מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט 2024 הפתיע לשלילה כשעלה ב-0.9% בקצב חודשי. התחזיות המוקדמות ציפו כי המדד יעלה ב-0.5%-0.6%. ב-12 החודשים האחרונים (אוגוסט 2024 לעומת מאוגוסט 2023) המדד עלה ל-3.6%, רחוק מתחזיות הכלכלנים שציפו כי בקצב שנתי המדד יעמוד על 3.2%.
● תשואות אוגוסט: אנליסט ומיטב בצמרת, ילין לפידות בתחתית. ומסלול אחד מככב מעל כולם למרות חודש מנומנם
● אחרי מנורה, גם ווישור רוצה להשתלט על ישראכרט: "יציף ערך לבעלי המניות"
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים ירקות טריים שעלו ב-13.2%, תחבורה שעלה ב-2.8%, דיור שעלה ב-0.6%, חינוך, תרבות ובידור שעלה ב-0.5%, תחזוקת הדירה שעלה ב-0.4% ומזון שעלה ב-0.3%.
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים: הלבשה והנעלה שירד ב-1.1%, תקשורת שירד ב-0.8% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.4%.
עיצוב: הלמ''ס
מחירי הדירות ממשיכים לעלות בחדות
בתוך כך, מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גם את השינוי במחירי הדירות (נתון אשר אינו חלק מהמדד). מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יוני- יולי 2024, לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי- יוני 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.9%.
בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.1%), צפון (0.2%-), חיפה (0.8%), מרכז (1.8%), תל אביב (1.0%) ודרום (0.4%). מחירי הדירות החדשות עלו ב-1.2%.
בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים יוני- יולי 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים בחודשים יוני- יולי 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-5.8%.
בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים במחוזות הבאים: חיפה (9.0%), מרכז (7.6%), ירושלים (5.8%), צפון (5.6%), דרום (4.0%), ותל אביב (3.6%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי עלה ב-0.9%.
בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה נרשמה עלייה של 2.6%, ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 5.3%.
"לפחות בחורף הקרוב האינפלציה בישראל תעמוד מעל היעד"
יוני פנינג, מחדר עסקאות מזרחי טפחות מתייחס לנתונים: "המדד חודש אוגוסט היה גבוה באופן חריג כמובן בראייה היסטורית, ודוחף אותנו הרבה מעל לטווח היעד של בנק ישראל. השפעות המלחמה על הכלכלה בכלל ומדד המחירים בפרט ממשיכות כמובן להיות בולטות. מחירי הטיסות, שעלו בצורה חדה החודש צפויות להמשיך ולהשפיע לפחות על המדדים הקרובים. למעשה, על פי שיטת המדידה הנוכחית של הלמ"ס, גם אם מחר בבוקר יחזרו לפה כל חברות התעופה הזרות, אופן המדידה של רכישת הכרטיסים במהלך אוגוסט צפוי להתבטא במדד עד חודש אפריל בשנה הבאה.
"אבל יותר מכך, מעבר לתיקון שיבוא בשלב כזה או אחר במחירי הטיסות, גם עליית מחירי השכירות בשל המחסור בדירות לא צפויה לדחוף אותנו מעל היעד במדדים הבאים. ואם לא זה, אז וגם אם יתברר שענף החקלאות יצליח להתגבר על המחסור בפועלים, לקראת חגי תשרי הקרובים, עליית המע"מ בינואר כבר תדאג, כמעט בוודאות, שנבלה לפחות את החורף הקרוב הרבה מעל לרף ה-3.0%. וכמו שזה נראה כעת, גבוה משמעותית מכך.
"בטווחים הארוכים יותר, ציפיות האינפלציה לשנה הגלומות בשוק ההון המקומי נוטות מזה זמן לנבא מעט פחות מאותו רף 3%. זה לא חריג בשביל השוק לצפות שעלייה לסדר גודל של 3.6% אינפלציה במהלך שנה תסתיים בתוך טווח היעד. הרטוריקה הנחושה של בנק ישראל לשמור על יציבות המחירים המקומית היא כמובן עוד גורם ראוי לציון בהקשר הזה. מאידך, הפעם, זה כבר מגיע עם שוק עולמי שממשיך לשעוט קדימה, או במקרה של ציפיות האינפלציה והריבית של העולם המערבי, למטה. ככל שהפער הזה בינינו לבין העולם ייסגר מתיקון בצד שלנו, נעריך שהוא יהיה מהיר. בינתיים, כאמור, הוא צפוי להימשך".
"בסביבה הנוכחית לא נראה שאפשר לדון בכלל על הפחתת ריבית"
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מתייחס להשפעה של הנתונים על מתווה הריבית של בנק ישראל: "כפי שבנק ישראל כבר הספיק לציין בהודעת הריבית האחרונה - האינפלציה חזרה למגמת עלייה ואף ממשיכה להאיץ בקצב מהיר. במבט על האינפלציה השנתית בחתכי הזמן הקצרים יותר, עולה כי ב-3 חודשים האחרונים האינפלציה עלתה מקצב שנתי של 3.8% ל-5.7%, ובחצי שנה האחרונה עלתה מ-4.0% ל-5.0%.
"בכל הנוגע למדיניות המוניטארית, נגיד בנק ישראל כבר ציין כי הפחתת הריבית נדחתה למחצית השנייה של שנת 2025. איך שזה נראה כרגע, בסביבה הנוכחית לא נראה שאפשר לדון בכלל על הפחתת ריבית, זאת על אף שבארה"ב תהליך הפחתות הריבית צפוי לצאת לדרך השבוע ואילו באירופה כבר הספיקו להפחית את הריבית בפעמיים במחזור הנוכחי. למי שתוהה אם הגיע לזמן לחזור ולדבר על העלאות ריבית - צריך לזכור כי סעיפים כמו פירות וירקות, טיסות לחו"ל, ובין היתר גם הדיור, מושפעים מאוד מהזעזועים בצד ההיצע, כך שהעלאת ריבית לא ממש תסייע. כמו כן, אי הוודאות הגבוהה פועלת לשני הכיוונים, ובסביבה כזו קשה מאוד לקבל החלטות חד משמעיות, לכאן או לכאן. שורה תחתונה, הריבית צפויה להישאר יציבה בעתיד הנראה לעין".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.