גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסופרת שכתבה על "נשים של" טוותה גיבורה שלא קל לאהוב, אבל קל להיות מרותק אליה

אידה צורית - אשתו של הסופר אהרן מגד ואימו של איל מגד – מפרסמת בגיל 99 רומן מהפנט על אסון שנולד מפלרטוט עם מציל בחוף

''שלחתי אל סוכת המציל חיוך פלרטטני''. הילד שעליו שמרה הופך לנָכֶה והגיבורה הופכת למנודה / צילום: Shutterstock
''שלחתי אל סוכת המציל חיוך פלרטטני''. הילד שעליו שמרה הופך לנָכֶה והגיבורה הופכת למנודה / צילום: Shutterstock

אידה צוֹרית היא מקרה מבחן מעניין בספרות העברית-ישראלית. אישה בת 99, שהייתה כל שנותיה חוקרת ספרות מצוינת - זכורים לטובה הספרים הביוגרפיים שלה על המשוררים נתן אלתרמן ואבות ישורון ומחקריה על המשורר אמיר גלבֹּעַ - שהבליחה, מאוחר יותר, ברומן טוב שהייתה לו נגיעה לגורל האישה ולמעמדה בעולם המודרני. בעיקר זכור רומן משלה הקרוי "אשתו המנוּדה" על אשתו של חוזה המדינה הרצל, ג'ולי נַשְׁאוּאֶר; אבל גם על אירה יאן, הציירת, אהובתו של חיים נחמן ביאליק בספר "אהבת חיים"; או הציירת צילה בּינדר, אהובתו של נתן אלתרמן, בספר "העלמה והמשורר".

"הברמן של הריץ" יוצר קוקטייל מרתק מהיסטוריה, סיפור טוב ודמויות ממגנטות
בין "סופות מושלמות" ל"ברבורים שחורים": כיצד לנווט בתוך אי-ודאות

מדובר ברומנים פסיכולוגיים מובהקים המנסים לפצח את אישיותהּ של אישה שחיה הרבה פעמים על הקצה מבחינה נפשית, בצל גברים דומיננטיים ויצירתיים שהאפילו על אותה נפש נשית. לאורך חייה צורית עצמה, שלא בצדק, התקיימה בצילם של כותבים אחרים, כביכול דומיננטיים ממנה. בראש ובראשונה בעלה הסופר אהרֹן מגד ז"ל, שהיה סופר קאמרי מעולה בן דור הפלמ"ח, שסימל יותר מכל בני הדור ההוא את המעבר מספרות האנחנו אל ספרות האני בספרים כמו "חדוה ואני", "החי על המת" ו"פויגלמן". לימים צורית גם חייתה, שלא בצדק, בצלו של בנהּ הסופר איל מגד, שכתב את "חסד נעורייך", וכמובן כלתהּ, אשתו של איל, הסופרת צוריה שָׁלֵו, עם "חיי אהבה", "בעל ואישה" ו"תֶּרה".

רשת נשית רוחשת של קִרבה, אהבות וקנאות

יוצא שקו תמטי נמתח בין הגיבורות הספרותיות שלה לבין אישיותה שלהּ. צורית היא סופרת בעלת יסודות פסיכולוגיסטיים מובהקים, הפותרת את חידת האישיות של הגיבורה דרך מעגל הביניים הפסיכולוגי שנע בין המשפחה והחברים הקרובים: אבות ואִמהות, סבּים וסבתות, דודים ודודות. בדומה לקובץ הסיפורים המוצלח שלה, שכּולו גיבורות כאלה, "המדרגה השלושים ושבע", כך גם הרומן החדש שהוציאה עתה תחת השם המתבקש מכל הבחינות: "חצויה".

במרכז ההוויה העלילתית ברומן הקאמרי הזה, הבנוי ארבעה פרקים גדולים, מצויה אודליה סלונים, פסיכולוגית צעירה ואשה חצויה, אלא מה, שחייה נחצים בשל אירוע טרגי שהותיר בה חותם טראומטי. היא, שראתה עצמה תמיד בשליטה תוך מתן יַעַץ לאחרים על מצבם הנפשי המעורער, נכשלת, אולי בשל פלרטוטים עם המציל ואולי מתוך התפנקות בורגנית גרידא ועצְלוּת של רגע, לשמור על בנה של בת-דודתה וחברתה הקרובה, רונה, בים. הילד הופך לנָכֶה קשה כתוצאה מן הטביעה והיא הופכת למנודה המשפחתית. מובן הדבר כי רגשי אשם קשים אינם מרפים ממנה.

אבל אודליה היא פּרוטגוניסטית מעניינת המשׂיחה לנו את סיפורה וסיפור משפחתה כביכול לפי תומהּ, לא רק בגלל האירוע המחולל הטראומטי, מהארץ, אל קמדן טאון שבלונדון ובחזרה לכאן - אלא מפני שהיא אישיות חצויה במהותה, שברירית וחזקה, ואחדות הניגודים הזאת היא אותנטית וחיה בה לאורך כל הספר המעניין הזה. היא אשה אינטליגנטית מאוד ורגישה, עם נטייה למיסטיקה המחפשת למשמֵעַ את חייה. בדומה לגיבורות אחרות של צורית, הן בסיפורים הקצרים והן ברומנים מן העבר בעל הנופך ההיסטורי, יש לה יחסים סבוכים עם אמהּ מחד גיסא ויחסים קרובים מורכּבים עם דודתהּ רומי ובנותיה, רונה ונירה, מאידך גיסא. נוצרת כאן רשת נשית משפחתית רוחשת של קִרבה, אהבות וקנאות.

נרקיסית, אגואיסטית, פריווילגית, כֵּנה ונואשת

אודליה, בשל היותה חצויה, היא גיבורה שלא קל לאהוב, אבל קל להיות מרותק אליה. הקורא המיומן והמשוכלל לא ידחה אותה בשאט נפש, אלא יפתח אליה יחסים של אהבה-שנאה. מן הצד האחד מדובר בגיבורה נרקיסית בעייתית, אגואיסטית שלא נוטה לעזור לאנשים במצוקה, קבּצנים ודמויות קצֶה, משהו המעיד על אופייה ועל האירוע המחולל שבוא יבוא ברומן, פריווילגית, קצת מפונקת, הוריה קנו לה דירה בצפון תל אביב בשעתהּ, דמות מעניינת שמשוגעים משום מה נמשכים אליה (או כך לפחות נדמה לה, לא ברור אם הם באמת נמשכים אליה או שהיא כל כך נרקיסית שהיא חשה שכל העולם מן הראוי שיָסוב סביבה, ידבר רק אליה). היא אינה טובה במהותהּ. יש בה משהו דוחה בבירור, למשל נטייה למציצנות. היא מעיינת ביומנים של דודתה רומי, החושפים לא רק את צפונות ליבה של הדודה, אלא גם את המצוקה הנפשית ואת מעשי האוננות שלה. מן הצד האחר, אודליה סלונים, הפסיכולוגית היונגיאנית, היא דמות מאוד כֵּנה ונואשת, אנושית עד אימה, כמוני כמוכם, פגמיה האנושיים דומים מאוד לאלה של כל אדם ממוצע שפגשנו עד כה בחיינו, וזה מאוד משכנע.

"בסוף הצלחתי לפתות אותם להיכנס למים אחרי שהבטחתי להם שעוד קצת המציל ייקח אותם לסיבוב בחסקה שלו. הוספתי שברגע שרק אסיים את הפרק אצטרף אליהם ונחפש שם יחד פילונֵי ים. הם התלהבו מאותם יצורים זעירים שכֹּה סקרנו אותם כשסיפרתי להם על יכולת ההישרדות המרשימה שלהם בכל מקום ביקום. הוספתי מדמיוני כהנה וכהנה סיפורי אגדות על ילדיהם הזעירונים ועל אורח חייהם, והצלחתי לעורר בהם סקרנות ולשכנעם. אחרי שסוף-סוף נכנסו למים, שלחתי אל סוכת המציל חיוך פלרטטני שנקלט היטב. המציל ירד אליי ושאל מה אני קוראת ומייד חשקתי בגופו החטוב והשזוף והתפתחה בינינו שיחה שכבר חששתי שעלולה להסתיים בסקס, אבל בדיוק כשהלך להביא לי קפה קר ונעלם לכמה דקות ממשמרתו, אירעה הקטסטרופה ועילאי הקטן נסחף למצולות בהשגחתי. ואף שהמציל הצליח להנשימו והוא נותר בחיים, נגזר עליו לסבול מחולי קשה ומנָכוּת".

חיים של אסון ואשמה וחיפוש אחר אחראים

הדמויות הנשיות, ואודליה בתוכן, מנסות לשפוך את סגור ליבן ולפתור את הבעיות האישיות שלהן באמצעות הקאת מֶלֶל תודעתי קצר על פני יומנים ופתקים. לנשים במשפחה הזאת יש מין נטייה פואטית לכתוב. הטקסטים הקצרים הללו המובאים על פני הרצף בפונט אחֵר, הם נמלצים שלא לצורך בדרך כלל וסתומים בלשון גבוהה, אין להם ערך ספרותי רב אלא פּסבדו-ספרותי; אבל מתוך השורות הנמלצות ולעִתים המגוחכות הללו עולה לנגד עינֵי הקורא אופייה של האישה המודרנית והפוסטמודרנית כפי שהיא מצטיירת בעולם העכשווי בעיני צורית.

יפה נעה צורית כמספרת קדימה ואחורה בזמן, תוך מסקנה שאת הנעשה אין להשיב ונצטרך לחיות עם זה. את החיים התודעתיים של האסון והאשמה והחיפוש אחר האחראים מכירים הישראלים היטב משבעה באוקטובר ועוד לפני כן. לכן זה גם רומן ישראלי מאוד, אף שהוא אינו פוליטי חברתי מובהק, אלא פסיכולגי-משפחתי.

שבח יש לחלוק גם לעורכת-סופרת לילי פֶּרִי, שערכה את הספר הזה ביד אמונה, ללא גרם שומני של עודף מילולי ובטנים רכות. עריכתה המקצועית ניכרת. יתר על כן, הרומן הטוב הזה, על ארבעת חלקיו ההדוקים שכתבה צורית בשנות התשעים המאוחרות לחייה וראה אור שנה לפני היותה בת מאה - בדומה לספר הביכורים היפה של המשוררת היפנית טויו שיבָּטָה, "הבוקר בא תמיד", שראה אור בהיותה בת 98 והפך לרב מכר עולמי - רק מוכיח לי שוב כי אין מוקדם או מאוחר בספרות. אף פעם לא מאוחר לכתוב ספר טוב.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

הפקולטה. מחקר חדש: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים

חוסן נפשי של מנהלים יכול לעבור לעובדים ולשפר את רווחתם ותפקודם ● מחקר חדש מעיד על ההשפעה החיובית של מי שמפגינים קור רוח ואופטימיות גם במצבי לחץ, ומדגיש את החשיבות של אורך הרוח כאסטרטגיה להעצמת הארגון כולו

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

גנבו להם את הג'יפ פעמיים והם לא לבד. הלילות הלבנים של תושבי פתח תקווה

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום