היטל השבחה | בלעדי

קק"ל תשתתף בתשלום היטלי השבחה על קרקעות הפטריארכיה בירושלים

כשנה אחרי שנמכרו קרקעות הפטריארכיה בירושלים, ועדת הערר לתכנון ובנייה במחוז ירושלים החליטה כי קק"ל תשתתף בתשלום היטלי השבחה על הקרקעות בעת מימושן • היקפי ההיטלים מוערכים של מאות מיליוני שקלים

מלון אוריינט בירושלים, נמצא על קרקעות הפטריארכיה / צילום: Shutterstock
מלון אוריינט בירושלים, נמצא על קרקעות הפטריארכיה / צילום: Shutterstock

קק"ל תיאלץ להשתתף עם הכנסייה היוונית בתשלום היטלי ההשבחה על קרקעות הפטריארכיה בירושלים, בהיקפים מוערכים של מאות מיליוני שקלים - כך עולה מהחלטת ועדת הערר לתכנון ובנייה במחוז ירושלים. שיעור ההשתתפות של קק"ל ייקבע על ידי שמאי שימונה על ידי הוועדה והחיובים ימומשו בעת מימוש הזכויות של קק"ל. ההחלטה אמורה להסדיר את שיעור ההשתתפות של חוכרי נכסים בהיטלי השבחה שמוטלים על פי חוק על בעלי הנכסים.

הטרנד החדש בשוק הנדל"ן: מחברים דירות כדי לייצר דירה אחת ענקית
משרד המשפטים מציב מגבלות למינהלות להתחדשות עירונית
שאלות ותשובות | תוכנית הענק בצפון ת"א תקועה שוב, האם זה לטובת בעלי הקרקעות?

הפטריארכיה היוונית החזיקה בירושלים קרקעות בהיקף של 520 דונם, באזורים היוקרתיים ביותר בעיר ־ בשכונות טלביה, רחביה וניות. רוב הקרקעות הללו בנויות ויש בהן יותר מ־100 דירות, מוסדות ציבור ושטחי תעסוקה ומלונאות. ב־2016 נמכרו הקרקעות לקבוצת משקיעים בשם ניות, וזו מכרה את הקרקעות ב־2023 לחברת אקסטל, שבשליטת גרי ברנט.

במהלך השנים אישרה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ירושלים תוכניות שונות שהשביחו את הנכסים והעלו את ערכם. מכיוון שרוב התוכניות הללו היו בעת שבעלי המקרקעין היה הפאטריארך היווני, העירייה הגישה לפטריארך מספר דרישות תשלום על תוכניות, שחלקן אושרו עוד לפני 30 שנים.

אחת מהן חלה על חלקה במתחם גן הפעמון בירושלים, שבה נכנסה לתוקף תוכנית לפיה שונה ייעוד הקרקע משטח ציבורי פתוח לאזור מסחרי מיוחד. לאור זאת דרשה הוודעה המקומית מהפטריארך היטל השבחה בגובה 357 אלף שקל.

"סיטואציה חריגה למדינת ישראל"

הפטריארך הגיש ערר על הדרישה, באמצעות עוה"ד בנימין זלמנוביץ ואריאל קמנקביץ. הם טענו כי הקרקעות הוחכרו לקק"ל ב־1951 לתקופה של 99 שנים, ועל כן יש להטיל את ההיטל על קק"ל ולא על הפטריארך. הוועדה המקומית, שמיוצגת על ידי עוה"ד הילה סירוטה ותמר עיני, טענה מנגד כי הפטריארך כן הפיק הנאה מההשבח.

קק"ל, שמיוצגת ע"י עוה"ד תמר מגדל ואברהם יורקביץ, טענה כי אם יוטל עליה לשלם את ההיטל ייצא מצב אבסורדי שמי שלא מימש את הקרקעות הללו הוא שיחוייב בתשלום ־ דבר שמנוגד לעקרונות המנחים של היטל ההשבחה.

ועדת הערר בראשות עו"ד עמית אפיק כתבה בהחלטתה כי "בערר מתעוררת סיטואציה חריגה למדינת ישראל שבה, כידוע, מרבית הקרקע היא בבעלות המדינה והיא המחכירה לפרטיים. חריגות הסיטואציה היא שיוצרת את הקושי באיתור החייב בהיטל השבחה".

ועם זאת, הוועדה לא קיבלה את עמדת הצדדים, לפיה רק הצד הנגדי הוא שצריך לשאת בתשלום ההיטל. הוועדה קבעה, כי היטל ההשבחה יחולק באופן כזה, שבו כל צד ישלם את חלקו היחסי במקרקעין.

הפטריארכיה תחויב לפי חלק הבעלות בנכסים, בהתחשב בזכויות קק"ל כחוכרת לדורות של הקרקע עד שנת 2051, לרבות אפשרות הארכת החכירה. קק"ל לעומתה תחויב בגין זכויות כחוכרת לדורות במקרקעין, אך תשלם היטל השבחה כשתממש את זכויותיה במקרקעין.

את שיעורי החבות ואת גובה ההשבחות יקבע שמאי מייעץ, שימונה ע"י ועדת הערר.