ארנון בר-דוד: "ככל שהממשלה תסרב לכבד את פסיקת בג"ץ, ההסתדרות ערוכה להגיב"

יו"ר ההסתדרות כינס היום הערכת מצב כדי לדון בתגובות האפשריות למצב בו הממשלה לא תכבד את פסיקת בג"ץ באשר לפיטורי ראש השב"כ רונן בר • "קורא לרה"מ להתעלות לגודל השעה, לקבל החלטות אחראיות ולהקדיש את זמנו לדברים הדחופים ביותר: השבת החטופים הביתה, הכרעת החמאס ושיקום החברה הישראלית" • פורום העסקים, מטה ההייטק ולמעלה מ-60 ראשי עיריות קראו לממשלה לכבד את פסיקת בג"ץ

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד כינס היום ישיבת הערכת מצב, בהשתתפות צוותו וראשי איגודים, לאחר שבסוף השבוע, הודיע כי אין בכוונתו "לשבת בשקט כאשר מפרקים את מדינת ישראל". זאת, לאחר שבצהרי יום שישי, קרא לממשלה, יחד עם פורום העסקים, מטה ההייטק, נשיאת המגזר העסקי ולמעלה מ-60 ראשי עיריות, לכבד את פסיקת בג"ץ, שצפוי לדון בעתירות שהוגשו נגד כוונת הממשלה לפטר את ראש השב"כ רונן בר והיועמ"שית גלי בהרב-מאירה, ועד אז הקפיא את פיטורי בר.

היועמ"שית לשרים לקראת הבעת אי-האמון: "הממשלה מבקשת להיות מעל החוק"
נשיאי ושופטי העליון לשעבר: הדחת היועמ"שית מסכנת את שלטון החוק ויסודות הממשל התקין

בסיום הערכת המצב, חזר בר-דוד למסר מיום שישי, שלפיו אי-כיבוד פסיקת בג"ץ יוביל למחאה נרחבת. "ההסתדרות לא מתעסקת בסוגיית פיטורי ראש השב"כ ולא מתערבת בהחלטות הממשלה, כל עוד זו מכבדת את עקרונות המשטר הדמוקרטי. ככל שהממשלה תסרב לכבד את פסיקת בג"ץ ותביא את מדינת ישראל להתנגשות רשויות, ההסתדרות ערוכה להגיב", מסר.

בר-דוד הוסיף כי "אי-ציות לפסיקת בית המשפט היא פתח לאנרכיה שעלול להביא את ישראל למחוזות שמשרתים רק את אויבינו. אני קורא לראש הממשלה להתעלות לגודל השעה, לקבל החלטות אחראיות ולהקדיש את זמנו ואת מרצו לדברים הדחופים ביותר: השבת אחינו ואחיותינו החטופים הביתה, הכרעת החמאס ושיקום החברה הישראלית. חשוב להדגיש כי המשמעויות המיידיות של משבר חוקתי כוללות השפעה על כלכלת ישראל, כמו למשל הורדה נוספת של דירוג האשראי - דבר שיהיו לו השלכות שליליות על כיסם של כלל אזרחי המדינה. אנחנו מדברים על קריסת עסקים, הרתעת משקיעים, פגיעה בפנסיות ובתנאי ההעסקה של מיליוני עובדים. השסע המעמיק בחברה הישראלית מדיר שינה מעיני, וכולנו ממשיכים לעקוב בדאגה אחר ההתפתחויות. ההסתדרות תמשיך לפעול באחריות למען האחדות בעם ושיקום המדינה, וכולי תקווה שכך ינהגו גם מקבלי ההחלטות".

המשק הישראלי קורא לממשלה לכבד את פסיקות בג"ץ

בר-דוד אמר ביום שישי כי הוא מצפה שהממשלה תקיים ותכבד את החלטת בית המשפט, "בדיוק כפי שהממשלה מצפה מהאזרחים, מההסתדרות וארגונים נוספים. מדינת ישראל היא מדינת חוק והממשלה אינה מעל לחוק. אנחנו על סף אנרכיה בחסות הממשלה, ולא אתן יד להרס החברה הישראלית. זה לא מתקבל על הדעת שיש בכוונת ממשלת ישראל לא לקיים פסיקה. אני עוקב בדאגה אחר המתרחש ואני תקווה שהממשלה והעומד בראשה יתעשתו".

בר-דוד הצטרף לפורום העסקים, המייצג כ-200 מראשי המשק, שאיים להשבית את המשק אם לא תכובד החלטת בג"ץ. בהודעה חריפה שהוציא בסוף השבוע, נכתב כי "במידה וממשלת ישראל לא תכבד צו בית משפט ותוביל את ישראל למשבר חוקתי, אנו נקרא לכל הציבור בישראל להפסיק לכבד את החלטות הממשלה, על כל המשתמע מכך, ונעצור את המשק הישראלי. אם אין חוק לממשלה - אין חוק לאף אחד. נתניהו - עצור את ההדרדרות הפנימית של המדינה שאתה מוביל".

גם משרדי עורכי הדין הגדולים, ביניהם מיתר, הרצוג, גולדפרב, ארנון, גורניצקי, פישר, הורוביץ, שבלת, אגמון, פירון, נשיץ, ארדינסט, AYR , פרל, ברנע, פירט וילנסקי, ERM, KRB, APM, תל צור הצטרפו לקריאה, והודיעו כי "אם ממשלת ישראל לא תכבד צו של בית משפט, הדבר יביא למשבר חוקתי מסוכן ויהווה חצייה של כל קו אדום. כל גורם שלא יכבד את החלטות בתי המשפט בישראל, יאבד את הלגיטימיות שלו. אנו מצטרפים לקריאה לראש הממשלה להודיע באופן מיידי את המובן מאליו - כי ממשלת ישראל תקיים את פסיקת בג"ץ ותכבד את שלטון החוק, ובכך לעצור את ההתדרדרות הפנימית של המדינה".

ביום חמישי האחרון, הממשלה הצביעה על פיטוריו של בר, והודיעה שעליו לעזוב את תפקידו ב-10 באפריל. ביום שישי, בג"ץ הקפיא את פיטורי רונן בר בידי הממשלה באופן זמני, במסגרת העתירות שהוגשו, ובתגובה מספר שרים הגיבו להחלטה וקראו לא לכבד את פסיקת בג"ץ, מה שהוביל, כאמור, לגל מחאה נרחב.