מחירי הדירות מוסיפים לעלות בקצב שנתי דו ספרתי. בחודשים אפריל-מאי נרשמה עליית מחיר של 0.8% לעומת מה שנרשם בחודשים מרץ-אפריל, ובסך הכל מאז החודש הראשון של המלחמה, מחירי הדירות עלו ביותר מ-5%, כשאת מרבית העלייה יש לזקוף לדירות יד שנייה. נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו מזהיר כי העליות של החודשים האחרונים הם רק ה"פרומו" לקראת העליות הבאות, שכן הממשלה לא מטפלת במצוקת כוח האדם בענף הבנייה.
● קצב האינפלציה ביוני בהתאם לצפי - 2.9%; מחירי הדירות ממשיכים לזנק
● ראיון | "אנשים לא מבינים את עומק הקטסטרופה, התפוקה באתרי הבנייה נפלה ב־30%-50%"
המלחמה קטעה רצף של שמונה מדדי ירידות מחירים, ומהחודש השני שלה השוק התעורר מההלם של תחילתה, ושינה מגמה ב-180 מעלות, לכיוון של עליות חדות. למעשה, קצב העליות הנוכחי מזכיר מאוד את קצב העליות של אחרי גל הקורונה הראשון שנמשך לאורך השנים 2021 ו-2022.
ירושלים מובילה
כשבוחנים את השינויים החודשיים שנרשמו במחוזות השונים מתברר, כי היה זה מחוז ירושלים שהוביל את עליות המחירים החודשיות האחרונות, עם עלייה של 2.1%. מחוז תל אביב רשם עלייה של 1.2%, מחוז חיפה של 0.7%, מחוז צפון של 0.6%, מחוז דרום של 0.2% ובמחוז המרכז לא נרשם שינוי במדד.
ואולם אם בוחנים את מדדי חצי השנה האחרונה, מתברר, כי שני מחוזות רשמו עליות יוצאות דופן: במחוז חיפה נרשמה עלייה של 6.9% ובתל אביב - של 6.8%. אחריהם מגיע מחוז ירושלים שבו נרשמו עליות של 4.4%, צפון של 3.55, דרום 2.9% ומחוז מרכז עם עלייה של 2.6% שנרשמה בחצי השנה האחרונה.
אחד הגורמים שנראים כקובעים את עליית המחירים הוא האם מדובר בדירות חדשות או שבדירות יד שנייה. בניגוד לטענות הרווחות בענף, לפיהן מחירי הדירות החדשות הם שמובילים את העליות, עקב המבצעים הפיננסיים של היזמים, בפועל דווקא הדירות יד שנייה הן שעולות בקצב הרבה יותר מהיר. במדד האחרון מדד מחירי הדירות החדשות דווקא ירד בחצי אחוז בעוד שהמדד כולו עלה ב-0.8%, ומכיוון שאין בנמצא מדד למחירי דירות יד שנייה, ניתן להקיש כי עליות המחירים שנרשמו בענף זה היו גבוהות בהרבה מאחוז.
67.5 אלף דירות חדשות שלא נמכרו
מדוע זה כך? ככל הנראה משום שהיצע הדירות החדשות הלא מכורות נמצא ברמה גבוהה מאוד של כ-67.5 אלף. עם מלאי כה גדול סביר כי היזמים יותר רוצים לסיים את המכירות מאשר להעלות מחירים. זו גם הסיבה שמשקל הדירות החדשות מכלל השוק נמצא בחודשים האחרונים ברמתו הגבוהה ביותר אי פעם, שעה שכמחצית מהדירות שנמכרו הן חדשות.
עניין אחר שמטריד את היזמים, הוא כוח האדם והוודאות שיוכלו לאכלס את הדירות החדשות במועדים שלהם הם מחוייבים כלפי הרוכשים. כיום אדם שרוכש דירה על הנייר, לא יכול לדעת מתי יקבל אותה. משבר כוח האדם בענף הבנייה נמשך, יזמים מאריכים את מועדי האיכלוס שלהם הם מתחייבים בחוזי המכר, אך גם כך אין לדעת מתי יוכלו להשלים את הפרויקטים.
"השפעתו השלילית של המשבר בענף הבנייה והתשתיות עושה עכשיו דרכה לכל בית אב בישראל", אומר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו. "היא חותכת הכנסות למדינה בעת הקשה הזו, היא מונעת מתן פתרונות דיור למי שמחכים להם כבר מעל שנה וחצי, והיא מחסלת חברות בנייה ישראליות שמעסיקות מפרנסות מאות אלפי ישראלים. ראו כיצד שוב דווח הערב על המשך עליית מחירי הדיור, זה רק ה'בקרוב' למה שנראה בהמשך אם לא יטופל המחסור בכוח אדם בענף, ותינתן תשובה לזינוק בעליות חומרי הגלם, היעדר תקציבים לקידום בנייה בכלל ובפריפריה במיוחד וכמובן, שלא נוכל לעמוד במשימות השיקום הענקיות שעוד לפנינו".
סרוגו קורא לבנק ישראל להוריד את הריביות, כדי לסייע לפועלים בתחום.
ואולם מי מבין רוכשי הדירות שמעוניינים לרכוש דירה על מנת שבעתיד הנראה לעין יאכלסו אותה - לא יכולים בימים אלה לסמוך על יזמי הנדל"ן, והם חייבים לפנות לשוק הדירות יד שנייה.
שוק זה מחולק בימים אלה לשני סוגי דירות: עם ממ"ד ובלי ממ"ד. על פי ההערכה, המלחמה הביאה את רוכשי הדירות למצב שבו הם מעדיפים שהדירות שירכשו יהיו עם ממ"ד. מספרן ביחסית לא גדול, ועל כן מחיריהן עולים באופן משמעותי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.