בנק ישראל יאריך את הסדר הלוואה לכל מטרה בשעבוד דירה

בנק ישראל צפוי להאריך את תוקף ההסדר המאפשר למשקי בית להגדיל את ההלוואות לכל מטרה שלהם, באמצעות משכנתה נוספת של עד 200 אלף שקל, עד לסוף השנה • מאז החלת ההסדר בינואר, קפצו ההלוואות שנלקחו לפי שיטה זו בעשרות אחוזים, לעומת החודשים המקבילים בשנה שעברה

ההלוואות לכל מטרה על חשבון הדירות שוברות שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ההלוואות לכל מטרה על חשבון הדירות שוברות שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המפקח על הבנקים יאריך את התקנה שמאפשרת למשקי בית להגדיל את ההלוואות לכל מטרה שלהם, באמצעות משכנתה נוספת של עד 200 אלף שקל, עד לסוף השנה. בימים האחרונים, פורסמה טיוטת חידוש התקנה, בה הוספו לתכליות ההלוואה גם פעולות מיגון של הבתים והוספת ממ"דים. בדיקת גלובס מראה כי מאז החלה התקנה, משקי הבית הגדילו את ההלוואות לכל מטרה במסלול זה במאות מיליוני שקלים.

נתוני התחלות הבנייה מפתיעים לטובה. ואלה הערים המובילות
מחירי הדירות יד שנייה עלו ב-4% בששת החודשים הראשונים למלחמה

במצב הרגיל, ניתנת ללווי המשכנתאות אפשרות לקחת הלוואה נוספת על חשבון הדירה, בתנאי שסך ההלוואות אינו עולה על 50% משווי הדירה. בעקבות המלחמה, החליט בנק ישראל לאפשר ללווים לקחת הלוואות לכל מטרה ברמה של עד 200 אלף שקל, בתנאי שסך ההלוואות לא יעלו על 70% משווי הדירה.

הסדר זה נועד להקל על לווים שנקלעו למצב קשה במהלך המלחמה והתקשו להחזיר הלוואות מסחריות שלקחו לכל מטרה, בריביות גבוהות מאוד ולטווח קצר.

ואכן, ניכר כי מאז שההסדר הותנע בינואר ובא לידי ביטוי מלא, קפצו ההלוואות שנלקחו לפי שיטה זו ב־40-68% (תלוי בחודש) לעומת החודשים המקבילים בשנה שעברה, ובכ-200 מיליון שקל לחודש. מאז חודש פברואר, נלקחים בכל חודש וחודש הלוואות מסוג זה בהיקפים של יותר מ-600 מיליון שקל, בעוד שבשנים שעברו, הממוצע החודשי של הלוואות חודשיות כאלה הגיע ל־400-500 מיליון שקל.

"מומלץ לשקול בכובד ראש כל החלטה על דחייה"

בהתאחדות יועצי המשכנתאות בירכו על הצעד. "יש יותר ויותר משפחות שאינן מסוגלות לסיים את החודש, וזה עקב יוקר המחייה, עליות המחירים האחרונות והעלאות הריבית, שלא לדבר על מצב המפונים, המילואימניקים והעסקים שלהם", אומר אבי יוסופוב, חבר הנהלת התאחדות יועצי המשכנתאות. "ראינו בחודשים האחרונים עלייה חדה בלקיחת הלוואות מסחריות שניתנות לתקופות קצרות ובריביות גבוהות מאוד, שבהן ההחזרים עולים מדי חודש, כך שההסדר הזה, בו ניתן לקחת הלוואות כאלה לתקופה של 20 שנים, הוא הקלה".

עם זאת, בהתאחדות טוענים כי התקנות הללו אינן מספיקות, וכי יש לייצר פתרונות וכלים נוספים כדי לסייע לציבור להפחית את נטל ההלוואות. "לציבור הכללי שלא מושפע מהאירועים, מומלץ לשקול בכובד ראש כל החלטה על דחייה, שכן זו איננה 'מתנה' או 'הטבה', והדבר יבוא לידי ביטוי בגידול ההחזר החודשי בתום תקופת ההקפאה", נמסר מההתאחדות.