גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלא הפלילי הגדול בישראל מספק חומרים מרתקים, אבל אנחנו מקבלים רק צד אחד

כאן 11 מביא למסך סדרת דוקו חדשה שמעניקה הצצה אל כותלי כלא צלמון, שבו מרצים את עונשם רוצחים ואנסים ● אבל אם ציפיתם להיחשף לעולמם הפנימי של האסירים, או למחשבות על אשמה, תתאכזבו. הסדרה מציגה את המציאות רק מבעד לעיני הסוהרים

''צלמון''. מתמקדת באנשי הצוות / צילום: באדיבות כאן 11, TTV הפקות
''צלמון''. מתמקדת באנשי הצוות / צילום: באדיבות כאן 11, TTV הפקות

כאן 11 כבר ביסס לעצמו שם בגזרת הסדרות התיעודיות, וגם בין כותלי הכלא יש לו כבר תוצרים. בשנת 2020 יצא התאגיד עם "אסירות", שבמרכזה נשים המרצות את עונשן בכלא נווה תרצה. היצירה החדשה שלו מתרחשת בכלא הפלילי הגדול ביותר בארץ, "צלמון", שמאכלס למעלה מאלף אסירים המרצים את עונשם על עבירות שונות, מתעבורה ונשק ועד אונס ורצח.

טד לאסו הנשית מצליחה לאכזב ותקועה בסטריאוטיפים
"מגרש הרוסים" של כאן 11 לוקחת אותנו חזרה לניינטיז, ולא עושה הנחות על גזענות

כלא צלמון, ששוכן בגליל המזרחי ונקרא על שם נחל צלמון הסמוך לו, הוא ביצה מבעבעת של זעם ושל רגש אנושי. זה המקום בו אסור להוריד את ההגנות ולהפנות את הגב לרגע. הצופים נחשפים לכך כמעט מיד בפתיחת הסדרה, כאשר איש סגל מותקף.

הסדרה צולמה במשך שנה וארבעה חודשים וחלק מצילומיה נערכו במהלך מלחמת "חרבות ברזל". "צלמון" בת ארבעת הפרקים מציגה את הכלא שמרושת ב-45 מצלמות, ואת אורח החיים בו - של האסירים, אבל בעיקר של אנשי הסגל המתפעלים את המוסד הענק הזה ואת הדינמיקה ביניהם.

כבר בפרק הפתיחה של הסדרה, שיצרו טל ברדה, מיתר קוטלר וצפריר קוחנובסקי, יש שוט לא קצר של קיר עם תמונותיהם של מפקדי הכלא לדורותיהם. למעלה מ-350 סוהרים וסוהרות, רופאים, עובדים סוציאליים, צוותי חינוך וחובשים עומדים בפני האתגרים שמוצבים בפניהם במסגרת תפקידם. אלו מנחים את האסירים בקבוצות כמו טיפול באלימות במשפחה, ניהול כעסים, עבירות נשק, מין והתמכרויות.

אנשי הצוות מספרים על השליחות שהם רואים בעבודה, וחושפים פרטים על האופן שבו החיים הפרטיים שלהם משתלבים בה. כך מפקד הכלא יובל ארליך משתף שהיה עליו לצאת לעבוד בגיל צעיר: "מימנתי את עצמי ובגלל זה העבודה לוקחת מקום מאוד מרכזי בחיים שלי"; ריקי אברהם מכנה את אגף 10, שהיא מנהלת, "הממלכה שלה", ומשתפת כי ירדה 35 קילו במשקלה; וזוהדי חבקה, חובש דרוזי, מספר כי מאז שחזר בתשובה הוא אדם רגוע יותר.

מנגד, האסירים מוצגים עם פנים מצונזרות ומקבלים זמן מסך מוגבל. בפרקים שעלו עד כה, חוץ משי וקנין, אסיר על כיסא גלגלים שפניו לא מוסתרות, לא נחשפים יותר מדי לתחושות של הכלואים. הדגש הוא חד משמעית על המשגיחים ועל האנשים שאמורים לסייע לאסירים להשתקם. רועי סגיר, מנהל המחלקה הטיפולית, מסביר באחת הסצנות לאסיר את חשיבותם: "כדי שתתמודד בדיוק עם זה. כדי שכשזה יקרה בחיים האמיתיים, לא יקפוץ לך האקדח".

אנשי הצוות משמשים מתווכים בין הצופים לאסירים ונותנים הצצה ל"סיווג" שלהם בעיני הסגל. כך שלי זנאתי, סגנית מנהל משמרת, מספרת למסך שאנשים שמואשמים בעבירות מין הם בדרך כלל נחמדים ומנומסים.

אנחנו לא נחשפים לדרמה אמיתית בכלא, לפחות לא מצד האסירים, ומה שכן נגלה לנו אינו מצולם ישירות אלא מסופר מפי אחרים. כך, נודע לצופים שאסיר התאבד, אבל רק הצד של אנשי הצוות בעניין מדובר. "זו פוסט טראומה משנית שלנו גם", אומרת לעובדים ליאורה סלע, ראש תחום שיקום וטיפול, שמקיימת ישיבת חירום בעקבות האירוע, "נורא חשוב לדבר את זה כדי שאחרי זה לא ידבק בנו".

ההקשר למציאות

לפי הנתונים של התנועה לחופש המידע, משנת 2023 חלה עלייה משמעותית בפשיעה בארץ. אולם, אף שזינקו מספר גניבות כלי הרכב ומקרי תקיפה של עובדי ציבור, הקטגוריה היחידה שבה התכווצו מספר התיקים שנפתחו ב-2023 לעומת השנה שקדמה לה היא עבירות כלפי המוסר (סמים, זנות וכו') - ירידה של 17%.

למה בחרנו בה

התרבות הפופולרית אוהבת מאוד לעסוק בדינמיקות כלא, החל מקלאסיקות קולנועיות ("חומות של תקווה", שחגג בשנה שעברה 30 שנה וזכה בתואר הסרט האהוב ביותר ב-IMDB) ועד סדרות מופת פחות מעודנות ("אוז" מ-1997, שחשפה את הצופים לאלימות פיזית ומינית קשה, שלא נראתה עד אז על המסך הקטן).

אל מול הדימוי הכוחני והאלים או הדימוי הרומנטי של חתירה לחופש, מבקשת סדרת הדוקו לספק הצצה אמיתית אל כותלי הכלא הגדול בישראל. אלא שהבחירה להתמקד בצוות ולא לחשוף את רחשי ליבם של האסירים, משטיחה מעט את ההתנגשות הזו ויוצאת קצת "פרווה". אין ספק שצלילה לראשי האסירים ולחוויות מבעד לעיניהם הייתה משנה מאוד את התוצאה הסופית, ומגדילה את המורכבות שלה.

3 דברים שכדאי לדעת

● בית הכלא הוקם בשנת 1996, בתחילה כשיקומי, לאסירים שנשפטו לתקופות מאסר קצרות. בהמשך הפך בחלקו לבית סוהר רגיל, בשל מחסור במקומות כליאה בארץ. לאסירים בכלא, כ-70% מהם ערבים, יתרת מאסר של עד שבע שנים.

● מפקד הכלא ארליך, שמוצג לא מעט במהלך הפרקים, נשוי ואב לשלושה. הוא הגיע לשב"ס ב-2007 ממשמר הגבול ושירת שנים רבות ביחידת נחשון, הזרוע המבצעית של שירות בתי הסוהר. הוא שירת גם בנציבות בתפקידי מטה וכן במחוז דרום. בתחילת הסדרה יש לו ותק של כשנתיים וחצי כמפקד "צלמון" .

● הבמאית ברדה אחראית גם ל"תיק 512", סדרת תיעודית בת שלושה פרקים העוסקת בפשע מאורגן וביצחק אברג'ל. הסדרה זכתה ללמעלה משתי מיליון צפיות ביוטיוב - הנצפית ביותר של כאן 11. ברדה וקוחנובסקי שהו בכלא צלמון כדי להכיר את חייהם של הסוהרים והסוהרות.

עוד מהז'אנר

תיק 512 (2022) - אותה סדרה, שיצרה ברדה לפני "צלמון", מביאה את סיפור חקירת משפחות הפשע בישראל. בשנות ה-90, יצחק אברג'ל היה לעבריין החזק במדינה. מלחמות העבריינים מגיעות לשיאן בפיגוע פלילי, שבו נהרגים שלושה חפים מפשע, והמצוד אחר אברג'ל גובר.

גאון מרושע: הסיפור על השוד השטני ביותר באמריקה (2018) - סיפור פשע אמיתי העוקב אחר ניסיון שוד בנק שאירע בארה"ב ב-2003. תחילת הסיפור בשליח פיצה ששדד בנק ופצצה כרוכה סביב צווארו, שנטען כי מתכנני השוד איימו שאם לא יביא את השלל - הפצצה תפעל. השוטרים מנסים להצילו, אך נכשלים. הסדרה מנסה לחבר את הקצוות.

● מעילה (2021) - סדרה מבוססת מציאות ובליבה סיפורה של אתי אלון, פקידת בנק שהצליחה למעול בכספי לקוחותיה למעלה מרבע מיליארד שקל. את אתי מגלמת דאנה איבגי ואת אחיה עופר מקסימוב מהמר מכור שהסתבך עם ארגוני פשע ואליו הועברו מרבית הכספים, מגלם יהודה לוי.

סדרה לחזור אליה

אלף

משודר: Yes
זמן עלייה: 2023
מספר עונות: 1
מספר פרקים: 6

זוכת פרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה. מבוססת על פרשת נשיא המדינה בדימוס משה קצב. אשרת עובדת בבית נשיא המדינה, שמגלם יעקב דניאל זדה. הוא אונס אותה והיא מחליטה לחשוף את הפרשה לציבור. הסדרה מציגה נקודות מבט שונות של נשים שהוטרדו על ידי הנשיא ושופכת אור נוסף על הפרשה. הסדרה נוצרה בהשראת האירועים המתוארים בספרה של אודליה כרמון "אשת הסוד", וסיפורה האישי.

סדרה לחכות לה

נהר ארוך בוהק

תשודר: פיקוק, במהלך השנה
מספר עונות: 1

סדרת מתח המבוססת על הרומן המוצלח באותו שם. הפרק הראשון שלה בויים על ידי הגר בן אשר, שמשמשת גם כמפיקה בפועל בסדרה. מיקי (אמנדה סייפריד) היא שוטרת מפילדלפיה שעובדת באחת השכונות שנפגעו קשות ממגפת האופיואידים. סיפורה המשפחתי הופך למרכזי בחקירה משטרתית, כשאחותה המכורה שנקלעה למעגל הזנות נעלמת ביום בהיר אחד.

עוד כתבות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס