשמנייתה החלה לזנק בחדות ורשמה תשואה יותר מ-150% מתחילת השנה.
למשקיעים היו ציפיות גבוהות במיוחד
אבל האם התשואות המסנוורות מתקרבות לסיום? ביום שלישי בלילה, פורסמו דוחות של AMD ו-SMCI. הראשונה עקפה את ציפיות האנליסטים, אבל אכזבה את המשקיעים עם תחזית חלשה, והשנייה בדיוק ההפך - פספסה את תחזיות האנליסטים אבל סיפקה צפי אופטימי להמשך. לשתיהן המשקיעים הגיבו ביד קשה ושתי המניות צללו בעקבות הדוחות במסחר המאוחר. AMD נסחרת כעת (ד') בירידות של כ-8% ואילו SMCI צוללת בכ-18% למרות שההכנסות שלה שילשו את עצמן ביחס לרבעון המקביל. השתיים אף גוררות בעקבותיהן למטה את מניית ענקית עיצוב השבבים אנבידיה (יורדת בכ-3%), וגם את מדד השבבים (יורד בכ-2.5%).
צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל SMCI / צילום: Reuters, Walid Berrazeg / SOPA Images
אניה גימן, מנהלת דסק חו"ל בלידר שוקי הון מסבירה: "חברת AMD שנתפסת כמספר 2 בתחום אחרי אנבידיה כיצרנית שבבי GPU (מעבדים גרפיים הנחוצים לפיתוחי AI, נ"א) לא הצליחה לספק את הסחורה. המשקיעים ממתינים כבר הרבה זמן להכנסות משבב ה-AI החדש שלה שמתחרה עם זה של אנבידיה (MI300), אך אלו צפויות להגיע השנה רק ל-4 מיליארד דולר, בחלק התחתון של טווח האנליסטים, בזמן שמשקיעים רבים ציפו ל-5 או 6 מיליארד. בעיה נוספת היא שבחודשים האחרונים, דווח על בעיות של התחממות עם השבב החדש".
ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בבנק לאומי סבור אחרת. לדעתו, עצם זה ש-AMD שידרגה את התחזית למאיץ הגרפי זה סימן חיובי. "כל קיבולת הייצור של TSMC (חברת ייצור השבבים הגדולה בעולם מטיוואן, נ"א) כבר מלאים ופשוט אין איך לייצר עוד".
"עונת הדוחות מספקת מסרים סותרים"
האם התוצאות של שתי החברות הללו מלמדות על מגמה שלילית בענף? המומחים חלוקים. "בעונת הדוחות הזו אנו מקבלים מסרים סותרים" אומרת גימן. "מצד אחד, ענקיות הטכנולוגיה מגדילות Capex (השקעות הוניות, נ"א) בצורה משמעותית ומכריזות שההשקעות מופנות ל-AI. מצד שני, מטא (פייסבוק לשעבר) מדווחת על חוסר ודאות לגבי הכנסות מ-AI וההכנסות של AMD מ-AI לא מתרוממות".
למרות זאת, אורגד מלאומי אופטימי לגבי ההמשך. "יש את כל הסימנים לכך שהסביבה העסקית חיובית לשבבים ולבינה המלאכותית ותמשיך להיות כזו. גוגל הגדילה את ההשקעה ב-90% ביחס לרבעון המקביל וממשיכה לדבר על קצב גבוה, מטא שידרגה את תחזית ההוצאות על ציוד שבבים וצופה גידול גם בשנה הבאה. כלומר החברות האלה ממשיכות להשקיע בתשתית המיחשוב, בדגש על בינה מלאכותית".
אורגד מציע להסתכל דווקא על יצרנית השבבים הגדולה: "השחקנית הכי מעניינת שצריך להסתכל עליה כדי לקבל כיוון לתעשייה היא TSMC, כי היא מייצרת את השבבים לאנבידיה, ל-AMD, לאפל קוואלקום ועוד שלל חברות, כך שיש לה ראייה רחבה על מגוון שווקי קצה. התוצאות וגם התחזית שלה היו טובות וחזקות, כשהיא חזרה על הצפי לצמיחה של יותר מ-20% בהכנסות בשנת 2024".
אנבידיה: התקווה האחרונה של ה-AI
"אנבידיה נותרה התקווה האחרונה של הייפ ה-AI", אומרת גימן מלידר שוקי הון. "ייתכן מאוד שמדובר בעצירה זמנית מכיוון שכל השוק מחכה לשבבי הדור החדש של אנבידיה שיגיעו בהמשך השנה, אבל קיים גם חשש שהקסם של ה-AI מתחיל להתפוגג". מנגד היא מודה כי תרחיש כזה "לא מסתדר עם תחזיות ה- Capex".
אורגד מעריך שיהיה קשה לאנבידיה להמשיך לטפס. "היא כבר צומחת בקצב גבוה וכדי שהמניה תמשיך לרוץ היא צריכה שהתקציבים ימשיכו לעלות בקצב משמעותי". לדבריו, "אנבידיה נהנית מכך שהיא מוכרת כל מעבד גרפי במחירים של כ-30 אלף דולר על פי הערכות, בעוד AMD מוכרת על פי הערכות במחירים של 8-10 אלף דולר אבל הסיכון מבחינתה הוא שבשנה הבאה התחרות תהיה משמעותית יותר, בוודאי אם AMD תצליח לקבל יותר קווי ייצור אצל היצרנית TSMC".
ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: ap, Mark Lennihan
עוד בעיה שצופה אורגד לאנבידיה היא TSMC עצמה שמסתכלת על הרווחים הגדולים של אנבידיה וכאשר החוזים ייפתחו בוודאי תרצה להעלות את מחירי הייצור עבור אנבידיה מה שיוביל לגידול בעלויות הייצור של אנבידיה וירידה ברווחיות הגולמית שלה שעמדה ברבעון האחרון על 76% ונחשבת "חריגה אפילו בענף השבבים". לדבריו, "כל ענקיות הטכנולוגיה רואות את המרווחים האלה ורוצות להקטין את התלות שלהן באנבידיה. כדי לסבר את האוזן, על פי ההערכות ארבע חברות הטכנולוגיה הגדולות אחראיות ל-40% מההכנסות של אנבידיה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.