גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התערוכה שתגרום לכם לנסוע לחיפה ותחזור אליכם בכל פעם שתציצו לדסקטופ

עשירה, רלוונטית ומעוררת מחשבה: תערוכה חדשה במוזיאון חיפה עוסקת בתפר בין העולם הפיזי והדיגיטלי, שבו שולחן העבודה - הגשמי וגם זה שבמחשב - הוא הבסיס לעולם הפנימי של היוצרים ● האוצר יובל סער: "עבור כולנו, העידן הדיגיטלי מכתיב את סדר היום"

נטע מוזס, ''איך ליהנות מהטבע (צאו החוצה)'', 2021. לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים / צילום: יובל פסו
נטע מוזס, ''איך ליהנות מהטבע (צאו החוצה)'', 2021. לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים / צילום: יובל פסו

בכניסה לתערוכה החדשה במוזיאון חיפה תלוי אייפד על הקיר, מוכתם בצבע, ועליו טביעות אצבעות - יצירה של האומן עמית ברמן בשם "ארעיות" (2024). העבודה הזו פותחת את התערוכה, אבל גם מצליחה לסכם את כולה. טביעות האצבעות מזכירות את ציורי המערות הפרה־היסטוריים, אז, כמו היום, האדם ביקש לסמן נוכחות ולהשאיר חותם.

עפרה צימבליסטה, אגי משעול ויונה וולך נפגשות בתערוכה חדשה על שריפה וכיליון
האמן שמוכר עבודות בעשרות אלפי דולרים: "אני רוצה שיסתכלו עליהן באהבה ולא בגלל שהן שוות משהו"

האייפד, שמסמל את שיא הקדמה, כשהלוגו של אפל מציץ מבעד לכתמי הצבע, מציף את השאלה: מי יצר את מי? מה בא קודם - האומן או הכלי? התפוח או הצבע? העבודה של ברמן מצליחה לחבר בין עולמות, ולפתוח צוהר לתערוכה שחוקרת בדיוק את זה: איך האומנות משתנה, אבל תמיד נשארת צורך אנושי.

התערוכה "שולחן עבודה: תערוכה פיזית על עידן דיגיטלי", במוזיאון חיפה, היא עשירה, אסתטית, רלוונטית ומעוררת מחשבה. היא עוסקת באומנים ואומניות שחיים בתוך העולם הדיגיטלי, מגיבים אליו וגם יוצרים מתוכו ובאמצעותו. דרך שולחן העבודה שלהם - המסך, הקבצים, הסלפי החשוף מול המראה - נחשף העולם הפנימי שמגיב למציאות החיצונית.

תמר דגני יצרה מחוות טקסטיל למסך המחשב של ווינדוז, דאנה טנהאוזר ויואב פיש יצרו ויטראז' שמזכיר חלונות כנסייה אך האור האלוהי מגיע משני אייפונים שמחליפים פרטי תקשורת. יואש פלדש ועדי מנקו פליישר יצרו רשימת רגשות חדשים שבני אדם עשויים לפתח לבינה המלאכותית, ואפשר אפילו לדבר איתה בתערוכה. אלה רק חלק מהעבודות המרתקות.

ביקור בתערוכה צפוי לעורר שאלות מהדהדות: מי מוביל את מי - האדם או המכונה? האם אפשר באמת להרגיש משהו כלפי בינה מלאכותית? מה מקומה של האומנות בעידן שבו הכול קורה דרך המסך? כיצד הפך עולם העבודה החדש לכלוב מזהב? ואיפה עובר הגבול בין החיים האמיתיים לעולם הדיגיטלי?

"שאנשים לא ירגישו שמתנשאים עליהם"

יובל סער, (52), אוצר התערוכה, המייסד והעורך הראשי של מגזין פורטפוליו, הזמין 33 יוצרים ויוצרות מעולמות האומנות הפלסטית, הצילום, העיצוב, האופנה, האנימציה, האיור והאדריכלות. רובם בגילאי 30 פלוס, אנשים שגדלו אל תוך העידן הדיגיטלי. עבורם שולחן עבודה הוא לא רק שולחן פיזי, אלא desktop, מושג שקיבל ביטוי וירטואלי לראשונה לפני כ-50 שנה כשהפך לכינוי הרווח לסביבת העבודה הדיגיטלית. כך גם אובייקטים פיזיים נוספים כמו השפופרת, המעטפה ותיקיית הקרטון שהחלו לייצג פעולות דיגיטליות - כמו שיחת טלפון או שליחת דוא"ל - והתנתקו מהקשרם המקורי. ברבות השנים החל העידן הדיגיטלי לפתח שפה ואסתטיקה מקוריות משלו, ואלו בתורן החלו לנוע חזרה אל העולם הפיזי ולהשפיע על האופן שבו אנו חווים אותו.

דאנה טנהאוזר ויואב פיש, צימוד, 2025, ויטראז' ותאורת לד. / צילום: ג'ני כצנר

ד"ר קובי בן-מאיר, האוצר הראשי של מוזיאון חיפה, חיפש אצלך רעיון לתערוכה. איך הגעת לזה?
"אני מעצב גרפי והתעסקתי הרבה שנים בממשק הדיגיטלי והפיזי והשפעתו על יוצרים. התערוכה הראשונה שעשיתי עסקה בזה. זה נושא שריתק אותי שנים".

איך התחלת לעבוד על התערוכה ולמצוא את האומנים הנכונים?
"התהליך לקח שנה, אני זוכר לגבי רבים מהמשתתפים איפה ראיתי את תערוכת הגמר שלהם, אם כתבנו עליהם. הדבר הכי חשוב לי בתערוכות הוא שהן יהיו יפות. לכאורה זה דבר שלא אמורים להגיד, אבל ברגע שנראה משהו יפה, נסכים עליו. וזה שהיא יפה לא אומר שהיא לא חכמה ולא מעניינת. חשוב לי שאנשים שמגיעים למוזיאון יראו טקסט על הקיר ויבינו ולא ירגישו שמתנשאים עליהם. וגם, לא חייבים לקרוא ולהבין, אבל אם יש טקסט וניגשת אליו - שהוא ייתן קונטקסט, שיעזור להבין מה זו העבודה. אנחנו לא מסבירים את העבודה כמו נותנים הקשר לרגע שבו היא נוצרה".

עמית ברמן, למשל, שמצאת באינסטגרם - מה ראית בעבודות שלו? מה הופך מישהו לרלוונטי לתערוכה כזו?
"אני עוקב בהתחלה, מחפש עבודות יפות שיעשו לי משהו, שירגשו אותי, לא במובן הקיטשי והזול, אלא שיזיזו אצלי משהו. כשאני רואה את עדן זורניצר עם הקהילה הקווירית ואת ימבו - זה גורם לי להתעניין. לא כל יצירה בתערוכה אני רוצה שתהיה תלויה אצלי בבית, אבל הם טובים, מעניינים, מזיזים משהו על קשת שבין קונספטואלי למאוד ברור".

מברמן שמצייר את הבן זוג שלו ועד זורניצר, שמציגה קהילות קוויריות ואת האופן בו קהילות מקוונות מעניקות להם מרחב משותף, יש בתערוכה ייצוגים שלא תמיד מוצאים את מקומם במוזיאונים. זה היה שיקול אוצרותי?
"חשוב לי לתת ייצוג גם לקבוצות שלא בהכרח באות לידי ביטוי. כבר האשימו אותי בגילנות, כי רק צעירים משתתפים בתערוכה, אבל לא חיפשנו צעירים אלא עבודות מעניינות. הנושא הכתיב את זה".

עדן זורניצר, typing..., 2022 / צילום: באדיבות האמנית

איך אתה רואה את המעבר של מושגים מהעולם הפיזי לדיגיטלי וחזרה אל האומנות?
"המעבר הראשון מהפיזי לדיגיטלי ברור. קודם היה פיזי, וכשבראו עולם חדש כל הטרמינולוגיה נלקחה מהעולם המוכר, לא ידעו להמציא דברים אז השתמשו בשפופרת, במעטפה ובדימויים אחרים. באיזה שהוא שלב העולם הדיגיטלי קיבל שפה משלו - ואנחנו כולנו חיים עכשיו בעולם הדיגיטלי.

"המעבר ההפוך, מהדיגיטלי לפיזי, הוא טבעי, זה העולם שאנחנו חיים בו רוב הזמן. אני מפחד לפתוח את האייפון שיגיד לי כמה זמן מסך היה לי - זה העולם שלנו. כשחיפשתי עבודות שמעניינות אותי והכרתי מי היוצרות והיוצרים הבנתי שרובם בגילאי 30 פלוס. זה לא שחיפשתי צעירים ומה הם עושים - זה קרה טבעית. הם גדלו לתוך העולם הדיגיטלי. בסוף שנות ה-90 היה כבר אינטרנט בבית. וזה העולם שלתוכו הם יוצרים. אלה הכלים שלהם ליצור או לתעד את עצמם ואת היצירה, הטלפון נכנס פנימה, וזה מאוד אותנטי".

מבט של יוצרים מבוגרים יותר היה יוצר תערוכה שונה?
"מבט של יוצרים מבוגרים יותר שואל שאלות אחרות, קיומיות-פילוסופיות, על הדבר הזה, זה לא אותו המבט. אני תמיד אהיה מהגר לעולם הדיגיטלי. המגזין הדיגיטלי שלי ציין יום הולדת 20, אז אני כן בעולם הזה, אבל אם אוצר צעיר ממני היה עושה את התערוכה, היא הייתה נראית אחרת. אלה עדיין עבודות שאני מוצא מעניינות מנקודת המבט שלי".

יובל סער / צילום: יובל סער

"זאת פנטזיה של כולנו, להיפטר מהלפטופ"

בוא נדבר על שם התערוכה, "שולחן עבודה", שיכול להתפרש כשולחן הפיזי אבל גם כ-DESKTOP במחשב וגם כשולחן העבודה של האומן (האטלייה). השם הזה הוא ממש צומת שמתאר בצורה נהדרת את המעבר בין העולם הדיגיטלי-הפיזי- והאומנותי.
"התלבטנו אם שולחן עבודה או דסקטופ. השארנו בעברית. גם השם פורטפוליו, תיק עבודות, דומה. המושג של עבודה מעסיק אותי הרבה זמן. לעבודה יש משמעות פיזית של מאמץ ופעולה, גם בהייטק מי שיושב יום שלם עושה פעולה פיזית. עבודה היא בהקשר הזה מילה חשובה".​

באחת העבודות המרתקות מוצג לפטופ בתוך אקווריום. ספר עליה.
"נטע מוזס לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים המלח. זאת פנטזיה של כולנו, להיפטר מהדבר הזה".

בתור יזם תרבות, אתה מרגיש שאתה מדבר בשפה דומה לזו של יזמים טכנולוגיים? או שיש פער במהות?
"יש הבדל - הם עושים כסף (צוחק). בסוף יזם זה יזם. צריך לסחוף אחריו עוד אנשים. המודל שאני מאמין בו זה לעבוד עם האנשים הכי טובים והכי נחמדים ולסמוך עליהם".

תמר דגני, טבע דומם, 2025, טקסטיל. / צילום: ג'ני כצנר

אחד הקונפליקטים בהייטק הוא הטשטוש בין בית, עבודה, פיזי, דיגיטלי. התערוכה מציעה פתרון, או רק מראה את הסתירה?
"כל התשובות נכונות. היא מאפשרת לחשוב איפה אני נמצא מול העולם הזה. היא אומרת שוב שכולנו באותה סירה וכולנו חיים ב-2025 בכדור הארץ, בעולם שהעידן הדיגיטלי מכתיב את סדר היום שלו".

אתה מוטרד מהבינה המלאכותית וההשפעה שלה על עולם האומנות?
"אני בבסיס רומנטיקן, מאמין בבני אדם, בפיזיות, ברגש. הבינה המלאכותית תחליף הרבה ממה שאנחנו עושים, אבל לא הייתי ממהר לבטל את הגורם האנושי במשוואה הזאת. אבל אף אחד לא יודע. רוב התחזיות על הבינה המלאכותית התגלו כשגויות. אני מרגיש שזה ניסוי שאנחנו באמצע שלו. אני לא מפחד מהטכנולוגיה. זה מדהים שתהיה לנו אסתטיקה יפה, אבל אני חושב עדיין שבני אדם עדיין זקוקים למגע אנושי".

עוד כתבות

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק