הנדל"ן ממשיך לטפס: רוכשי הדירות מחפשים נכסים יקרים יותר

כמעט 40% מהמשכנתאות שנלקחו בחודש שעבר יועדו לרכישת דירות במחירים של יותר מ-3 מיליון שקל • כמו כן, ניתן לראות כי קיים המשך עלייה מדורגת של המשכנתה הממוצעת אל מעבר למיליון שקל

בנייה של שכונה חדשה / צילום: Shutterstock
בנייה של שכונה חדשה / צילום: Shutterstock

38% מהמשכנתאות שאושרו בחודש יולי ע"י הבנקים, נלקחו לרכישת דירות שמחירן גבוה מ-3 מיליון שקל. מדובר בשיא שביחד עם פרמטרים נוספים מעיד על כך, שלשוק הדירות נכנסים בתקופה האחרונה יותר משקי בית אמידים. כך עולה מנתוני בנק ישראל. נתונים נוספים בעלי חשיבות הם המשך עליית המשכנתה הממוצעת אל מעבר למיליון שקל ועליית המשכנתאות בולט ובלון, שמעידות עם התגברות המבצעים הפיננסיים של יזמי הנדל"ן לרוכשי הדירות שלהם.

ותודה למבצעים בשוק הדיור: המשכנתאות זינקו ביולי לשיא של שנתיים
רק 30% מתוכניות הפינוי בינוי פנו לקדם היתר בנייה: "זמן לחשיבה מחודשת"

בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 9.07 מיליארד שקל, שהוא הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות. מספר המשכנתאות שנלקחו בחודש זה, 8,948, מהווה אף הוא שיא של שנתיים, וכל זה מעיד על המשך העלייה בשוק הדירות על אף המלחמה.

המשכנתה הממוצעת שנלקחה הגיעה לרמה של 1.013 מיליון שקל, כשהמגזר שלקח את המשכנתה הממוצעת הגבוהה ביותר היה של רוכשי הדירות המסובסדות (במסגרת מחיר למשתכן ומחיר מטרה), והיא הגיעה ל-1.13 מיליון שקל; המשקיעים לקחו משכנתה ממוצעת בגובה 971 אלף שקל ואילו רוכשי הדירות במחירי שוק שאינם משקיעים לקחו בחודש יולי משכנתה ממוצעת של 1.02 מיליון שקל.

כאמור המגזרים שבלטו בלקיחת משכנתאות בחודש שעבר, היו רוכשי הדירות במחירים של 3 מיליון שקל ומעלה, שלקחו משכנתאות בהיקף של 38% מכלל המשכנתאות שנלקחו באותו חודש. בלטו אלה שרכשו דירות במחירים של 5-3 מיליון שקל, שלקחו משכנתאות בהיקף של 27% מכלל המשכנתאות שנלקחו, שיא שלא נראה כדוגמתו, והוא מחזק את ההערכה, כי מחירי הדירות מוסיפים לעלות.

מי שאינו חייב - לא דוחה את תשלומי המשכנתה

בהינתן שהפרמטרים האחרים של המשכנתאות כגון שיעור ההחזרים מסך ההכנסה החודשית, ושיעור המשכנתה מסך מחיר הדירה לא השתנו באופן מהותי ניתן להסיק, כי ציבור אמיד יותר פוקד את שוק הדירות בחודשים האחרונים. 

בחינה של ההלוואות שמצויות בדחייה (גרייס) מעלה, כי ביולי הן הגיעו ל-36.6 מיליארד שקל, מעט יותר ממחצית מהשיא, שנרשם בדצמבר שנה שעברה. באותה עת בנק ישראל התיר דחיות של משכנתאות, עקב הבהלה הגדולה של ימי המלחמה הראשונים. ואולם אנשים נוכחו, כי דחיית ההחזרים מלווה גם במחיר שצריך לשלם על זה ולפיכך מי שאינו חייב - לא דוחה היום. 

מבחינת פיגורים בתשלום משכנתאות, שהחלו להיווצר לאחר פרוץ המלחמה, והגיעו לשיא בסוף השנה שעברה, בחודשים האחרונים הם יורדים ברמה מתונה שהגיעה בחודש שעבר ל-3.16 מיליארד שקל.