5 שותפים בכירים בשנה: מה גורם לגל העזיבות באחת מהקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי

בתוך שבוע בלבד נודע כי שלושה בכירים עוזבים את קרן ההון סיכון, המנהלת יותר משישה מיליארד דולר • מאחורי העזיבות עומד מהלך של שינוי ארגוני במסגרתו סומנו היורשים של דור המייסדים • ויולה: נמשיך להצמיח את הסטארט־אפים המובילים מישראל

הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי
הראל בית־און, מייסד קרן ויולה גרות' ושלמה דברת, מייסד קרן ויולה ונצ'רס / צילום: תמר מצפי

הודעות לקוניות לעיתונות חשפו בשבוע שעבר שינויים דרמטיים באחת הקרנות המייסדות של ההייטק הישראלי - קרן ויולה. קרן "ויולה ונצ'רס" (Viola Ventures) הודיעה כי שני שותפי מפתח בקרן יפרשו ולא יקחו חלק בגיוס הקרן הבאה: המייסד אבי זאבי (75), לא ימשיך לקרן הבאה וימשיך לשבת בדירקטריונים של ההשקעות הקיימות שלו, ויחד איתו יעזוב גם דני כהן - מי שהגיע מקרן ג'מיני כדי לנהל את השקעות מוצרי הצריכה והגיימינג, ופורש ככל הנראה כדי להקים פעילות משלו.

אופס, השרת התחמם: הצרות עם השבב החדש של אנבידיה לא נגמרות 
ניתוח | במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660% 

במקומם, יצטרף השותף הצעיר ליאור עקביה לנהל את השקעות הסייבר של הקרן, שמאבדת השקעות לטובת הקרנות המתמחות בתחום - כגון סייברסטארטס וגלילות. במקביל, פורסם כי ערן וסטמן, אחד השותפים המבטיחים בקרן הצמיחה של קבוצת הקרנות, "ויולה גרות'" (Viola Growth), שעזב כבר לפני כשנה, ימונה לשותף בקרן ההון סיכון השוויצרית פלאנבן (Planven).

הוותיקים מעבירים את השרביט

בחודש אפריל עזבה את ויולה ונצ'רס יעל אלרואי, מי שקודמה ב־2022 לתפקיד שותפה, והשנה עברה לקרן סטארדום של דני פלד. קו אחד מחבר בין העזיבה של אלרואי לזו של כהן: ויולה החליטה להתמקד בתחומי הפינטק, הסייבר והבינה המלאכותית - בעוד שכהן ואלרואי הגיעו מהשקעות בתחום הצרכנות. מבדיקת גלובס עולה כי את קרן "ויולה גרות'" עזב בשנה שעברה גם רפי כרמלי, שניהל את ההשקעות בחברות כמו ביזאבו וזומאין ועזב כדי לשמש סמנכ"ל השקעות בחברה אמריקאית; בשנים האחרונות עזבו בשקט גם שותפים בכירים נוספים כמו סמי תותח שפרש לגימלאות ויונתן קולבר שעזב כבר ב־2021. לקרן הובא שותף חדש - מנכ"ל איתן מדיקל לשעבר יגאל שני, שעבד עד לאחרונה עבור בועז איתן, מייסד חברת השבבים הישראלית סייפן. לאחר השינויים, יישבו סביב שולחן המשקיעים בקרן ויולה גרות' יגאל שני, איל שירן, נטהלי רפואה והמייסד הראל בית און.

גל העזיבות והשינויים נערך כחלק ממעבר בין דורי בקרן בת ה־24. מייסדיה הותיקים - שלמה דוברת בקרן ונצ'רס האחראית על השקעות בחברות צעירות, והראל בית־און, בקרן גרות' האחראית על השקעות בחברות, מעבירים את השרביט לדור הבא, וכל זאת תוך גיוס קרנות ההון סיכון הבאות בסביבת גיוס הון קשה.

קרן ויולה גרות' גייסה לאחרונה כ־250 מיליון דולר, כך נודע לגלובס. במקביל, שלמה דוברת מעביר את השרביט בקרן ויולה ונצ'רס לשותפים הצעירים יותר - עומרי בן־דוד וצביקה אורון. הקרן השביעית, בה יהיו שותפים דוברת, אורון ובן־דוד צפויה לצאת לגיוס השנה, בסכום לא ידוע. לפי מאגר הקרנות של חברת IVC, עולה כי הקרן השישית שגוייסה בתחילת 2022 עם 260 מיליון דולר בקופה קרובה לסוף תקופת ההשקעות שלה, כך שכדי לבצע השקעות חדשות - על ויולה לגייס קרן שביעית בסכום המשתווה לקרן הקודמת או גבוה ממנו - 260 מיליון דולר. בהתחשב בזירה הקשה לגיוס הון עבור קרנות הון סיכון פרטיות, מדובר במשימה קשה.

צביקה אורון. נבחר להוביל את קרנות ההשקעה העתידיות של ויולה ונצ'רס / צילום: אריק סולטן
 צביקה אורון. נבחר להוביל את קרנות ההשקעה העתידיות של ויולה ונצ'רס / צילום: אריק סולטן

לקבוצת ויולה גם זרוע שלישית בשם "ויולה קרדיט" (לשעבר פלנוס) המנוהלת בידי רותי שמחה, עידו ויגדור ואלכס גינזבורג וזוכה לתדמית מוצלחת וחזקה בתעשייה. הקרן גייסה באוגוסט האחרון 600 מיליון דולר.

ויולה היא לא הקרן היחידה בתעשייה שחווה עזיבות של שותפים ושינויים בניהול, אך היא ללא ספק יוצאת דופן בהיקף התופעה. אהרון רוזנסון, מי שהצטרף כשותף שלישי לקרן ההון סיכון אלף של מייקל אייזנברג ואדן שוחט, עזב כבר ב־2022. את קרן JVP עזבה בשנה שעברה פיונה דרמון. אסף הראל, שותף ותיק בקרן IGP של חיים שני ומשה ליכטמן, עזב לקרן נורווסט המנוהלת בישראל על ידי דרור נחומי. את קרן וינטג' עזבו בשנה האחרונה שתי שותפות מבטיחות: חמוטל מרידור ואורית שילה - שסומנו לניהול הדור הבא.

מה עומד מאחורי השינויים בויולה? שני השותפים המייסדים, שלמה דוברת ב"ונצ'רס", והראל בית־און ב"גרות'" מסמנים את הדור הבא. אלה שלא מוצאים את עצמם בדור ההמשך, מחפשים את עצמם במקום אחר או פורשים לפנסיה. מדובר במהלך טבעי לקרן שמעסיקה כיום 90 עובדים, בשעה שרוב קרנות ההון סיכון הישראליות פעילות במודל רזה יותר ומותאם יותר לגודל שוק הסטארט-אפים הישראלי.

"לא עוזבים בלי לשקול כמה פעמים"

עם זאת, עזיבה של שותפים את הקרנות איננה תופעה שכיחה: מדובר במשרה אטרקטיבית שבה מחזיקים השותפים בממוצע מעל לעשור - וזאת בשל העובדה שלרוב זוכים השותפים לדמי ניהול והצלחה גבוהים ועבודה גמישה ועצמאית. "זה כמו חתונה קתולית", אומר יזם ישראלי שגייס מקרנות הון סיכון ישראליות, בהן גם ויולה: "לא עוזבים עבודה כזו בלי לשקול אותה כמה פעמים".

ובכל זאת, מייסדי קרנות ההון סיכון הותיקות מתקשים להעביר את המקל לדור הבא ובכיריה מעכבים את התהליך עד לשלב שנתפס מאוחר מדי על ידי התעשייה. גם בויולה בטוחים שהתהליך נוהל כהלכה - עם שילובם באופן הדרגתי של בן־דוד ואורון בקרנות הקודמות, ויולה 5 ו־6. הקרן איבדה שני שותפים מבטיחים בדרך עד שהתהליך קרה: עזיבתו של רונן ניר ב־2021 וכעת דני כהן.

לא אחת, נדרשים השותפים הותיקים לעשות זאת ביוזמת המשקיעים המוסדיים הישראלים או משקיעים זרים שמתנים את השקעתם בהוכחת קיומו של דור המשך. כמה קרנות הון סיכון ותיקות מהדור של ויולה נסגרו בשל כך, וכן בשל תשואות שלא סיפקו את המשקיעים - בהן ג'מיני, ג'נסיס, או מאגמה. בפיטנגו שולטים עדיין השותפים מהדור המייסד - חמי פרס ורמי קאליש, למרות שקרן ההשקעות הראשונות, "פיטנגו פירסט", מנוהלת על ידי שותפים חדשים באופן יחסי. קרן ורטקס הותיקה, שנוסדה בידי יורם אורון, עברה תהליך של העברת מקל בין השנים 2014-2018 וכיום היא מנוהלת בידי בנו ינאי ושורה של שותפים נוספים בהם אביעד אריאל, עמנואל טימור ותמי ברונר.

קרנות אמריקאיות כמו סקויה, קליינר פרקינס או גריילוק ידועות במנגנוני העברת שרביט בין דורית מתוכננת מראש שבה השותפים המייסדים פורשים בגיל ידוע מראש. על פי דוח של מכון המחקר רייז ישראל מחודש אוקטובר עולה, כי בניטרול סבבי גיוסים גדולים, כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים ומספר החברות המגייסות קטן בהדרגה. הזירה התחרותית של קרן ויולה הולכת ומסתבכת עם השנים, כאשר יותר קרנות צעירות נוטלות חלק גדול יותר מעוגת ההשקעות, בהן קרנות חדשנות יותר כמו TLV, קומרה, ואם זה לא מספיק, הרי שקרנות ענק אמריקאיות כמו סקויה, גריילוק ואינדקס מבצעות בישראל השקעות ענק בשנה האחרונה.

"התאמות נדרשות בהרכב השותפים"

קרנות ההון סיכון קידמו בישראל את תכנית "יוזמה 2" - קרן השקעות של משרד האוצר המנוהלת ברשות החדשנות שמבקשת לעודד את המוסדיים להשקיע בקרנות ישראליות, אך ככל שנודע המוסדיים מסתייגים ברובם מהתכנית בשל חשש מתהליכים בירוקרטיים, והעדפה להשקיע בקרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי זרות.

תגובת ויולה: "הקבוצה מנהלת מעל 6.5 מיליארד דולר והשלימה בשנה האחרונה גיוס מוצלח של קרן צמיחה וגייסה בחודשים האחרונים הרבה מעל מיליארד לקרנות החוב. בקרנות השונות של הקבוצה מושקע מאמץ בבניית צוותי השקעות איכותיים, כולל גיוס שותפים צעירים כשרבים מהווים את השדרה המובילה בקבוצה. כחלק מתהליך זה שמטרתו לשמר את המעמד המוביל לשנים רבות קדימה מתבצעים מעת לעת התאמות נדרשות בהרכב השותפים".