סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
15:58
יום המסחר בתל אביב ננעל בעליות שערים. מדד ת"א 35 עלה ב-1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.1%. מדד ת"א נפט וגז הוביל את המגמה החיובית ועלה בכ-3.2% ות"א בנייה הוסיף כ1.7% לערכו.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.3 מיליארד שקל.
בקרב מניות מדד ת"א 125 אנרג'יאן , ורידיס , דלק קבוצה , שוב אנרגיה , ומגדל ביטוח ננעלו בעליות שערים.
מנגד, ריטיילורס , נקסט ויז'ן , קמטק , פריורטק , ומטריקס ננעלו בירידות.
15:03
חברת תעשיות מספנות ישראל דיווחה הבוקר כי חתמה על הסכם לרכישת אוניית מטען בעלת כושר נשיאה משמעותי של כ-38 אלף טון וזאת תמורת כ-15.1 מיליון דולר (כ-56.1 מיליון שקל). מטעם החברה נמסר כי השלמת ההתקשרות צפויה להתבצע במהלך הרבעון הרביעי של שנת 2024, כאשר עם השלמת העסקה ימנה צי אוניות המטען של החברה 11 אוניות מטען, מתוכן ארבע אוניות לשינוע מלט.
13:48
המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 עולה בשיעור דומה.
מניית רציו פטרוליום מזנקת במעל ל-75%. זאת לאחר שרציו אנרגיות , המחזיקה כ-20% מרציו פטרוליום, פרסמה זימון לאסיפת בעלי מניות לאישור הצעת רכש לבעלי יחידות ההשתתפות של רציו פטרוליום במחיר של 35 אגורות ליחידה, פרמיה של כ-110% לבעלי יחידות ההשתתפות. סך העסקה, במידה ותזכה להיענות המחזיקים ברציו פטרוליום צפוי לעמוד על כ-17 מיליון דולר.
13:09
אאורה מרכזת עניין לאחר שמידרוג העלתה את דירוג המנפיק ואת דירוג אגרות החוב (סדרות טו', טז', יז', ו-יח') שהנפיקה אאורה מ- A3.il ל- A2.il. אופק הדירוג יציב.
11:51
המגמה הירוקה בת"א ממשיכה. מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-1.4%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נפט-וגז מזנק בכ-3.7% ות"א ביטוח עולה ב-2.2%.
בקרב מניות מדד ת"א 125 בולטות לחיוב מניות אנרג'יאן , ניו-מד אנרג יהש , דלק קבוצה וורידיס .
11:10
העליות בתל אביב ממשיכות. מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מוסיף לערכו 1.6%. מניות הנפט והגז ממשיכות להוביל את המגמה החיובית כשמניית אנרג'יאן מזנקת בכ-8.4% ודלק קבוצה עולה ב-5%.
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-3 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.82%. התשואה לשנתיים נסחרת במגמה דומה ועומדת על 4.28%.
10:43
מניית חברת קנדה גלובל טסה בכ-50%, לאחר שדווח כי בעלי השליטה בישראל קנדה , ברק רוזן ואסי טוכמאיר, חוברים באמצעות קנדה גלובל, למיזם נדל"ן למגורים בשם פלואו (Flow) של אדם נוימן. הבוקר (א'), מודיעה קנדה גלובל כי אמש, אישר לה הדירקטוריון מהלך של הקצאת מניות לפלואו, שבשליטת נוימן וקרן אנדרסון הורוביץ, אשר יהוו כ-30% מקנדה גלובל, לאחר המהלך.
10:27
העליות בתל אביב מתחזקות. מדד ת"א 35 קופץ בכ-1.8% ומדד ת"א 90 מזנק ב-2%.
מדד ת"א נפט וגז מוביל את המגמה החיובית ומזנק ב-4.3% בהובלת מניית אנרג'יאן שמזנקת בכ-7.5%. העליות החדות בסקטור נובעות מההערכה בשוק שהאיום של חיזבאללה על המאגרים נשחק בצורה ניכרת. חלק מהתקיפות שביצע צה"ל בסוף השבוע האחרון נועדו להשמיד את מאגרי טילי הים שעלול היה לשגר חיזבאללה לעברם. לפי פרסומים זרים, צה"ל תקף לא רק את הטילים, אלא גם תשתיות שהיו יכולות לאפשר את שיגורם בערי החוף של לבנון.
10:04
יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.3%. בולטים לחיוב מדד ת"א נפט וגז שעולה ב-1.2% ות"א בנקים 5 שמוסיף לערכו כ-1.1%.
בקרב מניות מדד ת"א 125 בולטות לחיוב ניו-מד אנרג יהש אנרג'יאן , אל על , איסתא , מיטרוניקס ודלק קבוצה .
מנגד, קמטק , פרשקובסקי , נובה , רבוע נדלן ותורפז נסחרות בירידות שערים.
06:00
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
סוף שבוע גדוש באירועים מהותיים צפוי להשפיע על הלך הרוח בבורסה המקומית היום (א'): בהיבט הביטחוני, מנהיג ארגון הטרור חיזבאללה חסן נסראללה חוסל על ידי צה"ל ביום שישי בערב, בתקיפה אווירית מאסיבית על המטה הראשי של חיזבאללה, שיושב מתחת לבתי מגורים ברובע הדאחייה. בהיבט הכלכלי, סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הודיעה ביום שישי בלילה באופן חריג על הורדת דירוג כפולה לישראל, מציון של A2 לציון של Baa1, ועם תחזית שלילית.
● מודי'ס הנחיתה על הכלכלה הישראלית מכה חסרת תקדים ואותתה: התחתית עוד לפנינו
כיצד אירועי סוף השבוע צפויים להשפיע על המסחר הבוקר (א')?
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות מעריך כי: "הורדת הדירוג והותרת תחזית הדירוג שלילית מהווה כרטיס "אדמדם" לכלכלת ישראל ולשוק ההון המקומי, אין בכך ספק. שתי הורדות במכה ו-3 בפחות משנה יחד עם אזהרה כי הדירוג עלול להמשיך לרדת ואף במספר דרגות אינה התפתחות מעודדת. צריך לזכור כי כעת אנו בקבוצת הדירוג הנמוכה ביותר בדרגת השקעה.
"אבל משום שפרמיית הסיכון המיוחסת למשק כבר מגלמת את הורדת הדירוג ואף יותר, עצם המהלך ישפיע על השוק בעוצמה נמוכה יותר. תגובת השוק תלויה בשאלה האם השוק מסכים להנחת העבודה של מודי'ס לפיה פני המשק להסלמה מתמשכת. אם אירועי סוף השבוע דווקא יקרבו פתרון מדיני, ייתכן שהשוק ייתן להם משקל גבוה יותר, משום שאז הנחת העבודה המרכזית שבבסיס הורדת הדירוג הכפולה - הידרדרות ביטחונית נוספת - תתערער.
● הכלכלנית שמסבירה: זו הסכנה שמחכה לישראל בהורדת דירוג
"בשוק גם יצטרכו להכריע בין הצפי הכלכלי הפסימי מאוד של כלכלני מודי'ס (שמתבטא בהורדת תחזית הצמיחה ל-2025 מ-4% ל-1.5% וצפי לגירעון תקציבי גבוה של 6% מהתוצר, בעוד שר האוצר הכריז על יעד של 4% בלבד) לבין נתוני המשק עד כה, שבסך הכול הצביעו על התאוששות מסוימת מתחילת המלחמה ועל שוק עבודה חזק.
ככל שבשוק יחשבו שהצפי של מודי'ס פסימי מדי, השפעתו על תגובת השוק תפחת.
"בשורה התחתונה, פרסום הדוח של מודי'ס סמוך לאחר חיסולו של נסראללה והאפשרות כי התעצמות המערכה תוליך דווקא להכרעה מהירה יותר, עשויה להקהות במשהו את עוקצו. במקרה כזה תקטן מידת אי-הוודאות שכה מטרידה את השוק זה שנה ויותר".
ביום חמישי האחרון, בצל הלחימה המתעצמת בצפון, הבורסה בת"א ננעלה בעליות, זה כבר היום החמישי ברציפות בשבוע החולף. לאחר שבבוקר עלו המדדים בחדות בעקבות דיווחים על מגעים להפסקת אש זמנית בלבנון, העליות התמתנו בעקבות הודעה מלשכת ראש הממשלה על כך שהידיעה על הפסקת האש אינה נכונה, אחר כך קיבלה הבורסה רוח גבית מוול סטריט ומניות השבבים המקומיות קיבלו את ההובלה במדדים המרכזיים.
מדדי ת"א 35 ות"א 90 עלו השבוע בכ-4.9% ובכ-5.4%, בהתאמה. עליות שערים אפיינו את המדדים הענפיים, בראשם מדדי ת"א בנייה ות"א מניב ישראל ות"א נפט וגז שעלו בכ-8%-7% ,כל אחד. יוצא דופן השבוע מדד ת"א ביומד שירד בכ-3.4%, בהובלת המניות הדואליות אופקו הלת' וקומפיוגן שירדו בכ-6% ובכ-10%, בהתאמה.
בניגוד למגמה הירוקה שנרשמה בת"א, מדדי המניות המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות קלות בלבד בשבוע האחרון: ה-S&P 500 עלה ב-0.4%, הנאסד"ק הוסיף לערכו 0.7% והדאו ג'ונס עלה בשיעור דומה.
ביום שישי המסחר ננעל בוול סטריט במגמה מעורבת: דאו ג'ונס הוסיף 0.3% ושבר שיא נוסף כשננעל ברמה של 42,313 נקודות, נאסד"ק ירד ב-0.4% ו-S&P 500 נסוג ב-0.2%.
מניות השבבים ננעלו בירידות שערים ביום שישי האחרון כשמדד ה-SOXX השיל מערכו כ-1.6%.
מיקרון איבדה כ-2% מערכה ביום שישי האחרון אך עלתה בכ-16% בשבוע החולף לאחר שהיכתה את ציפיות האנליסטים בדוחות הפיסקאליים שלה ודיווחה על הכנסות של 7.75 מיליארד דולר לעומת צפי של 7.65 מיליארד, ורווח של 1.18 למניה לעומת צפי לרווח של 1.12 דולר למניה.
במבט קדימה, החברה ציינה שהיא מצפה שהרווח הגולמי ימשיך להשתפר ברבעון הפיסקאלי הראשון (הרבעון הבא), בעיקר ברקע תמחור טוב יותר ותמהיל המוצרים שהופך מתקדם יותר. החברה העלתה את צפי ההכנסות, הרווח והרווחיות לרבעון הבא.
גם סופר מיקרו קומפיוטר ריכזה עניין בסוף השבוע האחרון לאחר שדווח בוול סטריט ג'ורנל כי משרד המשפטים פתח בחקירה בחברה, לאחר שהשורטיסט הינדנבורג ריסרץ' חשף בחודש שעבר כי קנה פוזיציית שורט של חברת השבבים, לאור "ראיות מוצקות למניפולציה חשבונאית שביצעה החברה".
2. שוקי האג"ח
ביום חמישי האחרון, על רקע דיווחים בדבר הפסקת אש אפשרית, הגיבו תשואות האג"ח הממשלתיות בירידה כשבאיגרת ל-10 שנים נחלשה ב-12 נקודות בסיס אל מתחת לרף ה-5% שנקבע לאחרונה, לרמה של 4.87%. התשואה לשנתיים ירדה ב-11 נקודות בסיס ל-4.26%.
סדרות האג"ח של חברת הנדל"ן נכסים ובניין נסחרו במגמה חיובית ביום חמישי, לאחר שחברת הדירוג מעלות הציבה דירוג של ilA להרחבת סדרת אג"ח בהיקף 150 מיליון שקל. סדרת האג"ח של רשת ויקטורי נסחרה בעלייה לאחר שחברת מידרוג הותירה על כנו את הדירוג שלה ברמה A2.il, וציינה שיש לחברה נזילות וגמישות פיננסיות טובות ביחס לצורכי שירות החוב.
בסיכום שבועי, את עליות השערים הוביל מדד תל גוב-שקלי 10+ שעלה בכ-2.2%. התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים ירדה השבוע בכ-0.2%. יוצא דופן השבוע, מדדי תל בונד דולר שירד בכ- 1.3% בהשפעת החלשות הדולר.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת בסוף השבוע האחרון. התשואה ל-10 שנים נסחרה ביציבות ועמדה על רמה של 3.75%. התשואה לשנתיים נסחרה קלות ועמדה על 3.55%.
כריס סנייק, אסטרטג ההשקעות הראשי ב-Wolfe Research הדגיש ביום שישי האחרון כי להערכתו, תלילות עקום התשואות האמריקאי צפויה להימשך ולהעמיק: "ההערכה שלנו היא שתלילות עקום התשואות לאחרונה נבעה מגידול בהלוואות הצרכנים". "אנו מצפים שסקר מנהלי ההלוואות הבכירים של הפד, שאמור להתפרסם בתחילת נובמבר, יצביע על כך שהבנקים מוכנים לתת יותר הלוואות לצרכנים ביחס לרבעון האחרון". עוד הוא הוסיף כי: "בעקבות כך, אנו מאמינים כי הסקטור הפיננס צפויים להניב ביצועים טובים יותר מעתה ועד סוף השנה, מכיוון שהפעילות הכלכלית נשארת חזקה, עקום התשואות ממשיך להיתלל, ופעילות ההלוואות תתגבר".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
במסחר במט"ח ביום שישי, השקל נחלש הן ביחס לדולר והן ביחס לאירו. שער הדולר-שקל עמד על 3.73 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 4.16 שקלים.
הנפט מסוג ברנט נסחר ביום שישי במחיר של 71.5 דולר לחבית, לעומת מעל 76 דולר לחבית בתחילת החודש. הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, כתב בשבוע החולף כי הסיכונים הגאו-פוליטיים ברחבי העולם, ובדגש על המזרח התיכון, מצויים ברמה גבוהה בראייה היסטורית. להערכתו, הסלמה במלחמה באזור, והרחבתה לזירות נוספות, עלולה להוות סיכון על היצע הנפט העולמי. זאת בדרך של מניעת היצוא ו/או פגיעה בכ-4 מיליון חביות נפט ליום המיוצרות באיראן וכ-20% מתפוקת הנפט הגלובלית, אשר עוברת דרך המפרץ הפרסי.
4. מאקרו
ביום שישי האחרון פורסם מדד ה-PCE (מדד המחירים המועדף על הפד) לחודש אוגוסט שעמד על קצב שנתי של 2.2% - נמוך מצפי האנליסטים. בחודש שעבר עמד המדד על 2.5%. ליבת המדד, שמוציאה מהחישוב את מחירי האנרגיה והמזון, עומדת על 2.7% - בהתאם לצפי.
יוני פנינג, אסטרטג ראשי, חדר עסקאות מזרחי טפחות: "כמו ב-CPI, סעיפי הדלק היו הגורם השלילי יותר החודש, וזה סייע להתמתנות סביבת האינפלציה. באופן בלתי נמנע, הוצאתם מהחישוב ממצבת את אינפלציית הליבה ב-PCE על 2.7% גבוהים הרבה יותר מהאינפלציה הכוללת, מחד. אבל מצד שני, ברמות הנוכחיות, אפשר כבר להרגיש איך כל 0.1% הם משמעותיים.
"בראייה מקומית, בחודשים הקרובים, אם ציפיות השוק האמורות אכן יתממשו, אנחנו צפויים להימצא עם ריבית פד נמוכה מזו של בנק ישראל. הפעם האחרונה שזה קרה הייתה לפני עשור. ובזמנו, בשלב מסוים זה גרם לשקל להיות מטבע יעד להשקעה כנגד מטבעות בריבית נמוכה יותר. במהלך אותה התקופה, לאחר הגעה לשיא של מעל ל-'4.0' מול הדולר השקל רשם תיסוף משמעותי, של מעל ל-14% במהלך שנתיים. כמו אז, המהלך הנחוש של השקל בשבוע האחרון, בתגובה לדיווחים על הפסקת אש, מוכיח את הפוטנציאל הניכר הגלום בסביבה הנוכחית".
בין נתוני המאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב בעולם ניתן לציין את הצמיחה בתמ"ג בבריטניה ברבעון השני של השנה, המכירות הקמעונאיות בגרמניה, מדד מנהלי הרכש ומדד המחירים לצרכן באירופה, וכן שיעור האבטלה באירופה.
בוול סטריט יפורסמו דוחות כספיים בעיקר של חברות ששנת הכספים שלהן שונה מהשנה הקלנדרית. בין אלו חברת הקרוזים Carnival Corporation, יצרנית התבלינים McCormick, חברת המזון ConAgra Brands וחברת המשקאות Constellation Brands. גם חברת אופנת הספורט Nike תפרסם דוחות, אחרי שבדוחות הקודמים אכזבה את השוק ומנייתה צנחה ולאחר שהודיעה על החלפת המנכ"ל.
בישראל יתקיים בשבוע הבא מסחר מקוצר בבורסה של ת"א לרגל ראש השנה.
5. תחזית
בחברת S&P Global Market Intelligence מצפים להמשך הרגישות רבה בשווקים הפיננסיים בכל הנוגע להתפתחויות הנוגעות למדיניות הכלכלית והמוניטרית בארה"ב. הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי (פד), הפחית את הריבית ב-0.5% בשבוע שעבר, ברף העליון של הציפיות בשוק, ובכך לפי הכלכלנים "פתח במחזור ההקלות המיוחל ברעש גדול". כעת להערכתם, צפויות עוד ועוד הפחתות ריבית במדינות נוספות בעולם.
לדברי קן ווטרט, כלכלן גלובלי ב-S&P Global, "למרות ההתחלה הנועזת של מחזור הפחתות הריבית בארה"ב, תחזית הצמיחה שלנו לכלכלתה נותרה בעינה - היא עוברת כעת לתקופה של צמיחה בשיעור נמוך מהממוצע. שם ובמקומות אחרים, יידרשו מספר רבעונים עד שההשפעות של מדיניות מוניטרית רפויה יותר יגיעו במלואן. בינתיים, צפוי פיחות הדרגתי בדולר בעקבות מהלך הפד".
עוד לדברי ווטרט, הצמיחה העולמית תושפע ממגוון רחב של גורמים שאינם מוניטריים, ובהם מגמות דמוגרפיות ופריון, גורמים פיסקאליים, מדיניות סחר וכן אירועים וסיכונים גאו-פוליטיים. "הרבה מהגורמים האלו ימשיכו לבלום את הצמיחה בתקופה הקרובה", הוא מעריך.