ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" • בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" • וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל
טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ביום ב', בהמשך להודעת חמאס כי היא מקבלת את תנאי הפסקת האש של קטאר ומצרים, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על המשך פעולה ברפיח "כדי להפעיל לחץ צבאי על חמאס במטרה לקדם את שחרור חטופינו ושאר מטרות המלחמה". במהלך הלילה השתלט צה"ל על הצד העזתי של מעבר רפיח. 

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?
עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת 
260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל 

בראיון לגלובס מתייחס ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש, לצורך בפעולה כזו ובהשפעות הצפויות שלה.

מה לדעתך המטרה של מה שעושים עכשיו כרגע ברפיח והאם האם לדעתך זה יכול להתפתח למשהו יותר מעמיק?
"עיקר הלחימה נגד חמאס ברצועה הסתיימה. אפשר לבוא ולומר שהשגנו את המטרות שלנו, אלא שהבעיה שנוצרה היא המשך ההתחמשות של חמאס, ומידת היכולת שלנו לשלוט על מה שקורה אצלו כדי להימנע מלחזור לתקופה שהייתה לפני שבעה באוקטובר. לצורך העניין הזה הסוגיה כעת נוגעת לסגירת ציר פילדלפי כדי להבטיח שההברחות יופסקו.

"מובן שזה צריך להיעשות גם בתיאום עם מצרים, ובסופו של דבר אני חושב שיש אינטרס למצרים להגיע להסדר כזה. יכול להיות שזה עוד מחייב קצת הפעלת כוח, וזה מה שאנחנו רואים עכשיו. הפעולה הזו בעצם אומרת שישראל מתכוונת ברצינות, והיא לא מוכנה לתת לעזה לחזור למה שהיה לפני שבעה באוקטובר.

"כך שאני חושב שהמטרה של הצבא במקרה הזה היא להביא למצב שבו תהיה שליטה מבצעית על מה שקורה ברצועה, ולא ניתן יהיה לחמש מחדש את חמאס. לדעתי זה ניתן להשגה על ידי שליטה באזור פילדלפי. אני אישית מתייחס לרפיח בחשיבות משנית ולא בחשיבות עיקרית. השמדת השלושה או ארבעה גדודים ששם לא תשנה לנו את המצב".

"הפך לווקטור פוליטי"

במשך שלושה חודשים הדרג המדיני אומר שוב ושוב שעוד רגע נכנסים לרפיח. אחרי שזה כבר נאמר, אם לא ניכנס בעוצמה לרפיח האם זה לא יפגע קשות בהרתעה שלנו?
"אני לא זוכר מי אלה שהעלו לראשונה את הצורך האקוטי בכניסה לרפיח. אני באמת לא יודע איך זה הפך למשהו קריטי. יכול להיות שאפילו זה הפך כבר לווקטור פוליטי, כי מבחינה צבאית אין לזה שום משקל אסטרטגי. אתה לא חייב לשלוט על מה שקורה שם. מה שחשוב הוא להמשיך במאמץ הצבאי והמדיני ולהגיע להסדרה שבמסגרתה לא נותנים לחמאס להתחמש מחדש. אם הנושא הזה יושג אנחנו יכולים לזכות לכמה שנים טובות של שקט. אם לא, אז לא השגנו שום דבר. המאמץ צריך להיות ממוקד לכיוונים האלה".

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש, לשעבר ראש אמ''ן / צילום: איל יצהר
 אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש, לשעבר ראש אמ''ן / צילום: איל יצהר

למה לדעתך חמאס הוציא פתאום הודעה על כאילו "הסכמה" לעסקה?
"אני חושב שכניסה לרפיח משמעותית מבחינת חמאס, כי בסופו של דבר זה יפגע בו בצורה די קשה, כאמור, במיוחד אם נצליח גם לסגור את ציר פילדלפי יחד עם המצרים. אם זה יקרה אז בעצם לאט לאט יתייבשו מקורותיו והוא לא יוכל להמשיך ולפעול".

זאבי פרקש מתייחס לאוכלוסייה העזתית, ואומר כי "יש ויכוח האם כל העזתים הם חמאס, או תומכי הארגון. אני חושב שזו שאלה שיכולה להיות חשובה, אבל אני אומר לך מתוך הסתכלות גם במדינות טוטליטריות וגם במדינות קומוניסטיות שבסופו של דבר רוב האוכלוסייה היא פסיבית, והיא תעשה את מה שזה ששולט, החזק, יורה לה. אני לא רואה מהפכה עזתית נגד חמאס בעזה. ישראל צריכה להשלים את המלאכה.

"יכול להיות שראש הממשלה חשב שאפשר לעשות את הדברים האלה בחודשיים-שלושה האחרונים בצורה מדינית, ולא להשתמש בכוח הצבאי. אני לא בטוח שלא היינו צריכים להשלים את המשימה בזמן הזה, אני לא בטוח שלא היינו צריכים לפעול בו-זמנית - אבל אלה שאלות להיסטוריה.

"אני חושב שמה שצריך לפעול להשיג כרגע הוא שעזה תהיה מפורזת, ולצורך כך צריך לשלוט בפילדלפי. אם נעשה את זה נוכל לבוא ולומר שהמלחמה הזאת אחרי שבעה באוקטובר שיפרה את המצב ואפשרה למדינת ישראל לחזור לחיים נורמלים".

"מטרה לא ריאלית"

אחרי שבעה באוקטובר המטרות שהוגדרו למלחמה היו החזרת החטופים והשמדת היכולות האזרחיות והצבאיות של חמאס. האם לדעתך המטרה השתנתה?
"אני אגיד לך את זה בצורה ישירה, ואפשר למצוא אמירות שלי חודש-חודשיים אחרי שהתחילה המלחמה. המטרה כפי שהוגדרה - מיטוט שלטון החמאס - אני חשבתי שזו מטרה שלא ניתן להשיגה. אני חשבתי שהיינו צריכים להיות צנועים, ואני מקווה שזה מה שאנחנו עושים כרגע.

"המטרה כפי שאני ראיתי אותה צריכה הייתה להיות פגיעה בתשתית הצבאית של חמאס ולמנוע ממנו את היכולת להשיג הישגים על ידי לחץ צבאי. מעבר לזה קשה להשיג. בלבנון חשבנו שנשנה את השלטון וזה לא עבד. אנחנו צריכים להתמקד בפירוק היכולות הצבאיות של חמאס וברגע שזה יושג לדאוג לכך שאנחנו מתחזקים את זה".

"הרצי השקיע מחשבה"

אתה אומר שצריך לסיים את האירוע הצבאי, להכריז על סיום המלחמה ולנהל מו"מ על בסיס חילופי אסירים, כדי לשחרר את החטופים. אבל חמאס דורש את הוצאת צה"ל מהרצועה. מותר לנו להסכים לזה?
"אם הם יקבלו את ציר פילדלפי המלחמה תהיה לשווא. המעשה הצבאי צריך להסתיים עכשיו במעשה מדיני, לנצל את ההישג הצבאי המדהים שהושג כדי להגיע למצב שאנחנו שולטים על מה שקורה בעזה ומנצלים את הרצון של העולם הערבי, ואולי של גופים אחרים, לשקם אותה.

"ואנחנו צריכים להתמקד בזירה הנוספת - לבנון. אם אפשר להרחיק את חיזבאללה מהגבול בצורה מדינית - מה טוב, אבל זה נראה לי קלוש".

מה דעתך על המינויים בצה"ל?
"על פי חוק לרמטכ"ל ולשר הביטחון יש פררוגטיבה ברורה למנות ולבנות את הקצונה בצבא. לא עולה על הדעת שמישהו אחר ימנה קצונה בכירה.

"אני מסתכל על הסבב הזה, את חלק מהקצינים אני מכיר. אלה מינויים טובים שהרצי הלוי עשה. אני בטוח שמתוך רצון להצעיד את הצבא קדימה. אותו דבר אני חושב גם לגבי המינוי של ראש אמ"ן החדש. אין לי ספק שהרצי השקיע בזה מחשבה.

"זה תפקיד מרכזי בין אלופי צה"ל ויש לו אחריות, גם להערכת המודיעין הלאומית וגם לבניית יכולות מודיעיניות ופיתוח מקורות. אסור לתת לפוליטיקאים להכניס ידיים לעניין הזה. זה יזהם את הצבא, יזהם את מערכת המינויים ויזהם את מערכת קבלת ההחלטות".