כוכב הנדל"ן שנפל, האחים שניערו את רשת המזון וחברת התעופה שנותרה לבד בשמיים: השנה הסוערת של שוק ההון

חרף המלחמה והפגיעה האדירה שגרמה לחברה בישראל ולמשק, סיפקה הבורסה בת"א בתשפ"ד עלייה בשיעור דו ספרתי והיא נסחרת כעת בשיא כל הזמנים ● השקל התחזק מול הדולר וגם מחירי הדירות הנוסקים משדרים "עסקים כרגיל" ● ובתוך כל הטלטלות הללו, שוק ההון הישראלי רשם לא מעט תהפוכות בשנה החולפת ● אלו המרכזיות שבהן

חזי שטרנליכט | 01.10.2024

השנה הסוערת של של שוק ההון / צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השנה הסוערת של של שוק ההון / צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תשרי

פרוץ המלחמה מכה בשווקים (אבל רק לזמן קצר)

הטלטלה העצומה שגרמה מתקפת החמאס הרצחנית על ישראל ופתיחת מלחמת חרבות ברזל, הובילה לחודש קשה למשקיעים. ביום הראשון שלאחר המתקפה (8 באוקטובר) החליטה הבורסה לפתוח את המסחר, מה שגרר לא מעט ביקורות. בסיכום אותו חודש נפל מדד ת"א 35 ב־10% והדולר חצה במהלכו את רף ה־4 שקלים. בנק ישראל התערב באותו חודש, מכר 8.3 מיליארד דולר כדי לייצב את השקל, ונחל הצלחה: שער הדולר נמוך יותר מאשר ערב המלחמה ועומד סביב 3.7 שקלים.

גם הבורסה בת"א התאוששה במהירות מהלם ה־7 באוקטובר, ובסיכום שנה עתירת זעזועים, סיפק מדד הדגל (ת"א 35) עלייה של כ־15%, לשיא כל הזמנים. זאת, הרבה בזכות נסיקתן של מספר מניות דואליות (הנסחרות גם בארה"ב) ובראשן חברת התרופות טבע המתאוששת, שחזרה להיות החברה הגדולה בת"א, לאחר שעלתה בתשפ"ד בכ־70%. לצידה בלטו שלוש מניות הפועלות בתחום השבבים הלוהט בוול סטריט: נובה, טאואר וקמטק, שעלו אף הן בשיעורים חדים בשנה החולפת.

חשוון

המפלה של חנן מור (שמסדרת לדמרי עסקה חלומית)

הימים העליזים של הריבית האפסית, פיתו יזמי נדל"ן רבים לקחת אשראי נדיב. גם חנן מור ביקש לקפוץ לליגה של היזמים הגדולים באמצעות רכישה שאפתנית של קרקע לבניית מאות דירות יוקרה במתחם "שדה דב" בצפון ת"א, עליו עמד בעבר נמל תעופה קטן.

את הקרקע רכשה חברת הנדל"ן הנושאת את שמו של מור מידי רשות מקרקעי ישראל בקיץ 2021 תמורת כ־1.5 מיליארד שקל, רכישה שהתבססה על תחזית למחיר של 8 מיליון שקל לדירה. עיקר הסכום, 1.3 מיליארד שקל, מומן ברוח התקופה באמצעות הלוואה בריבית משתנה (שהייתה אפסית אז) מבנקים וגופי השקעות.

אלא שבעקבות הזינוק בריבית זמן קצר לאחר מכן, נקלעה חנן מור לסחרור, בשל אי יכולתה לעמוד בתשלומי החוב העצום. האות לסופה המר של החברה ניתן כשבנק לאומי הגיש בקשות לכינוס נכסים, שהובילו להסדר חוב בחסות ביהמ"ש ולהעברת הבעלות בה לידי הנושים. כחלק מאותו הסדר, רכש לאחרונה הקבלן יגאל דמרי את המגרש בשדה דב תמורת 1.1 מיליארד שקל - "הנחה" של 400 מיליון שקל ביחס למחיר ששילם חנן מור.

חנן מור / צילום: אייל טואג

 חנן מור / צילום: אייל טואג

כסלו

החות'ים סוגרים את הים האדום (וצים של עידן עופר מרוויחה)

אחת הזירות שהשפיעה בשנה האחרונה על עסקי היבואנים בישראל ועל כיסו של הציבור קשורה בפעולות האיבה מצד המורדים החות'ים, ששולטים על מצר באב אל־מנדב שמהווה צוואר בקבוק בספנות העולמית, בדרך ממזרח אסיה לאירופה.

בעקבות המלחמה, הטילו החות'ים מצור על ים סוף ואף תקפו ספינות מסחר. הסחר הימי נאלץ לעבור למסלול ארוך יותר,מה שייקר את עלויות השילוח ואת מחירי המוצרים לצרכן המקומי.

המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

 המורדים החות'ים / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

מי שהרוויחו מהמצב היו בעלי המניות של חברת הספנות צים, ובראשם עידן עופר. לאחר שיאי הרווחים שרשמה צים בקורונה, נראה היה כי החברה בניהולו של אלי גליקמן נכנסת לתקופה של שפל בעסקיה, עקב עודף היצע וירידה חדה במחירי המכולות. אלא שהמצור החות'י בים סוף הפך את המגמה, מחירי ההובלה בים שוב נסקו ועמם רווח החברה. כפועל יוצא זינקה מניית צים מנקודת השפל בסוף נובמבר אשתקד בכמעט 270% ושוויה עומד על קרוב ל־3 מיליארד דולר.

טבת

הקריסה שזעזעה את שוק הפנסיה (וחשפה את שיטת הסוכן הכפול)

המרדף אחר תשואות גבוהות בשנות הריבית האפסית דחף אלפי ישראלים להשקעות אלטרנטיביות, בעיקר בתחום הנדל"ן, גם בהכוונתם של סוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים. אלא שכפי שמתברר, חלק מאותם סוכנים חבשו לא פעם כובע נוסף, של יזמי הקרנות שאליהן נותבו כספי הלקוחות, שגורלם אינו ידוע כיום. התוצאה העגומה: אלפי אנשים שעלולים לאבד את חסכונות חייהם. כל אלה נחשפו בעת קריסתה המהדהדת של חברת ניהול הגמל סלייס, שבבעלות משפחות גולדברג וטוקטלי, שמטלטלת את שוק ההון הישראלי גם היום.

בעקבות תלונות של לקוחות על קשיים במשיכת כספים מהחברה, מונה לה מנהל מורשה, רו"ח אפי סנדרוב, ועד מהרה התברר גודל המחדל. הפקדות של קרוב ל־900 מיליון שקל בידי אלפי חוסכים הועברו להשקעות בחו"ל (באמצעות מה שזכו לכינוי "קרנות אדומות") ועקבותיהן נעלמו. באחרונה הגישה רשות שוק ההון דוח לוועדת הכספים של הכנסת, וממנו עולה כי סלייס הייתה מודעת לכך שסוכני ביטוח הציעו לעמיתים הלוואות תמורת העברת כספים לקופות גמל בניהול אישי (IRA) ומשם לאותן קרנות אדומות.

שבט

אלטשולר שחם חוזר להוביל בתשואות (ועדיין מפסיד לקוחות)

השנים האחרונות לא האירו פנים לחוסכים בבית ההשקעות הגדול בישראל. אלטשולר שחם בלט בתשואות חסר לעומת המתחרים בעקבות השקעות לא מוצלחות, בעיקר בשוק המניות הסיני. כפועל יוצא, סבל בית ההשקעות שמוביל גילעד אלטשולר גם בתשפ"ד מנטישה מוגברת של חוסכים בקופות הגמל שלו. כך, בשלוש השנים האחרונות יצאו מאלטשולר שחם כ־90 מיליארד שקל לגופים מתחרים, והיקף הנכסים שלו התכווץ בכ־40%.

אבל במהלך השנה האחרונה התרחש מהפך, הפעם הודות לחשיפה מוגברת להשקעות בשוק המניות האמריקאי, ששבר שיאים. כפועל יוצא הוא מוביל בחודשים האחרונים את ביצועי מנהלי הגמל והפנסיה בישראל (הגם שעל פני שלוש שנים הוא עדיין מציג תשואת חסר). ובכל זאת, נראה כי ייקח עוד זמן עד שהקאמבק בתשואות יתורגם לאמון מחדש של המשקיעים באלטשולר שחם.

אדר (א' ו-ב')

האחים שמשתלטים על שופרסל (ועושים בית ספר לקמעונאות)

במשך שנים התנהלה הקמעונאית הגדולה בישראל, שופרסל, כחברה ללא גרעין שליטה והתשואות שהניבה למשקיעים היו רחוקות מלהשביע רצון. כל זה השתנה באחת, בעת שהאחים יוסי ושלומי אמיר, לשעבר בעלי רשת פרשמרקט (שנמכרה לפז) רכשו רבע ממניות הרשת שהחזיקו גופים מוסדיים תמורת 1.5 מיליארד שקל.

מיד עם כניסתם למשרדי הרשת הפשילו האחים אמיר שרוולים. הם מיהרו להיפרד מבכירי הרשת, ובראשם היו"ר המיתולוגי איציק אברכהן, ופצחו בשורת מהלכי התייעלות. התוצאות: רווחים מרשימים כבר ברבעון הראשון ותשואה של 70% לבעלי המניות (מאז החל המו"מ), ובראשם המוסדיים שאיפשרו את ההשתלטות. בינתיים השיטה התפשטה בשוק ההון: לקנות פחות מ־50% ממניות חברה ציבורית, ובכל זאת להפוך לבעלי הבית. והמהלך הועתק בין היתר בפז, אינרום וישראכרט.

ניסן

מתקפת טילים מאיראן (עוד סיבה להשקיע במניות הבטחוניות)

גם בשנה כה מטלטלת שבה אירוע רודף אירוע על בסיס יומי כמעט, ספק אם יש ישראלי שישכח את מוצאי השבת בה שוגרו לישראל מאות טילים וכלי טיס בלתי מאוישים מאיראן בתגובה על חיסול מפקד כח קודס בסוריה שבועיים לפני כן.

אותה תקיפה, שסוכלה, סיפקה מופע ראווה נוסף לטכנולוגיות היירוט המתקדמות של ישראל, תוך שהיא מסייעת לצבר ההזמנות ההולך ותופח של החברות הביטחוניות הגדולות בישראל: התעשייה האווירית (תע"א), רפאל ואלביט מערכות.

יירוט הכטב''מים מאיראן / צילום: Associated Press, Oded Balilty

 יירוט הכטב''מים מאיראן / צילום: Associated Press, Oded Balilty

המלחמה בישראל וזו שפרצה עוד קודם לכן באוקראינה הובילו לזינוק בתקציבי הביטחון של מדינות רבות. כך, החברות הביטחוניות המקומיות נהנות מביקושים גוברים וחוזים בהיקפים של מיליארדים.

כפועל יוצא, הפכו בשנה האחרונה מניות של חברות ביטחוניות לחביבות המשקיעים בת"א, עם רוח גבית מההצטיידות המוגברת של צבאות בארץ ובחו"ל, וחלקן הניבו למשקיעים זינוק של עשרות ולעיתים מאות אחוזים בשנה האחרונה - בהן אימקו, ארית, נקסט ויז'ן, עשות ועוד.

אייר

חברות התעופה הזרות ברחו (ואל על גוזרת קופון שמן)

ישראלים שרצו להתאוורר מהמציאות המקומית ולנפוש בחו"ל נתקלו לא אחת בעוגמת נפש (הנמשכת ביתר שאת גם היום). חברות תעופה זרות ביטלו את טיסותיהן לנתב"ג בשל איומי המלחמה והותירו את השליטה בשמיים בידיה של חברה אחת מרכזית - אל על. זו, ניצלה את המצב היטב לשיפור בתוצאותיה העסקיות, גם באמצעות העלאת מחירי הכרטיסים שמרקיעים שחקים.

חברת התעופה, שרק לפני מספר שנים עמדה בפני קריסה בימי מגפת הקורונה ונדרשה לחילוץ ממשלתי, הפכה לאחת הרווחיות בישראל, תודות לשליטה של קרוב ל־50% בטיסות מישראל ואליה. במחצית הראשונה של השנה תורגמה שליטה זו להכנסות של כ־1.6 מיליארד דולר (זינוק של כ־40%) ולרווח של כ־230 מיליון דולר - זינוק של פי 10 לעומת התקופה המקבילה. בתוך כך הפכה מניית אל על לאחת המנצחות הגדולות של הבורסה בת"א בשנה שחלפה עם זינוק של כ־83% שהיטיב בעיקר עם בעלי החברה, איש העסקים קני רוזנברג (שרכש את השליטה בתקופת הקורונה).

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

 נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

סיוון

האימפריה הקיבוצית שקעה בבריכה (וכמה הפסיד כל חבר)

עד לא מזמן נחשבה יצרנית הרובוטים לניקוי הבריכות מיטרוניקס לפאר התעשייה הקיבוצית ולבכירה מבין נציגותיה בבורסה. החברה מקיבוץ יזרעאל הפכה למובילה עולמית בתחומה ובשנת 2021 הגיעה לשווי שיא של כ־9 מיליארד שקל. החברה הפך למקור גאווה וגם לעושרו של הקיבוץ הקטן מהצפון, שבו רק כ־300 חברים. בשיא, שיקפה ההחזקה של יזרעאל במניות מיטרוניקס (56% מהמניות) שווי תאורטי של כ־17 מיליון שקל לכל אחד מחברי הקיבוץ.

אלא שמאז, חוותה החברה ירידה משמעותית בעסקיה, שהובילה לאובדן של כ־90% משווי החברה בשלוש שנים, והוא עומד כיום על פחות ממיליארד שקל. משווי החזקות הקיבוץ בשיא ירדו כ־4.5 מיליארד שקל - אובדן ערך "על הנייר" של כ־15 מיליון שקל לכל חבר קיבוץ.

הדוחות האחרונים שפרסמה מיטרוניקס לימדו כי מכירותיה ברבעון השני ירדו ב־17% והרווח נפל ב־53% ביחס לאשתקד, לצד ירידה בתחזיות להמשך. בין הסיבות להאטה: הריבית הגבוהה שמשפיעה לרעה על הקונים, מזג אוויר קיצוני והתחרות מול רובוטים סיניים זולים יותר.

תמוז

האקזיט המדהים שלא קרה (מי מוותר על 23 מיליארד ד'?)

גם מלחמה חסרת תקדים כמו זו שמתנהלת השנה בישראל לא מנעה את האקזיטים שמייצר ההייטק המקומי. כל המכירות הגדולות שידע עד היום הקטר של המשק - כולל הגדולות של מלאנוקס ומובילאיי - אמורות היו להחוויר מול מכירתה של חברת אבטחת הסייבר וויז, שמוביל אסף רפפורט, לענקית האינטרנט גוגל. על פי הפרסומים, ניהלה גוגל מגעים לרכישת החברה הישראלית תמורת 23 מיליארד דולר, סכום שהיה מציב אותה בתור הרכישה הגדולה בתולדות גוגל והאקזיט הגדול בתולדות ישראל. במשרד האוצר אף מיהרו לרתום את האקזיט הצפוי כדי שיסייע לקופת המדינה המצטמקת.

אלא שבתוך פחות משבוע, וויז הודיעה לעובדיה כי העסקה כבר לא על הפרק וכי בכוונתה לפעול לביצוע הנפקה עתידית בוול סטריט במקום. בשוק החלו לצוף קונספירציות על כך שהפרסומים - ובעיקר הסכום האסטרונומי - היו בעיקר תרגיל תקשורתי מתוחכם של וויז שנועד לנפח את שווי המניה לקראת ההנפקה.

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

 אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

אב

הישראלים נתקעו בארץ (ורשתות האופנה חוגגות)

לא רק אל על נהנתה מהמעמד הכמעט בלעדי שלה בטיסות של ישראלים לחו"ל. גם רשתות השיווק והאופנה חגגו בחודשי הקיץ האחרונים, תקופה שבה נאלץ רוב הציבור המקומי לגנוז את חלומות הטיסה וההצטיידות מעבר לים.

רכישות הבגדים ומוצרי הצריכה של אותו ציבור בוצעו בעיקר בישראל, והנהנות מכך היו אותן רשתות מקומיות שסבלו בשנים האחרונות מהתחרות שהציבו להן הקניות וה"בזבוזים" של הטסים לחו"ל.

זה ניכר ברווח הנקי שהציגו ברבעון השני רשתות האופנה קסטרו, דלתא, פוקס וגולף שזינק בעשרות אחוזים ביחס לשנה החולפת - מגמה שצפויה להימשך כנראה גם ברבעונים הבאים. במקביל נהנו המשקיעים במניותיהן מתשואות מרשימות.

מדד ת"א־רשתות שיווק, שכולל את רשתות המזון הגדולות (כגון שופרסל, רמי לוי ויוחננוף), חברות האופנה (פוקס, קסטרו, דלתא מותגים), מקס סטוק ועוד, הוא אחד המדדים המצטיינים בשנה החולפת בבורסה בת"א עם תשואה של 29%.

אלול

הציבור חזר לקנות דירות (למרות המחסור בפועלים)

ההלם ששרר בישראל בתחילת המלחמה החריף את הקיפאון בשוק הנדל"ן המקומי, והוסיף למצבו את סגירתם של אתרי הבנייה ואיסור על העסקת פועלים פלסטינים. התוצאה הייתה התרוקנות משרדי המכירות של הקבלנים, ואף סימנים לירידת מחירים.

גם היום סובלות עדיין חברות הבנייה ממצוקת כוח אדם, אך בכל הקשור לביקוש לדירות ומחיריהן, חלה התאוששות מרשימה. זאת בעיקר בזכות מבצעי הקבלנים המאפשרים ללקוחותיהם לשלם רק חלק קטן מהתמורה במועד רכישת הדירה (20% ולעיתים אף 10% בלבד), ואת היתרה בעוד מספר שנים עם המסירה.

שלטי הנחה לרכישת דירות חדשות בתל אביב / צילום: דרור מרמור

 שלטי הנחה לרכישת דירות חדשות בתל אביב / צילום: דרור מרמור

ניתוח הדוחות הכספיים שפרסמו 8 חברות בנייה מובילות, העלה כי הללו מכרו קרוב ל־1,000 דירות ברבעון השני של 2024, כמעט כפול מברבעון המקביל אשתקד. הדבר נבע כאמור ממבצעי הקבלנים אך גם מכך שציבור ש'ישב על הגדר' בשנה שעברה מעריך כיום שהמחירים לא צפויים לרדת, וכי היצע הדירות עלול להצטמצם. לראיה - אותו ניתוח לימד שהמחיר לדירה שנמכרה בידי אותם קבלנים עמד על 3 מיליון שקל, עלייה של 18% תוך שנה.

צרו איתנו קשר *5988