מתוך הסרט מיינקראפט / צילום: באדיבות טוליפ אנטרטיימנט
עברו פחות משבועיים מאז יצא "מיינקראפט: הסרט" לאקרנים, וכבר בימים הראשונים נראה היה שמדובר בסנסציה שהותירה את מנהלי תחום הגיימינג במיקרוסופט, בעלת הזיכיון, ואת אולפני וורנר שהפיקו את הסרט פעורי פה. בסוף השבוע הראשון ליציאתו גרף הסרט 157 מיליון דולר בארה"ב לבדה, כמעט פי שלוש מהציפיות, והוא נחשב כבר היום לפתיחה המוצלחת ביותר של סרט מאז תחילת 2025. ברחבי העולם הוא כבר גרף 300 מיליון דולר לפחות, ובכך החזיר לפחות פי שניים את ההוצאות על הפקתו. הסרט מיינקראפט גם עקף עיבודים אחרים של מותגי גיימינג שהוצגו על המסך הגדול - הגדול שבהם הוא האחים סופר מריו שיצא לפני שנתיים וגרף 145 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון. לשם השוואה, פוקימון: הבלש פיקצ'ו פתח עם סוף שבוע של 58 מיליון דולר והסרט סוניק 3 הכניס 60 מיליון דולר בקופות.
● עם 500 אלף דולר וסטוריטלינג איכותי, מודל הפקה חדש עשוי לשנות את פני ההיסטוריה בקולנוע
● המרגל שהביא 7 מיליארד דולר בהכנסות: ג'יימס בונד עובר לידיים של ג'ף בזוס, והמעריצים בחרדה
שום דבר, כנראה, לא ניבא את ההצלחה - כיוון שעם יציאתו זכה הסרט לביקורות קטלניות. באתר "Rotten Tomatoes" זכה מיינקראפט הסרט לדירוג של 48% בלבד, ומבקרים מובילים, כמו ריצ'רד ברודי מהניו יורקר, אף המליצו להורים שלא לשלוח את ילדיהם לצפות בסרט. דיוויד סימס מהאטלנטיק כתב כי "האנרכיה שהוא יוצר סביבו משקפת את התגובה הראשונה של קהל צעיר למשחק, שבו הרס הוא דבר מהנה לא פחות מאשר יצירה", ורודריגו פרז מ"דה פלייליסט" כינה את הסרט כ"חוויה ריקנית וגרועה במובן העמוק של המילה - ערימה של אשפת ממים שקמו לתחייה במטרה לנצל קניין רוחני פופולרי למטרות רווח".
אבל את הקהל שנהר בהמוניו לאולמי הקולנוע זה כנראה לא הרשים. ייתכן שגם הקאסט שכלל כוכבים כמו גייסון מומואה ("אקווהמן", "משחקי הכס"), ג'ק בלאק ("רוק בבית הספר", "קונג פו פנדה") וג'ניפר קולדיג', כוכבת הסדרה הלוטוס הלבן, לא היה מה שמשך את הקהל לאולמות, אלא דווקא שילוב של שיווק מאסיבי בערוצים מסורתיים - כמו נותני חסויות בעלי כיסים עמוקים - וממים ויראליים שהופצו בטיקטוק. האחים וורנר והמפיצים המקומיים השקיעו מיליוני דולרים במשפיענים ומובילי דעה וגייסו לטובתם גם את קהילת שחקני המיינקראפט העולמית, לא אחת שידועה בחיבתה לאולמות קולנוע ממוזגים.
ממים פרועים
סרטונים של קהל שמוחא כפיים, מדקלם שורות, צועק סיסמאות ואפילו משליך פופקורן ומשקאות נפוצו בימים הראשונים להקרנה והביאו רבים בעולם להשוות את מיינקראפט הסרט ל"מופע הקולנוע של רוקי", סרט הפולחן מ־ 1975 שמשך מאז קהל מעריצים לדקלם ולהמחיז שורות ושירים מתוכו בזמן ההקרנה.
את תשומת הלב הציבורית משכה סצינה אחת שבה דמותו של ג'ק בלאק, סטיב, נאבקת בזירת אגרוף עם אחת הדמויות המופיעות במשחק, מעין זומבי-ילד רכוב על גבי תרנגולת קובייתית. שאגת הקרב של בלאק, "צי'קן ג'וקי!" (Chicken Jokey, או "רוכב התרנגולת" בתרגום חופשי), הפכה למם בטיקטוק שבו צופים צעירים משליכים פופקורן ומשקאות לכל עבר, כשהם משחיתים בהתלהבות את אולמות הקולנוע.
במקרה אחד אף הובאה תרנגולת בשר ודם להקרנה, והמשטרה החלה לטפל בפורעים. הטרנד הפך כל כך הרסני לבתי הקולנוע בארה"ב עד שבלאק בעצמו, מחולל כמה מהממים הבולטים, הגיע להקרנות כדי לבקש מהקהל שלא ללכלך את האולם. "צ'יקן ג'וקי הוא מם לא ממש טוב, אבל בלאק אמר את השם הזה בצורה כל כך מצחיקה שכבר בטריילר היה אפשר לנבא שהדבר יהפוך למם", אומר לגלובס שי בן-בסט, שמוכר יותר כמשפיען היוטיוב "מר שיבולת", שמאחוריו קהילה של רבע מיליון גיימרים.
"ידענו שהצ'יקן ג'וקי' יצא גם אל מחוץ לאולמות הקולנוע, אבל לא תיארנו לעצמנו שאנשים ישליכו פופקורן אחד על השני כשזה יקרה. מן הסתם שלוויראליות של טיקטוק יש כאן תפקיד ברגע שהתופעה יוצאת קצת מהשגרה. אבל הליהוק של בלאק הוא חלק מההצלחה של הממים בקרב הגיימרים - הוא בלט כמדובב של הדמות 'באוזר' בסרט המצליח של סופר מריו מ־2023, ובשני הסרטים הוא סחף אחריו גיימרים, והשירים הקצרים שהוא חיבר בכל אחד מהסרטים הללו הפכו לממים ויראליים בזכות עצמם. הסרט הוא אמנם לא יצירת מופת אבל אתה יודע לאן אתה נכנס, הוא כייפי, וזוכה לקמפיין שיווק מושקע מאוד שלקח אותו כמה צעדים קדימה, ומשם הוא קיבל דחיפה גדולה בסושיאל לגבהים חדשים".
"לא רק משחק"
תקציב ההפקה של הסרט עמד על 150 מיליון דולר בלבד, כאשר השיווק כשלעצמו מוערך בעוד כ־100 מיליון דולר, השקעה אדירת ממדים שהופנתה לא רק לשלטי חוצות ולפרסום בערוצי הטלוויזיה, אלא גם לקמפיינים יצירתיים ברשתות החברתיות. כאן נעזרו האולפנים בנותני החסות כמו מקדונלד'ס וקרוקס שמציפות את המדיה עם קמפיינים משלהם ומקדמים אגב כך גם את הסרט. המשפיען בן-בסט, ששותף לקידום הסרט באמצעות סוכנות פרסום משלו, פרסם סרטון ויראלי שבו הוא לבוש בחליפה ונועל כפכפי קרוקס בדרך להקרנה, ובהפקת הדיבוב לעברית נשכר משפיען הטיקטוק דניס טל (חצי מיליון עוקבים).
עבור מיקרוסופט, מדובר בהימור שהצליח. מוקדם יותר השנה סימנה החברה הצלחה נוספת עם עיבוד המשחק Fallout לסדרה באמזון פריים, למרות שדווקא העיבוד שלה למשחק Halo בוטל על ידי פראמאונט פלוס. בראיון שנתן למגזין ווראייטי, הסביר פיל ספנסר, מנהל חטיבת הגיימינג של מיקרוסופט, שמחזיקה כאמור בזכיון מיינקראפט, כי הוא מצפה למשוך קהלים חדשים למשחק באמצעות הסרט, כמו גם למשוך את קהל השחקנים הנלהב של המשחק הוותיק שיצא ב־2009 ונמכר לחברה ב־2.1 מיליארד דולר. "אתה צריך לקבל את העובדה שיהיו לך להיטים, אבל זה לא הולך להיות בטוח במאה אחוז", אמר כשנשאל על ההימור שנטל. "בסופו של דבר אנחנו בעסקי הבידור. אנחנו יכולים לבנות משהו חדש, חלק מהדברים יעלו על הציפיות, וחלק יאכזבו אותנו".
עידו מרקוביץ', מנכ"ל חברת הגיימינג גלייב, סבור שמיקרוסופט תהיה אחת המרוויחות הגדולות מהסרט, נוסף על האולפנים שהפיקו אותו. "אנשים שראו את הסרט ירצו לשחק את המשחק ולצרוך תוכן שקשור בו, בדיוק כפי שהסרט סופר מריו תרם למכירות של המשחק. טרנד ה'טרנסמדיה' גוזר התפתחות של המותג גם לכיוון ספרים, אנימציות יוטיוב וצעצועים - יקום מסחרי שלם. ההצלחה הזו רק תעצים מגמה שכבר החלה עם משחקים כמו 'League of Legends', שזכה לסדרת האנימציה המצליחה 'ארקיין' בנטפליקס, והמשחק 'האחרונים מבינינו' - שזכה לעיבוד טלוויזיוני ב־HBO.
מיקרוסופט לא ישבה בחיבוק ידיים וחיכתה להצלחה, אומר מרקוביץ'. היא קוצרת את פירות ההשקעה שלה בקהילה: היא הקימה שוק דיגיטלי שמאפשר למשפיענים ליצור תוכן במיינקראפט ולהרוויח ממנו; היא פיתחה משחק חינוכי על בסיסו ללימוד מתמטיקה, תכנות ועבודת צוות, והיא השקיעה בפיתוח משחקים רבים לפלטפורמות אחרות שהן לא רק קונסולת המשחקים שלה, האקסבוקס.
"מיינקראפט היא לא רק משחק מחשב", אומר בן-בסט. "היא קהילה חזקה של שחקנים שהולכים איתה כבר מאז 2009, אנשים שמשתמשים בה כדי לייצר משחקים משלהם, שלומדים ומלמדים דרכו תוכנה. בבתי הקולנוע אפשר לראות לא רק צעירים, אלא גם ילדים קטנים שבאים עם ההורים שלהם שמרגישים שיש גם אימפקט חינוכי לצפייה".