גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייתכן שלמטרופוליטן יש אומנות גנובה במיליוני דולרים, והוא לא מחכה שיבקשו אותה בחזרה

המוזיאון פועל להערכה מחדש של הפריטים שברשותו, כדי לקבוע מהיכן בכלל הגיעו היצירות, ולהשיבן לבעליהן

מוזיאון המט בעת הצגת התערוכה ''קספר דיוויד פרידריך: נשמת הטבע'' בחודש שעבר. פועלים לחקר האמת / צילום: Reuters, Anadolu
מוזיאון המט בעת הצגת התערוכה ''קספר דיוויד פרידריך: נשמת הטבע'' בחודש שעבר. פועלים לחקר האמת / צילום: Reuters, Anadolu

בסוף פברואר התרחשה במוזיאון המטרופוליטן לאומנות סצנה שנעשית מוכרת יותר ויותר: מוזיאון השיב יצירת אומנות - החזיר משהו מהאוסף שלו למקום שבו הוא נוצר - במקרה הזה, ליוון. ההכרזה על כך, עם זאת, הייתה יותר חגיגית מאשר מבוישת. היא נעשתה בקול תרועה שלעתים קרובות קשור יותר לרכישת חפץ גדול, ולא להשבתו של אחד. הסיבה לכך היא שבמקרה זה, ה"מט" עצמו פתח בחקירה לגבי מקור הפסל.

התערוכה שתגרום לכם לנסוע לחיפה ותחזור אליכם בכל פעם שתציצו לדסקטופ
עפרה צימבליסטה, אגי משעול ויונה וולך נפגשות בתערוכה חדשה על שריפה וכיליון

היצירה המדוברת הייתה פסל ברונזה קטן שנוצר במאה ה-7 לפני הספירה של ראש גריפון, יצור מיתולוגי. הוא הוצג במט מאז 1972. מקס הוליין, מנכ"ל המט, דיבר עם הקהל שנאסף לכבוד האירוע. היצירה, לדבריו, "לא הייתה יכולה לצאת באופן לגיטימי" מיוון.

במהלך השנים האחרונות נאלצו מוזיאונים להגיב לפניות - לעתים כחלק מתביעות משפטיות שהיו עשויות להגיע ממדינות או מבעלים לשעבר, או ביוזמת רשויות אכיפת החוק בארה"ב - בנוגע ליצירות שנגנבו, הוצאו בחפירות לא חוקיות, יוצאו או נסחרו באופן לא תקין.

אך עם ראש הגריפון, המט לא חיכה שיבקשו ממנו. השלטונות היווניים לא ניסו להחזיר אותו. במקום זאת, בתפנית שמראה כיצד השתנה תהליך ההחזרה וההשבה למולדת, המט יזם את חקירת הדרך שבה נכנס הגריפון לאוסף שלו. המוזיאון מצא שהוא נעלם מהמוזיאון הארכיאולוגי של אולימפיה בשנות ה-30.

בשנה שעברה מינה המט את לוסיאן סימונס, עורך דין ומנהל בכיר לשעבר בבית המכירות הפומביות סות'ביס, לתפקיד המנהל הראשון אי פעם של חקר המוצאות (provenance research) שלו. הוא מוביל צוות של 10 חוקרים במשרה מלאה, שלדברי ה'מט' הוא הצוות הגדול ביותר המוקדש למשימה זו בכל מוזיאון שהוא. סימונס פועל כ"בקרת תנועה אווירית", לדבריו, ומספק תמיכה, פיקוח ותיאום עבור מומחי חקר המוצאות, המשובצים במחלקות המוזיאון.

הפילוסופיה הרחבה יותר של סימונס היא שעדיף לנקוט גישה גלויה כאשר צריך לקבוע את סיפורי הרקע של היצירות. "אנחנו צריכים לדעת את האמת", אמר. "לפעמים היא לא נעימה".

נוכח הטענות הללו, ההימור הוא לעתים קרובות גבוה: בשנת 2022 הוציאו רשויות מקומיות ופדרליות מהמט 27 חפצים בשווי 13 מיליון דולר והחזירו אותם לאיטליה ולמצרים, מדינות המוצא שלהם.

המוזיאונים שינו גישה לגבי חקירת היצירות

מחקר המוצאות, או מציאת תיעוד מקיף של הבעלות וההיסטוריה הקודמת של חפץ אומנות, הוא "עבודת ליבה של מוזיאון" בימינו, אמר הוליין, בוודאי שמדובר בבדיקת רכישות חדשות. אך כעת מוזיאונים נוספים בוחנים את סיפור הרקע של חפצים שהיו ברשותם במשך עשרות שנים, ואז פועלים על סמך הממצאים.

"מוזיאונים דבקו בגישה של לחכות ולראות", אמר ויליאם מ. גריסוולד, מנהל מוזיאון קליבלנד לאומנות ויו"ר כוח המשימה לקניין תרבותי של איגוד מנהלי מוזיאוני האומנות. "עכשיו הם הרבה יותר פרואקטיביים בחקירה ובמציאת דרכים לפתרון בעיות הנוגעות למוצא".

הוליין ציין עד כמה השתנה הנוהג של חקירת המוצא של יצירה. "לפני ארבעים, חמישים שנה, לאף אחד לא היה אכפת ממסמכים. זה לא משום שהכול היה לא-חוקי. זה פשוט לא עבד ככה".

למט יש יותר מ-1.5 מיליון חפצים באוסף שלו, מבקרים בו שישה מיליון איש בשנה, והוא זוכה לתמיכה כספית של 4.5 מיליארד דולר.

ב-2018 התריעו אנשי המט על בעיות הנוגעות לראש הגריפון, ואז פנה הוליין למנהל העתיקות והמורשת התרבותית של יוון. התעלומה מעולם לא נפתרה סופית, ולכן המוזיאון לא יכול היה להיות בטוח שהפריט עומד בסטנדרטים שלו. אך הפריט לא עזב לתמיד. חפץ הארד יחזור למט בהשאלה בשנה הבאה.

המיליארדר רצה להעניק פסלים, מקורם היה חידה

כאשר המיליארדר לאונרד נ. שטרן, מפתח נדל"ן ויורש חברת מוצרי חיות המחמד Hartz Mountain, רצה להעניק למט אוסף פסלים מתקופת הברונזה מהאיים הקיקלאדיים, שהם כיום חלק מיוון, המט לא הצליח לקבוע את מקורה של האומנות. "90% מהאומנות הקיקלאדית מגיעה מהקשרים לא ידועים, והרבה ממנה כנראה נחפרת מתוך קברים", אמר שון המינגווי, האוצר הראשי של האומנות היוונית והרומית של המט.

במקום לדחות את המתנה, המט עבד עם ממשלת יוון ועם המוזיאון לאומנות קיקלאדית כדי ליצור שותפות ארוכת טווח. היצירות יהיו בבעלות יוון, אך רובן יוצגו במט ב-25 השנים הקרובות, והמדינה תשאיל אומנות קיקלאדית אחרת למוזיאון. נוסף על כך, שטרן תומך בפרויקטים משותפים נרחבים של מחקר ושימור.

הוליין אמר שהתגובה להצעה כזו השתנתה לחלוטין. "לפני משהו כמו 40 שנה, היו אומרים 'אנחנו נקבל את זה'", אמר. "ואז לפני עשור בערך, זה היה, 'בלתי אפשרי עבורנו למצוא את המקור המדויק'".

הפסל שהנאצים גזלו ממשפחת רוטשילד

לפעמים, התוצאות של מחקר אינן מביאות להחזרת יצירה, כפי שקרה עם "La Crainte des Traits de l'Amour"

(1739-40) של ז'אן-לואי למואן, פסל שיש בסגנון רוקוקו המוצב ב"חצר פטרי" של המטרופוליטן, המתאר אישה הנבהלת מקופידון זעיר.

בשנה שעברה התריע אוצר עמית במחלקה לפיסול ואמנויות דקורטיביות אירופיות על פער ברישומי הבעלות של היצירה. לאחר חקירה נוספת, אישר המוזיאון כי הפסל, שהיה בעבר בבעלות ענף של משפחת הבנקאים רוטשילד, נגזל ממנה במהלך מלחמת העולם השנייה, עובדה שלא הייתה ידועה למוזיאון עד כה. לאחר שהפסל נלקח מהמשפחה, "הפסל הועלה למשאית על ידי נאצים בפריז", אמר סימונס. "הוא נלקח לגלריה הלאומית ז'ה דה פום בפריז, ולאחר מכן נשלח לברלין".

בדרך כלשהי, היצירה מצאה את דרכה חזרה אל בני הזוג רוטשילד. הם מכרו אותה מאוחר יותר, והמט קנה אותה מסוחר, ולכן לא נדרש להשיבה. במקום זאת, יתווסף לכרזה המתארת ​​את העבודה המידע החדש המסביר את ההיסטוריה הזו, כחלק מדרישת חוק חדשה של מדינת ניו יורק, המחייבת את המוזיאונים בניו יורק לפרסם מקרים שבהם יצירות אומנות נגנבו על ידי הצבא הגרמני.

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"