גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההבדל בין "אנורה" ל"אישה יפה" הוא תמצית השינוי שעובר על הוליווד

אנורה, הסרט הטרי שזכה באוסקר, מייצג תופעה חדשה על בימת הטקס היוקרתי: סרטים שזוכים הם לא בהכרח שוברי קופות ● הסתירה הזו מעלה את השאלה האם הוליווד בוחרת בסרטים "איכותיים" על פני בחירות הקהל

''אנורה''. הגיבורה נותרת לכודה / צילום: באדיבות בתי קולנוע לב
''אנורה''. הגיבורה נותרת לכודה / צילום: באדיבות בתי קולנוע לב

1

"אנורה" סחף את טקס האוסקר שנערך השבוע עם חמש זכיות עבור סרט, במאי, שחקנית ראשית, תסריט מקורי ועריכה. אלה הפכו את שון בייקר לאדם היחיד מאז וולט דיסני שלוקח הביתה 4 אוסקרים על שמו בערב אחד. ההצלחה הסוחפת מרשימה במיוחד כי מדובר באחד מזוכי האוסקר הזולים ביותר להפקה (6 מיליון דולר בלבד), ועוד אחד הכי פחות מצליחים בקופות אי פעם - עם רק כ-40 מיליון דולר עד כה. הסתירה לכאורה הזו אינה אירוע בודד, היא חלק מטרנד שהולך וגובר ב-20 שנה האחרונות, של היפרדות "סרטי היוקרה" או "האיכות" מהקהל המיינסטרימי. המגמה הזו מציפה את השאלה, האם הקהל מתרחק מסרטי האיכות, או שהוליווד היא זו שמתרחקת מהקהל?

על המשמעות האדירה של כדורגל עבור חטופים ואוהדים
על קבוצת הפוטושופ בפייסבוק שהפכה לאמצעי הנצחה

2

בשנות השיא של הוליווד ניכרה תאימות גבוהה בין הצלחה באוסקרים להצלחה קופתית. בשנות ה-70 כל זוכי פרס הסרט הטוב ביותר היו ברשימת 10 המרוויחים של השנה, "הסנדק" ו"רוקי" הובילו אותה. בשנות ה-80 וה-90 חלה היחלשות קלה, אך עדיין רוב הסרטים זוכי האוסקר הגיעו לטופ-10, ובלטו להיטים כמו "פורסט גאמפ", "איש הגשם" ו"טיטאניק", שהצליחו לתפוס את המקומות הראשונים, ו"שר הטבעות: שיבת המלך", שזכה באוסקר והיה גם הסרט הקופתי ביותר ב-2004, סימן את סופה של התקופה הזו.

מאז גובר הניתוק בין האוסקר לקופות. "אופנהיימר" בשנה שעברה היה חריג שזכה גם להצלחה קופתית אדירה וגם בפרס הגדול, אך בעשורים האחרונים רשמו כמה מזוכי האוסקר הכנסות נמוכות ביותר. עם אלה נמנים "ספוטלייט", "מונלייט", "בירדמן", "12 שנים של עבדות" ו"מטען הכאב''.

3

שון בייקר טוען שלא היה ער לדמיון הרב בין הסיפור בסרט שלו ל"אישה יפה" (גארי מרשל, 1990) עד שלב מאוחר בהפקה. אך כשמשווים את אנורה לסרט ההוא, שהזניק את הקריירה של ג'וליה רוברטס, ניכר כמה הוא מאפיין את השינוי שעברה הוליווד. בשניהם עובדת מין היא הדמות המרכזית; בשניהם היא נקלעת למערכת יחסים עם עשיר שמתאהב בה; אולם הגישה של שני הסרטים והפתרונות התמטיים שלהם לסיפור לא יכולים להיות שונים יותר. "אישה יפה", הפקה של דיסני, לקחה תסריט אפל ומורכב - שעסק בדינמיקות הכוח בין גברים עשירים לנשים בזנות - והפכה אותו על ראשו כדי לייצר אגדה הוליוודית, סיפור סינדרלה אופטימי, ארוז בתועפות של רומנטיקה וצ'ארם. על הסרט לא הורעפו אוסקרים, רק מועמדות לרוברטס, אבל הקהל נהר והסרט שגרף יותר מ-430 מיליון דולר (מול תקציב צנוע של 14) היה השלישי הכי קופתי של אותה שנה.

אנורה אמנם שומר על טון משועשע ואווירת "פיל-גוד" ברובו, אך הוא קרוב הרבה יותר בגישתו לתסריט המקורי והקודר של "אישה יפה" מאשר לקומדיה רומנטית שובת לב. בניגוד לדמותה של ויויאן (רוברטס), אנורה (זוכת האוסקר מייקי מדיסון) אינה חיננית במיוחד, גם לא בעלת חוכמת רחוב; הסיפור שלה לא מציע לצופים קתרזיס מהסוג המקובל בז'אנר, אלא מאתגר את האפשרות לבריחה מגורל באמצעות כסף. כך הוא סוחף רגשית אבל מאתגר מסחרית, ובמקום פנטזיה מעצימה, הוא מציע מציאות אפורה. הגיבורה שלו נותרת לכודה בעולם אפל, ולמרות אופי לוחמני, בשום שלב אין לה סוכנות על גורלה.

4

התזוזה של זוכי האוסקר מסרטי אולפנים מצליחים לסרטים עצמאיים ופחות נגישים, לא קרתה בן לילה. בשנות ה-2000 המודל העסקי של הוליווד החל להשתנות, והאולפנים היום שופכים יותר ויותר כסף על פרנ'צייזים שאמורים לייצר מיליארדים. סרטים בתקציבי ביניים - שפעם שלטו בטקס האוסקר - נותרו להיאבק על הרלוונטיות שלהם. האקדמיה אמנם מקפידה להציב שובר קופות-שניים במועמדים לפרס הסרט (אולי כדי לוודא שהרייטינג של השידור לא ייפגע מדי), אך ממשיכה לחפש סרטים "רציניים יותר" לתגמל בפרסים. לכן היא נוטה יותר ויותר לקולנוע העצמאי, להפקות קטנות עם סיפורים ריאליסטיים וביקורת חברתית.

זכייה בפרס הסרט הטוב ביותר לא רק שאינה מחייבת אפיל מסחרי, היא במידה רבה מנוגדת לו. האולפנים הגדולים וורנר, קולומביה, פאראמונט, יוניברסל ופוקס (היום דיסני), שפעם הפיקו את הרוב המוחץ של הסרטים הזוכים, פשוט כבר לא מתעסקים עם סוג כזה של קולנוע. הזירה נותרה לאולפנים עצמאיים כמו מירמקס (בניינטיז ובתחילת המילניום), והיום A24 וניאון. אם פעם אוסקר לסרט עצמאי הפתיע, היום זו הנורמה. אנורה הוא עוד סרט ברשימה הולכת ומתארכת שזכה ב"זהב" מבלי לזכות בלב הקהל.

ועוד שינוי מהותי. בעשורים קודמים, סרט שגרף אוסקרים היה צפוי לקפיצה בפדיון הקופתי, כשצופים שהסתקרנו מההצלחה בטקס נהרו לבתי הקולנוע לצפות בו. היום, מרבית המועמדים מגיעים לטקס כשכבר השלימו את הסיבוב הקולנועי שלהם, והם זמינים לצפייה בפלטפורמות הדיגיטליות הביתיות. גם אם נוצרת סקרנות אצל הקהל לגבי הזוכה, לרוב יצפו בו בבית - והאוסקר כבר אינו הגיים צ'יינג'ר הקופתי שהיה.

5

יש שיטענו שסרטי "האיכות" מדלגים על המיינסטרים. הם דורשים סבלנות, מעורבות אינטלקטואלית ומוכנות לאי נוחות רגשית - לא בדיוק החומרים שמהם עשויה הצלחה קופתית. אחרים יטענו שלקהל, שמופצץ בספקטקלים מבוססי פרנצ'ייז, כבר אין סבלנות לנרטיבים מבוססי דמויות. התוצאה: ההפרדה בין סרטים שמקבלים כבוד מהתעשייה לאלה ששולטים בשיח המיינסטרימי מעולם לא הייתה גדולה יותר.

בעודה מציבה עצמה כשומרת הסף של מצויינות קולנועית, האקדמיה מתרחקת מהקהל. אם "אישה יפה" סימל עידן שבו הוליווד ידעה לאזן בן איכות לפופולריות, ייתכן שאנורה תהיה הסימן ליציאה סופית מהאיזון הזה. וללא שינוי תפיסה משמעותי של האולפנים, הפער הזה רק יגדל.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם