גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST
פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

1

"לעולם לא ניתן לטשטש שקר; אפילו האמת אינה מספיקה לשם כך", כתב פול אוסטר ב"הטרילוגיה הניו-יורקית" שלו. אבל הכתיבה שלו התרחקה מאמינות במכוון. אוסטר כתב ספרות פוסט-מודרניסטית משונה ומסוגננת, 34 רומנים שבהם הדמויות שלו מערערות ללא הרף את האחיזה במציאות ומטשטשות את הגבול שבין שקר לאמת, בין בדיה לממשות. ביום שלישי, 30 באפריל, הוא מת בביתו שבברוקלין מסיבוכים של סרטן הריאות. בן 77 במותו.
על הספר החדש של טרנטינו וההערצה שלו לאלימות פרועה
סמי מיכאל (2024-1926), סופר מרכזי ומוחמץ כאחד

2

אוסטר החל לכתוב בקדחתנות בגיל שמונה, בעקבות מפגש עם גיבור ילדותו, שחקן הבייסבול ווילי מייז. הוא ביקש חתימה אבל לא היה לו עט, וגם להוריו לא. "מאז לקחתי עיפרון לכל מקום", סיפר. "אם יש עיפרון בכיס, יש סיכוי טוב שיום אחד אשתמש בו". בגיל 15 החליט להיות סופר, אחרי שקרא את "החטא ועונשו" של דוסטויבסקי.
המקריות וצירופי המקרים העסיקו אותו כל חייו. בגיל 14 נסע למחנה קיץ עם הצופים, ושם התחוללה סופת גשמים שבה נהרג חברו הטוב ממכת ברק ישירה. הטראומה שינתה את חייו. "גדלתי בבית יהודי דתי והייתה בי אמונה בכוח עליון. מותו השרירותי של החבר שלי גרם לי למשבר אמונה, ומאותו רגע התחלתי לחקור את את המקריות והארעיות שבחיים". ספרו המרתק והמבעית "מוסיקת המקרה" (1990) ביטא זאת. "הוא אהב את הפתאומיות שבבואם ובלכתם, את דרכם להופיע ולהיעלם כמו בלי כל סיבה" (עם עובד/ספריה לעם, תרגום: משה רון עמ' 185).

3

בשנות ה-60 כבשו סופרים יהודים (סול בלו, בשביס זינגר, פיליפ רות) את עולם הספרות האמריקאי. אוסטר הפך לחלק מהמהפכה היהודית השנייה, לצד סופרים כטוביאס וולף ומייקל שייבון. בשנות ה-80 החלו ספריו להתפרסם. את הראשון, "המצאת הבדידות" (1982), פרסם אוסטר בהיותו בן 35 בלבד. בעקבותיו הגיע הספר השני, "הטרילוגיה הניו-יורקית" המהולל (1987), שהביא לו פרסום עולמי, ועוד שני רומנים מעולים: "בארץ הדברים האחרונים" (1987) ו"ארמון הירח" (1989).
בשנות ה-90 כתב שני תסריטים ("עישון" ו"לולו על הגשר"), את "לוויתן" (1992), שזיכה אותו בפרס מדיסיס הצרפתי, ואת האוטוביוגרפיה "מהיד אל הפה" (1997), שבה תיאר מצוקה כלכלית קשה. "כל דבר שנגעתי בו נכשל. נישואי הסתיימו בגירושים, עבודתי כסופר הידרדרה והייתי שקוע במצוקות כספיות. אינני מדבר על גירעון מעת לעת או על איזה הידוק חגורה זמני - אלא על מחסור כספי קבוע, נוגש, כמעט חונק, שהרעיל את נשמתי והעמיד אותי במצב של בהלה תמידית. ולא יכולתי להאשים אלא את עצמי" (תרגום: עופר וסרמן, 1997, עם עובד).

4

אוסטר נולד וגדל בניוארק, "עיר הלְבֵנים" שמרצדת ברבים מספריו. הוריו התגרשו ואמו לקחה אותו ואת אחותו לבית אחר. על אביו כתב אוסטר ב"המצאת הבדידות": "הוא היה אדם חסר רגש וחסר אהבה". פול נקלע למשבר רגשי, עזב את התיכון ונסע לטיול ארוך באירופה, שתחילתו באיטליה, דרך ספרד וצרפת וסופו באירלנד, לשם הגיע בשל הערצתו הגדולה לסופר ג'יימס ג'ויס.
ב-1966 חזר למולדת ונרשם ללימודי ספרות באוניברסיטת קולומביה, פגש את הסופרת לידיה דייוויס ונישא לה. הוא לא גויס לצבא ארה"ב בשל בעיות בריאות, אבל נסע שוב לצרפת, עבד על ספינת משא כמלח פשוט ועל מיכלית נפט כתב במחברות סקיצות לטקסטים שיהפכו 20 שנה אחר כך ל"בארץ הדברים האחרונים" ו"ארמון הירח".

5

הדוד של פול, דניאל אוסטר, היה ראש העיר ירושלים הראשון לאחר המנדט הבריטי, ועל שמו קרא הסופר לבנו הבכור. לפני שנתיים בדיוק נעצר דניאל אוסטר הצעיר באשמת הריגה ברשלנות של בתו התינוקת בת ה-10 חודשים, שמתה מהרואין ופנטניל שבהם השתמש אביה המכור. עשרה ימים לאחר מכן מת דניאל עצמו ממנת יתר. הסופר איבד את בנו ואת נכדתו בתוך 10 ימים. עצב, כאב, בלבול ומוזרות ליוו את חייו, קו תמידי דק של מלנכוליה נמתח מעל יצירותיו.

בישראל ביקר אוסטר בסוף שנות ה-90. לפני 17 שנה, בביקור נוסף, פגשתי אותו לשיחה קצרה רק כדי לומר לו עד כמה ספריו השפיעו עליי. "אני יודע שאני נכנס לעונה האחרונה של חיי", אמר. "אף פעם לא חשבתי להפסיק לכתוב. סופרים לא יוצאים לפנסיה. לפעמים אני מודאג אבל נזכר בכל פעם בעבר שהרגשתי ריק ואבוד, ואז קרה משהו ומצאתי את עצמי מרוגש ומלא השראה מחדש".

"להשאיר את העולם קצת יותר טוב מאיך שמצאת אותו - זה הדבר הכי טוב שאדם יכול לעשות", אמר פעם. אני לא יודע אם העולם ב-2024 הוא טוב יותר משהיה פעם, אבל אוסטר בהחלט העשיר אותו בגוף מרשים של יצירה ורעיונות.

לינק חינם לקריאת הפרק הראשון בספרו האחרון של פול אוסטר "באומגרטנר"

עוד כתבות

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש