אנבידיה | ניתוח

לענקיות הטכנולוגיה נמאס מהמונופול של אנבידיה. אז הן כרתו ברית

השליטה של אנבידיה בשוק הבינה המלאכותית הפכה אותה למלכה של וול סטריט, אבל ההצלחה שלה, והמהלכים האגרסיביים שנקטה מול לקוחותיה, הביאו את תעשיית ה־AI לשלב כוחות במטרה להעמיד לה אלטרנטיבה • גוגל ומיקרוסופט חברו לברודקום שתייצר עבורן שבבים, אמזון החלה לייצר לעצמה שבבים, ומטא תומכת גם היא במתחרות של אנבידיה • ואיך מגיב לכל זה המנכ"ל ג'נסן הואנג

ג'סי, פיצ'אי, צוקרברג, נאדלה, הואנג/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Alex Brandon LM Otero Jordan Strauss ,AP, David Zalubowski
ג'סי, פיצ'אי, צוקרברג, נאדלה, הואנג/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Alex Brandon LM Otero Jordan Strauss ,AP, David Zalubowski

ענף הטכנולוגיה נמצא בנקודה היסטורית: בבת אחת, כל ענקיות הטכנולוגיה חולקות את אותה המטרה - לייצר רווחים מתחום הבינה המלאכותית.

בלעדי | מתחת לרדאר: ענקית השבבים הבריטית שמפתחת מעבד גרפי ברעננה 
רחפן שלוכד כטב"מים וכוונות עם AI: הסטארטפ-אפים שמעניקים לצה"ל יתרון 

לכאורה, זו אמורה להיות בשורה מצוינת לענקית השבבים אנבידיה , שהשאיפה של הענקיות להוביל בתחום ה־AI הפכה אותה לחברה הלוהטת בשוק והזניקה את מנייתה בכמעט 700% (מתחילת 2023). אבל בפועל, ככל שכוחה של אנבידיה גדל, גם המאמצים להוריד אותה מהפסגה גדלים.

50% מהכנסותיה של ענקית השבבים מגיעות משש הענקיות אפל , מיקרוסופט , גוגל , מטא  (פייסבוק לשעבר), אמזון  וטסלה . זה אמנם הביא אותה לזינוק בלתי נתפס של מאות אחוזים בהכנסות, עם סכום של יותר מ־26 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה, אבל במידה רבה זו גם נקודת התורפה שלה.

בחודשים האחרונים נפערים סדקים ביחסים שבין ענקית השבבים לענקיות הטכנולוגיה, והם מטילים צל הולך וגדל על המשך השליטה של אנבידיה בשוק.

הפערים הללו מתבטאים בעיקר בשיתופי פעולה עסקיים שנועדו להעמיד אלטרנטיבה לאנבידיה. כך למשל, במאי האחרון, מיקרוסופט (שמהווה 22% מהכנסות אנבידיה לבדה), מטא וגוגל, יחד עם חברות ציוד התקשורת והשרתים סיסקו ו־HPE וחברות השבבים אינטל, AMD וברודקום, יצאו בהודעה דרמטית: השקת תקן חדש לשבבי תקשורת המחברים בין מאיצי בינה מלאכותית למחשוב על. התקן החדש יכונה UALink וייושם בדאטה סנטרים של ענקיות הטק. מדובר למעשה בתחרות ישירה לתקן הקיים של מלאנוקס, החברה הבת הישראלית של אנבידיה שנרכשה ב־2019 תמורת 6.9 מיליארד דולר, וגם בתחרות לתקן פנימי של אנבידיה עצמה המכונה NVLink.

המטרה היא לא רק ליצור תקן אחיד, אלא גם לקדם זו את המוצרים של זו על חשבון אלו של אנבידיה. כך, מעבדי אינטל, ברודקום ו־AMD יוכלו לדבר באותה השפה כשהם מוטמעים בשרתים של HP. השבבים החדשים שמפותחים כיום במיקרוסופט, מטא וגוגל, שמיועדים להפעלת מודלי AI, יצטרפו גם הם לתקן ויסייעו להפחית את התלות באנבידיה. התקן המלא יפורסם בקרוב, ובשנה הבאה יצטרפו מוצרים המתאימים אליו.

"הברית אמנם מתחרה בחלק קטן מהיצע המוצרים של אנבידיה (עבור מודלי AI, א"ג), אבל מטא ומיקרוסופט מהוות נתח משמעתי מהכנסות החברה. לשחקניות האלה יש יכולת לשנות את התמונה יחד בשוק הבינה המלאכותית, בגלל כוח הקנייה הגדול שלהן ולהשיק סט של מוצרים משלהן", אומר לגלובס יניב גולן, שותף מייסד בקרן לול (Lool Ventures). "לקוחות רבים של אנבידיה רביםעוברים כעת לייצר שבבים משל עצמם, שעשויים להיות רבי עוצמה".

העימות עם מיקרוסופט שהסתיים בוויתור

אחד המהלכים האגרסיביים שניסתה אנבידיה לקדם מול לקוחותיה הגדולים, פורסם לאחרונה באתר דה אינפורמיישן וחשף את מאבקי הכוחות בין חברות הענק. לפי הדיווח, אנבידיה רצתה להשפיע על האופן שבו מיקרוסופט בונה את שרתי הבינה המלאכותית שלה, אז היא התנתה את אספקת שבבי הדגל החדשים שלה, GB200, בהבטחה של מיקרוסופט לרכוש ארונות שרתים בעיצוב השונה בכמה סנטימטרים מזה שלו היא רגילה.

במיקרוסופט, אשר לפי הדיווח נאלצה גם לרכוש את שבבי התקשורת וכבלי הרשת של אנבידיה המחברים את השרתים זה לזה, הרגישו שהדבר מהווה משקולת כבדה מדי עבורם. זאת, מאחר שמדובר בשינוי באופן שבו ענקית הטק בונה חוות שרתים. כך, רק בהתערבות של המנכ"ל סאטיה נאדלה וסמנכ"ל הטכנולוגיות קווין סקוט, הסכימה אנבידיה לאפשר למיקרוסופט לעצב את שרתי הבינה המלאכותית שלה בעצמה. אישור דומה יקבלו כנראה גם מטא ואמזון.

אחרי המאבק הזה, ועם או בלי קשר אליו, מיקרוסופט הציגה לראשונה את AMD כאלטרנטיבה לאנבידיה בתחום של מעבדי AI לשירותי ענן.

מנגד, ג'נסן הואנג לא שוקט על השמרים. למעשה, החשש של מנכ"ל אנבידיה שענקיות הטכנולוגיה יקטינו את התלות בחברה שלו, הביא אותו להשיק מוצרים שמתחרים ישירות בענקיות הענן - מיקרוסופט, אמזון וגוגל. בשנה האחרונה הואנג הגדיל מאוד את היצע מוצרי התוכנה של אנבידיה ובפרט את DGX - השכרת שירותי הבינה בענן שמכרסמת בנתח השוק של הענקיות. למעשה, שתי הרכישות שביצע בישראל בהיקף של מיליארד דולר - החברות ראן איי.אי ודסי - נעשו בדיוק למטרה הזו.

ההבטחה שקיבלה אמזון, והשבב המתחרה

אמזון הביעה בפני אנבידיה את מורת רוחה משירות הענן המתחרה DGX. השירות אמנם מסופק על ידי אנבידיה, אך הוא מתבסס בסופו של דבר על שרתים של מיקרוסופט, אמזון וגוגל, שנשכרים על ידה במחיר גבוה יותר תוך הבטחה לביצועים טובים יותר מאלה המסופקים על ידי החברות שמייצרות את השרתים.

על פי הדיווח בדה־אינפורמיישן, אמזון התנגדה לכך שאנבידיה תשכור ממנה שרתי מחשוב, אך נמלכה בדעתה לאחר שקיבלה הבטחה מאנבידיה שהשרתים שלה לבדם יציעו מעבדי בינה מלאכותית מתקדמים יותר משאר החברות.

אבל זה לא אומר שאמזון שומרת אמונים לאנבידיה. למעשה, היא הייתה הראשונה מבין הענקיות שהשיקה מעבדי בינה מלאכותית משלה - שבב אימון מודלים בשם Trainium וכן שבב להפעלת מודלים קיימים בשם Inferentia - אותם מציעה אמזון ללקוחותיה דרך שירות הענן שלה, AWS. שבבים אלה מפותחים, אגב, בחטיבת "אנפורנה" שהגיעה ברכישת החברה הישראלית הנושאת את אותו השם.

לפני פחות מחודש חשפה אמזון שבב AI חדש שהוגדר בתעשיית הטכנולוגיה האמריקאית כאתגר חדש לאנבידיה, עם ביצועים שלטענת אמזון עשויים להיות גבוהים ב־40%־50% מאלה של אנבידיה - ובחצי המחיר. שבבים אלה מותאמים אישית גם לצרכים של אמזון, הכוללים הזרמה של וידאו ומוזיקה, ועד כה החברה בניהולו של אנדי ג'סי פרסה לפי ההערכה כ־80 אלף שבבים כאלו בשרתיה.

יצוין כי כלפי חוץ החברות שומרות על שיתוף פעולה ביניהן, ומנכל אנבידיה ג'נסן הואנג אף מופיע בכנסים שהן עורכות.

שחקנית עולה ומפתיעה בשוק שבבי הבינה המלאכותית היא ברודקום, חברה ותיקה שפועלת בתחום מעבדי התקשורת והייתה לאחת הרוכשות האקטיביות בישראל של חברות שבבים. מנייתה עלתה בקרוב ל־44% מתחילת השנה, בזמן שמדד הנאסד"ק עלה ב־16.4% באותה התקופה.

שאלת 600 מיליארד הדולר שמשגעת את תעשיית ה־AI

שותפיה של קרן ההון סיכון סקויה (Sequoia) - אחת המשקיעות הראשונות בגוגל, וואטסאפ ו־Airbnb - ידועים בשוק כמי שאינם פוחדים למרוד במוסכמות.

בשני המשברים הכלכליים האחרונים, הסאב-פריים ב-2008 ומשבר הפוסט-קורונה של 2022 - הייתה קרן סקויה הראשונה שהציגה באופן פומבי תוכנית לפיטורי עובדים בחברות הפורטפוליו, ואלו הפכו לאבן דרך בכל תהליך קיצוצים לאחר מכן.

"טירוף ספקולטיבי"

בשבועות האחרונים הפך השותף הבכיר בקרן, דיוויד קאהן, למבקר מדובר של עידן הבינה המלאכותית. בסדרת מאמרים, שהמוכר שבהם מכונה "שאלת 600 מיליארד הדולר של הבינה המלאכותית", הוא חושף את סודותיה הכמוסים של התעשייה. בעקבותיו הוכרז כמי שמנסה לפוצץ את הבלון שניפחה. טענתו העיקרית היא: בשלב זה אין כל דרך לדעת האם וכיצד יכניסו ענקיות הטכנולוגיה מיליארדים מבינה מלאכותית. למעשה, טוען קאהן, נכון לקצב ההשקעות הנוכחי של ענקיות הענף, ובהן מיקרוסופט, גוגל, אמזון ומטא בתחום - כדי להחזיר את ההשקעה עליהן לייצר הכנסות של לא פחות מ־600 מיליארד דולר רק מטכנולוגיות AI. זאת, בהתבסס על נוסחת חישוב המבוצעת על הכנסות אנבידיה, שהיא כרגע ספקית מעבדי ה-AI הכמעט יחידה בשוק.

כמה רחוק היעד הזה? כיום הענקיות לא מדווחות על היקף ההכנסות מבינה מלאכותית, אך ככל הנראה הוא אינו גבוה, אחרת היו מתגאות בכך. "גם אם הנחתי הכנסות חדשות של 5 מיליארד דולר בשנה עבור כל אחת מהחברות הגדולות - בייטדאנס, עליבאבא, טנסנט או טסלה, עדיין קיים חור של 500 מיליארד דולר", כותב קאהן.

לטענתו, עיקר הסיכון בשוק כיום טמון אצל חברות הביג טק. אלו סופגות את הסיכון, להערכתו, בשל אופטימות לגבי היכולת לייצר החזר על ההשקעה, או בשל קיומה של תחרות על השליטה בשוק. "שיווי המשקל הזה שברירי: אם בשלב כלשהו ענקיות הטכנולוגיה ימצמצו, הביקוש לאורך כל שרשרת האספקה יירד באופן תלול", הוא כותב. "יתר על כן, ככל שענקיות הענף ממשיכות להכפיל את עצמן בהוצאות הוניות, כך הן נמצאות בסיכון גבוה יותר למצוא עצמן עמוק בבור".

את המיליארדים שמשקיעות חברות הביג טק מכנה קאהן "טירוף ספקולטיבי", שמוביל לשיעורים גבוהים מאוד של הוצאות על ציוד ושבבים. "זה חלק טבעי מקידמה טכנולוגית ואסור לפחד מכך", הוא אומר אך מציין כי "תמיד יהיו כאלה שינצחו על בסיס בנייה של תשתית עודפת". קאהן צופה ירידת מחירים למעבדים הגרפיים שתגרום לדעתו "בעיקר נזק למשקיעים ורווח נקי ליזמים ובוני החברות שייהנו מעלויות נמוכות יותר. עלינו להקפיד שלא להאמין באשליה שמתפשטת כעת בעמק הסיליקון, לפיה כולנו הולכים להתעשר ומהר, ועל כולנו לאגור את המשאב היקר היחיד שהוא מעבד גרפי".

"איש לא הלך בגלל השקעה ב-AI"

"למרות השקעות הענק בבינה מלאכותית, איש בחברות האלה עוד לא הלך הביתה בגלל שבחר להשקיע את הסכומים הללו", אומר נבות וולק, יזם סדרתי ושותף בקרן גראונד-אפ (Ground Up). "חברות הענק מאמינות לא רק ביכולת שלהן להרוויח מהתחום בטווח הארוך, אלא גם מכך שזה משחק של גדולים. אולי התחום כעת בועתי, אבל בטווח הארוך הוא צפוי לראות יישומים שהם הרבה יותר מ־ChatGPT".

גוגל ומטא מצאו מפלט בענקית שבבים אחרת

לפי ג'יי.פי מורגן, ברודקום היא ספקית השבבים ל-AI השנייה בגודלה בעולם אחרי אנבידיה, בין השאר מאחר שהיא מושכת אליה חברות שמעוניינות באלטרנטיבה לאנבידיה.

ברודקום מצפה להכנסות של 11 מיליארד דולר בסוף השנה, בין השאר בזכות עסקאות ענק עם גוגל ומטא - שייתכן וצריכות להדאיג את אנבידיה.

גוגל מפתחת את שבבי הבינה המלאכותית שלה, שמכונים TPU בשיתוף עם ברודקום, וכיום הם משמשים לא רק לאימון של מודלי הבינה המלאכותית של גוגל למוצר ג'מיני, אלא גם לאימון המודלים של אפל שהתבססו על מעבדי גוגל, ומכונים על ידי מקורות בתעשייה "תצוגת תכלית שנועדה להוכיח לאנבידיה שאפשר גם בלעדיה".

ברודקום גם חתמה על הסכם עם מטא לייצור שבבי בינה עבורה תחת השם MTIA3. ולמהלכים של מטא עוד נחזור. בג'יי.פי מורגן מעריכים את פוטנציאל ההכנסות של ברודקום ממעבדי התקשורת של גוגל בכ־8 מיליארד דולר ב־2024 ומעל ל־10 מיליארד בשנה הבאה. בכירים בענף השבבים טוענים כי אם ברודקום תחבור ל־AMD (שמפתחת מעבדים גרפיים ומעבדי ליבה), השתיים יכולות להוות אלטרנטיבה מקצה לקצה עבור ענקיות הטכנולוגיה.

ובחזרה למטא. נראה שהחברה בניהולו של מארק צוקרברג מנסה גם היא לאתגר את אנבידיה, ואת שוק ה־AI כולו, עם תמיכתה במודלים פתוחים של בינה מלאכותית, כמו "לאמה", שמאתגרים את המודלים הפופולריים בתשלום של OpenAI או גוגל. בנוסף, מטא תמכה בשבוע שעבר בחברת השבבים גרוק (Groq) המייצרת שבב AI שמספק תשובות מהירות יותר מאלה של אנבידיה. מטא אף צירפה לדירקטוריון שלה את מומחה ה־AI של גרוק.

דיווחים: כך האגרסיביות של אנבידיה תתנקם בה

לא סתם הצטרפה HPE לתקן התקשורת המתחרה באנבידיה. כדי לשווק את השרתים שענקיות הטק לא רצו, אנבידיה התנתה עבור חברות אחרות בשוק את רכישת השבבים המתקדמים שלה בכך שאנבידיה תתכנן את השרתים שלה. אלא שהתנאי הזה הוביל לפגיעה ברווחיות של חברות כמו HPE, דל וסופר מיקרו.

הכוח הגדל של אנבידיה מביא לה לא רק יותר ויותר תחרות; בשבועות האחרונים נודע כי משרד המשפטים בארה"ב מנהל חקירת הגבלים עסקיים נגד אנבידיה הנוגעת לרכישת Run:AI הישראלית. לפי החשד, הרכישה נועדה לדכא טכנולוגיה מתחרה, כך דווח באתר פוליטיקו. בדה אינפורמיישן פורסמו כיווני חקירה נוספים: לפי הטענה, כמה מלקוחות אנבידיה סיפרו להם על חשש שאם ירכשו שבבי AI ממתחרות שלה, היא עשויה לגבות מהם מחיר גבוה יותר או להגביל את כמות השבבים שהיא מוכרת להם.

מהחברה נמסר בתגובה: "אנבידיה מובילה בזכות יכולותיה, כפי שמשתקף בביצועי מוצרינו ובערך שאנו מעניקים ללקוחות. אנו מתחרים על בסיס עשורים של השקעה וחדשנות, תוך הקפדה על החוקים, והפיכת טכנולוגיות אנבידיה לזמינות בכל חברות הענן, או באופן מקומי עבור כל ארגון. נמשיך לתמוך ביזמים ופרויקטים בכל תעשייה ושוק, ונשמח לספק את כל המידע הנדרש לרגולטורים".