סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר בת"א ננעל בעליות שערים. ת"א 35 הוסיף לערכו כ-0.8% ות"א 90 טיפס בכ-1%. בלטו לחיוב מדד הבנקים ומדד הבנייה, שעלו בכ-1.4% ובכ-1.3%, בהתאמה.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.25 מיליארד שקל.
מניות שבלטו לחיוב ביום המסחר: תדיראן גרופ , פלסאון תעשיות , משק אנרגיה , קרסו נדלן ופוקס .
מניות שבלטו לשלילה: אלקטריאון , אלקטרה צריכה , שטראוס , הראל השקעות ואו פי סי אנרגיה .
16:30
עליות בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.5%.
בשוק החוב המקומי, האג"ח הממשלתיות לשנתיים עולות בכ-2 נקודות בסיס, עם תשואה של כ-4.28%; האג"ח הממשלתיות לעשר שנים עולות בכ-4 נקודות בסיס, עם תשואה של כ-4.91%.
15:01
אפולו פאוור מזנקת בכ-7% לאחר שהחברה, העוסקת בפיתוח טכנולוגיות לתחום האנרגיה הסולארית דיווחה היום על פקיעת אופציות מסדרה 6 שהוענקו במסגרת הנפקת הזכויות עליה דיווחה בחודש פברואר השנה, בה גייסה החברה כ- 43.5 מיליון שקל, ושבמסגרתה הוקצו בנוסף למניות גם כתבי אופציה הניתנים למימוש עד ה-1 לספטמבר 2024 במחיר מימוש 7.15 שקל.
במסגרת הקצאה זו מימשו בעלי השליטה אופציות שהוענקו להם במסגרת הנפקת הזכויות בשווי של כ-16 מיליון שקל המתווספים לסכום שגויס בחודש פברואר לסך כולל של כ- 59.5 מיליון שקל.
מטעם החברה נמסר כי תמורת ההנפקה צפויה לשמש בעיקר להאצת קצב הצמיחה של החברה, בין היתר, להמשך פיתוח הטכנולוגיה והמוצרים, השקעות בשיווק ומכירת מוצרי החברה באירופה ובארה"ב.
14:04
מניית תאת טכנולוגיות הכפילה את מחירה בשנה האחרונה, ובעלת השליטה קרן פימי מנצלת את המומנטום החיובי לממש קרוב מחצית מהחזקות בחברה (כ-25% מההון). הקרן, בראשותו של ישי דוידי, מוכרת למשקיעים מוסדיים מישראל ומשקיעים נוספים מניות תאת תמורת כ-129 מיליון שקל, ותרד מהחזקה של 51.8% בחברה ל-26.8%. העסקה בוצעה ביום א' (לפני השביתה, שקרן פימי היא חלק ממנה). לגלובס נודע שהמניות נרכשו מפימי בעיקר על-ידי מור, מיטב וילין לפידות (שהחזיק עוד לפני כן בכ-5.6% ממניות תאת).
תאת טכנולוגיות פועלת בתחום התעופה, והיא מספקת מוצרים, שירותי תחזוקה ותיקונים לתעשיית התעופה הצבאית והאזרחית. פימי השקיעה בעבר בחברה, הנסחרת בנאסד"ק ובת"א, כשרכשה בשנת 2004 מניות ב-8 מיליון דולר, וב-2007 היא מכרה את החזקתה לחברת קמן אחזקות של רוני אלרואי ב-40 מיליון דולר.
12:26
העליות בתל אביב מתחזקות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.7%. מדד הבנקים מוביל את המגמה החיובית וקופץ בכ-1.5%.
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים עולים קלות בשעה זו. במקביל, תשואות אגרות החוב הממשלתיות עולות קלות. התשואה ל-10 שנים עומדת על 4.88% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.27%.
11:19
העליות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. בולט לחיוב ת"א בנקים 5 שמוסיף לערכו כ-0.9%.
בקרב מדד ת"א 125, בולטת לחיוב מניית דנאל , לאחר שדיווחה אמש (א'), בסיום המסחר' כי ועדת המכרזים של המוסד לביטוח לאומי החליטה לממש את האופציה להארכת ההתקשרות עם נותני השירותים בתחום הסיעוד של החברה עד לתאריך ה-31 בדצמבר 2025.
בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים. הדולר נחלש בכ-0.3% ונסחר סביב 3.64 שקלים והאירו נחלש בכ-0.5% ועומד על 4.03 שקלים.
10:34
המסחר בתל אביב מתנהל לפי שעה בעליות שערים קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2%.
חברת הביטוח הראל מעוניינת לרכוש את חברת האשראי החוץ בנקאי גמלא הראל שעוסקת במתן השלמת מימון ליזמי נדל"ן (הלאוות מזנין), שהיא שותפה בה מאז הקמתה (מחזיקה בה 17%) ולמחוק אותה מהבורסה. הראל מציעה לרכוש את המניות בפרמייה של 80% על מחיר המניה הנוכחי ולפי שווי של 560 מיליון שקל. ההצעה בתוקף ל-4 שבועות.
נזכיר כי גמלא הראל הונפקה כחלק מגל ההנפקות של שנת 2021, ואיבדה מאז 40% משוויה. ביחס למחיר ההנפקה ההצעה הנוכחית של הראל מהווה פרמיה של 20%.
היקף תיק האשראי של גמלא הראל עומד על כ-1.2 מיליארד שקל והיא רשמה רווח חצי שנתי של 21 מיליון של ב-2024.
10:09
יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 יורד ב-0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד ת"א-נפט שמשיל מערכו כ-0.6%.
בולטות לחיוב מניות ישרוטל , אקרו , מימון ישיר , פורמולה מערכות , ויוחננוף .
מנגד, תמר פטרוליום , אלקטריאון , או פי סי אנרגיה , דוניץ ואנרג'יאן נסחרות בירידות.
08:19
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוק המניות
יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית לאחר שיו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד הכריז על שביתה כללית במשק היום (ב') בעקבות רציחתם של החטופים כרמל גת, עדן ירושלמי, הרש גולדברג-פולין, אלכסנדר לובנוב, אלמוג סרוסי ורס"ר אורי דנינו. השביתה, שמטרתה לקדם עסקה לשחרור החטופים, יצאה לפועל היום ב-6:00 בבוקר ותהיה נרחבת, ותכלול מוסדות ציבור ורשויות מקומיות רבות, אך שירותים חיוניים רבים ימשיכו לפעול כרגיל.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מסביר הבוקר את ההשפעה הצפויה של השביתה במשק על שוק המניות: "להערכתי השביתה במשק לא צפויה להשפיע באופן שלילי לטווח הרחוק כל עוד השוק יניח שאין המשכיות לשביתה. עוד אציין כי בסופו של יום מטרת השביתה היא להציף את נושא החטופים שעדיין נמצאים בשבי. בנושא הזה כזכור כל התפתחות חיובית בתחום של המשא ומתן למשל תמיד היה גורם שהביא לשיפור בשווקים. אם הצעד הזה שלעצמו יביא לשיפור באופק ובהירות לגבי האפשרות שבאמת תהיה פה התקדמות לקראת עסקה כתוצאה מהלחץ או הציבורי, או מכיוון ארצות הברית, אז בטווח הבינוני ארוך השביתה תיזכר ככלי או כקטליזטור שהביא להנעת התהליך והשפעתה תהיה חזקה יותר וחיובית יותר".
● ממפולת היסטורית בוול סטריט ועד לשיא בתל אביב: רכבת ההרים של השווקים באוגוסט
אמש (א'), שבוע המסחר בתל אביב ננעל במגמה שלילית על רקע הבשורות הקשות על החזרת גופותיהם של שישה חטופים שנרצחו בשבי חמאס, ופיגוע שגבה את חייהם של שלושה שוטרים ליד חברון. מדד ת"א 35 ירד ב-0.9% ות"א 90 השיל מערכו כ-0.4%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נפט וגז בלט לשלילה כשהשיל מערכו כ-1.3%, ומנגד מדד ת"א קלינטק הוסיף כ-2.1%.
בקרב מניות מדד ת"א 125, דוראל אנרגיה בלטה לחיוב כשזינקה בכ-11%, לאחר שהחברה הודיעה כי בסוף השבוע האחרון, Doral LLC התקשרה בהסכם מימון אשר על פיו תועמד לתאגידי הפרויקטים אינדיאנה מרכז 1 ו-2 ואינדיאנה דרום, הלוואות גישור למימון הקמת הפרויקטים, בסך כולל של כ-200 מיליון דולר, וכן מסגרת להעמדת ערבויות הדרושות לפרויקטים, בסך של עד כ- 85 מיליון דולר.
● פירוק או הבראה? נטו פיננסים מינתה מומחה ל"לשיקום והבראת חברות"
עוד בלט במסחר מניית אלקטריאון שזינקה בכ-10% לאחר שהחברה, העוסקת בפיתוח טכנולוגיית "כביש חכם", דיווחה על הקצאה פרטית ליצרנית רכב גלובלית. מטעם החברה נמסר כי תקצה לחברה זו סך של כ-292 אלף מניות רגילות במחיר של 169.4 שקל למניה. התמורה המיידית לחברה תעמוד על כ-50 מיליון שקל.
בתי זיקוק אשדוד ריכזה עניין אמש בסיום המסחר לאחר שדווח כי מנכל החברה, עמית כרמל, הודיע על רצונו לסיים כהונתו.
● הונאת המשקיעים: זה העונש שנגזר על מייק בן ארי
הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה במגמה מעורבת. הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס, בורסת שנגחאי משיל מערכה כ-0.6%, ההנג סנג צולל ב-1.8% ומדד הקוספי עולה ב-0.3%.
ענקית המכוניות החשמליות הסינית BYD דיווחה על מכירות שיא של מכוניות נוסעים. החברה דיווחה כי המכירות באוגוסט עלו ב-30% בהשוואה לרבעון המקביל ל-370,854 מכוניות נוסעים. המכירות של מכוניות עם סוללות בלבד עלו בכמעט 12%, בעוד שמכירות כלי רכב היברידיים עלו ב-48% והיוו רק פחות משני שלישים ממכוניות ה-BYD שנמכרו בחודש שעבר.
מנגד, חברה ניאו דיווחה על מכירות של 20,176 מכוניות באוגוסט, ירידה קלה מיולי אך גידול של 20,000 מכוניות חודש רביעי ברציפות. המותג הזול יותר של החברה, Onvo פתח 105 חנויות ביום ראשון, והחברה דיווחה כי היא מתכוננת להתחיל למשלוחים של המכונית הראשונה שלה, ה-L60 SUV, החודש.
בארה"ב לא יתקיים מסחר היום לרגל יום העבודה.
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים ירדו בכ-0.2% ביום א'. באיגרות החוב של ממשלת ישראל המגמה הייתה מעורבת: התשואה ל-10 שנים עלתה קלות ל-4.87% והתשואה באג"ח לשנתיים ירדה ל-4.25%.
מודי שפריר, אסטרטג ראשי, שווקין פיננסים בפועלים, הסביר בסקירתו כי: "בעוד שפרמיית הסיכון של ישראל הגלומה באגרות החוב הדולריות, בשער השקל ובפרמיית ה- CDS של ישראל ירדה בחודש האחרון, הפער בין תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים ל- אג"ח ארה"ב ל-10 שנים המקביל התרחב בחדות. עם זאת, התרחבות הפער מגלמת גם את תוואי האינפלציה (וכיוצא מכך גם את תוואי הריבית הצפוי) ההפוך בין שתי המדינות.
בשורה תחתונה אנו נותרים בהמלצתנו לנקוט בעת הנוכחית בגישה מאוזנת/ניטראלית בשוק האג"ח המקומי (מח"מ בינוני), תוך מתן עדיפות לאפיק הצמוד על פני השקלי".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
ביום שישי האחרון השקל התחזק בחדות ביחס לדולר וגם ביחס לאירו. כך הדולר נסחר בשער של 3.62 שקלים והאירו סביב 4 שקלים. בלידר שוקי הון מעריכים כי "השקל לא צפוי להתחזק עוד, על רקע החשש מהמדיניות הפיסקאלית המרחיבה, צמצום בעודף בחשבון השוטף, ואולי גם הורדת דירוג נוספת לישראל". בלידר צופים כי שערו הממוצע של הדולר-שקל יעמוד על 3.65 במהלך 2025.
הבוקר (ב'), השקל נסחר ביציבות מול הדולר ועומד על 3.65 שקלים. האירו נחלש בכ-0.4% ונסחר סביב 4.03 שקלים.
בשוק הסחורות, מחירי הנפט יורדים הבוקר בכ-1% לנוכח ציפיות המשקיעים כי בקרטל אופ"ק ישקלו להגביר את אספקת הנפט החל מחודש אוקטובר. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 76 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 73 דולרים.
בנק אוף אמריקה מזהיר מפני ירידה מתמשכת ברווחי הזיקוק באירופה, עם ירידה של מעל 70% או כ-4 דולר לחבית לעומת הרבעון השני של 2024. בבנק מדגישים את הירידה של 5% בביקוש הנפט בסין מתחילת השנה, עם ירידה חדה של 8% ביולי, ירידה של כ-50% ברווחי הדיזל באירופה מתחילת השנה ועלייה של 1.5 מיליון חביות ביום בתפוקת הזיקוק העולמית ב-2024, גבוה מצמיחת הביקוש.
להערכת הבנק, הירידה ברווחי הזיקוק, המונעת מהיחלשות הביקוש ועלייה בהיצע, צפויה להמשיך ולהשפיע לרעה על חברות אנרגיה. בנק אוף אמריקה ממליץ למשקיעים להיזהר ממניות של חברות בעלות חשיפה גבוהה לפעילות הזיקוק.
4. מאקרו
כלכלני בנק הפועלים הסבירו בסקירתם כי: "האינדיקטורים הכלכליים בישראל לחודש יולי היו טובים, זאת לאחר רבעון שני חלש. הרכישות בכרטיסי אשראי עלו ביולי בשיעור חד של 2.1%, לעומת חודש קודם, והיצוא התעשייתי זינק בכ- 7% לעומת ממוצע הרבעון השני של השנה. גם שיעור האבטלה ירד לרמת שפל של 2.8%. נתוני הפעילות הטובים מושפעים להערכתנו מהמדיניות המרחיבה של הממשלה, שמביאה לעלייה בהכנסה הפנויה של חלק ממשקי הבית. מדיניות זו קונה זמן, במחיר של גירעון תקציבי גבוה. בד בבד, המדיניות היא אינפלציונית, כי היא מופעלת כשברקע שוק עבודה הדוק, ומחסור בידיים עובדות של עובדים פלסטינים".
5. תחזית
אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מעריך כי סביבת האינפלציה והורדת הריבית בארה"ב צפויות להפחית את רווחיות החברות, ומציין כי נתוני התמ"ג האמריקאי לרבעון השני התעדכנו כלפי מעלה מ-2.8% ל-3.0%, והצריכה הפרטית עלתה במיוחד - באופן שאינו מתיישב עם החולשה בשוק העבודה.
"לא רק נתון הצמיחה לא מסתדר עם העלייה בסיכון למיתון, אלא גם רווחי החברות האמריקאיות. שולי הרווח (היחס בין סך הרווח לתמ"ג העסקי של החברות הלא פיננסיות, מ"ל) נשארו גבוהים מאוד במונחים היסטוריים ולא יורדים כפי שקורה בדרך כלל בהתקרבות למיתון", כותב זבז'ינסקי. "כמובן שצמיחה בתמ"ג ברבעון מסוים לא יכולה לומר כמעט כלום על הצמיחה ברבעון העוקב; בשנים 2000-2024 הקשר הסטטיסטי ביניהם היה אפסי. היו לא מעט פעמים שאחרי רבעון עם צמיחה של 2%-3%, ברבעון הבא הצמיחה הייתה קרובה לאפס או אף שלילית".
"ביחס לרווחיות הגבוהה של החברות בשנתיים האחרונות נציין שהיא הושגה בין היתר דווקא בזכות העלייה בריבית. ההוצאות נטו (הוצאות פחות הכנסות) לתשלומי ריבית של החברות האמריקאיות ביחס לתמ"ג העסקי ירדו בחדות לרמות הנמוכות מאז תחילת שנות ה-60 בזכות העלייה בהכנסות ריבית. התפתחות זו הייתה חריגה ביחס לעבר ונוצרה בזכות יתרות המזומנים הגבוהות של המגזר העסקי. הירידה בשיעור ההוצאות נטו לריבית מההכנסות תרמה לעלייה ברווחיות החברות. אילו שיעור הוצאות ריבית היה נותר ברמה של לפני שהריבית עלתה, הירידה בשולי הרווח של החברות הייתה ניכרת יותר. נוסיף שחלק מרווחיות החברות הושגה גם בזכות העלייה באינפלציה בגלל יכולתן הגבוהה לגלגל עליות המחירים על הצרכנים.
בשורה התחתונה, הוא מסכם, "הורדת הריבית בשילוב עם ירידה באינפלציה והאטה בביקושים הצרכניים, יובילו לקיטון ברווחיות החברות בשנה הקרובה".