חזרתו של טראמפ לבית הלבן מקפיצה את הדולר בעולם, אז למה דווקא השקל שומר על יציבות?

מיד עם ההודעה על ניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, זינק הדולר האמריקאי בחדות מול רוב המטבעות בעולם, למעט השקל • מומחים בשוק מסבירים כי התחזקות הדולר בעולם קשורה למדיניות הפיסקאלית הצפויה של טראמפ, אבל מה מסביר את המגמה מול המטבע המקומי?

למה המגמה מול השקל שונה ממגמת הדולר בעולם? / צילום: Shutterstock
למה המגמה מול השקל שונה ממגמת הדולר בעולם? / צילום: Shutterstock

שוק המט"ח הוא המקום המהיר ביותר, וכנראה הראשון מבין השווקים הפיננסים, להגיב להשלכות של אירועים דרמטיים, כמו ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב. ואכן, ברגע שהתברר בשעות הבוקר המוקדמות (שעון ישראל) כי טראמפ חוזר לקדנציה נוספת, הדולר האמריקאי קפץ בחדות מול רוב המטבעות בעולם. מדד הדולר (DXY), הבודק את חוזקו אל מול מטבעות אחרים כגון האירו, הפאונד והין, עלה ב-1.5%. מדוע הבחירה בטראמפ מחזקת כל כך את המטבע האמריקאי ואיך יכול להיות שדווקא השקל מציג מגמה הפוכה ואפילו מתחזק מול הדולר?

אחרי ניצחון טראמפ: האירו יורד בחדות מול הדולר, חשש כבד באירופה

בשעות הצהריים המוקדמות נסחר הדולר בירידה של 0.2% מול השקל לאזור 3.73 שקלים. זאת, חרף ההתפתחויות הפנימיות - פיטוריו של שר הביטחון יואב גלנט אמש וההפגנות הליליות בעקבותיהם. בפעם הקודמת שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע על פיטורי גלנט, בחודש מרץ, השקל רשם פיחות מהיר. הפעם זה לא קרה.

בשורה התחתונה, הדולר מתחזק מול רוב המטבעות, אבל השקל נותר חסין. וכך נוצר מצב ייסוף של השקל מול שורת מטבעות מובילים כגון האירו והפאונד. האירו קרס מול הדולר בעולם, וכפועל יוצא גם בארץ צלל ב-1.4% מול השקל ונסחר בשער שמתקרב לרמה של 4 שקלים. 

"לא ברור למה מדוע נחלש הדולר מול השקל"

"השווקים בארה"ב יגיבו בחיוב", מעריכה אידית מוסקוביץ, מנהלת חדרי עסקאות בבינלאומי בשיחה עם גלובס. "הבחירות היוו סמן ימני עבור מה שהציבור שם רצה ברמה הכלכלית, וזו הייתה הבחירה בטראמפ. מה שעניין את האמריקאים היה בעיקר הכיס שלהם ויוקר המחיה. לכן אנחנו צפויים לראות את הדולר מתחזק בעולם, וגם את שווקי ההון עולים".

בגזרת השקל/דולר, מוסיפה מוסקוביץ כי המלחמה המתמשכת בארץ מקשה על ההערכה לגבי ההשפעה בתחום זה. "בישראל לא ברור למה מדוע נחלש הדולר מול השקל, כאשר במקביל הוא (הדולר) התחזק בעולם", לדבריה. הסבר אפשרי שהיא מספקת קשור בסביבת הריבית. בישראל הריבית עומדת על 4.5%, והיא אמנם יותר נמוכה בינתיים מאשר בארה"ב (5% ברף העליון), אך בעוד שהפד צפוי להמשיך במתווה הורדת הריבית שהחל בספטמבר אצלנו זה כנראה עוד רחוק בשל עלויות המלחמה הכבדות וההתמשכות שלה. עובדה זו, לפחות באופן תאורטי, שוחקת את האטרקטיביות של הדולר מול השקל ועשוי לסייע להתחזקות האחרון.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מסביר כי "בגדול, אני חושב שהדבר המרכזי והחשוב מבחינת הדולר, בהקשר של ניצחון טראמפ, זו העובדה שהוא והמפלגה הרפובליקאית נוקטים במדיניות פיסקאלית יותר גירעונית מזו של הדמוקרטים. מכיוון שמלכתחילה ארה"ב נכנסת לקדנציה השנייה של טראמפ עם יחס חוב/תוצר גבוה מאוד (120%+), כאשר לשם השוואה הרמה המקובלת למדינה מפותחת לאורך זמן עומדת על 60% מהתוצר, אז בשילוב הריבית הגבוהה על הדולר, זה מתכון בעלייה של נטל החוב על הכלכלה האמריקאי וגם משקי הבית שם".

מנחם מוסיף כי "ככל שמדיניות טראמפ תהיה גירעונית יותר ולא יינקטו צעדים של צמצום פיסקאלי, שיקזזו חלק מההוצאות שהממשל שלו מתכנן, זה אומר שיהיו לחצים אינפלציונים. מדיניות טראמפ גם כוללת הטלת מכסים על יבוא חומרי גלם ונכסי הון מחו"ל (כמו על יבוא מסין) וגם זה תומך בלחץ אינפלציוני. במצב קשה יהיה קשה לנגיד האמריקאי, ג'רום פאוול, להמשיך בהורדות הריבית. זה יכול למתן את תוואי הורדת הריבית על הדולר".

המלחמה תשפיע יותר מהבחירות

באשר לישראל, סבור מנחם כי מה שיקרה בארץ הוא עדיין סיפור מקומי יותר שתלוי בהתפתחות המלחמתית. ברביעי שוגרו שוב טילים מלבנון למרכז הארץ, ונראה שהמלחמה עדיין רחוקה מסיום. "בגדול מה שיקבע לצמד שקל-דולר, זה סיפור מקומי שתלוי בהתפתחות המלחמתית. אם תהיה התפתחות של הסדר מדיני בצפון, אולי בלחץ של טרמפ שאמר בנאום הניצחון שלו שהוא לא מתחיל מלחמות - אלא מסיים אותן, ונוסיף על כך שתהיה רגיעה מול איראן, זה יכול לחזק את השקל. מצב של הסדר מדיני קרוב בישראל יכול לגרום בסופו של דבר להוביל להתחזקות שקל מול הדולר, אפילו אם הדולר יתחזק בעולם". מנגד במצב שהמלחמה וחוסר הוודאות יימשכו, ייתכן דשדוש או החלשות של השקל.

מנחם מוסיף כי מערכת היחסים בין הבית הלבן לבנק הפדרלי היא גם פקטור שיש לקחת בחשבון. "הקדנציה הראשונה של טרמפ לא היתה הכי חלקה מול הנגיד פאוול. ולמרות זאת, בסוף האריכו את הקדנציה של פאוול. השאלה היא האם תישמר העצמאות המלאה לפד, ולא יופעל עליו לחץ אם יחליט למתן את הורדות הריבית כפונקציה של הרחבה פיסקאלית שטרמפ עשוי לייצר".

ולסיום מוסיף מנחם, שיש עוד אספקט שעשוי לחזק את הדולר בהמשך, "צריך להזכיר שארה"ב לא פועלת לבד בעולם. יש את הזירה שלנו במזרח התיכון, או בין טאיוואן לסין ובעוד אזורים. אם נראה קונפליקטים גאופוליטיים מתעצמים, הדולר עשוי להתחזק בשל היותו מטבע חוף מבטחים בתקופות כאלה".