"רעידת אדמה פוליטית בישראל": כך מסקרים בעולם את פיטורי גלנט

פיטורי שר הביטחון יואב גלנט הגיעו לראש הסיקור העולמי באתרי החדשות הגלובליים • ה"וול סטריט ג'ורנל" הגדיר את גלנט כ"בלם זעזועים" וכמי שדיבר יותר מ-70 פעמים בשנה החולפת בטלפון עם שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין • באירופה, הידיעה על הפיטורים הפכה לכותרות ראשיות שדחקו את הבחירות המתנהלות בארה"ב

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ
בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

הפיטורים של שר הביטחון יואב גלנט על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו הערב (ג') זינקו לראש הסיקור העולמי באתרי החדשות הגלובליים, כשהם דוחקים בכמה מקרים את הבחירות לנשיאות בארה"ב מעמדה זו. אפילו בארה"ב עצמה דיווחו כלי התקשורת המרכזיים על הפיטורים המפתיעים בהרחבה, כשהם מתמקדים בתפקיד המרכזי שמילא גלנט בייצוב היחסים בין ישראל לארה"ב במהלך המלחמה בשנה החולפת, ובמתח הרב הקיים בין ממשל ביידן לממשלת ישראל בראשות נתניהו.

לידיעת ישראל כ"ץ: זה מה שעלה בגורלם של שרי הביטחון של בנימין נתניהו 
פרשה ביטחונית חדשה: מתנהלת חקירה הנוגעת לאירועי תחילת המלחמה 

ה"וושינגטון פוסט" דיווח הערב על הפיטורים, וכתב כי "גלנט התבלט כאחד המבקרים החריפים והפומביים ביותר של נתניהו, סביב גישתו למלחמה בעזה והכישלון להגיע לעסקת חטופים עם חמאס". בעיתון ציינו את העימותים הפומביים בין השניים סביב עסקת החטופים וסוגיית ציר פילדלפי.

"גלנט נראה יותר ויותר כיריב פנימי"

ה"וול סטריט ג'ורנל" ציין כי הפיטורים נעשים "בזמן שבו מדינת ישראל מנהלת מלחמות בעזה ובלבנון, ונמצאת יותר ויותר בעימות גלוי עם איראן". העיתון האמריקאי מציין את תפקיד המפתח שמילא גלנט ביחסים עם הצבא האמריקאי וצמרת הממשל במדינה בשנה האחרונה. "גלנט היה העוגן של היחסים עם ארה"ב ואחד מהתומכים הפומביים ביותר של ממשל ביידן בניסיונותיו להגיע להפסקת אש בעזה", נכתב.

העיתון גם הגדיר את גלנט כ"בלם זעזועים" וכמי שדיבר יותר מ-70 פעמים בשנה החולפת בטלפון עם שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין, ונפגש אתו פעמים רבות נוספות. ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי ההחלטה לפטר את גלנט בתזמון הנוכחי היא "צעד דרמטי בעבור ראש הממשלה נתניהו". "גלנט נראה יותר ויותר כיריב פנימי, ואחד הקולות המתונים יותר בממשלה לגבי סוגיות ביטחוניות", נכתב.

באירופה, הידיעה על הפיטורים הפכה לכותרות ראשיות שדחקו את הבחירות המתנהלות בארה"ב. "רעידת אדמה בישראל: נתניהו מפטר את שר הביטחון", נכתב בעיתון הגרמני הפופולרי "בילד", שבו פורסמה בספטמבר ידיעה הנמצאת בלב חקירת משטרה בנוגע להדלפת מודיעין הקשורה ללשכת ראש הממשלה.

"חילוקי הדעות על המלחמה בעזה היו גדולים מדי", מנסה אתר ה"שפיגל" להסביר לקוראיו את הפיטורים בכותרת הראשית שלו הערב, וגם בעיתון "פרנקפוטר אלגמיינה צייטונג" מופיעה בראש עמוד הבית תמונה של נתניהו וגלנט חתומי פנים במסיבת עיתונאים קודמת, ונכתב בה כי נתניהו "איבד אמון" בשר הביטחון שלו. החדשות מישראל מככבות גם בכלי תקשורת אחרים באירופה, ביניהם ה"לה מונד" הצרפתי וגם ה"קוריירה דלה סרה" האיטלקי, שמקדיש לפיטורים את הכותרת הראשית שלו וסיקור מתגלגל, ומציין כי "האופוזיציה בישראל קוראת לציבור לצאת לרחובות".

באתרי החדשות הגדולים באנגלית הדרמה בירושלים הערב נדחקת מתחת לסיקור השוטף של יום הבחירות הגורלי בארה"ב. רשת CNN מדווחות בלקוניות על הפיטורים ומציינת גם היא כי שר החוץ הוא שימונה לשר הביטחון החדש. ה-BBC נכון לשעה תשע בערב (שעון ישראל) טרם דיווח על הנושא. ב"גרדיאן" הבריטי, שבו ישנו סיקור ביקורתי לרוב של הצד הישראלי, מדווח העיתון כי גלנט נחשב ל"בלם של הימין הקיצוני שיושב בקואליציה המובילה את ישראל". בעיתון הבריטי מזכירים כי ניסיון קודם לפטר את גלנט הפך לליל מחאה של המוני בני אדם, ושבסופו של דבר ראש הממשלה חזר בו.