לאחר סוף השבוע הסוער בוול סטריט, בו קרסו המדדים המובילים ב־10%-11% ביומיים, הסתיים המסחר בבורסת ת"א בירידה חדה של כ־4% שמחקה את העליות שנרשמו בה מתחילת השנה. מדד ת"א 35, שעלה עד סוף השבוע שעבר ב־2.2%, עבר ביום א' לתשואה שלילית של יותר מ־2% מתחילת 2025. עם זאת, הוא עדיין רושם עלייה של 21% בסיכום השנה האחרונה (מול ירידה שנתית של 2.5% במדד S&P 500 ושל 4% במדד הנאסד"ק החבוט).
● כ-25 מיליארד שקל התאדו מהחסכונות של הישראלים במסלולי ה-S&P 500. התגובה שלהם מפתיעה
● חזי שטרנליכט, פרשנות | היה יכול להיות הרבה יותר סוער: מה "מציל" היום את הבורסה בתל אביב?
את הירידות המתונות יותר בבורסה המקומית לעומת מקבילותיה שמעבר לים, מקובל להסביר בשוני בהרכב המדדים, שהגן עליה גם בעבר מטלטלות דומות. מדדי ת"א מוטים לשוק המקומי, עם ריבוי של מניות פיננסים (בנקים, ביטוח), אנרגיה ונדל"ן מניב - סקטורים הנחשבים דפנסיביים יותר ומהווים יתרון בעתות משבר גלובלי. זאת אל מול משקל יתר, לטוב ולרע, של מניות ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט .
סקטור ההייטק מיוצג במדדי ת"א המובילים ע"י חברות בודדות - נייס , טאואר , קמטק ונובה . בהנהלת הבורסה ניסו לאורך השנים לצרף חברות טכנולוגיה מובילות נוספות הנסחרות כיום בנאסד"ק בלבד לרישום כפול (דואלי), אך ללא הצלחה רבה. דווקא בזמני משבר שכאלה, מיעוט חברות הטכנולוגיה משחק לטובת המדדים המקומיים.

יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר בבורסה בתל אביב אומר כי הבורסה "נמצאת בעמדת מגיבה לאירוע חיצוני, בניגוד למשברים פנימיים שידענו בשנים האחרונות. השפעת הירידות ניכרת בעיקר דרך המניות הדואליות וירידה בתיאבון הסיכון. מי שסבור שמדובר באירוע מתמשך עם השלכות מיתון עולמיות יבחר לשנות את תיק ההשקעות שלו, אך חשוב לזכור שמדובר בהחלטות של הנשיא טראמפ שהוא יכול להפוך במהירות - במיוחד בעידן בו אמירה אחת של מנהיג עשויה לשנות את כיוון השווקים".
מיליארדי שקלים נמחקו
גם כך, כמה מהחברות הגדולות בת"א, רובן כאמור דואליות, הסבו הפסדים כבדים למשקיעים בשני ימי המסחר האחרונים. כך, ענקית התרופות טבע מחקה כ־6% מערכה ואיבדה כ־3.6 מיליארד שקל משווי השוק שלה. זאת על רקע הירידות החדות בוול סטריט והחשש ממכסים והגבלות שיוטלו על תחום הפארמה.
ירידה בשיעור חד אף יותר רשמה יצרנית השבבים טאואר, שנפלה 16% ביומיים, גם כאן בשל החשש ממגבלות שיוטלו על הענף וכן בשל העובדה ששבבים מוטמעים במוצרי צריכה רבים שעליהם יוטלו מכסים. טאואר, בניהולו של ראסל אלוונגר, מחקה ביומיים 2.4 מיליארד שקל משוויה. החששות בענף השבבים הובילו לירידות חדות בשתי מניות דואליות נוספות הפועלות בתעשייה - קמטק בניהולו של רפי עמית ונובה שמוביל גבי ויסמן. שתי אלו איבדו ביומיים 11% ו־9% בהתאמה - כאשר במונחי שווי מדובר במחיקה של 1.1 ו־1.2 מיליארד שקל בהתאמה.
מפסידים גדולים מהיומיים האחרונים הם בעלי המניות בענקיות אנרגיה מקומיות, בעקבות הצלילה במחיר הנפט - שצנח בכמעט 14% ביומיים למחיר של 62 דולר לחבית - בשל חששות המשקיעים ממיתון עולמי. מניית קבוצת דלק של יצחק תשובה נפלה 11% ביומיים לנוכח החשיפה שלה לתחום הפקת הנפט באמצעות החברה הבת איתקה ומחקה 1.3 מיליארד שקל משוויה. גם שותפות הנפט נאוויטס פטרוליום שמוביל גדעון תדמור (לשעבר מבכירי קבוצת דלק), המפיקה נפט באמריקה, איבדה 11% ביומיים תוך מחיקת 1.1 מיליארד שקל משוויה.
לצד מדד ת"א נפט וגז הוביל את הירידות ביום א' גם מדד הביטוח שאיבד 4.5% בשל חשיפת החברות בענף לירידות בשוק ההון דרך הפוליסות המשתתפות ברווחים ותיק ההשקעות העצמיות שלהן (נוסטרו). כך מניית מנורה מבטחים, שבשליטת האחיות ניבה גורביץ' וטלי גריפל, ירדה 7% בשני ימי מסחר (אובדן שווי של 770 מיליון שקל) ואילו מניית מגדל שבשליטת שלמה אליהו איבדה 8% (ירידה של 540 מיליון שקל בשווי).
נפגעים נוספים מהירידות היו משקיעי חברת ההלבשה התחתונה דלתא גליל של אייזק דבאח, שצנחה 10% ביום חמישי (ירידה של כחצי מיליארד שקל בשווי) וזאת בשל השפעה צפויה של המכסים על קשרי המסחר הענפים שלה עם ארה"ב (כ־50% מהמכירות).
ירידות חדות חוו גם מניות הרכב בשל חשש מהשפעות המכסים: דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, יבואנית רכבי מאזדה, פורד וב.מ.וו, איבדה 10% בשני ימי מסחר ומחקה כרבע מיליארד שקל משוויה. גם קרסו מוטורס, יבואנית רנו וניסאן לצד דגמים חשמליים מסין שבשליטת משפחת קרסו, נפלה 7.5% ביומיים.
ת"א "תרד" מהגדר?
חלק מהמניות הנסחרות בבורסה, שאינן חשופות כמעט לדרמת המכסים, ירדו באופן מתון, בהן אלה של רוב רשתות המזון ובראשן שופרסל, החברה הגדולה בענף, שנסחרה כמעט ללא שינוי. כך מניות הנדל"ן המניב המקומיות שרשמו ירידות בשיעור קטן יחסית ובהן מליסרון (קניוני עופר), עזריאלי ואחרות.
פגוט מהבורסה בת"א מעריך כי אם מלחמת הסחר תתפתח לתגובות למכסים של טרמפ, תל אביב "תרד" מהגדר והירידות יחריפו. מלחמת מכסים עולמית הוא מסביר, תוביל "בטווח הקצר לעליית מחירים, קושי בהפחתת ריבית, ולחצים פוליטיים להמשך התמריצים. עם זאת, אני מעריך שבתוך זמן קצר נגיע לשלב יציב יותר שבו המכסים יתאזנו, יהיו הישגים למדיניות האמריקאית, והשוק יתייצב. הבורסה הישראלית, שמתאפיינת בחברות מקומיות ובחשיפה נמוכה יחסית למכסים, עשויה אף למצוא הזדמנויות חדשות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.