בנק אוף אמריקה, אחד מארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב המחזיק בלמעלה מ־10% מחסכונות האמריקאים, פרסם ביום ראשון את התחזית שלו לכלכלה עולמית, ובכללה למשק הישראלי. בבנק הורידו מעט את תחזית הצמיחה של ישראל, אך כמעט בכל קטגוריה אחרת נשאר בטווח האופטימי של התחזיות - בתנאי שלא תתפתח מלחמה כוללת בצפון.
● ראיון | מנהלת ההשקעות הבכירה שמסבירה: איך השקל שומר על יציבות ולמה ה-S&P 500 "מציג תמונה מטעה"
● מה עושים עם 100 אלף שקל בשנתיים? המדריך למשקיע לטווח הקצר
התחזית העולמית: הבנקים המרכזיים "יוצאים מסנכרון"
בכל הנוגע לכלכלה העולמית, בבנק אוף אמריקה נשמעים אופטימיים. אחרי יותר משנתיים בהן האינפלציה והריביות ברחבי העולם הרקיעו לשיאים חדשים והמתיחות הגיאו־פוליטית געשה - בבנק אוף אמריקה דווקא מעלים את תחזית הצמיחה העולמית. "הכלכלה העולמית ממשיכה להראות סימנים של עמידות, המונעת בידי ביצועי־היתר של ארה"ב וצמיחה מפתיעה בסין, גוש האירו ועיקר השווקים המתעוררים. זה מביא אותנו לשדרג את תחזית הצמיחה העולמית מ־2.8% ל־3.2% (לשנת 2024, ע"א)".
בבנק אוף אמריקה אומרים כי הבנקים המרכזיים "יוצאים מסנכרון". כלומר, אם לקראת אמצע 2022 חלק ניכר מהבנקים המרכזיים בעולם החלו להעלות ריבית יחסית במקביל, כעת, נראה שהדרכים מתחילות להתפצל.
כך למשל, הכלכלה האמריקאית נחשבת חזקה במיוחד, מה שתומך בהשארת הריבית של הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, על כנה. להערכת בנק אוף אמריקה, הפד יתחיל להוריד ריבית רק בדצמבר 2024, והריבית תתייצב על שיעור גבוה יחסית של בין 3.5% ל־3.75% בעוד שנתיים. לעומת זאת, אירופה מתנהגת בהתאם לתחזיות והריבית בגוש האירו ירדה לפני שבועיים ל־4.25%. בינתיים, בסין בכלל סובלים מ"חולשה מתמדת בענף הנדל"ן ורמות נמוכות של אמון צרכני".
הגירעון: מתיישרים עם הערכות בנק ישראל והאוצר
ישראל בהקשר הזה היא מקרה חריג בתחזית הגלובלית, בשל מה שמכנים בבנק אוף אמריקה "חוסר ודאות הקשור במלחמה".
בבנק האמריקאי לא מקלים ראש בעליית הגירעון, שעמד נכון לחודש אפריל על 7% תוצר. "הביקושים מתאוששים במהירות, אבל הוצאות הקשורות למלחמה שומרות על הגירעון התקציבי רחב". כותבים בבנק. אבל הם צופים כי בכל זאת, ממשלת ישראל תצליח לעמוד ביעד הגירעון שלה ל־6.5% תוצר בסוף 2024 - כל עוד לא תהיה הסלמה בצפון.
למעשה, גם בתחזית הקודמת של הבנק האמריקאי, באפריל, הם סיפקו את אותו הצפי בדיוק. אז הם אמרו כי "אנחנו עדיין רואים את הגרעון התקציבי ל־2024 בשיעור של 6.5%. אך בהתאם למשך הזמן שהקונפליקט יימשך, עלות המלחמה עלולה להיות גבוהה יותר. חזית חדשה שתיפתח בצפון תגביר את הנטל התקציבי ותכביד על התחזית".
האינפלציה והריבית: הורדות הריבית יתחילו ב־2025
אבל בכל הנוגע לאינפלציה ולריבית, בבנק אוף אמריקה קצת פחות אופטימיים, בין היתר בשל הגירעון. "עלייה מחודשת בביקושים, מטבע חלש ומסים גבוהים מעלים את האינפלציה, בזמן שההיצע ממשיך להיות מוגבל", כותבים בבנק האמריקאי ובעצם מתייחסים לכך שהמסים המתוכננים לתקציב 2025, אלו שנועדו לכסות על הגירעון שנוצר במלחמה, צפויים להיות בין הגורמים שיקפיצו את האינפלציה המקומית.
"אנחנו רואים את האינפלציה קרובה לגבול העליון השנה (של יעד בנק ישראל, העומד על 1%־3% אינפלציה, ע"א), ומעט גבוה מכך בשנה הבאה בשל עליית המע"מ". הם אומרים שהאינפלציה תמשיך להיות גבוהה ב־2024 ותעמוד על 2.7%, תעלה ל־2.8% ב־2025 ורק בשנת 2026, תתכנס לאמצע תחום היעד, 2.3%. ובכל זאת, כל התחזיות לשנים הבאות עומדות בתחום של הבנק המרכזי.
"בהיעדר הסלמה", אומרים בבנק אוף אמריקה. "הכלכלה אמורה להתנרמל באופן מדורג". כלכלני בנק אוף אמריקה צופים שבנק ישראל לא יוריד ריבית כלל השנה, ויחל בהרחבה המוניטרית רק ב־2025. אז, הוא יבצע להערכתם 3 הורדות ריבית של 0.25%, שיביאו את הריבית לרמה של 3.75% בסוף 2025. עם זאת, אם תיפתח חזית צפונית, צפויות "דחיות בהורדת הריבית של בנק ישראל".
הצמיחה: המשק יתאושש בעקביות ובהדרגה
בנק אוף אמריקה גם הורידו את תחזית הצמיחה שלהם לגבי ישראל: באפריל, הם חזו שהצמיחה ב־2024 תעמוד על 2.4%, אך בתחזית האחרונה הצפי ירד ל־2.2% בלבד. מדובר על צמיחה אפסית לנפש, וצמיחה שלילית כאשר מתחשבים הן באוכלוסיה והן באינפלציה. בהשוואה לתחזיות המקומיות, של בנק ישראל ומשרד האוצר, בנק אוף אמריקה צופה צמיחה הדרגתית ואיטית.
לפי בנק ישראל, הצמיחה תעמוד בסוף השנה על 2%, ועל פי האוצר על 1.6% בלבד. עם זאת, בנק ישראל אופטימי יותר מבנק אוף אמריקה לגבי ההתאוששות הכלכלית ב־2025: הם חוזים צמיחה מרשימה של לא פחות מ־5%, לעומת 3.5% בלבד בבנק אוף אמריקה.
בבנק האמריקאי חוזים צמיחה הדרגתית ועקבית במקביל לירידה באינפלציה, מה שמשקף אמון ארוך־טווח בכלכלה הישראלית. זאת, אולי, בין השאר בשל התחזית שלהם לשוק הבינה המלאכותית שהם פרסמו באפריל. שם הם מונים את ישראל (יחד עם סין, דרום קוריאה, טייוואן, סינגפור, פולין ואיחוד האמירויות) כמי שנמצאות בעמדה טובה להרוויח מהמהפכה הטכנולוגית.
מלחמה בצפון: התרחיש שאף תחזית לא ערוכה לו
התחזית של בנק אוף אמריקה, בדיוק כמו של החזאים בישראל כוללות כולן כוכבית: הסלמה בצפון. כמעט כולם מתארים פתיחה של חזית בעצימות מלאה בצפון, כולל כניסת צה"ל לצפון, בתור גורם סיכון מרכזי שקשה לחזות את השפעותיו. בנק ישראל, למשל, אומר ש"להתרחבות הלחימה בזירה הצפונית צפויה להיות השפעה מאקרו כלכלית שלילית מהותית", ובבנק אוף אמריקה אומרים ש"חזית חדשה שתיפתח בצפון תגביר את הנטל התקציבי ותכביד על התחזית".
למרות שהסיכויים להסלמה בצפון לא מבוטלים כלל, נראה שאף אחד מהגופים הללו, ובכללם משרד האוצר, לא סיפקו תחזית מספרית להשלכות הכלכליות של לחימה כזו בצפון. מה שהופך את החזית הצפונית לאחד הברבורים השחורים המרכזיים עבור הכלכלה הישראלית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.