"לא מתקבל על הדעת": המנכ"ל התאכזב מהדוח, והענקית הזו צוללת ב-20%

מניית יונייטד הלת' נופלת בכ-23%, לאחר שהכנסות החברה פספסו את תחזיות האנליסטים בכשני מיליארד דולר, והיא הורידה את תחזית הרווח השנתי שלה • החברה ייחסה את התוצאות החלשות לעלויות גבוהות מהצפוי בתוכניות ביטוח פרטיות לקשישים וכן לקיצוצים שערך ממשל ביידן בתקציבים הממשלתיים בתקופת כהונתו

משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake
משרד של יונייטד הלת' בקליפורניה / צילום: Reuters, Mike Blake

מניית יונייטד הלת' מתרסקת היום (ה') בכ-23% - ומחקה איתה בדרך למטה עשרות מיליארדי דולרים משווי השוק של החברה - זאת בעקבות דוחות רבעוניים מאכזבים. ענקית ביטוחי הבריאות, שנחשבת לאחת החברות החזקות בארה"ב, גררה איתה למטה גם את מדד הדאו ג'ונס, ומניות ביטוח בריאות גדולות נוספות.

ביל אקמן חשף פוזיציה - והמניה החבוטה קפצה ביותר מ-50% ביום
עליות של עשרות אחוזים: המניות הישראליות שהאנליסטים מהמרים עליהן. בינתיים

הדוחות של יונייטד הלת' חשפו פער מדאיג: בעוד ששורת הרווח למניה, 7.27 דולר, אכן תאמה את ציפיות השוק, ההכנסות עמדו על 109.6 מיליארד דולר - כשני מיליארד דולר פחות מהצפי. מכה רצינית אף יותר הייתה בתחזית הרווח העתידית העדכנית שפרסמה החברה, כאשר יונייטד הלת' קיצצה את צפי הרווח השנתי לטווח של 26-26.5 דולר למניה - מה שמהווה ירידה תלולה של כ-3.5 דולר (יותר מ-10%) למניה - בעוד התחזית שקדמה לדוחות עמדה על טווח של 29.5-30 דולר למניה.

יונייטד היא חברת ביטוח הבריאות האמריקאית הראשונה המפרסמת דוחות לרבעון הראשון, ותוצאותיה משפיעות כעת על הביצועים של כל מניות הסקטור, מחשש כי בדוחות החברות האחרות בתחום יתגלו בעיות דומות. ב-CNBC אף דווח כי קרן הסל iShares US Healthcare Providers, העוקבת אחר מניות בתחום ביטוח הבריאות, נופלת בכ-6.5%, בדרך ליום הגרוע ביותר שלה מאז 2020.

יונייטד היא חברה כל כך גדולה, וסקטור הבריאות בארה"ב כל כך ענק, שהירידה הזו השפיעה על כל מדד הדאו ג'ונס. כך, הוא ירד בקצת יותר מאחוז עד היום בצהריים שעון ארה"ב, בעוד מדד ה-S&P 500 עלה בקצת פחות מאחוז באותו הזמן. התנהגות לא מתואמת כזו בין שני המדדים הללו היא חריגה, ועוד יותר חריגה כאשר חברה אחת ויחידה משפיעה עליהם ככה.

הדוחות השליליים והצלילה של מניית החברה בטווח הקצר, הם אולי ההצלה שלה בטווח הרחוק. יונייטד הלת'קר סומנה כחברה אשר משתמשת בכוחה כמבטחת הבריאות הגדולה ביותר בארה"ב, וכמי שחולשת גם על רשתות בתי חולים ומגוון סוגים של גורמי ביניים במערכת הבריאות המסועפת של ארה"ב, כדי לסחוט כמה שיותר רווח על חשבונם של המטופלים. הירידה ברווחים שלה יכולה להוציא חלק מן העוקץ מהביקורת של השוק.

האירוע שמסמל בצורה הברורה ביותר את המצב של יונייטד בשוק הוא הרצח הטראגי של מנכ"ל זרוע הביטוח של הקבוצה, בריאן ת'ומפסון, על־ידי הצעיר לואיג'י מנגיוני. אמנם מנגיוני לא היה לקוח של החברה, אבל טען כי הוא פועל למען צדק במערכת הבריאות האמריקאית, ולמרות שרוב הציבור האמריקאי הסכים כי הרצח מתועב וחסר הצדקה, רבים גם ניצלו את ההזדמנות כדי לאוורר את הביקורת כלפי יונייטד, ובחודשים שחלפו מאז נשמעים עוד ועוד סיפורי זוועה לגבי טיפול החברה בלקוחותיה.

מטופלים מבוגרים צורכים יותר שירותים

אנדרו ויטי, מנכ"ל החברה, הודה בשיחה עם אנליסטים כי המספרים בתוצאות הכספיות אינם רגילים, והם "לא מתקבלים על הדעת". ויטי לא ניסה לייפות את המציאות, והבהיר באופן חד-משמעי כי "החברה לא תפקדה בהתאם לציפיות שלנו". עם זאת, בניסיון להרגיע את המשקיעים, הבטיח ויטי כי החברה "פועלת בנחישות להתמודד עם האתגרים ולמצב את עצמה היטב לקראת העתיד".

למה בכלל הציגה החברה דוחות כאלה? יוניטייד הלת' הצביעה על שתי בעיות עיקריות: ראשית, עלויות גבוהות מהצפוי במסלולי Medicare Advantage - תוכניות ביטוח פרטיות המשלימות את הביטוח הממשלתי לקשישים. שנית, בעיות בחטיבת Optum, הזרוע שמספקת בפועל שירותי בריאות ללקוחות. ויטי הפנה אצבע מאשימה כלפי ממשל ביידן, וטען כי קיצוצים שערך בתקציבים הממשלתיים גרמו לירידה בהחזרים הכספיים שהחברה מקבלת עבור טיפול בקשישים. כתוצאה מכך, יונייטד הלת' נאלצה לספוג הפסדים, ולממן חלק גדול יותר מהטיפולים מכיסה - מה שפגע ברווחיות לשנת 2025.

לדברי החברה, גורם נוסף שהשפיע עליה לרעה על החברה נעוץ בעובדה שמטופלים מבוגרים החלו לצרוך הרבה יותר שירותי בריאות מהצפוי. החברה מסבירה כי מדובר בעלייה דרמטית ב"יחס עלויות הטיפול הרפואי" - נתון המראה כמה מהכסף שהמבוטחים משלמים כדמי ביטוח (פרמיה) הולך בפועל לכיסוי טיפולים רפואיים.

לפי יונייטד הלת', היחס הזה יזנק השנה ל-87.5%, לעומת 85.5% בשנה שעברה ו-83.2% לפני שנתיים - מגמה מדאיגה בעיני המשקיעים. במילים פשוטות - מכל 100 דולר שהחברה גובה כתשלומי ביטוח, כמעט 88 דולר יוצאים לתשלום על טיפולים רפואיים - הרבה יותר מהתכנון המקורי. החברה מציינת שגם העלאות בדמי הביטוח החודשיים העמיקו את הבעיה, כנראה מכיוון שגרמו ללקוחות לנצל יותר את השירותים הרפואיים כדי "לקבל את שווי כספם", אחרי ששילמו סכומים גבוהים יותר.

ואם לא די בכך, על־פי החברה, היא נקלעה לבעיה נוספת: יונטייד הלת' קלטה השנה אלפי מטופלים מחברות ביטוח אחרות שסגרו את פעילותן, ואלה התגלו כסובלים ממצבים רפואיים חמורים יותר מכפי שהוצג במסמכים. "הוספנו מטופלי Medicare חדשים לשירותי Optum Health שלנו", התריע ויטי, "אבל הם לא קיבלו מספיק טיפולים בשנה שעברה - מה שגרם לכך שהתשלומים הממשלתיים שאנחנו מקבלים עבורם ב-2025 נמוכים בהרבה ממה שהיינו מצפים, וגם לא משקפים את מצבם הבריאותי האמיתי".

למרות המשבר, מנכ"ל החברה מנסה להפיח תקווה בקרב המשקיעים. "איננו שבעי רצון מהתוצאות, אבל הצמיחה שלנו והבסיס לשיפור נותרים איתנים", טען. הוא הגדיר את הבעיות כ"ניתנות לטיפול", ופירט את התוכנית להתאוששות. לדבריו, "אנו מתחייבים שהמטופלים הסובלים ממצבים רפואיים מורכבים, שנפגעו מהקיצוצים בתקציבי הממשלה, יקבלו מאיתנו תוכניות טיפול מיוחדות ויעילות". עוד אמר, כי החברה תפעל ליצירת קשר ישיר וקבוע יותר עם המבוטחים, ותבצע בדיקות מקיפות יותר של מצבם הבריאותי האמיתי, עם דגש מיוחד על מבוטחים בסיכון גבוה.

בעיות התדמית של החברה הובילו לירידה במניה עוד לפני הדוחות

ייתכן שהעין הציבורית הפקוחה על יונייטד בחודשים האחרונים, כולל חקירה פדרלית, שבסופו של דבר, הסתיימה לזכותה של החברה, הובילה לכך שהיא סחטה פחות חזק את הרווחים מן השוק. הטענה של החברה בדוחותיה כי לקוחות מסוימים השתמשו ביותר שירותי בריאות מן הצפוי השנה וכי ההכנסות מלקוחות אחרי היו נמוכות מן הצפוי, מסתדרות עם הסבר זה.

הבעיות התדמיתיות של החברה כבר הובילו לירידה דרמטית במניית יונייטד מאז הרצח, אך היא החלה להתאושש לקראת פרסום הדוחות, ומתוך מחשבה כי שירותי בריאות וביטוחי בריאות הם תעשיה המוגנת יחסית מהמכסים של טראמפ. ובכל זאת, המניה צללה היום שוב, וכעת נסחרת במחיר נמוך ב-27% מאשר לפני הרצח.

גלובס ערך לפני מספר חודשים ראיון בלעדי, ראשון מזה כמה עשורים, עם ריצ'רד בורק, מייסד יונייטד ומי שנחשב לאדריכל התרבות הארגונית והאסטרטגיה העסקית שלה. בראיון, בורק התנער מאחריות לאירועים בגינם ספגה החברה ביקורת ואמר: "כל מה שאומרים עלינו הוא רצח אופי. המערכת פגומה, אפילו שבורה, אבל החלק שלנו בה לא פגום. אין לנו שום לקחים להפיק".