כזו צמרת של טבלת תשואות לא ראינו כבר הרבה זמן. מה עשו החסכונות שלכם באפריל?

מנהלי ההשקעות הצליחו לייצר תשואה חיובית בחודש אפריל, למרות הטלטלה בשווקים • חברות הביטוח מנורה, כלל ומגדל מככבות עם התשואות החזקות ביותר ודוחקות מטה את בתי ההשקעות, שבדרך כלל תופסים את צמרת הטבלה • ומה קרה עד כה בחודש מאי?

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

למרות הטלטלה שנרשמה בשווקים במהלך חודש אפריל, החוסכים בקרנות ההשתלמות והגמל הצליחו ליהנות מתשואות חיוביות. כך, המסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות סיפקו לחוסכים תשואה חיובית של 0.8% בממוצע ו-1% מתחילת השנה. בשלוש השנים האחרונות הקופות הללו הניבו תשואה של 18.2% בממוצע.

עולם הפוך: היכן יותר כדאי להשקיע כיום - בשוק המניות או באג"ח ממשלתיות?
המנצחים הגדולים מהטלטלה האחרונה? מי שלא נגע בתיק

על רקע התוצאות, במהלך חודש אפריל השווקים סבלו מתנודתיות חריגה. במסחר בוול סטריט למשל, בתחילת חודש אפריל המדדים רשמו נפילה דו יומית של 5%-6% ביום בעקבות "יום השחרור", תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לאחר מספר ימים המדדים רשמו זינוק של כמעט 10% אחרי שטראמפ הודיע על דחיית המכסים ב-90 לרוב המדינות.

"זו הייתה טלטלה בשווקים תוצרת טראמפ, כשמדד המניות העולמי MSCI ירד בכמעט 10%, בהובלה של ארה"ב, ובזכות התיקון בשווקים ה-S&P 500 סיים את החודש בתשואה של 0.8%- בלבד. אומר אורן מונטל, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מנורה מבטחים. "ישראל הייתה יציבה יחסית והבורסה עלתה ב-4.5% בסיכום חודשי, כך שרוב התנודתיות הגיעה מהשווקים בחו"ל, ובפרט בארה"ב", הוסיף.

חברות הביטוח כבשו את טבלת התשואות

גם המסלולים המנייתיים בקרנות ההשתלמות סיימו את החודש עם תשואה נאה של 0.9% בממוצע. עם זאת מתחילת השנה הם עדיין נמצאים בתשואה שלילית קלה של 0.6%. בשלוש השנים האחרונות התשואה בהן ממשיכה להיות חזקה ועומדת על 27.2% בממוצע.

בצמרת טבלת התשואות לחודש אפריל נמצאות בעיקר חברות הביטוח, שנהנו מהחשיפה הגבוהה שלהן לישראל לעומת בתי ההשקעות וכן מהנכסים הלא סחירים באותו הזמן. כך הראשונה היא חברת הביטוח מנורה מבטחים שהניבה לחוסכיה 1.04% במסלול הכללי, אחריה כלל ואינפיניטי עם 1% ומגדל ביטוח עם 0.95%. את המקומות האחרונים תופסים בתי ההשקעות אנליסט , אלטשולר שחם ומיטב עם תשואות של 0.75%, 0.7% ו-0.6% בהתאמה.

בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי מתחילת השנה מובילה מור בפער גדול מהאחרים עם תשואה של 2.2%, אחריה נמצאת אנליסט עם 1.6% והשלישית כלל עם 1.3%. בתחתית, ובפער גדול מהאחרות, נמצאות אלטשולר שחם ואינפיניטי עם תשואה אפסית ותשואה שלילית של 0.4% בהתאמה. ובשלוש השנים האחרונות מובילות שוב מור ואנליסט עם תשואות של 21.8% ו-21.6% בהתאמה, ואחריהן נמצאות ילין לפידות עם עליה של 20.8% ומיטב עם 20%. גם במקרה הזה את המקום האחרון תפסה אלטשולר שחם עם 14.3% בלבד, מעליה הראל עם 15% ואז מנורה מבטחים עם 16.1%.

"היינו מאוד פעילים בתחילת חודש אפריל" מגלה מונטל ומפרט: "הגדלנו חשיפה טכנולוגיה במהלך הירידות. עשינו רוטציה חזרה לשם כי התמחורים הפכו יותר מעניינים ממה שהיו בתחילת השנה בזכות הירידות, וגם חשבנו שההיגיון אומר שמלחמת הסחר במתכונתה הזאת (של מכסים בגובה 145%, נ"א) היא לא בת קיימא. חשבנו שזה יתוקן וזה מאוד תרם לתשואות".

מונטל מוסיף כי "הירידות האלה היו מתנה למשקיע לטווח ארוך כי יש לך הזדמנות לקנות מניות שנמנעת לקנות אותן קודם כי היו יקרות והיה גם מזל שהשוק תיקן מהר מאוד, לפעמים זה לוקח יותר זמן.

הפניקס ראשונה במסלול המנייתי החודשי, אנליסט אחרונה

טבלת התשואות בקרנות השתלמות המנייתיות נראית מעט שונה בחודש אפריל כאשר הפניקס ראשונה עם תשואה חיובית של 1.4%, במקום השני אינפיניטי עם 1.3%, אחריה מנורה עם 1.1%, ואז מגדל עם קצת יותר מ-1%. בתחתית הטבלה נמצאות ילין לפידות עם 0.7% ורחוקה בתחתית אנליסט עם 0.1%-. מתחילת השנה המובילה היא גם כאן מור עם תשואה מרשימה של 2.1%, אחריה נמצאת הפניקס שמצליחה לשמור את הראש מעל המים עם תשואה חיובית קלה של 0.3%, והשלישית היא הראל עם תשואה אפסית. את הטבלה בפרק הזמן הזה סוגרות אנליסט עם מינוס 1.7%, אינפיניטי עם ירידה של כמעט 2.2% וכך גם אלטשולר שחם.

בהסתכלות ל-3 שנים בקרנות ההשתלמות המנייתיות, מבין הגדולות מובילות ילין לפידות ואנליסט עם 31.5% ו-31% בהתאמה, ואחריהן מור עם 27.4%. בתחתית נמצאות הראל עם 22%, אלטשולר שחם עם 21.5% וכלל ממשיכה להתבסס במקום האחרון עם 17.7% בלבד.

תמונה דומה נרשמת גם בקרנות הפנסיה. הקרנות לבני עד גיל 50 עלו בחודש אפריל ב-1% כאשר אינפיניטי (1.6%), מנורה (1.2%) ומגדל (1.1%) הובילו. מנגד, כלל, אלטשולר ומיטב סיימו אחרונות עם 0.9%-0.7%. בשלוש השנים האחרחנות המובילה היא הפניקס עם תשואה חיובית של 26.8%, אחריה מיטב עם 26% ואת המקום השלישי חולקות מנורה מבטחים ומגדל עם 25%. התשואה של מור בתחום הפנסיה טרם התקבלה.

איך נראה חודש מאי עד כה?

גם חודש מאי מאיר פנים לחוסכים עד כה. בהשוואה לחודש אפריל, אז המדדים בישראל נתנו רוח גבית לתשואות בקופות החיסכון, חודש מאי נראה הרבה יותר טוב גם בוול סטריט. "בחודש הזה טראמפ כבר הגיע לאיזושהי הפוגה עם סין עם הורדת המכסים ההדדית ל-30% על סין ו-10% על ארה"ב, מה שמסייע לשווקים" אומר מונטל ממנורה. כך, הנאסד"ק משלים זינוק של כמעט 10% מתחילת חודש מאי וגם מדד ה-S&P 500 כבר הוסיף לערכו כמעט 6%. מנגד, התחזקות השקל בשיעור של 2.5% מול הדולר ו-3.6% מול האירו צפויה בינתיים להעיב על התשואות הללו.

גם הבורסה בת"א לא מאכזבת. מתחילת חודש מאי היא סיפקה תשואה מרשימה של כמעט 5% במדד ת"א 125 כאשר כל הסקטורים נהנו מעליות דומות. רשתות השיווק בלטו לטובה עם זינוק של כמעט 10%.

"המשבר הנוכחי תלוי בבן אדם אחד שהחליט לעצור. ברגע שהוא עצר את זה, כל השווקים חזרו לעלות, וזה נמשך גם במאי. יכול להיות שהגרוע מכל במלחמת הסחר מאחורינו ואם זה יקרה נחזור להסתכל על רווחי החברות, הריבית, מחזור כלכלי רגיל".

מונטל מעריך במקרה כזה ש"אנחנו בעיצומו של סייקל של הורדות ריבית בעולם, ונראה לי שזה הכיוון גם בארה"ב כך שהריבית שם תרד בהמשך השנה. בדרך כלל זה חדשות טובות לכלכלה ובטח למניות. אנחנו משקיעים כעת במניות כ-30% בישראל, שם התמחור סביר והבורסה מציגה ביצועים חזקים, אבל היא לא מאוד זולה כמו בשנתיים הקודמות". עוד מוסיף מונטל כי "בתיק הגלובלי אנחנו בחשיפה של כ-65% לארה"ב והיתר מחוץ לארה"ב. אירופה יכולה להיות יותר מעניינת עכשיו, בגלל ששם הריבית יורדת מהר יותר. בניגוד לשנים קודמות אנחנו לא רואים עדיפות לארה"ב, בעיקר בגלל התמחור הגבוה וההאטה בצמיחה של חברות הטכנולוגיה הגדולות".