היום (א') צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל לחודש אוגוסט. רמת האינפלציה בישראל עומדת כעת על 3.2%, מעל ליעד יציבות המחירים שנקבע על ידי בנק ישראל. על פי התחזיות, בקצה חודשי המדד צפוי לעלות ב-0.5% אך השיעור השנתי יישאר ברמתו. שיעור האינפלציה בישראל הפסיק להצביע על התמתנות מאז חודש פברואר, ובמדד הקודם עלה לראשונה מעל ליעד יציבות המחירים, שאליו הגיע בסוף השנה שעברה. מה עוד עשוי לחשוף המדד?
● חבילת ההתכנסות של האוצר מתחילה להתפורר בדיוני התקציב מול נתניהו
● הבטחות על הנייר: למה הממשלה לא מבצעת את ההחלטות שלה?
מודי שפריר, אסטרטג ראשי בשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מציין כי שני רכיבים משמעותיים צפויים לעלות במדד הקרוב: "רכיב הדיור במדד המחירים צפוי לעלות בכחצי אחוז ולהעלות את המדד כולו בכ-0.13%". בנוסף, גם מחירי המזון והפירות והירקות הטריים צפויים לעלות, זאת בניגוד למגמות בעבר. "תקופת המבצעים של חגי תשרי, שחלה בדרך כלל בחודש אוגוסט, תתרחש השנה רק בספטמבר", הוא מוסיף. מחירי הדיור במדד, כך נראה, ממשיכים לתדלק את האינפלציה בישראל.
שפריר מוסיף כי רכיב מחירי הטיסה יוצר סימן שאלה מסוים לגבי המדד הקרוב: "בשיטת המדידה הישנה, הרכיב היה אמור לרדת בכ-1.4% במונחי דולר, אך בשיטה החדשה הנחנו ירידה של 8%".
עפר קליין, ראש אגף המחקר בהראל, מסכים ומציין: "אנו צופים עלייה גבוהה של 0.5% עד 0.6% במדד, בהובלת מחירי השכירות והנופש, לצד עלייה גבוהה במחירי הירקות הטריים, בדגש על מחירי העגבניות".
הערכות: האינפלציה תמשיך לטפס
כאמור, המדד הנוכחי עומד מעל יעד בנק ישראל, והאנליסטים הבכירים אינם צופים התמתנות במדד גם בחודש הבא. בחודש ספטמבר, צפויה עלייה נוספת, ל-3.3%.
עם זאת, קליין מציין שבתחזיתו ל-12 החודשים הקרובים, המדד צפוי לעמוד על 2.9% לאור המשך הירידה במחירי השילוח הגלובליים והנפט, שהגיעו לרמתם הנמוכה ביותר מזה יותר משנה. הוא מדגיש כי קיימת חוסר ודאות לגבי מחירי הטיסות במדד המחירים, בשל השינוי בשיטת המדידה של הלמ"ס וביטולי הטיסות הרבים במהלך החודש, מה שעלול להטות את המדד באופן זמני לשני הכיוונים.
בבנק ישראל שמים לב לתחזיות הכלכלנים ומעניקים להן דגש בדיוני הריבית האחרונים שהתקיימו בסוף חודש אוגוסט. בפרוטוקול הריבית נכתב כי "האינפלציה השנתית צפויה לעלות ולהמשיך להימצא מעל הגבול העליון של היעד בתחילת שנת 2025, גם בשל העלאה צפויה של מיסים, ובאמצע 2025 לרדת אל עבר הגבול העליון של היעד".
בשל תמונת האינפלציה הגואה וחוסר היציבות הכלכלית בישראל עקב המצב הביטחוני, נראה כי הריבית לא תרד בקרוב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.