גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid
הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

1

בשנת 1951 "קוו ואדיס" בכיכובם של רוברט טיילור ודברה קר הפך להפקת הענק ההוליוודית הראשונה שצולמה כמעט בשלמותה מחוץ לארה"ב, באולפני צ'ינהצ'יטה ברומא. ההצלחה הגדולה של הסרט פתחה עידן חדש בהוליווד. מנהלי האולפנים הבינו שאירופה מציעה לא רק אתרי צילום יפהפיים, אלא גם כח עבודה זול וסביבה נטולת איגודי עובדים. שנתיים לאחר מכן, "חופשה ברומא" עם אודרי הפבורן וגרגורי פק, שהיה להצלחה כלכלית גדולה, שם חותמת על הטרנד החדש.

על ספרי הילדים שמתווכים את המלחמה וגם מנחמים
על הדרך למצוא יופי בתוך החושך הגדול של המלחמה

שני הסרטים האלה לא היו "עוד להיטים" מבחינת האולפנים. הם היו הוכחת היתכנות לקונספט הפקתי חדש. מאז ועד היום, יותר ויותר הפקות הסתכלו החוצה. כיום, כשהגלובליזציה היא כבר נורמה, ומדינות רבות מעניקות להפקות הטבות כספיות נרחבות, הצילומים מחוץ לארה"ב הפכו לבעיה של ממש עבור העובדים. שוברי קופות אדירי תקציב כמו סרטי "עולם היורה" ו"מלחמת הכוכבים" כבר לא מצולמים בארה"ב, אלא בבריטניה. אפילו מארוול - שנטשה זה מכבר את קליפורניה לטובת ג'ורג'יה, שם הטבות המס משמעותיות יותר - מרחיקה עוד ומצלמת את "אוונג'רס: יום הדין", שנושא תקציב של 300 מיליון דולר, בבריטניה. ההערכות הן ששוק ההפקות האמריקאי הצטמצם בכ-40% בשנים האחרונות. כך, מה שהחל כניסוי אומנותי וכלכלי קטן יחסית, הפך לנורמה תעשייתית, שאותה הנשיא רוצה לשנות.

2

הצהרתו של טראמפ השבוע ש"תעשיית הסרטים גוססת לעבר מוות מהיר", עקב העברת הצילומים למדינות אחרות, הכניסה את הוליווד לכוננות ספיגה. טראמפ קרא לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה. כהרגלו, ההודעה הייתה בוטה, תיאטרלית ולא לחלוטין ברורה, ושוב קשה היה להבדיל אם זו מדיניות סדורה, פרובוקציה או ניסיון למנף עניינים אחרים (כמו מו"מ עם קנדה).

השחקן ג'ון ווייט ("היט", "קאובוי של חצות") - שמונה ליועץ לממשל בתחום הבידור, יחד עם סילבסטר סטאלון ומל גיבסון - שחרר מסמך המפרט את עיקרי התוכנית. זו התבררה כאגרסיבית יותר מהצהרות הנשיא: 120% מכסים על סרטים שיצולמו במדינות אחרות. המסמך כולל גם סייגים ופטורים להפקות שיוכיחו שלא ניתן לצלם בארה"ב, הפקות משותפות עם מדינות שיחתמו על הסכם עמה, והפקות שיעברו "מבחן תרבותי". בנוסף נקבעו "גזרים", כמו הטבות מס להפקות עצמאיות מקומיות, ומימון תוכניות הכשרת עובדים.

3

הוליווד הגיבה מהר. מעבר ללעג מכיוון אמנים כמו וופי גולדברג ("קודם תוריד את מחיר הביצים") ועד ג'ימי קימל ("העונה הבאה של 'הלוטוס הלבן' תהיה ב'מאר-א-לאגו'"), איגודי העובדים הגדולים (SAG, IATSE) דווקא שחררו הצהרות המביעות תמיכה מסויגת ב"אמצעים שיגנו על עבודות מקומיות" תוך התרעה מ"ניכור של שותפים בינלאומיים". איגוד העובדים הגדול ביותר, TEAMSTERS, שמייצג נהגים, מכונאים ועוד, שיבח את הנשיא שחשף את ה"אאוטסורסינג ההוליוודי". אפילו גאווין ניוסום, מושל קליפורניה - מי שטראמפ כינה "חסר יכולות" - קרא לנשיא לעבוד במשותף לטובת העניין וליישם תוכנית הטבות מס בגובה 7.5 מיליארד דולר לסיוע. מנהלי האולפנים מצידם ניסו להבין את מלוא המשמעויות.

4

סרטים אינם מכוניות או טלפונים - הם אסופה של שירותים, קניין רוחני וטובין דיגיטלי. איך בפרקטיקה תעבוד הטלת מכסים עליהם? איך אוכפים מכס על מותחן של נטפליקס המצולם בפראג, נערך בלוס אנג'לס ומומן על ידי חברה קנדית? מה נחשב לסרט זר? איך מכמתים אחוז מנכס דיגיטלי? מה עם קו-פרודוקציות? מימון היברידי?

אנליסטים הזהירו מתגובות נגד של מדינות למכסים כאלה על אחד מענפי הייצוא בהם ארה"ב נמצאת בעודף סחר. לטענתם, מדיניות כזו עלולה להחליש את כוחה של יצואנית התרבות המובילה בעולם.

אחד האלמנטים השנויים במחלוקת במסמך של וייט הוא "בוחן תרבותי" - קריטוריונים לזכאות להטבות על בסיס עד כמה "אמריקאי" התוכן והצוות. הממשל רואה בזה כלי שמקדם את התרבות, החיים והערכים האמריקאיים, אבל האם תמריץ כזה יביא לפוליטיזציה של הקריאייטיב ויגביל את החופש האומנותי? האם ממשלות צריכות לתעדף תוכן שמתיישר עם זהות לאומית? התשובות נחלקות הפעם לא רק לפי החלוקה המסורתית למפלגות; גם בין אלה שמסכימים למהלכים מרחיקי לכת שיגבילו נדידת הפקות החוצה, יש שתוהים אם הם באמת מקדמים תרבות מקומית ולא משרתים סוג של "צנזורה".

5

במסמך של ווייט טמונה פצצה לא קטנה מבחינת חברות הסטרימינג: וייט מציע להחיות תקנות ישנות שמאפשרות להגביל את משך הזמן בו חברות סטרימינג יוכלו להחזיק בבעלות על התוכן. חברות כמו נטפליקס, אמזון ודיסני יחוייבו להשיב את התוכן לבעלות המפיקים אחרי פרק זמן. התקנות מציעות גם להגביל אפשרות לקניית זכויות גלובליות, ומחייב חלוקת רווחים שונה מהמקובל בין הפלטפורמה למפיקים. עבור חלק מהמפיקים מדובר בחלום. עבור הפלטפורמות הללו, זה ערעור מהיסוד של המודל העסקי. הוא יחייב בנייה מחודשת של עסקאות, אסטרטגיות הפצה וגם הערכות שווי. השווקים לא נותרו אדישים לסכנות הפיננסיות שמציבה תוכנית טראמפ לחברות הבידור - ומניות רובן צנחו עם ההכרזה.

6

בכירים בתעשייה האוסטרלית, החוששים מהשלכות המדיניות הזו, פנו במצוקתם לאיש משלהם - מל גיבסון, אוסטרלי במקור שטראמפ מינה כיועץ לעניין. אלה הזכירו לשחקן, שמצלם כעת את סרט ההמשך ללהיט "הפסיון של ישו" דווקא באיטליה, שהסרט שלו עצמו עלול להינזק.

תעשיית הבידור בלימבו. יש שרואים בהכרזה הזדמנות להצילה, בעוד אחרים רואים בה עוד תעלול תקשורתי מבית טראמפ, כלי לייצור כותרות יותר מאשר לעיצוב מחדש של מערכת כלכלית גלובלית. דבר אחד בטוח: טראמפ נגע בנקודה שכואבת לרבים בהוליווד, ולראשונה מזה זמן רב השיח הפוליטי שואל גם איפה ולמה סרטים נעשים.

עוד כתבות

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע