חודש ספטמבר ידוע בתור החודש הכי שלילי בוול סטריט. מאז שנת 1928 התשואה הממוצעת בו עומדת על 1.17%-, ובחמש השנים האחרונות מדובר בירידה של יותר מ־4%. השבוע נראה היה שהסטטיסטיקה שוב ניצחה. יום המסחר הראשון של החודש נפתח בירידות שערים חדות: מדד נאסד"ק 100, המזוהה עם מניות הטכנולוגיה, רשם ירידה של 3.3% ומדד הדגל האמריקאי S&P 500 ירד ביותר מ־2%. את שניהם משך למטה סקטור אחד במיוחד - סקטור השבבים.
● ניתוח גלובס | זינוק של 1,000% והתרסקות: למה המשקיעים בורחים ממניית השבבים הזו?
● ניתוח גלובס | בלי חברות השבבים התשואות במדדי וול סטריט היו נחתכות, אבל עד כמה?
● ניתוח גלובס | המחיר שתשלם אינטל ישראל על הפיצול הצפוי בחברה
זה היה היום הגרוע ביותר של התחום מאז 2020. מדד השבבים של פילדלפיה צנח ב־7.5%, המניה הלוהטת של השנה - אנבידיה נפלה ביותר מ־9.5% ובלטו לרעה גם אינטל עם ירידה של כמעט 9%, ו־AMD שנפלה בכמעט 8%. כך, אנבידיה - שזכתה בתואר העלייה היומית החדה בהיסטוריה רק לפני חודש עם זינוק של 330 מיליארד דולר ביום - רשמה השבוע את השיא של הצניחה היומית החדה בהיסטוריה עם נפילה של כמעט 279 מיליארד דולר ביום אחד. ג'נסן הואנג לבדו, אגב איבד 10 מיליארד דולר מההון שלו במניות אנבידיה ביום אחד.
יום המסחר השני נראה בשעה זו אחרת. המדדים המובילים נסחרים בעליות קלות, ואילו אנבידיה שהתחילה את היום בירידות, כעת נסחרת בעליות של כ-2%.
מה גרם אתמול לסקטור הכי לוהט בשוק לצלול פתאום? והאם אנחנו לקראת תפנית? שאלנו את המומחים.
תחזיקו חזק: התנודתיות רק התחילה
"סקטור השבבים היה הכוח המוביל מאחורי הירידות, יחד עם כל מה שקשור לטכנולוגיה", מתאר ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי, את יום המסחר הסוער ביום שלישי. "מנגד, סקטורים אחרים, בעיקר יותר דפנסיביים (שמגנים מפני ירידות, שח"ו), דווקא עלו מעט. לא היו נתוני מכירות בתעשייה שיכולים להסביר את הירידות. מאז הדוחות של אנבידיה היו שלושה ימי מסחר רצופים של מכירות במניה, ואנבידיה היא ברומטר לכל ה־AI".
מעבר לדריכות האופיינית של חודש ספטמבר, מה שתדלק את הירידות היה פרסום מדד מנהלי הרכש בארה"ב שהצביע על התכווצות בסקטור הייצור והגביר את החשש מפני מיתון. "אנחנו בשבוע גורלי מבחינת מדיניות מוניטרית", מסביר אורגד. ב־18 בספטמבר הפדרל ריזרב צפוי לפרסם את החלטת הריבית שלו, ולפי קונצנזוס ההערכות בשוק הן שהוא בדרך להורדת ריבית. כעת, השאלה של המשקיעים היא האם תהיה הורדת ריבית חדה, של 0.5% או בשיעור מתון יותר של 0.25%. "ריבית הפד (הנוכחית, 5.5% באמצע הטווח, שח"ו) מרסנת כנראה את הפעילות הכלכלית, לצד התרומה החיובית שלה להיחלשות האינפלציה. ביום שישי יתפרסם דוח התעסוקה ומשקיעים חוששים לראות עלייה נוספת בשיעור האבטלה, שטיפס בחודשים האחרונים".
אורגד אומר כי בשוק חוששים שכמו שהפד התמהמה עם העלאות הריבית, כשהעריך שהאינפלציה זמנית, כך הוא מתמהמה היום עם הורדות ריבית ועלול לפספס כניסה של הכלכלה הגדולה בעולם למיתון. מדד הפחד (VIX) עלה לרמה של יותר מ־20 נקודות, שנחשבת לרמה שמנבאת תנודתיות גבוהה בשווקים. לכן, הוא מעריך כי גם המשך השבוע יהיה תנודתי במיוחד ודוח תעסוקה חלש ביום שישי יתדלק את הסנטימנט השלילי. או במילים אחרות: "לא הייתי רץ לקנות עכשיו, אלא נותן לשוק למצוא שיווי משקל".
הדוח שפיזר פסימיות בתעשיית ה־AI
דרור קרני, מייסד ומנכ"ל קרני פמילי אופיס, אומר כי לאחרונה פורסמו נתונים שמעידים על חולשה בשוק הטכנולוגיה. "דוח של UBS דיווח על ירידה חודשית של 11% ביולי במכירות המוליכים למחצה. אירוע נוסף שתרם לירידות במניות הטכנולוגיה הוא מדד התעשייה של ISM, שהציג פעילות איטית מהצפוי באוגוסט. הירידה בפעילות במגזר התעשייה היא בין היתר, תוצאה של הריביות הגבוהות במשק. ולמרות שההערכה בשוק היא שהפד יוריד את הריבית, עדיין לא ברור עד כמה הירידה תהיה משמעותית".
דרור קרני, מייסד ומנכ''ל קרני פמילי אופיס / צילום: עמי ארליך
קרני מזכיר שיו"ר הפד פאוול, ציין לאחרונה שנתוני האבטלה הקרובים יניעו את קצב ומידת הורדת הריבית. לדבריו, מניות השבבים בלטו לרעה כי הענף נשען על תנופת ה־AI, ופרסום הדוח של UBS בנושא הוביל לפסימיות באשר להייפ סביב הבינה המלאכותית.
אורגד מוסיף כי "תמיד הסקטור שמוביל את העליות הוא הסקטור שבו יש רווחים שניתן לממש, אז לא מופרך שהוא 'יחטוף'. לעומת זאת, סקטורים אחרים אליהם הייתה פחות זרימת כספים, סקטורים דפנסיביים כמו בריאות, פיננסיים, צריכה בסיסית - התנפחו פחות ורמות התמחור בהם קרובות יותר לממוצע ארוך הטווח".
פגעה בתחרות? החקירה שעלולה לסבך את אנבידיה
כאילו יום המסחר הראשון של אנבידיה השבוע לא היה קשה מספיק עם ירידה של 9.5% ביום אחד. עם סיומו פורסם כי ענקית השבבים קיבלה זימון לחקירה ממשרד המשפטים בארה"ב בנוגע לסוגיית הגבלים עסקיים – האם ההצלחה של אנבידיה עלולה לפגוע במתחרות.
בתגובה, המניה ירדה ב־2% במסחר המאוחר. לפי הדיווחים, מדובר בהחמרה של הצעדים נגד אנבידיה וחברות אחרות, מה שעלול להוביל בסופו של דבר מחקירה להליך משפטי.
הרכישה הישראלית בחקירה
נזכיר כי בשבועות האחרונים נודע שמשרד המשפטים בארה"ב מנהל חקירת הגבלים עסקיים נגד אנבידיה בדבר רכישת חברת Run:ai הישראלית. לפי החשד, הרכישה נועדה לדכא טכנולוגיה מתחרה, כך דווח באתר פוליטיקו. בדה אינפורמיישן פורסמו פרטים על כיווני חקירה נוספים: לפי הטענה, כמה לקוחות של אנבידיה סיפרו להם כי הם חוששים שאם ירכשו שבבי בינה מלאכותית ממתחרות שלה היא עשויה לגבות מהם מחיר גבוה יותר או להגביל את כמות השבבים שהיא מוכרת להם. עוד בודקים במשרד המשפטים האמריקאי האם הופעל לחץ על ספקיות ענן גדולות ששוכרות שרתי בינה מלאכותית של אנבידיה לרכוש מוצרים נוספים מהחברה, כמו כבלי התקשורת המחברים בין שרתים.
לדברי אורגד, "בשנים האחרונות רשות ההגבלים ומשרד המשפטים בארה"ב נוקטים בקו יותר מחמיר. זה משהו שכמעט חייב לקרות כשחברה נמצאת במצב כזה, אבל זה שאנבידיה הייתה בזמן הנכון ובמקום הנכון וזה שהיא הרוויחה הרבה מאוד כסף, לא אומר שהיא מונופול. היא עשתה צעדים עסקיים נכונים ולא ניסתה לדחוק מתחרים מהשוק, השוק לא היה קיים. הרגולטור מסתכל קדימה ואומר שהכוח הנוכחי של אנבידיה עלול לפגוע בתחרות העתידית".
הירידות מייצרות הזדמנות למשקיעים
אז מה השלב הבא, והאם נוצרו הזדמנויות? קרני סבור שהפסימיות בסקטור היא אירוע זמני. "הירידה במניית אנבידיה ובכלל מניות השבבים מייצרת הזדמנות למשקיעים לקנות אותן בזול וליהנות בהמשך מהעליות" הוא אומר. להערכתו, השאלה האם מניית אנבידיה עדיין אטרקטיבית לקנייה תלויה במספר משתנים. "ייתכן שהבעיה במניה היא שהיא 'מתומחרת לשלמות'", לדבריו. "הסיכון במניה כזו הוא שהציפיות הגבוהות משאירות מעט מקום לטעויות. כך שאפילו רמז קל של פגיעות עלול להוביל לתיקון. לתפיסתי זה רק מייצר הזדמנות טובה יותר למשקיעים, לקנות את המניה הזו כשהיא יורדת שכן גם אם יש ספק לגבי התמחור הנוכחי, אין ספק לגבי האופק החיובי בטווח הבינוני והארוך".
ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock
אורגד ממליץ למשקיעים לגדר חלק מהסיכון. "אני מניח שאצל חלק מהלקוחות, בגלל העליות בסקטור, המשקל של סקטור השבבים בתיק עלה וצריך לעשות איזון מחדש ולצמצם חשיפה. עכשיו זה הזמן לצמצם ולחכות לנקודת כניסה יותר בריאה. בטווח הארוך סקטור השבבים נהנה מרוח גבית, אבל בטווח הקצר והבינוני רמות התמחור מעל הממוצע בחלק מהמניות.
דרך שנייה להפחית סיכון היא להשקיע דרך פיקדונות מובנים, למשל להשקיע בפיקדון על מניית אנבידיה כך שהקרן מוגנת, והמשקיע משתתף באפסייד מסוים מהעלייה. ודרך נוספת היא פיזור סקטוריאלי, וזה נכון תמיד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.