הסכנה: רחפנים שמגיעים מעבר לקו הירוק הישר לשטח המת של מערכת הביטחון

באזור ירושלים ישנם יישובים יהודיים בתוך הקו הירוק הנמצאים במרחק אפסי מכפרים פלסטיניים מעבר לקו, ואיום הרחפנים מדאיג את התושבים • כשרחפן מורם בכפר פלסטיני הוא בסמכות צה"ל, אבל מרגע חציית הגדר הוא באחריות המשטרה. זהו "שטח מת" שארגוני טרור עלולים לנצל

תקיפות כטמבים של חיזבאללה בצפון הארץ / צילום: דוברות מכבי אש/רויטרס
תקיפות כטמבים של חיזבאללה בצפון הארץ / צילום: דוברות מכבי אש/רויטרס

הכטב"מים היכו בישראל במלחמה, אך לא בכל הגזרות. בפיקוד מרכז, למשל, טרם התמודדו עם איום רחפנים, אך זה לא אומר שהוא לא קיים. באזור ירושלים ישנם יישובים יהודיים בתוך הקו הירוק שנמצאים במרחק אפסי מכפרים פלסטיניים מעבר לקו. כשרחפן מורם בכפר פלסטיני הוא בסמכות צה"ל, אבל מרגע חציית הגדר הוא באחריות המשטרה. זהו "שטח מת" שארגוני טרור עלולים לנצל.

טיסה של 16 שעות חשפה את החור בהגנה האווירית של ישראל

אזרחים מודאגים מאזור ירושלים, בהם ד"ר חגי אגמון־שניר, המחישו היטב את האיום. הם בנו רחפן בעצמם, עם רכיבים שקנו ב-300-200 דולר ברשת ועל בסיס מידע משם, והרימו אותו. בסרטון שהקליטו ניתן לראות רחפן עולה במהירות ובתוך כ־40 שניות מכסה מרחק של ק"מ בין יישובים, מבלי שאף אחד רואה אותו.

"באוקראינה נצפתה יכולת לגרום נזק קטלני בהפעלה מקרוב או במארבים", מספרת ד"ר לירן ענתבי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומנהלת תוכנית "טכנולוגיות מתקדמות וביטחון לאומי". "רחפן אחד פועל מרחוק ומצלם את השטח, ואחר חודר את מערכות ההגנה. כל התהליך עשוי לקחת שניות".

הרחפן שהטיסו האזרחים מאזור ירושלים אינו מסתמך על GPS, ומשקף שדה לחימה שבו שבשי GPS אינם רלוונטיים. ניתן לקטוע את התקשורת בין המפעיל לבין הרחפן רק אם השיבוש מופעל במהירות ובכיוון הנכון. "הסרטון מטריד, ומבקש להעלות למודעות את חוסר הביטחון מהמענה שמציעה המערכת", אומרת ענתבי. "רבים איבדו את תחושת הביטחון, בכל הנוגע לטיפול בכטב"מים, כפי שראינו בפגיעה בתל אביב".

המומחית מסבירה כי המערכת לא מתעלמת מהגזרה הזו, אך אין לה יכולת להגיב בשל ביזור אחריות בין ארגונים, וחסמים של תקציב ורגולציה. "לא כל תרחיש מאפשר יירוט או נטרול של רחפן. משטרת ישראל לא יכולה בכל מצב לפעול נגד רחפן, אז ייתכן שנדרשת התאמה של החוק או רגולציה, במטרה לתת את האמצעים המתאימים", היא מוסיפה.

ד"ר ענתבי מסכמת כי הדבר האחרון שהיו רוצים לראות בישראל זה אזרחים שחוששים לחייהם ומתחילים לירות בנשק לעבר רחפנים. "ירי לרחפנים זה צעד מסוכן שעלול לפגוע באחרים, או לפגוע ברחפנים של כוחותנו. אם אזרחים יתחילו להרגיש מאויימים מפני דבר כזה, כאשר יש הרבה יותר אזרחים חמושים מבעבר, אנחנו עלולים למצוא עצמנו בתרחישים שבהם אזרחים מבחינתם מגינים על עצמם. הייתי רוצה לדעת עכשיו, ובמיוחד ביום אחרי המלחמה, שאם נראה רחפן אדע שהוא של כוחותינו, או כזה שמבצע משימה אזרחית תמימה כמו משלוח פיצה".