אחרי ניצחון טראמפ: האירו יורד בחדות מול הדולר, חשש כבד באירופה

ירידות חדות באירו בשעות האחרונות, לאחר שהתבררה תמונת המצב הפוליטית בארה"ב, ופורסם כי המועמד הרפובליקאי דונלד טראמפ נבחר לכהונה שנייה • כזכור, טראמפ הוא זה שהגדיר בעבר את האיחוד האירופי כ"אויב הגדול ביותר" של ארה"ב מבחינה כלכלית ומבחינת סחר

גוש האירו / צילום: Shutterstock, ilolab
גוש האירו / צילום: Shutterstock, ilolab

האירו, המטבע המשותף של 20 מדינות אירופיות, רשם ירידות חדות בשעות האחרונות, אחרי שהתבררה תמונת המצב הפוליטית בארה"ב, ופורסם כי המועמד הרפובליקאי דונלד טראמפ נבחר לכהונה שנייה. עד שעות הבוקר איבד האירו קרוב ל-2% מערכו מול הדולר, לרמה של 1.07 אירו לדולר.

טראמפ הוא זה שהגדיר בעבר את האיחוד האירופי כ"אויב הגדול ביותר" של ארה"ב מבחינה כלכלית ומבחינת סחר, והודיע בחודשים האחרונים כי יטיל מכסי מגן של בין 10% ל-20% על סחורה אירופית, במטרה לתמוך בתעשייה המקומית בארה"ב.

במקביל, השקל הישראלי התחזק מול האירו בקרוב ל-1.5%, נכון לשעות הצהריים, כתוצאה מהיחלשות המטבע של הגוש המשותף מול הדולר וסל מטבעות אחרים.

ממניות האנרגיה ועד תעשיית הנשק: אילו מניות ירוויחו מהניצחון של טראמפ
המנצח המסתמן של הבחירות בארה"ב: קריפטו

האיחוד האירופי, האחראי על כל נושאי הסחר של 27 המדינות החברות בו, הקים צוות חירום בשבועות האחרונים כדי להתמודד עם הבחירה של טראמפ, ועם הכרזות שייעשו על ידי הנשיא הנבחר במהלך החודשיים הקרובים, עד שייכנס למשרד הנשיא. בין היתר מבטיחים באיחוד להטיל מכסי מגן הדדיים במקרה של חידוש מלחמת הסחר מול האיחוד האירופי, שנגנזה בתקופתו של הנשיא ג'ו ביידן, אך יש מי שמציעים להציע לממשל החדש בראשות טראמפ ויתורים מראש, כדי למנוע את המאבק הכלכלי.

המלחמה באוקראינה מעיבה על הכלכלה האירופית

נושא נוסף העומד בלב היחסים הוא ההוצאה הביטחונית באירופה, שמאז המתקפה הרוסית על אוקראינה עלתה באופן משמעותי, אך עדיין נחשבת נמוכה יחסית לזו של ארה"ב או לצרכים של אירופה עצמה. טראמפ איים כי "מדינות שלא ישלמו" על הביטחון שנאט"ו מעניקה להם, לא יזכו להגנה הקולקטיבית שסעיף 15 באמנת הברית הטרנס-אטלנטית מבטיח. הדבר מאיים על שלמות ועתיד נאט"ו.

הגישה באירופה הייתה כי ניתן לפעול במתינות ולהגדיל את ההוצאה באופן הדרגתי, ראשית ל-2% מהתמ"ג ולאחר מכן ל-2.5%, אחרי שנים של צמצום הוצאות ביטחוניות. אך ממשל אמריקאי בדלני ועוין לאינטרסים הביטחוניים של אירופה עשוי להאיץ את מרוץ החימוש שבו נמצאת היבשת. 

גם המלחמה באוקראינה מעיבה על הכלכלה האירופית, בעקבות הסיוע הכספי הרב שמדינות באירופה מושיטות למדינה, שייתכן כי יצטרך להתעצם אם ארה"ב תנטוש את התמיכה הצבאית והפיננסית במדינה, כפי שממשל טראמפ בכהונתו החדשה עשוי לפעול. דוח של גולדמן זאקס העריך כי במקרה שטראמפ יממש את איומיו במלחמת סחר חדשה מול האיחוד האירופי, הדבר עשוי "לגלח" 150 מיליארד אירו מהתמ"ג של מדינות האיחוד האירופי, להביא את האירו לשוויון מול הדולר ולפגוע אנושות בכלכלת הגוש, הנמצאת ממילא במשבר.