מכרז ענק שנכשל ומפורסם מחדש מוכיח עד כמה עמוק מוכנה המדינה להכניס את היד לכיס כדי לתמרץ את היזמים, ולהבטיח שיווק של קרקעות בפריפריה. המכרז, עבור הקמת 1,515 דירות באום אל פאחם, נכשל בתחילת השנה, לאחר שלא הוגשה ולו הצעה אחת עבור אף אחד מתשעת המגרשים ששווקו בו. המכרז פורסם מחדש באפריל, וצפוי להיסגר השבוע - ופרט אחד בו עשוי לשנות לגמרי את התמונה: הוצאות פיתוח בגובה אפס שקלים.
● נותנת עדיפות למגדלים: עיריית ת"א לחצה ותחנת הרכבת במיזם הענק תזוז
● סבסוד של מאות מיליוני שקלים: כך מנסה המדינה למשוך יזמים לפריפריה
מדובר במקרה קצה ייחודי למדי, אך הוא בהחלט יכול להעיד על המרחק שמוכנה ללכת המדינה לקראת היזמים - הכול כדי להבטיח שיווק מוצלח של קרקעות, על רקע הביקורת המתמשכת סביב הטיפול במשבר הדיור.
במסגרת החלטת ממשלה 1383 "לתמרוץ והאצה של ענף הנדל"ן והבנייה למגורים", שהתקבלה בפברואר השנה, הוחלט על "העמקה של סבסוד הוצאות הפיתוח במכרזי מקרקעין באופן ממוקד בשנת 2024", ביישובים הנכללים במפת אזורי עדיפות לאומית. הסבסוד הוא בגובה 40-50 אלף שקל לכל יחידת דיור בבנייה רוויה המשווקת באותם יישובים - נוסף על סבסוד הוצאות פיתוח שכבר ניתן ביישובים באזורי עדיפות לאומית, על פי החלטת הממשלה מספר 561 שהתקבלה במאי 2023.
המכרז, עבור 1,515 יחידות דיור במסלול "מחיר מטרה" ברובע עראק אלשבאב החדש באום אל פאחם (תוכנית הוותמ"ל מספר 1030), שווק לראשונה בסוף 2023, וכלל הוצאות פיתוח בהיקף כ-206 מיליון שקל לכל תשעת המגרשים יחד - סכום גבוה לכל הדעות, גם בהתחשב במספר יחידות הדיור המתוכננות.
זוהי תמונה אופיינית לאזורים הפריפריאליים, שבהם הוצאות הפיתוח מהוות לרוב חלק גדול מהתשלום שלו נדרשים היזמים הזוכים - לעיתים אף יותר מ-50% מהסכום הכולל. זו אחת הסיבות המרכזיות להחלטת הממשלה על העמקת הסבסוד, בתקווה שתמשוך יותר יזמים להגיש הצעות למכרזים על קרקעות המדינה.
המכרז באום אל פאחם פורסם מחדש באמצע אפריל, וצפוי להיסגר כאמור השבוע - עם הוצאות פיתוח שעומדות על אפס שקלים, קרי חיסכון של 206 מיליון שקל ליזמים שייגשו למכרז זה. לצד ההפחתה הזו, הורד גם מחיר המינימום בחלק מהמגרשים, והיקפו הכולל "הצטמק" ביותר מ-70%, עובדה שבוודאי תקל עוד יותר על השתתפותם של יזמים במכרז. לדברי גורמים בענף, מכלול התנאים שנוצר יתורגם להצעות גבוהות יותר על הקרקע עצמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.