התשואה הוכפלה ביום אחד: בדקו מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם ביולי

במסלול הכללי כלל ביטוח ראשונה ביולי וכבר לא אחרונה מתחילת השנה • במסלולים המנייתיים, הראל מובילה ביולי, אבל אלטשולר שחם מתחילת השנה • ומה קרה בפנסיה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תשואות קופות החיסכון של הציבור היו יכולות להיראות שונה לחלוטין, אלא שהעליות החדות בשווקים ביום המסחר האחרון של חודש יולי הכפילו את התשואה של החוסכים. גם כך, החודש היה מסתיים בצורה חיובית מבחינת המשקיעים אבל בזכות היום האחרון התשואות טובות הרבה יותר.

שיא בשחקים: אל על הרוויחה כמעט 150 מיליון דולר ברבעון  
נתן חץ כבר נזהר מלהמר על הדולר ומאמין שהמחיקות בחברת הנדל"ן נגמרו 

התשואה הממוצעת שהשיגו המסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות ביולי השנה עמדה על 1.3%, גבוה יותר מההערכות המוקדמות. במסלול המנייתי התשואה הממוצעת עמדה על 1.6%. מתחילת השנה מדובר על 6.7% במסלול הכללי וכמעט כפול בזה המנייתי .

בחודש יולי המסלול מחקה המדד אכזב את המשקיעים כאשר הניב תשואה נמוכה גם מזו של המסלולים הכלליים, כאשר המסלולים מחקי המדד עלו ב-1.11% "בלבד". הסיבה לכך היא התחזקות של השקל מול הדולר בשיעור של 0.2%. עם זאת, מתחילת השנה המסלול הזה עדיין מוביל עם תשואה של 17.6% לעומת 7.5% במסלול הכללי ו-16.2% בזה המנייתי. 

ובכל זאת, אפשר למצוא הפתעה בטבלה, כאשר מי שמובילה את הביצועים של קרנות ההשתלמות במסלולים הכלליים היא דווקא כלל ביטוח, מי שהייתה האחרונה בטבלה מתחילת השנה.

הסיבה לכך היא החשיפה הגבוהה יותר של כלל ביטוח לשוק המקומי ובחודש יולי הביצועים של הבורסה בת"א היו טובים יותר משמעותית מאשר מעבר לים (הרחבה בהמשך). תמונת המראה לכך היא כמובן אלטשולר שחם ששוב מוצא את עצמו בתחתית הטבלה ובפער ניכר מהמתחרים. מתחילת השנה הוא עדיין שומר על מקומו הראשון אך בראייה ל-3 שנים הוא עדיין אחרון. כך שוב מתגלה העיקרון ש"תשואת העבר לא מעידות על העתיד" וכי מנהל השקעות שהיה ראשון יכול להפוך לאחרון, ולהיפך.

ניר עובדיה, מנהל אגף השקעות עמיתים בכלל ביטוח ופיננסים, מסר כי "יולי הוא דוגמה למה שיכול להתרחש בשוק ההון הישראלי עם הפסקת הלחימה ורגיעה בהיבט הבטחוני. העמיתים שלנו נהנו מהחשיפה שלנו לשוק בישראל בכלל ולמניות הבנקים והנדלן בפרט. גם תשואות האג"ח שירדו בחודש זה תרמו לביצועים העודפים שכן אנחנו מאמינים שאג"ח, בעיקר ממשלתיות, גלובליות ומקומיות, מהוות אלטרנטיבה ראויה בתשואות הגלומות בהן היום".

במסלול הכללי: כלל ראשונה ביולי וכבר לא אחרונה מתחילת השנה

כלל ביטוח קטפה בחודש יולי את המקום הראשון בטבלה עם תשואה של כמעט 1.6%, אחריה אנליסט עם 1.5% ומור עם 1.4%. בתחתית הטבלה נמצאות ילין לפידות עם 1.25%, מגדל עם 1.25% ואלטשולר שחם עם 0.8% בלבד.

כשבוחנים את הטבלה מתחילת השנה התמונה שונה לחלוטין כאמור. אלטשולר שחם עדיין מוביל את הטבלה בביטחה יחסית עם תשואה של 7.94%, אחריו נמצאת ילין לפידות עם עליה של 7.37% והשלישית היא מור עם התחזקות של 7.3%.

במקום השלישי מהסוף נמצאת כלל ביטוח עם תשואה של 6.14%, שמצליחה בזכות החודש הטוב האחרון (וגם בזכות החולשה של הראל) לצאת מהמקום האחרון. מתחתיה נמצאת מנורה מבטחים עם תשואה של 6.1% ונועלת את הטבלה הראל עם תשואה של 5.63%.

גם טבלת התשואות ל-3 שנים נראית שונה לגמרי. כאשר בטווח הזה מובילה מול עם תשואה של 16.47%, השניה היא ילין לפידות עם 16.21% והשלישית היא אנליסט עם עליה של 15.8%. בתחתית נמצאות כלל (11.45%), מנורה מבטחים (11.41%) ונועלת את הטבלה אלטשולר שם עם 7.75% בלבד.

במסלולים המנייתיים: הראל מובילה ביולי, ילין לפידות ואנליסט מתחילת השנה

טבלת המסלולים המנייתיים נראית גם היא שונה כאשר מי שכאן מפתיעה לטובה וכובשת את המקום הראשון היא חברת הביטוח הראל (האחרונה במסלול הכללי, כאמור) . אחרי נמצאות מור (1.89%) ומגדל (1.85%). בתחתית גם כאן נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם עם תשואה של 1.03% בלבד.

למרות החודש החלש, מתחילת השנה אלטשולר שומר על המקום הראשון, אך כשמרחיבים את הטווח ל-3 שנים הוא עדיין אחרון. בטווח הזמן של 3 שנים המובילה היא ילין לפידות עם תשואה של 26.83%, אחרי אנליסט עם 24.88% והשלישית היא הראל עם 18.26%.

ומה קרה בפנסיה?

במסלול הפנסיה לצעירים מתחת לגיל 50 כלל ביטוח מובילה את הטבלה בחודש יולי עם עליה של 1.4%, אחרי הראל ומיטב עם 1.35% ו-1.33% כל אחת. בתחתית נמצאות מנורה (1.19%), מור (1.15%) ואלטשולר שחם (0.77% בלבד).

בטווח של 3 שנים מובילה את הטבלה מנורה מבטחים עם תשואה של 21.76%, אחריה נמצאת מיטב עם 21.3% והשלישית היא מגל עם עליה של 21.2%.

כאמור הביצועים בבורסה בת"א בחודש יולי היו טובים יותר מאשר בחו"ל (אך עדיין חלשים יותר מתחילת השנה). כך, בחודש יולי עלה מדד ת"א 35 ב-1.4%, מדד ת"א 90 זינק ב-5.3% ומדד יתר עלה ב-2.7%. לעומת זאת בוול סטריט נרשמה מגמה מעורבת כאשר ה- S&P 500 עלה אמנם ב-1.1% אך מדד הנאסד"ק, מדד הטכנולוגיה רשם ירידה של 0.8%. מתחילת השנה ועד סוף יולי עלה ה- S&P 500 ב-15.8% והנאסד"ק ב-17.2% ואילו מדד ת"א 35 עלה ב-7.9% ומדד ת"א 90 הוסיף לערכו רק 1.8%.

את הנתונים של חברת הביטוח הפניקס לא ניתן היה להשיג עד כה. אלה יתווספו לכשיתקבלו.