סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
16:00
יום המסחר בתל אביב ננעל בעליות שערים חדות. מדד ת"א 35 זינק בכ-2%, ושבר את שיא כל הזמנים כשנסחר על רמה של 2,091 נקודות. גם מדד ת"א 90 קפץ בכ-2.2%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נפט-וגז הוביל את המגמה החיובית כשזינק במעל ל-3%. מדד הבנקים עלה בכ-2.7%.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.3 מיליארד שקל.
בלטו לחיוב מניות נכסים ובנין , רבוע נדלן , אנלייט אנרגיה , אנרג'יקס , וחברה לישראל .
בשוק האג"ח המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים עלו בכ-0.1%. בשוק האג"ח הממשלתי, התשואה ל-10 שנים ירדה ב-5 נקודות בסיס ועמדה על 4.8%. התשואה לשנתיים ירדה ל-4.24%.
14:50
המגמה הירוקה בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-1.9% ות"א 90 מוסיף לערכו 1.8%. ת"א נפט וגז בולט לחיוב וקופץ בכ-3%. גם ת"א נדלן מטפס ב-2.5%. במקביל, מדד הפחד, שזינק הבוקר בכ-17% לאור ההסלמה הביטחונית, עולה בשעה זו בכ-0.8%, ככל הנראה לאור ביטול הגבלות ההתקהלות על גוש דן וחיפה על ידי פיקוד העורף.
חברת המשביר 365 , המפעילה את רשת "המשביר לצרכן" ועוסקת בניהול מועדוני לקוחות, דיווחה כי הרווח הנקי ברבעון עלה ב-89.2% לכ-5.3 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 2.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד; ההכנסות ברבעון השני עלו לכ-238.3 מיליון שקל' לעומת כ-229 מיליון שקל ברבעון השני של 2023. בחברה מציינים כי הגידול בהכנסות נבע בין היתר בהשפעת צמצום הטיסות לחו"ל.
13:31
העליות בת"א שוב מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מזנק בכ-1.4%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א נדלן מוביל את המגמה החיובית וקופץ בכ-2%.
אלקטרה דיווחה לפני זמן קצר כי סך ההכנסות גדלו ברבעון השני של השנה בכ-4.3% לכ-3 מיליארד שקל, לעומת כ-2.9 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. בחברה ציינו כי הגידול נובע בעיקר ממגזר פרויקטים למבנים ותשתיות בחו"ל ומגזר הפעלה שירות ואחזקה, בקיזוז ירידה בהכנסות מגזר פיתוח והקמה של נדל"ן בייזום, לאור המשך ההשפעות השליליות של מלחמת "חרבות ברזל" על מגזר פעילות זה בשנת 2024.
עוד דווח כי הרווח הנקי ברבעון השני לשנת 2024 הסתכם לכ-63.3 מיליון שקל, לעומת כ-65.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
12:08
העליות בת"א התמתנו מעט. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.6%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נפט-וגז עולה בכ-1.1% ות"א רשתות-שיווק מוסיף לערכו כ-1%.
במסגרת עונת הדוחות, פתאל החזקות רשמה עלייה של כ-5% בשורת ההכנסות ברבעון השני של השנה, שהסתכמו לכ-1.99 מיליארד שקל. מנגד, הרווח הנקי של פתאל הסתכם בכ-160 מיליון שקל, ירידה לעומת הרבעון המקביל, בו הרווח הסתכם בכ-170 מיליון דולר.
במקביל, החברה רשמה שיא בהכנסות למחצית הראשונה, עם עליה של כ-8% לכ-3.39 מיליארד שקל, בהשוואה לכ-3.13 מיליארד שקל במחצית המקבילה בשנת 2023. מטעם החברה נמסר כי העלייה בהכנסות נובעת בין היתר מפתיחת בתי מלון חדשים, עלייה באחוזי התפוסה, עלייה במחיר הממוצע לחדר ועלייה בשערי החליפין.
10:58
העליות בתל אביב מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.9% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1%. מדדי הבנייה והנדל"ן מובילים את המגמה החיובית וקופצים בכ-1.5% כל אחד.
בקרב מניות מדד ת"א 125, בולטת לחיוב מניית ריטיילורס שמזנקת במעל ל-5%. זאת לאחר שהחברה דיווחה הבוקר כי קיבלה רישיון לא בלעדי מחברת נייקי להקמה והפעלה של חנויות נייקי בצרפת.
10:26
הבורסה התל אביבית פתחה בצורה די רגועה את המסחר הבוקר. כשעה לאחר תחילת המסחר המדדים המובילים עולים ב-0.6%, כשחלקם כמו מדד ת"א בנייה שבו חברות ענקיות הבניה למגורים כדוגמת דמרי ושיכון ובינוי, מטפסים ביותר מ-1%, ומדד ת"א רשתות שיווק עולה גם בשיעור דומה על רקע תקוות המשקיעים לגל נוסף של הצטיידות במצרכים מצד הציבור.
נראה כי גם שוק החוב המקומי מגיב יחסית ביציבות לאירועים הביטחוניים הבוקר, כאשר תשואות האג"ח הממשלתיות של ישראל נסחרות בתנודות קלות. התשואה ל-10 שנים יורדת קלות ועומדת על 4.84% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.25%.
מי שנסחר בעצבנות רבה הוא מדד הפחד המקומי (VTA35). הוא מזנק ב-11%, אך בתנודתיות רבה. הסיבה היא שהמשקיעים אמנם נרגעו מעט ביחס לשעות הנוכחיות, אך עדיין מאוד מתקשים להעריך לאן ילך השוק בימים הקרובים. מדד הפחד הוא בעצם ביטוי לרמת התנודתיות של האופציות שמגדרות את מדד הדגל המקומי (ת"א 35), והיות והתמחור שלהן מתקשה להעריך לאן הולכים הדברים, התנודתיות והעצבנות במדד זה משתקפות בהתאם.
10:09
למרות החששות מירידות חדות בבורסת ת"א לאור ההתפתחויות הביטחוניות, יום המסחר נפתח בעליות קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, ומדד ת"א 90 נסחר במגמה דומה.
בולטות לחיוב מניות, איי.סי.אל , מימון ישיר , לפידות קפיטל , ודלתא מותגים .
מנגד, בולטות לשלילה רבוע נדלן , נובה , סאמיט , משק אנרגיה וקמטק .
מדד הפחד של בורסת ת"א - VTA 35, מזנק בשעה זו בכ-16%.
09:31
כאמור, הבורסה בתל אביב צפויה להיפתח הבוקר בדריכות, לאחר מתקפת המנע אליה יצא הצבא בלילה כנגד מטרות חיזבאללה בלבנון. החשש להסלמה מול לבנון שתוביל לירי טילים נרחב יותר לישראל, משמעותי ביחס למה שהתאפיין מאז פרוץ המלחמה באוקטובר אשתקד, עלולה להוביל לירידות ולכל הפחות להקפצת מדד הפחד המקומי (vta35).
הכלכלנים הבכירים במשק מתייחסים הבוקר להשפעות הצפויות של ההתפתחויות הביטחוניות על המסחר בבורסה:
הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, רפי גוזלן סבור שלפי שעה אנחנו בדרך לאירוע מוגבל מבחינת שוק ההון המקומי, זאת כמובן בכפוף להתפתחויות שעלולות להוביל להתדרדרות. "בצד שמאזן את השוק המקומי, יש כיוונים יותר חיוביים שמגיעים מהעולם. בעיקר מדברי פאוול בסוף השבוע שדיבר על הפחתת ריבית מסתמנת בספטמבר בכנס בארה"ב".
"זה יכול למתן במידה מסויימת את ההשפעה השלילית של האירועים הביטחוניים", גורס גוזלן. לדבריו, "שוק ההון הישראלי העלה כבר את פרמיית הסיכון בתקופה האחרונה. זה לא מדע מדויק, כלומר השוק לא יכול היה לחזות בצורה ברורה את מה שצפוי מול חיזבאללה. אבל נראה שהשוק כן 'כיוון' לאירוע מעין זה בהנחה שהוא לא יוצא משליטה. מוקדם כמובן להגיד שמתקפת המנע של צה"ל, מאז הלילה, לא יוצאת משליטה משום שזה יכול להיות אירוע שמוביל להתדרדרות. אבל אם האירוע האחרון נתחם בפגיעה מוגבלת, אז זה פחות או יותר מה שהשוק תגבר. ואז זה גם יכול להוריד או להרגיע את פרמיית הסיכון שעלתה".
במקביל, גוזלן מתייחס לשאלה אחרי מה צריך לעקוב בתקופה הקרובה: "השאלה היא כמה עד כמה הסיפור הזה מתרחב. תהיה עצבנות מן הסתם בהתחלה בבורסה, כי קרה אירוע משמעותי. אבל בשבועות האחרונים ראינו כאמור את פרמיית הסיכון של השוק המקומי (דרך האג"ח של ממשלת ישראל) מטפסת, וגם בשוק המט"ח, הדולר התחזק ונחלש מול השקל (בשישי ירד ב-0.5% ל-3.7 שקלים). הסיכון העיקרי הוא לאיזו מיסקלקולציה. אבל ככל שאני מתרשם, לא נראה שהצדדים רוצים משהו רחב יותר, גם אם תמיד יש סיכון שדברים יצאו משליטה".
מבחינת מדד הדגל המקומי, מדד ת"א 35 שבו נכללות החברות הגדולות במונחי שווי שוק בבורסה, הוא חתם את המסחר ביום חמישי האחרון ברמת 2,051 נקודות. רמה זו משקפת למדד תשואה של כ-10% מתחילת השנה ו-11.5% בשנה החולפת. המשמעות היא שהמדד התאושש מאז שיא הבהלה של חודש אוקטובר אשתקד. ביחס לנקודת השפל שנרשמה אז הספיק המדד לזנק בכמעט 28%.
מנהלי התיקים והמוסדיים נוהגים להגיד שהפאניקה היא יועץ השקעות גרוע. מומלץ שלא לקבל החלטות נמהרות ולנסות לשקול שיקולים רחבים שנוגעים לפרק הזמן שלו מיועד תיק ההשקעות של המשקיע. אפשר להוסיף כי יש יתרון מסוים שהמסחר בתל אביב נפתח הבוקר (ראשון), בזמן שאין מסחר בעולם, ומי שאמור להגיב כעת הם בעיקר משקיעים מוסדיים מקומיים. הציבור יכול להגיב דרך מכשירים עוקבי מדדים שנסחרים באופן רציף, או דרך מתן הוראות בקרנות הנאמנות שיבוצעו בהמשך היום.
השלכות של עימות רחב בין ישראל ללבנון ישליך יכולות להגיע לשווקים הגלובליים דרך מחיר הנפט, שעלה ב-2.7% ביום שישי (טרם ההתפתחויות האחרונות) ונסחר סביב 75 דולרים לחבית. זינוק משמעותי יותר במחיר הנפט עלול להוביל לתגובות אלימות יותר בשווקי המניות. אך זה תלוי כמובן בהתפתחויות ביממות הקרובות.
צריך לזכור שמבט על הנעשה בשווקים הגלובליים חשוב גם למשקיע הישראלי, בשל הסטות כספים מסיביים והצמדה למדדים כמו S&P 500 דרך מכשירי השקעה וחסכונות ארוכי טווח, שבוצעו בשנה החולפת. לכן במידה רבה "העולם" הוא זה שגם מאזן את תיק ההשקעות של מר ישראלי, ובמידה מסוימת המניות הדואליות שנסחרות בתל אביב ובניו יורק במקביל (כמו של חברת התוכנה נייס, ענקית התרופות טבע, וחברות טכנולוגיה אחרות) מייצבות במידה מסוימת את הבורסה המקומית במצבים כאלה.
בסקירה שפרסם אוקטאי קברק, אסטרטג מוצר בחברת ההשקעות הבינלאומיות ליברג' שיירס, נכתב כי השווקים גם מביטים "לעבר המזרח התיכון. אם תתרחש הסלמה אזורית, הדבר צפוי להתבטא בזינוק ב"מדד הפחד" ( VIX ), שנרגע באחרונה לאחר שטיפס על רקע חיסול סחר הקארי ביפן. בגזרת המניות, הדבר עשוי לרומם את המניות הביטחוניות ומניות הסייבר, כמו גם מוצרי צריכה בסיסיים ותשתית. מי שיספגו מכה עשויות להיות מניות התיירות. בשוק הסחורות, שיבושים באספקת הנפט ידחפו את הנפט אל אזור השיא השנתי שנקבע באפריל, והזהב ימשיך להתייצב מעל 2,500 דולר".
08:14
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית לאחר שישראל השמידה משגרי טילים בלבנון שכוונו לירות על ת"א בשעה 05:00: מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו הלילה (בין שבת לראשון) מטרות טרור בלבנון, אחרי שזוהו היערכויות של חיזבאללה לשגר רקטות וטילים לעבר מדינת ישראל.
בהמשך לאירועים הביטחוניים, רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מסביר כיצד שוק ההון המקומי צפוי להגיב הבוקר:
"עליית המדרגה בעימות בצפון מהווה כמובן התפתחות שלילית מבחינת שוקי המניות ואיגרות החוב המקומיים. ההשפעה היא הן על הסנטימנט והן על הפעילות הכלכלית (דרך ההגבלות על הפעילות במקומות שונים; הרחבת גיוס מילואים ועוד). השלכות עלולות להיות גם מחוץ לגבלות ישראל - כגון על שוק הנפט העולמי.
"כעת תלוי אם הסבב הנוכחי יוריד את מפלס הלוחמה בהשוואה למה שקדם לו, או הכנה לשלבים הבאים. ככל שההשלכות תהיינה ממושכות יותר, ענפים כמו המערכת הפיננסית ושוק הגז עלולים לרשום תגובות יתר. מנגד רשתות המזון והשיווק מהוות סוג של 'safe heaven' בנסיבות אלו.
"מנגד, המשך אי הוודאות עלול להקשות על השוק, שכן לפי החיזבאללה מדובר בשלב ראשון של התגובה לחיסול הבכיר. אולם אם הרגיעה היחסית מאז הסבב הראשון תימשך - תגובת השוק עשויה להיות מתונה יותר. יש לבחון את הקשר לימים המכריעים בנושא עסקת החטופים והאם תהיה השפע כאן. עיכוב של השיחות חלילה יפעל לרעת השוק.
"צריך גם לזכור את השפעות הקצה החיוביות מכיוון העליות בסוף השבוע בשוקי המניות והאג"ח בארה"ב. ביום חמישי האחרון, המסחר ננעל בעליות מתונות, לאחר ימים תנודתיים. אם בשבוע שעבר עוד דאגו הפעילים בשוק ממתקפת טילים איראנית, בימים האחרונים נרשמו חילופי מהלומות בעצימות גוברת מול חיזבאללה בלבנון, אשר העלו את מפלס חוסר הוודאות".
בשבוע החולף, מדד הדגל המקומי ת"א 35 ירד בכ-0.2%, בזמן שמדד ת"א 90 ירד ב-0.5%. מדד ת"א 125 ירד ב-0.3%. ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים השבוע, בראשם מדדי ת"א תעשייה ות"א נפט וגז שבלטו השבוע בירידה של כ-1.6%, כל אחד. ומנגד, מדדי ת"א ביומד ות"א רשתות שיווק בלטו השבוע בעלייה של כ-4.7% וכ-3.8%, בהתאמה.
בקרב מניות מדד ת"א 125, מיטרוניקס סגרה ירידה שבועית של כ-26% לאחר שהמשיכה לאכזב את המשקיעים בתל אביב, כשהציגה רבעון נוסף של תוצאות חלשות יחסית ואף חתכה את התחזית שלה, רבעון שני ברציפות. מנגד, שופרסל , שפרסמה תוצאות כספיות חזקות לרבעון השני של השנה סגרה עלייה שבועית של כ-11%.
ביום חמישי פורסמו דוחות הרשת המתחרה, רמי לוי . אלו היו חלשים והראו על שחיקה בשיעורי הרווחיות הגולמית, ברקע מבצעים מעמיקים בתקופת חג הפסח.
הכנסות רמי לוי ברבעון השני של 2024 הסתכמו ב-1.83 מיליארד שקל, עלייה של 2.2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. אך בניתוח המכירות בחנויות זהות (בשתי התקופות), הפידיון בהן עלה ב-0.7% בלבד. העלייה המתונה בפידיון בחנויות הזהות הושפעה מעיתוי חג הפסח, שחל השנה ברבעון השני והוביל למבצעי עומק. הרשת גם סבלה ממחסור בכוח-אדם, שהוביל אותה ליזום ירידה בפעילות המכירות המקוונות.
רני צים מתכנן לגייס מהציבור עד 150 מיליון שקל באמצעות הנפקת אג"ח שנועדה למימון מחדש של חובותיו הפרטיים.
ההנפקה המתוכננת תתבצע באמצעות שותפות מוגבלת שהקים צים לצורך גיוס החוב. כנגד האג"ח, שיעמדו לפירעון בשנים 2026-2028 - ישעבד צים מניות החברה הציבורית רני צים מרכזי קניות שבשליטתו.
חברת י.ח דמרי רשמה עלייה ניכרת במכירת דירות ברבעון השני של השנה. דמרי מדווחת כי מכרה בפרק הזמן המדובר 248 דירות, עלייה של 45%, ביחס לרבעון המקביל. התמורה הכספית בגין אותן דירות שנחתמו לגביהן חוזי מכירה הסתכמה ב-652 מיליון שקל. במחצית הראשונה מכרה החברה 546 דירות, עלייה של 63% בתוך שנה, כאשר התמורה בעבורן הסתכמה 1.23 מיליארד שקל.
בשבוע הקרוב עונת הדוחות הכספיים לרבעון השני מגיעה לסופה, מה שצופה עומס של דיווחי "הרגע האחרון". בין המפרסמות הבולטות בשבוע הקרוב הן רשת המלונות פתאל , שתספק הצצה להשפעות המלחמה על פעילותה בתחום התיירות, וכן חברות הבנייה אאורה וישראל קנדה , ובתי זיקוק הנפט בחיפה (בזן ).
בוול סטריט נרגעו הסערות ונראה ששבה המגמה החיובית לשוק המניות לאחר שפאוול נאם בועידת הג'קסון הול וסיפק רמז עבה מאוד לפיו הריבית אכן תרד בחודש הבא לאחר מעל שנה שהיא עומדת על רמה של 5.5% ברף העליון (הרחבה בהמשך). בהמשך לכך, מדד הדאו ג'ונס ננעל ביום שישי האחרון בעליות של כ-1.1%, מדד ה-S&P 500 נסגר בשיעור דומה, הנאסד"ק קפץ בכ-1.5%.
● "הרווחית ביותר בכל הזמנים": קרן הגידור של משקיע העל ממשיכה להציג תשואות עודפות
בסיכום שבועי, מדד הדאו ג'ונס טיפס בכ-1.3%, נאסד"ק עלה ב-1.4% ו-S&P 500 הוסיף לערכו כ-1.5%.
בקרב מדד S&P 500, בשבוע החולף כ-10 מתוך 11 הסקטורים במדד ננעלו במגמה חיובית. סקטור הנדל"ן הוביל את המגמה החיובית שטיפס בכ-3.6%. מיד אחריו, סקטור חומרי הגלם עלה ביותר מ-2% השבוע. מנגד, סקטור האנרגיה ירד השבוע בכ-0.7% על רקע הירידה השבועית שנרשמה במחירי הנפט.
האירוע המרכזי של השבוע הקרוב יתרכז סביב הדוחות הכספיים של ענקית השבבים אנבידיה , שצפויים להתפרסם ביום רביעי לאחר נעילת המסחר.
מתחילת השנה, אנבידיה טיפסה בכ-170%, ומהווה כרבע מהעלייה של 17% במדד S&P 500 עד היום. על פי ההערכות, הכוכבת של וול סטריט צפויה לזנק בכ-10.3% לאחר פרסום התוצאות הכספיות ביום רביעי הקרוב, מעל הממוצע של הזינוק במניה לאחר פרסום הדוחות בשלוש השנים האחרונות, אז עלתה המניה בכ-8.1%. מייק סמית', מנהל תיקים בחברת Allspring Global Investments, המחזיקה במניות החברה ציין כי "צריך לחשוב על הרווחים שלהם ארבע פעמים בשנה כמו הסופרבול".
על פי התחזיות המוקדמות, אנבידיה צפויה להציג הכנסות על סך 28.84 מיליארד דולר, יותר מכפול מההכנסות בתקופה המקבילה שהציגה בתקופה המקבילה. גם הרווח הנקי צפוי להכפיל את עצמו יותר, וצפוי לעמוד על 14.95 מיליארד דולר. במקביל, בשוק צופים כי ההכנסות ממרכזי נתונים יגיעו לשיא של 22.6 מיליארד דולר ברבעון ויעברו את השיא הקודם. לצד זאת, אנליסטים צופים כי ההכנסות לעסקי הדאטה סנטר יעמדו על 25.19 מיליארד דולר ברבעון וישברו שיא חדש.
למרות התחזיות החיוביות בשוק גם יש חשש שהמשקיעים יתאכזבו מדוחות החברה, מה שעלול להוביל לסנטימט שלילי בשוק. נזכיר, כי תגובת המשקיעים לתוצאות מאכזבות של מניות המגה-קאפ אלפאבית (גוגל) וטסלה בחודש שעבר, מעידה על כך שהשווקים אינם במצב רוח סלחני, וחוששים מבועה בתחום ה-AI.
● חשפו את הפנים האמיתיות של אנליסטים ועשו מזה עסק בשווי 200 מיליון דולר
2. שוקי האג"ח
כאמור, גם שוק החוב המקומי צפוי להגיב לאירועים הבוקר וככל הנראה שתשואות האג"ח הממשלתיות של ישראל יטפסו בתגובה לאירועים הביטחוניים.
השבוע האחרון התאפיין בהיחלשות איגרות החוב הממשלתיות. מדד האג"ח הארוכות ביותר, תל גוב-שקלי 10+, ירד בכ-1% בשבוע החולף. התשואה לפדיון הגלומה בו טיפסה, עדות לסיכון הגובר בעיני המשקיעים, ל-5.08%. זאת לאחר שצנחה לתשואה של 4.87% לפני כעשרה ימים על רקע תקוות לרגיעה והגעה להסכם הפסקת אש.
ברקע זה, נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, שלח מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו קרא לקדם באופן סדור תקציב לשנה הבאה, לאחר שהתקציב ל-2025, שאמור היה להיות מובא לאישור בשבוע שעבר, לא עלה לבסוף לדיון.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו בסוף השבוע, לאחר דבריו של פאוול בועידת ג'קסון הול. התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים, ירדה בכ-6 נקודות בסיס לרמה של 3.8%. התשואה לשנתיים צנחה ב-10 נקודות בסיס לרמה של 3.91%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
הדולר נחלש קלות מול השקל ביום שישי האחרון, על רקע היחלשות המטבע האמריקאי מול שאר מטבעות העולם, ועמד על שער 3.68 שקלים. האירו רושם התחזקות חדה יותר של 2.2% בשבוע החולף ל-4.13 שקלים. מתחילת השנה עלו שני המטבעות ביחס לשקל ב-2.4% ו-3.1% בהתאמה. בעיני רבים, הדולר הפך לברומטר למצב הביטחוני: כשבשווקים מריחים שהמלחמה לקראת רגיעה, השקל מזנק - ולהיפך.
מחיר הנפט נסחר בשישי סביב 72 דולר לחבית, ובכך השלים ירידה של כ-10% במחירו מאז 12 באוגוסט, כשהחשש ממלחמה אזורית היה גבוה יותר.
4. מאקרו
ביום שישי האחרון, יו"ר הפד, ג'רום פאוול, נאם בכנס הנגידים השנתי בג'קסון הול. בפתח נאומו אמר כי "הגיע הזמן להתאים את המדיניות שלנו״, וסיפק רמז עבה מאוד לפיו הריבית אכן תרד בחודש הבא לאחר מעל שנה שהיא עומדת על רמה של 5.5% ברף העליון.
בנוגע לנתונים האחרונים שהצביעו על חולשה בשוק העבודה, אמר פאוול כי ״נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי לתרום לשוק עבודה חזק״. בזמן הנאום, המדדים בוול סטריט שפתחו בירוק התחזקו משמעותית.
"הכיוון ברור. העיתוי וקצב הורדות הריבית יהיו תלויים בנתונים הנכנסים, בתחזית המתפתחת, ובאיזון הסיכונים״, הוסיף. בנוסף, הוא ציין את ההתקדמות בהורדת האינפלציה ואמר שהפד יכול עתה להפנות את תשומת הלב לצד השני של המנדט הכפול שלו, כלומר להבטיח שהכלכלה תישאר במצב של תעסוקה מלאה.
"האינפלציה ירדה משמעותית. שוק העבודה כבר אינו חם יתר על המידה, והתנאים כעת פחות הדוקים מאלה ששררו לפני המגפה", אמר פאוול. "אילוצי האספקה התנרמלו. והאיזון של הסיכונים לשני המנדטים שלנו השתנה״, הוסיף.
בבנק UBS מעריכים כי "התחזית להורדת הריבית של הפד השתנתה, כאשר נתוני עבודה מראים שלפד יש כעת גם את ההכרח וגם את מרחב הפעולה להוריד את הריבית". עם זאת, ב-UBS עדיין מדגישים כי נראה כי חששות השוק מפני מיתון "מוגזמים". עבור משקיעים, זה אומר להערכתם כי "כאשר התשואות על המזומן נשחקות, אנו מאמינים שהמשקיעים צריכים לשקול אסטרטגיות מגוונות של הכנסה קבועה והכנסה ממניות כחלופות למזומן", הוסיף הבנק.
בזירת המאקרו, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) תפרסם ביום שלישי נתונים על יצוא שירותים לחודש יוני. ביום רביעי, תתקיים החלטת הריבית של בנק ישראל, שצפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, על רמה של 4.5%.
בארה"ב צפוי להתפרסם ביום שלישי מדד אמון הצרכנים, נתון מעניין במיוחד לנוכח החשש הגובר שהכלכלה האמריקאית תיקלע למיתון בחודשים הקרובים.
5. תחזית
ג'וזף אמאטו, נשיא ומנהל ההשקעות הראשי בתחום המניות בחברת ניהול ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן, ממליץ למשקיעים לעקוב אחרי המתרחש כאן בישראל ובמזרח התיכון. בסקירה שפרסם, הוא ציין כי המתח הגיאופוליטי העולמי הגואה, מהווה סיכון משמעותי לשוק ההון: "למרות שהשווקים עדיין לא הגיבו באופן מלא לאירועים האחרונים במזרח התיכון ובאוקראינה, קיים חשש כי הסלמה נוספת תוביל לעלייה במחירי האנרגיה ותפגע בצמיחה הכלכלית".
הוא הוסיף כי "הסכסוך בין ישראל לחמאס והמלחמה באוקראינה עלולים להימשך ולהחמיר, מה שעלול להשפיע על היציבות הפיננסית העולמית. עלייה במחירי האנרגיה עשויה להקשות על הבנק הפדרלי לקצץ בריבית, מה שיכול להאט את הצמיחה הכלכלית ולהשפיע על שוק המניות".
לכן, בשבועות הקרובים, הוא ממליץ למשקיעים "להתמקד בנוף הגיאופוליטי והכלכלי הרחב ולהבין את השלכותיו, במיוחד בשל האפשרות לעליית פרמיית הסיכון במניות בעקבות שינוי הנהגה בוושינגטון. משקיעים ששמרו על מזומנים במהלך העלאת הריבית האגרסיבית של הפד עשויים למצוא הזדמנויות חדשות להשקעה, כמו מניות יפניות שיכולות להניב תשואות אטרקטיביות לטווח הארוך".