האם תעודת סל זו היא האביר שלכם על הסוס הלבן?

קרנות 'באפר' הפכו לאחד המוצרים החמים של וול סטריט • ודאו שאתם מבינים את הפשרה הכרוכה בהן, לפני שאתם קונים

''קרנות משוריינות'' הפכו לאחד המוצרים החמים בוול סטריט / צילום: Reuters, Issei Kato
''קרנות משוריינות'' הפכו לאחד המוצרים החמים בוול סטריט / צילום: Reuters, Issei Kato

אודות המשקיע האינטליגנט

הטור של 'המשקיע האינטליגנט' מאת ג'ייסון צוויג, מתפרסם ב־Wall Street Journal מזה כעשור ומתפרסם בגלובס באופן בלעדי. לדברי צוויג: "המטרה שלי היא לסייע לכם להבחין בין העצה הטובה לבין זו שרק נשמעת טוב". הטור יצא להפסקה של מספר חודשים לצורך כתיבת ספר, וכעת הוא חוזר במתכונת שבועית

אודות ג'ייסון צוויג

מבכירי העיתונאים של The Wall Street Journal. מחברו של הספר "הכסף שלך והמוח שלך: איך מדעי המוח יכולים לסייע לכם להיות עשירים", והעורך של הגרסה המעודכנת של רב־המכר "המשקיע הנבון", שהוגדר על ידי וורן באפט כ"ספר ההשקעות הטוב ביותר שנכתב אי־פעם"

תארו לעצמכם שתוכלו להרוויח הרבה מביצועי מניות, אבל לא לספוג שום הפסד בגינן.

קרנות נאמנות וקרנות סל המשתמשות בחוזי אופציות כדי לבטח מפני הפסדים, אך לאפשר הנאה מרווחים מסוימים, פורחות כיום. ב-2018 היו 13 קרנות כאלו שניהלו סך של 3.8 מיליארד דולר, לפי חברת מורנינגסטאר, ואילו בסוף ספטמבר נוהלו ב-342 קרנות מסוג זה נכסים ב-108.3 מיליארד דולר.

המשקיע האינטליגנט | ממה עוד אפשר להרכיב תעודת סל?
המשקיע האינטליגנט | "אפקט מלכודת הזבובים": כך נפלתי בטעות הפיננסית הכי מטופשת בספר 

לקרנות הללו יש שמות וכינויים רבים: קרנות 'באפר' (חיץ), קרנות של הגנה מוגדרת, של תוצאה מוגדרת, של מטרת-יעד או הגנה מובנית, ועוד.

אני אוהב לכנות אותן "קרנות משוריינות". כמו אבירים מימי הביניים, קרנות הסל הללו עוטות שריון נוצץ שיכול להגן מפני פגיעות של קליעים וחיצים בשוק מטורף, דוגמת הפסד של 18.1% במניות שנרשם ב-2022.

אבל שריון הוא גם מכשול מסורבל: כדי לייצר את החיץ הזה, או את ההגנה מפני הפסד, אתם מוותרים על זכותכם להשתתף באופן מלא ברווחים הפוטנציאליים. התשואות שלכם בקרנות מוגבלות, ברמה שנקבעה מראש. כך שאם אינכם חשים בנוח עם הפשרה הזו, לא כדאי שתקנו את הקרנות האלה.

בסך-הכול, יש בהן הרבה יתרונות: ההוצאות השנתיות הן מתחת ל-1% בדרך-כלל, וללא עמלות, כך שהקרנות המשוריינות זולות בהרבה מאנונות קבועות או ממכשירי חוב מורכבים המכונים אג"ח מובנות, שוול סטריט ניסתה לסחור בהם ללא הרף. הן מסוכנות פחות ממניות בלבד, אינן כרוכות בסיכון של אי-פירעון ויעילות מבחינת מס.

יתרונות וחסרונות בהשקעה כפי שמדגימה תעודת הסל FT Vest U.S. Equity Max Buffer ETF - July

● הושקה ב-24 ביולי
● מציעה הגנה של 100% מפני הפסד, עם תקרה של 8.45% מהרווחים. המשקיעים בה מוגנים מכל הפסד של מדד S&P 500 (לפני הוצאות) אם יחזיקו בה עד יולי 2025.
● אם המניות יניבו 15%, משקיעי התעודה יקבלו רק 8.45% (כגובה התקרה). אם לדוגמה הן יניבו 3%, זה כל מה שהמחזיקים יקבלו (ומזה ירדו 0.85% להוצאות הקרן).
● אם קונים אחרי היום הראשון, או מוכרים לפני תאריך האיפוס השנתי של הקרן, אתם עלולים לספוג הפסד ביניים, או להרוויח עד התקרה בתקופה קצרה יותר.

אם לדוגמה אתם עומדים לשלם מקדמה על בית בעוד שנה-שנתיים, וברצונכם להגן על החיסכון שלכם מפני הפסד, תוך שמירה על הסיכוי להשיג לפחות צמיחה מסוימת; או שאתם לקראת פנסיה ומבקשים להבטיח חלק מכספכם מפני ירידה של השוק, שאולי לא תספיקו להתאושש ממנה - הקרנות האלה יכולות להתאים לכם, כל עוד אתה מודעים למגבלותיהן.

ירידת ריבית - ירידת רווח

למשל, יש תעודות סל שהורדת הריבית של הפדרל ריזרב (פד) בחצי נקודת אחוז בחודש שעבר עשויה להפוך אותן לפחות אטרקטיביות, בוודאי אם היא מסמנת את תחילתה של ירידה מתמשכת בריבית.

בקרנות שמציעות הגנה של ​​100% מפני הפסד, פוטנציאל הרווח שלכם צפוי להתכווץ אם הריבית תמשיך לרדת, אומר ברוס בונד, מייסד Innovator ETFs. הוא היה חלוץ של תעודות סל מסוג 'באפר' ב-2018, ומנהל כיום 18.5 מיליארד דולר בקרנות משוריינות.

הסיבה היא שככל שהריבית יורדת, כך יכולה תעודת סל חדשה להשקיע פחות מהונה באופציות. מצב כזה מקשה לספק רווחים נדיבים.

בדרך-כלל קרנות אלו נועלות תשואות על פני תקופה של שנה. הקרן לוקחת את רוב הכסף שהזרמתם ומכניסה אותו למניות, לרוב באמצעות אופציות על מדד או על תעודת סל. לאחר מכן, היא קונה בנפרד אופציית מכר (put) ומוכרת אופציית רכש (call), כדי להבטיח את הקרן מפני הפסד תוך שהיא מכסה את הרווחים שלה ברמה מסוימת. בתום כל 12 חודשים, הקרן מאפסת את תנאיה, והמשקיעים יכולים לבחור אם להמשיך להפקיד את כספם ואת כל הרווחים למשך שנה נוספת.

תעודת הסל FT Vest U.S. Equity Max Buffer ETF-July של חברת First Trust הושקה ב-24 ביולי, והיא מציעה הגנה של 100% מפני הפסד, עם תקרה של 8.45% מהרווחים. המשקיעים בה מוגנים מכל הפסד של מדד S&P 500 (לפני הוצאות) אם יחזיקו בה עד יולי 2025.

ומה עם הרווחים? אם המניות יניבו 15%, אתם תקבלו רק 8.45%, גובה התקרה. אם הן ירוויחו נניח 3%, זה כל מה שתקבלו (ומזה יירדו 0.85% עבור הוצאות של הקרן).

תעודת סל חדשה שהשיקה First Trust ב-20 בספטמבר - יומיים לאחר הורדת הריבית של הפד - כבר נראית שונה משמעותית מהקרן של יולי. תקרת הרווחים בה נמוכה יותר, 7%, והיא מגינה מפני הפסדים רק עד 50%, שוב לפני הוצאות.

בין אוקטובר 2007 למרץ 2009, מדד S&P 500 איבד 56.8%. אם זה יקרה שוב, התעודה הזו תגן עליכם מפני 50 נקודות האחוז הראשונות של ההפסד, ואתם תישארו עם הפסד של כ-7.7% לאחר הוצאות.

"לא תחליף לאג"ח, אולי למזומן"

כאשר החיץ הוא פחות מ-100%, אומר מאט קאופמן, ראש תעודות סל ב-Calamos Investments, קרן משוריינת תהיה "הרבה יותר תנודתית בשווקים יורדים, מה שרוב האנשים דווקא אינם מחפשים לדעתי בסוגים אלה של מוצרים".

יועצים פיננסיים אוהבים להציע את הקרנות האלה כ"תחליף אג"ח", מבלי להזכיר שקרנות סל משוריינות עוקבות בדרך-כלל אחר שוק המניות כל כך מקרוב, שהן אינן מציעות את יתרונות הפיזור הרגילים של אג"ח.

"אנחנו לא מאמינים שהן תחליף הולם להכנסה קבועה, כי הן אינן מספקות את היציבות של אג"ח", מדגישה רייצ'ל אגוויר, ראש מוצר iShares U.S.A בבלקרוק. היא מציעה לחשוב על קרנות משוריינות כחלופה למזומן.

והן אכן כאלה - אם קונים אותן ביום הראשון ומחזיקים בהן עד סוף התקופה.

"אין ארוחות חינם עם הקרנות האלה", אומרים ב-Innovator's Bond. "הייחוד העיקרי שלהן הוא שהתוצאה שתקבל תלויה במחיר שבו קנית". אם אתם קונים אחרי היום הראשון, או מוכרים לפני תאריך האיפוס השנתי, אתם עלולים לספוג הפסד ביניים, או להרוויח עד התקרה בתקופה קצרה יותר.

היזכרו בהתרסקות של מגפת הקורונה ב-2020. כשמדד S&P 500 ירד ב-30.8% בין ה-24 בפברואר ל-23 במרץ באותה שנה, ירדה הקרן 'FT Vest U.S. Equity Buffer ETF - February' ב-22.8%, אומר ריאן איסקאין, אסטרטג ב-First Trust. מי שהוציא את כספו אז, ספג הפסד משמעותי.

לביטוח יש מחיר כבד

הסתייגות חשובה נוספת: אם אתם מגבילים את התשואות שלכם ל-7% נניח, זה כרוך ב"עלות הזדמנות" שאתם עלולים לספוג.

לאורך כל התקופות של 12 חודשים מאז 1970, עלה שוק המניות בארה"ב ב-80% מהמקרים, עם תשואה ממוצעת של 12.3%. הוא עלה ב-10% לפחות בהרבה יותר ממחצית מכל טווחי 12 החודשים, וב-20% או יותר בכמעט שליש מהזמן.

משום שאתם מוותרים על היכולת שלכם להרוויח את התשואה המלאה של שוק המניות לאורך זמן, "אנחנו לא חושבים שתעודות הסל האלה ישימות עבור רוב המשקיעים, במיוחד אלה עם אופקי השקעה ארוכים יותר", אומרת לן אן טראן, אנליסטית במורנינגסטאר.

כמו לכל צורות הביטוח, לקרנות משוריינות יש עלות. אז לפני שאתם חוגרים את השריון, ודאו שאתם מסוגלים לשאת בנטל הזה.