ממצאי מחקר שנערך בבנק ישראל ופורסם לאחרונה, העלו כי הגבלת שכר הבכירים בענף הפיננסים בארץ (מנהלים בבנקים ובחברות ביטוח) שנחקקה בשנת 2016, לא פגעה בביצועיהם של הבנקים או גרמה לשינוי בנטילת הסיכונים שביצעו מאז. אולם היא כן הובילה לתחלופת מנהלים גדולה יותר באותם מוסדות - שמרוויחים פחות, לעיתים הרבה פחות, ממנהלים בגופים קטנים הרבה יותר שאינם כפופים למגבלה כלשהי.
● כ-10 מיליארד שקל בשנה: מאחורי הרווח הגדול ביותר שהציג אי־פעם בנק בישראל
● הבנקים הגדולים חילקו 7 מיליארד שקל בדיבידנד: מי החוסכים שנהנו יותר, ומי פחות
שנת 2024, שבה הציגו הבנקים רווחי שיא, מחדדת את התופעה. בעוד שחנן פרידמן מנכ"ל לאומי, ידין ענתבי מנכ"ל הפועלים ומשה לארי מנכ"ל מזרחי טפחות הרוויחו בסיכומה שכר בעלות של 4.2־4.8 מיליון שקל כל אחד, המנכ"לים של שתי חברות אשראי חוץ־בנקאי העוסקות במימון יזמי נדל"ן, הרוויחו שכר בעלות כפולה ויותר.
כך מאור דואק, מנכ"ל חברת האשראי החוץ־בנקאי מניף, נהנה ב־2024 משכר בעלות של 10.3 מיליון שקל, ואילו טל תפוחי, מנכ"ל חברת גמלא הראל, זכה לשכר בעלות של 7.9 מיליון שקל.
מניף, נציין, היא החברה מספר 163 בגודלה בבורסה בתל אביב, הנסחרת כיום בשווי שוק של 1.2 מיליארד שקל. גמלא הראל נמחקה לאחרונה מהבורסה אחרי שחברת הראל רכשה את חלקו של השותף בה לפי שווי של 560 מיליון שקל, שהיה גבוה ב־80% משווי החברה בבורסה. למעשה, גמלא הראל הייתה החברה ה־300 בגודלה בערך אילו הייתה ממשיכה להיסחר.
באשר לדואק, מנכ"ל מניף הנמצאת בשליטת מבטח שמיר, הוא כוכב קבוע ברשימת שיאני השכר בבורסה, עם תגמולים בעלות של כ־10 מיליון שקל מדי שנה. לעומתו, שכרו של תפוחי מגמלא הראל "צנוע" בהרבה ועמד ב־2023 על 3 מיליון שקל (שכר ומענק). בשנה החולפת קיבל תפוחי מענק חד־פעמי של 7 מיליון שקל בגין מכירת החברה, מתוכו נכללו 5 מיליון שקל בתוצאות השנה החולפת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.