נתונים מגלים: מה קרה למחירי השכירות ביולי?

מסקירה של חברת WeCheck עולה כי בחודש שעבר נמשכה מגמת עליית המחירים שמאפיינת את עונות הקיץ, עם התייקרות של 0.4% בשכר הדירה • עם זאת, החברה מצאה כי מחירי השכירות הממוצעים שנגבו מהשוכרים בחודש שעבר נמוכים מאלה של יולי 2023 ב־3%

דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף
דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף

מחירי השכירות עולים בקיץ הנוכחי, אך טרם הגיעו לרמתם בתקופה המקבילה אשתקד. מצד שני היצע הדירות להשכרה בחודש החולף היה נמוך ב־30% לעומת ההיצע ביולי בשנה שעברה, והמשמעות היא שבשוק קיים לחץ להמשך עליות המחירים, וזאת בעיצומה של המלחמה - כך עולה מסקירת חברת WeCheck, חברת פינטק הפועלת מול בעלי דירות וציבור השוכרים.

קריית שמונה: מי שמוכר דירה במלחמה מוותר על מאות אלפי שקלים
יותר מ-8 מיליארד שקל: המשכנתאות צפויות לשבור שיא של שנתיים
המנכ"ל שמגלה: איך משכירים 400 דירות בתוך חמישה חודשים?

החברה שעוקבת בצורה צמודה אחרי שוק השכירות מצאה, כי בחודש שעבר נמשכה מגמת עליית המחירים שמאפיינת את עונות הקיץ. אחרי עלייה של 0.7% בחודש יוני במחירים הארציים, נרשמה עלייה של 0.4% בשכר הדירה, אך לפי ממצאי החברה, מחירי השכירות הממוצעים שנגבו מהשוכרים בחודש שעבר נמוכים מאלה של יולי 2023 ב־3%.

שכר הדירה הממוצע בתל אביב על דירות 1־5 חדרים הגיע ל־6,727 שקל בחודש, לעומת 7,171 שקל ביולי שנה שעברה, ירידה של כ־6%. מנכ"ל WeCheck רמי רונן סבור, כי העיר טרם התאוששה מהירידות שפקדו אותה בשנה שעברה, על אף שהיא במגמת עלייה.

בהרצליה ממוצע שכר הדירה הוא השני בגובהו ברשימת הערים שבדקה החברה, עם שכר דירה ממוצע של 6,537 שקל, ירידה של 1.4% לעומת יולי שנה שעברה, ואילו בירושלים שכר הדירה היה השלישי בגובהו והגיע ל־5,200 שקל בחודש, עלייה של 2% לעומת שנה שעברה.

ירידה חדה בהיצע

ואולם, רונן מסב את תשומת הלב לנתון המשלים של מחירי השכירות, והוא היצע הדירות, וזה רושם פיחות גדול בשנה הנוכחית לעומת קודמתה. "אנו עדים לירידה חדה בהיצע הדירות להשכרה ביחס לחודש יולי בשנה שעברה, בשיעור של 29.5%, שנובעת ככל הנראה ממיעוט דירות חדשות הנוספות לשוק, נטייה לחידוש חוזים קיימים ויציאה של דירות מהשוק לאור הריבית הגבוהה מול תשואת השכירות הנמוכה. המשך מגמה זו עלול להוביל לעליות מחירים נוספות בחודשים הקרובים", אומר רונן.

יתכן מצב שבו המלחמה תורמת להקטנה נוספת של היצע הדירות. תקופת הקיץ שבה מסתיימות שנות הלימודים בבתי הספר והאוניברסיטאות ומתחילים הנופש והחופשות, מתאפיינת כרגיל בסיום שנת שכירות - בחלק מהמקומות החוזים מתחדשים ובחלק מתחלפים הדיירים.

עקב המלחמה, שבמהלכה שוכרים ובעלי דירות רבים מגוייסים למילואים שאורכים חודשים, וקיים חשש לשיגורי טילים מאיראן, תימן ולבנון, נראה, כי רבים מעדיפים לחדש חוזים קיימים, מאשר להתחיל בחיפושי דירות ודיירים חדשים.

זה כמובן מוריד דראסטית את היצע הדירות הפנויות, אך עלול להגביר לחץ על שוכרים חדשים או כאלה שהחליטו על אף המצב להחליף דירה.