גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפיצי הסרטים העצמאיים עלו על מודל עסקי חדש ורווחי: מסקנדל לסטרימינג

"אמריקן דרימז", שהכוכב שלו הורשע בתקיפת חברתו, "ראסט", שבצילומיו הרג אלק בולדווין את הבמאית בשוגג, "המתמחה" הנפיץ על דונלד טראמפ ● המפיצים הולכים על סרטים קטנים שעוררו שערוריות גדולות, בתקווה לעשות את הקופה כשיגיעו לטלוויזיה

אלק בולדווין במשפטו בגין הירי הקטלני ב-2021 של צלמת הקולנוע האלינה האצ'ינס / צילום: ap
אלק בולדווין במשפטו בגין הירי הקטלני ב-2021 של צלמת הקולנוע האלינה האצ'ינס / צילום: ap

הסרט Magazine Dreams מ-2023 כבר לא היה אמור לצאת בכלל. דרמת הבאדיבילדינג בכיכובו של ג'ונתן מייג'ורס ("קריד III", "קוואנטומניה") - בהופעה שהייתה אמורה לסדר לו ולסרט כמה מועמדויות לאוסקר - מצאה את עצמה עמוק במחסנים אחרי שהתפרסמו מעלליו של הכוכב שהואשם והורשע (לא בכל סעיפי האישום) בתקיפת חברתו גרייס ג'אבארי. בכל זאת, בסוף החודש שעבר, הסרט הוקרן על מספר מצומצם של מסכי קולנוע בארה"ב, לא למרות הסקנדל, כנראה דווקא בזכותו. בריאקליף אנטרטיינמנט, חברת הפצה עצמאית, רכשה את זכויות ההפצה ממפיקי הסרט לאחר שפוקס סרצ'לייט (חטיבת סרטי האיכות של האולפן בבעלות דיסני) ויתרה עליו. בכך איששה חברת ההפצה הקטנה תובנה שהלכה ונעשתה ברורה מחודש לחודש: עבור סרטים עצמאיים ב-2025, שערורייה אינה משבר, היא אסטרטגית מכירות.

ההימור של מיקרוסופט השתלם: כך מיינקראפט הפך לעיבוד הקולנועי המצליח ביותר למשחק מחשב
עם 500 אלף דולר וסטוריטלינג איכותי, מודל הפקה חדש עשוי לשנות את פני ההיסטוריה בקולנוע

אם השם בריאקליף מצלצל מוכר, זה בגלל שהחברה בבעלות טום אורטנברג (מפיק שעמד מאחורי זוכה האוסקר "ספוטלייט") היא זו שבחרה להפיץ גם את "המתמחה", הביופיק על דונלד טראמפ שהתקשה בתחילה למצוא הפצה בצפון אמריקה. הסרט, שקיבל בסופו של דבר שתי מועמדויות לאוסקר לשחקניו סבסטיאן סטאן וג'רמי סטרונג, נחשב לפצצה כלכלית מתקתקת - בגלל אופן הצגתו את הנשיא הנבחר החדש-ישן.

חברת הפצה קטנה אחרת, Film Forward, תפיץ בחודש הבא את הסרט RUST, מערבון קטן שעלה לכותרות בגלל התקרית שבה השחקן אלק בולדווין ירה בשוגג למוות בצלמת הלינה האצ'ינס. זו הפכה אותו לאחד הסרטים המדוברים של השנים האחרונות, לא בגלל שום דבר שקשור לקולנוע.

לסרטים הללו יש מעט מאד במשותף מבחינת התוכן, אך כולם נרכשו להפצה יחד עם המטען התרבותי-ציבורי הנפיץ שלהם, וזה כמובן אינו באג, אלא פיצ'ר. על הנייר אין לסרטים האלה אפיל מסחרי רחב מספיק, אבל בשוק בו אינספור סרטים מתחרים על תשומת הלב, הדיבור הבלתי נגמר על השערוריות שבמרכזם מספק למפיצים הקטנים שפע של חשיפה חינם במדיה, ותורם למודעות גבוהה בקרב הקהל על עצם קיומם.

מחלוקת אף פעם לא מגיעה בלי מורכבות מוסרית. הפצת סרט שבו מככב מי שהורשע בתקיפת אישה, או מי שהיה מעורב במוות טראגי על הסט, אינה החלטה עסקית נטו - אלא גם תרבותית. יש הטוענים שעדיף שהסרטים האלה היו נגנזים לנצח, בעוד אחרים טוענים שהעבודה אינה שייכת רק למי שפרצופו מקשט את הפוסטר, אלא למאות אנשים שעמלו כדי ליצור אותם; הפצתם היא דרך למצב אותם מחדש כתוצר של אקוסיסטם - עורכים, צלמים, מעצבי תלבושות וצוות - שאין שום סיבה לבטל את מאמציהם בגלל פעולות של יחיד, גם אם הוא כוכב הסרט.

סיבוב קצר בקולנוע מבטיח מקום בסטרימינג

זה לא דיון פשוט, אבל הוא הכרחי, וכך הסרטים האלה מוצאים עצמם עם מספיק מינוף להרוויח את הרגע שלהם על המסך הגדול. כלכלית, אף שאין סיכוי שהם יככבו בטבלאות ההכנסות השבועיות, סיבוב קצר על מסכי הקולנוע מבטיח להם גם לגיטמציה תרבותית ויותר מזה - מקום בפלטפורמות ה-PVOD - Premium Video On Demand של אמזון, אפל וגוגל, שם מבחינת המפיצים העצמאיים נמצא הכסף המשמעותי.

בנוף הקולנועי פוסט-קוביד, סיבוב הפצה קולנועי הוא רק מתאבן למנה העיקרית. ללא הפצה קולנועית, פלטפורמות ה-PVOD בדרך כלל לא יעניקו לסרט טווח מחירים של 19.99-29.99 דולר. ברגע שסרט נוחת בפלטפורמות ה-PVOD - לרוב שלושה שבועות בלבד אחרי שנחת בקולנוע - המשוואה הכלכלית עבור המפיצים משתנה דרמטית.

בניגוד לחלוקה המסורתית עם בתי הקולנוע, שבה המפיץ נותר עם סדר גודל של 50% מההכנסות, בפלטפורמת הפרימיום הוא נותר עם 85%-95%. ההערכות בתעשייה הן שסרט מייצר בפלטפורמות הפרימיום סכום זהה לזה שהוא גרף בקופות, ולעיתים גם פי 3 עד 5 מזה, במיוחד אם הסרט שייך למה שמכונה Elevated Genre - סרטי אקשן של ג'רארד באטלר, ליאם ניסן, ג'ייסון סתאטהאם או פרנק גרילו, או כאמור, סרטים המלווים בשערורייה כזו או אחרת. כלומר, עבור המפיצים העצמאיים, ההפצה הקולנועית כבר אינה חייבת להיות רווחית, אלא "לקנות" להם את המקום בפלטפורמה, להיות "רועשת" מספיק לייצר את המודעות אצל הקהל, ולאסוף את הכסף בדיגיטל.

אנשים מקליקים יותר והתעשייה ממנפת

המודל העסקי הזה - מסקנדל לסטרימינג - מסתמן כמשתלם רק לסרטים עצמאיים. סרטי אולפנים הפונים להמונים לא יכולים להרשות לעצמם להיות במחלוקת. המקרה של גרסת הלייב אקשן של "שלגייה" של דיסני, בכיכובן של גל גדות ורייצ'ל זיגלר - סרט שעמד במרכזן של מלחמות תרבות חודשים לפני הפצתו - לא הצליח לתרגם את המודעות לקיומו לצפיות, ונכשל בקופות כישלון חרוץ. מתברר שסרטי אולפנים צריכים להיות "הכול בשביל כולם" כדי להצליח, בעוד סרטים עצמאיים רק צריכים להיות "משהו בשביל מישהו" - וההבדל הזה מניע את אסטרטגיות ההפצה. מחלוקת מצמצמת את הקהל הפוטנציאלי, אבל עבור מפיצים עצמאיים, היא מחדדת את היתרונות של הסרט לקהל המצומצם.

ההבדלים האלה גם הופכים את הליהוק של פפה אסיידו, למשל, לסדרה החדשה של "הארי פוטר" ב-HBO לסוגיה מעניינת: אסיידו הוא אמנם שחקן יוצא מהכלל, אבל אין ספק שליהוק שחקן שחור לאחת הדמויות היחידות בספרים שצבע העור הלבן שלה מודגש כמאפיין באישיותה, נעשה במודעות מלאה לשיח שהוא יצית ברשת. נותר לראות אם HBO תצליח לרתום את השיח הזה לטובת הסדרה, או שהוא יזיק לה, כמו שקרה לשלגייה, כי בעולם תקשורתי שמכור לתגובות, הקו בין הצהרה תרבותית לפרובוקציה שיווקית הולך ומיטשטש. לכן, כשסרט כמו Magazine Dreams מגיע למסך הגדול חודשים אחרי שספג כותרות שליליות, זה כבר לא סיפור קאמבק, אלא מקרה מבחן מרתק לתזוזות בערכים הציבוריים.

"כלכלת תשומת הלב" הולכת ותופסת מקום משמעותי בקולנוע העצמאי, וסיכונים נרטיביים או מטען שלילי כבר אינם בהכרח משקולת על גבו של סרט, אלא אפשרות למינוף. ככל שאנשים מקליקים יותר - בעיקר על הזמנות ה-PVOD - כך התעשייה לומדת להשתמש בזה לטובתה. השאלה כבר אינה אם מחלוקת עוזרת לסרט או לא, אלא מה זה אומר על חברה שצורכת דילמות ומחלוקות תרבותיות כחלק אינטגרלי מהבידור עצמו.

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק