עיריית תל אביב־יפו מודיעה באופן רשמי כי אין בכוונתה להאריך את תמ"א 38 בתחומה. המשמעות המיידית: התמ"א בתחומי העיר תפקע בסוף החודש הבא, ולא ניתן יהיה עוד לקדם פרויקטים במסגרתה. הפסקת התמ"א 38 תעצור את כל הפרויקטים בעיר, שלא הגישו בקשה להיתר בנייה.
● בלעדי | 750 מיליון שקל במוקד: המאבק שמעכב הקמת אלפי דירות בלב ירושלים
● אושר מאגר המים החדש בגבעתיים; צפויים לצאת היתרי בנייה לפרויקטים בעיר
ההחלטה הסופית צפויה להתקבל בישיבת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שתתקיים בעוד כשבוע, ב־30 ביולי, יומיים לפני התאריך האחרון שבו אפשר להגיש תוכנית מחליפה לתמ"א 38.
תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה תסתיים באופן רשמי, בכל הארץ, בעוד כחודש, ב-29 באוגוסט. עיריות שביקשו להכין תוכנית מחליפה לתמ"א 38, שתאפשר התחדשות של בניין בודד ("התחדשות בניינית") על פי כלליהן והגדרותיהן - קיבלו אישור לכך, ותמ"א 38 אף הוארכה בתחומיהן עד מאי 2026. התנאי לכך היה שאת התוכנית המחליפה עליהן להגיש למוסדות התכנון עד 1 באוגוסט.
במשך התקופה האחרונה נשמעו טענות כי עיריית תל אביב־יפו אינה מתכוונת להגיש תוכנית מחליפה משלה עד התאריך הנקוב - זאת על אף שביוני 2023 המליצה לאשר תוכנית כזו, תא/5555, להפקדה בוועדה המחוזית, "בכפוף להשלמת מסמכים".
מאז, הלכה למעשה, לא התקדמה התוכנית להגשה רשמית. כעת, מתברר, בעירייה לא מתכוונים כלל להגישה עד למועד הדרוש - ובהתאם לכך, תמ"א 38 בתחומי העיר תל אביב תבוא לסיומה בעוד כחודש.
הסיבות: המלחמה והבחירות
"תמ"א 38 הוכיחה לאורך 19 שנות תחולתה כי לא מימשה את מטרתה במקומות הנדרשים לכך ביותר", נכתב במסמך המסביר את ההחלטה, שהוגש לוועדה המקומית וייבחן בישיבה שתתקיים בעוד כשבוע. "מתוכנית לחיזוק מבנים, הפכה התמ"א לתוכנית התחדשות עירונית ולדרך להוספת יחידות דיור וזכויות בנייה ללא הליך תכנוני סדור. השלטון המקומי טען שוב ושוב כי התמ"א פוגעת בתכנון האורבני הנכון וכפועל יוצא מזה גם ברווחת התושבים. תמ"א סיכלה את האפשרות להליך התחדשות עירונית בר קיימא תוך ניצול יעיל של הקרקע, התשתיות והשירותים העירוניים. אף שיצאו בעיר היתרים מכוח תמ"א 38, הרי שאין מדובר בהכרח במסלול יעיל, וזאת לשון המעטה. זהו מסלול שאף לא מספק לשוק ודאות".
בהמשך המסמך מצוינות הסיבות לכך שתא/5555, התוכנית המחליפה לתמ"א 38, לא הוגשה בזמן: "עקב מלחמת חרבות ברזל, על כל המשתמע מכך, והבחירות לרשויות המקומיות ש'תרמו' אף הן לעיכוב, בעיקר בכל הנוגע לקיום הליך שיתוף ציבור, טרם הושלם הליך הכנת מסמכי התוכנית. הצפי להגשת התוכנית לוועדה המחוזית הוא לקראת סוף שנת 2024, ובחודש ספטמבר 2024 צפוי להתחיל הליך שיתוף ציבור לתוכנית".
במסמך מצוין כי ב"תקופת הביניים", עד לאישור התוכנית הכוללת, פועלת העירייה לתת מענה לצרכים השונים. בין היתר מצוין שם כי היא נערכת לקליטת תוכניות חלופיות לפי תיקון 70 לחוק התכנון והבנייה, כי החוק "מתיר חיזוק ומיגון באמצעות הוצאת היתר בנייה ללא תלות בתמ"א 38".
הבעיה היא שכל אותם מסלולים אינם מספקים מענה לתושבים שכבר החלו לפני חודשים, ואולי אף למעלה מזה, בקידום פרויקטים באמצעות תמ"א 38. אלו שלא הספיקו להגיש בקשה להיתר במסלול זה - וההערכות מדברות על עשרות ואולי מאות פרויקטים כאלו - יצטרכו לשוב לנקודת האפס ולקדם את הפרויקט באחד המסלולים האחרים, או להמתין לאישורה של התוכנית המחליפה שמקדמת העירייה, הליך שיידרשו לו חודשים במקרה הטוב. נוסף על כך, אומנם "חלופת שקד" תעמוד לרשות הדיירים שירצו לקדם התחדשות בניינית בבניין שלהם, אך השוק אינו מתורגל עדיין בקידום היתרים במסגרת חלופה זו, ולכן גם אפשרות זו עשויה לקחת זמן רב.
כך או כך, המלצת מהנדס העיר, אודי כרמלי, שתובא לאישור הוועדה המקומית בעוד שבועיים, היא כי תוכנית תא/5555 לא תוגש עד 1.8 ובהתאם לכך "תמ"א 38 תפקע מאליה". עוד מצוין במסמך שיונח על שולחן הוועדה כי "למען הזהירות ובעיקר למען הסר כל ספק ומתן ודאות לשוק, מומלץ שהוועדה המקומית תבהיר בהחלטתה את עמדתה לפיה היא אינה מעוניינת בהארכת תוקף התמ"א".
כתבה מורחבת, כחלק מפרויקט כתבות מיוחד העוסק בסיום דרכה של תמ"א 38 - במוסף הנדל"ן בסוף השבוע הקרוב
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.