גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על המהפך של המימונה: מחגיגה של הכנסת אורחים לאירוע פוליטי

חג המימונה החל כסמל לפיוס ולדו-קיום עם שכנים מוסלמים, אך בישראל הפך לאירוע ציבורי רווי פוליטיקה, מופלטות ומצלמות שהתרחק ממשמעויותיו המקוריות ● השנה, בצל המלחמה, חוזרת הקריאה להשיב לחג את מה שאבד – בית פתוח ותקווה לחיים משותפים

בני הזוג נתניהו בחגיגות המימונה, 2014 / צילום: אבישג שאר-ישוב
בני הזוג נתניהו בחגיגות המימונה, 2014 / צילום: אבישג שאר-ישוב

1

במרוקו בצאת הפסח נהגו המוסלמים להביא ליהודים את החמץ הראשון, והיהודים בתמורה גמלו במופלטות, דבש, ותפילה משותפת לשנה טובה. בישראל המימונה הפכה לאירוע ציבורי שבו קשה להתעלם מהנוכחות של אלה שלא הוזמנו באמת - הפוליטיקאים. איך הפכה המימונה מחג של הכנסת אורחים לטקס של גיוס קולות? ומה נשכח בין טקסי הבתים הקטנים לבין ההפקות בפארקים העירוניים?

מ"לילסדה" ועד "משפחה חמה": איך נראה הלילה הכי ישראלי
על הדרך למצוא יופי בתוך החושך הגדול של המלחמה

2

"אף אחד לא יודע איך המימונה התחילה", אומר אנדרה לוי, פרופ' לאנתרופולוגיה מאוניברסיטת בן גוריון. מה שכן ניתן לומר הוא ש"המימונה היא חג מקומי שהתפתח בקבוצה מגרבית בצפון אפריקה, אך שולב בלוח השנה היהודי כשנחגג מיד בתום הפסח. למרות תכנים יהודיים כמו אזכורים ליציאת מצרים, מקור המימונה אינו עברי, ויש ניסיונות, לא תמיד משכנעים, להעניק לה משמעות דתית-יהודית כדי לנתקה מהשורשים המוסלמיים שלה".

המימונה, לדברי פרופ' לוי, הוא חג שמחזיר את היחסים בין המוסלמים ליהודים לשגרה. "במהלך הפסח היהודים התכנסו בבתים שלהם ונמנעו ממגע עם מוסלמים, והחג הזה הוא חג של מפגש מחודש, של פיוס, של חזרה ליחסים עם השכן".

פרופ' לוי מזהיר מפני ראייה מקובעת של המימונה. לדבריו, "לאורך השנים החג עבר שינויים מהותיים מכפריות לעירוניות, מקהילתיות אינטימית לאנונימיות אורבנית. עם המעבר לערים הגדולות, ובייחוד עם תחילת השלטון הקולוניאלי הצרפתי, התערערו הקשרים עם השכנים המוסלמים, והשפעות צרפתיות חדרו למאפייני החג. העוגיות הפשוטות הפכו למתוקים בסגנון פטיפור, ערק הוחלף בוויסקי, והשולחן הפך ייצוגי". בעצם עוגיות הביס האסתטיות שאנחנו מכירים כיום אינן אלא ייבוא צרפתי וניסיון לחקות את הצרפתים.

3

העלייה של יהודי מרוקו לישראל ניתקה קשר מרכזי עם השכנים המוסלמים, שהיו שותפים במסורת החג. "חגיגות המימונה עברו תהליך של פוליטיזציה, בעיקר בעקבות שאול בן שמחון", מספר לוי. בן שמחון, מנהיג פועלים ממוצא מרוקאי וממקימי העיר אשדוד, ביקש להנכיח את התרבות המרוקאית ויזם לראשונה מימונה ציבורית בשנות ה-60, שכללה במה מרכזית ונאומים של פוליטיקאים. גולדה מאיר הייתה הראשונה שהשתתפה, ומאז הפכה נוכחותם של בכירים, ראשי ממשלה, רמטכ"לים ושרים לחלק בלתי נפרד מהאירוע. זה יצר סטנדרט חדש לחג: מופע ציבורי עם מופלטות, מצלמות וקהל שבוי.

פרופ' אנדרה לוי, אנתרופולוג באוניברסיטת בן-גוריון בנגב / צילום: אנדרה לוי

"במקביל, התרחש רידוד תרבותי למופלטה כסמל רשמי של החג", מעיד פרופ' לוי, ומציע קריאה אנתרופולוגית בה "המופלטה הפכה לכלי של היפוך תפקידים והשפלת פוליטיקאים - טקס בו בעלי השררה נאלצים לטעום מאכל שהם אולי לא אוהבים, אך אינם מעזים לסרב לו, כאקט סמלי של השבת כבוד תרבותי".

4

עם השנים נוצרה הגחכה ציבורית של החג, שעושה רדוקציה למרוקאים לכדי סמל המופלטה. בתגובה צמחו יוזמות אקדמיות ואזרחיות להחזיר למימונה את העומק ההיסטורי והחברתי שלה. באשדוד, למשל, יתקיים השנה בפעם ה-16 כנס מימונה שעוסק בתרבות ובזהות מזרחיות. הרעיון של הכנס הוא לעמוד מול ההגחכה של החג. הכנס מתקיים בליווי אקדמי של פרופ' אנדרה לוי בהשתתפות התזמורת האנדלוסית.

עם הדוברים השנה נמנה ד"ר מוטי גיגי, סוציולוג ומרצה בכיר במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. גיגי אסף סיפורים על המימונה בצל המלחמה של מפונים משדרות ומאילת. "רציתי להבין מה המשמעות של החג בצל הפינוי", מספר גיגי, שמשפחתו מפונה משדרות. אחד הסיפורים ששמע היה של ילדה ששאלה את אמא שלה אם מותר לחגוג מימונה השנה. האם ענתה לה שתקרא לחברים שלה לבוא לחגוג איתן ימים טובים. לדברי ד"ר גיגי, ההקשר של 7 באוקטובר מפרק את משמעות החג, שמהותו היא בית פתוח. אחרי השבת השחורה, להשאיר דלת פתוחה בשדרות זה עניין מאוד מורכב.

ד''ר מוטי גיגי, סוציולוג ומרצה בכיר במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר / צילום: אדוה אודיה עוגן, יח''צ מכללת ספיר

ד"ר גיגי מדגיש כי לא רבים מכירים את המשמעות האמיתית של המימונה: "לא לומדים את זה בבתי הספר, ברוב המוסדות להשכלה גבוהה אין חופש ביום הזה".

השנה הוא מבקש שנחגוג את המימונה על מנת לייצר מציאות שבה "ערבים ויהודים יכולים לחיות יחד. הם חיו אלפי שנים במרוקו ביחד. אנחנו יכולים לייצר את זה גם בתוכנו, את המציאות של הבית הפתוח. לקחת את הטראומה ולרפא אותה באמצעות המימונה ולהגיד כן לחיים. המימונה שמייצגת את הדבר הזה, אביב והתחדשות, בית פתוח, תקווה וחלום וחיבור יהודי-ערבי".

5

שירה אוחיון, יזמית חינוכית וחוקרת תרבות, מתריסה: "מעניין שרק החג המרוקאי קיבל אופי פוליטי". לדבריה זה קשור לכך שהמרוקאים הם "אחת הקהילות היהודיות המגובשות שהגיעו לכאן, שיש להן גם מסורת של מרדנות, כמו למשל הפנתרים השחורים, שגירשו את גולדה מחגיגת המימונה".

בעיניה, "השסע העדתי המזרחי-אשכנזי הוא עמוק וקורע אותנו לגזרים כי הדברים לא טופלו באמת מהפנתרים השחורים והמחאה שלהם". אוחיון מציעה כי המימונה תקבל כבוד כמו הסיגד שחוגגים יוצאי אתיופיה וכמו חגים אחרים, ותקנה יום בחירה והתייחסות גם ממשרד החינוך. "צריך לאפשר למרוקאים לנכוח בחג ולקבל יום חג כמו כל העדות האחרות, ולא להגיע לעבודה".

שירה אוחיון, יזמית חינוכית וחוקרת תרבות ממייסדות תנועת הקשת הדמוקרטית. / צילום: ורד סולימן

ולדעתה של אוחיון, יש נקודה חשובה עוד לפני הפיוס עם המוסלמים: "לפני שהולכים לשלום עם השכנים, צריך שתהיה לנו אפשרות לפתוח את הבית לכולם, במיוחד כשרוצים להשמיד אותנו. שיהיה שלום בית גם בין מזרחים לאשכנזים. השנה הייתי לוקחת את זה לחג של פיוס. חמאס הרי לא הבחינו בינינו".

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק