מכרזים
מחירי הקרקעות יורדים? לא בפריפריה: ארבעה מגרשים למסחר, תעסוקה ותעשייה שווקו בסכומים גבוהים בעשרות אחוזים ממחירי המינימום
מכרזי רשות מקרקעי ישראל משקפים בשנה האחרונה, ואולי אף מעט לפני כן, ירידת מחירים ממשית בקרקעות המשווקות על ידי המדינה. אלא שנראה כי לאחרונה "כללי המשחק" הללו לא בהכרח חלים על קרקעות בפריפריה, בדגש על ייעודים שאינם מגורים. השבוע שווקו בהצלחה ארבעה מגרשים בייעוד מסחר, תעסוקה ותעשייה, כולם במחירים גבוהים משמעותית ממחירי המינימום, ורובם גם במחירים גבוהים מהשומות שנקבעו לאותם מגרשים. בכל המכרזים הללו אף הוגשו הצעות רבות, המעידות על העניין שמוצא השוק דווקא במכרזים אלו, במקומות הללו.
● תקרת הפטור למס רכישה הוקפאה, ומספר הדירות המחויבות מזנק
● המדינה מציעה 1,200 מגרשים בהנחה למאות אלפי אנשי מילואים זכאים
במכרז אחד, באזור התעשייה עידן הנגב שנמצא צפונית לבאר שבע, סמוך לרהט, זכתה חברת מגה אור החזקות של צחי נחמיאס בשטח של כ־70 דונמים בייעוד תעשייה. מחיר המינימום למגרש נקבע על כ־4.4 מיליון שקל, והשומה על 94.7 מיליון שקל, ומגה אור זכתה בו לאחר שהציעה קצת יותר מ־151 מיליון שקל - כמעט פי 35 ממחיר המינימום, וגבוה משמעותית ממחיר השומה. בתוספת הוצאות הפיתוח תשלם החברה כ־174 מיליון שקל. למכרז ניגשו תשעה מציעים. בהודעתה ציינה החברה כי זהו המגרש האחרון באזור התעשייה הזה, מה שאולי מסביר את המחיר.
במכרז נוסף, עבור מגרש בייעוד תעשייה בשטח כארבעה דונמים באזור התעשייה של נוף הגליל, זכתה השבוע חברת סארי אחמד חסן 2001 תמורת סכום של 8.8 מיליון שקל (מגרש זה שווק ללא הוצאות פיתוח), לעומת מחיר מינימום של כ־185 אלף שקל, ושומה בגובה 3.9 מיליון שקל. למכרז זה היו 11 הצעות.
מכרז עבור כ־2.5 דונם בשכונת האיקליפטוס בית שאן, בייעוד מסחר ומשרדים, שווק לחברת א.מ.י בן חיים יזמות תמורת כ־5.2 מיליון שקל, לעומת מחיר מינימום של כ־666 אלף שקל ושומה של כ־4.3 מיליון שקל. לסכום הזכייה תוסיף הזוכה גם כ־2.3 מיליון שקל הוצאות פיתוח. למכרז זה הוגשו חמש הצעות. המכרז הרביעי, בחצור הגלילית, עבור שטח של 621 מ"ר בייעוד מסחר, שווק תמורת 1.2 מיליון שקל, לעומת מחיר מינימום של כ־194 אלף שקל. המכרז הזה הוא היחיד מארבעת המכרזים ששווק בסכום נמוך (במעט) ממחיר השומה - 1.25 מיליון שקל. לסכום הזכייה תוסיף הזוכה, חברת ביזנס צימרים ונכסים, תשלום הוצאות פיתוח בסך כ־137 אלף שקל. למכרז זה הוגשו לא פחות מ־20 הצעות.
התחדשות עירונית
רמת גן: מגדל מגורים בן 45 קומות ייבנה על ציר ז'בוטינסקי, בתקן חניה מינימלי
המגדל, לא הרחק מתחנת ביאליק של הקו האדום, ייבנה בתקן של 0.6 חניות לדירה, ושטחי התעסוקה ללא חניה כלל
הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית פינוי־בינוי בשכונת בן גוריון בעיר רמת גן, סמוך לתחנת ביאליק של הקו האדום של הרכבת הקלה, לאורך ציר ז'בוטינסקי. התוכנית היא ביוזמת שפי ששון שא שם ברכה השקעות ועמוס מימון חלום בים והוועדה המקומית רמת גן, והיא נערכה על ידי משה צור אדריכלים בוני ערים.
במסגרת התוכנית ייבנו 166 יחידות דיור במגדל בן 45 קומות, מהן 50 דירות קטנות של עד 45 מ"ר. התוכנית כוללת שימור של חזית מפעל "גרב" - מפעל לייצור גרביים שפעל בשנות ה-40.
הוועדה קבעה תקן חניה נמוך למגורים - 0.6 מקומות חניה לדירה - ולשטחי התעסוקה לא הוקצו מקומות חניה מתוך מטרה לעודד שימוש בתחבורה ציבורית.
מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון אדר' ארז בן אליעזר: "השילוב של ציר תחבורה ציבורית חשוב בשילוב הקו האדום יהפכו באופן הדרגתי את זבוטניסקי למרחב עירוני נעים ומגוון, בו צורך מצומצם להישען על הרכב הפרטי".
במקביל החליטה הוועדה להפקיד תוכנית נוספת להתחדשות עירונית ברמת גן, שמקדמת חברת אב-גד בפינת הרחובות קריניצי ונחלת יוסף. במסגרת התוכנית הזו ייהרסו 84 דירות ישנות הבנויות בשבעה בניינים ישנים בני 2-6 קומות. שניים מהבניינים, שנבנו עוד לפני קום המדינה, לא ייהרסו אלא יישארו במסגרת תוכנית השימור של העיר. במקומן ייבנו 268 יחידות דיור, מהן 205 יחידות דיור במגדל מגורים בן 36 קומות, 38 יחידות דיור בבניין בן 11 קומות ו-25 יחידות דיור שיוקמו בשני מבני השימור. כ-80 מהדירות תהיינה דירות קטנות בשטח של עד 50 מ"ר.
התוכנית נערכה על ידי משרד ניר קוץ אדריכלים.
במינהל התכנון מציינים כי תוכנית זו מצטרפת לתוכנית סמוכה שאושרה להפקדה לפני מספר חודשים בפינת הרחובות הרצל-קריניצי, וגם בה יישארו שני מבנים לשימור, ובכך ייווצר רצף של מבנים לשימור לאורך הרחוב.
התחדשות עירונית
עוד התחדשות עירונית בנווה שרת בתל אביב: 445 דירות במקום 173
את התוכנית מקדמות קבוצת לוינשטיין והעירייה.
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב, בראשות ערן ניצן, החליטה להפקיד תוכנית התחדשות עירונית בשכונת נווה שרת בצפון מזרח תל אביב. התוכנית, במתחם אדירים, כוללת 445 יחידות דיור שיוקמו בארבעה מבני מגורים: שניים בני 10 קומות ושניים בני 30 קומות. כ-90 מהדירות תהיינה קטנות (בשטח של עד 55 מ"ר), ו-45 יוקצו לטובת דיור בהישג יד. בנוסף, התוכנית כוללת הקמת חזית מסחרית בקומות הקרקע בהיקף של 1,000 מ"ר ומרתפי חניה.
כיום מצויים בשטח 173 יחידות דיור בשלושה מבני רכבת ובניין בן 8 קומות שיפונו לטובת הפרויקט החדש.
התוכנית נערכה על ידי אמיר מן, עמי שנער אדריכלים ומתכננים.
נזכיר כי בשכונה, שבה כבר הושלמו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית, ומקודמים במקביל פרויקטים נוספים. בנובמבר השנה אושרה בוועדה המקומית תוכנית שמקדמות תדהר וקבוצת גבאי, תוכנית קהילת קליבלנד, שבמסגרתה ייהרסו תשעה מבנים נמוכים בני 2-4 קומות ובהם 242 דירות ישנות, ובמקומם ייבנו שישה בניינים חדשים שיכללו 547 דירות חדשות.
קודם לכן אישרה הוועדה המקומית תל אביב-יפו את תוכנית העיצוב לפרויקט שמקדמת שיכון ובינוי נדל"ן ברחובות אח"י דקר, בית אל ודבורה הנביאה. במסגרתו ייהרסו 22 מבנים ישנים ובהם 451 דירות, ובמקומם ייבנו 13 בניינים חדשים ובהם 1,159 דירות.
מדיניות
הצעת חוק: להאריך בשנה נוספת את הפטור מהיתר לבניית ממ"ד בבית פרטי
פורסמה טיוטת חקיקה להארכה בשנה של הוראת השעה המאפשרת לבנות ממ"ד בפטור מהיתר בבתים צמודי קרקע.
ההוראה פורסמה לראשונה מיד לאחר פרוץ המלחמה, ב-26.10.23, ותוקפה נקבע לשנה, ובאוקטובר השנה הוארכה שוב.
על פי דברי ההסבר לתקנה, "מהמידע שהועבר מהרשות המוסמכת (פיקוד העורף), עולה כי מאז התקנתה, הוראת השעה מיושמת בהיקפים משמעותיים (למעלה מ-7,500 בקשות) ומסייעת בקיצור ההליכים הנדרשים להקמת מרחבים מוגנים לטובת הציבור וצמצום פערי המיגון", ולכן חתם עתה שר הפנים משה ארבל על הארכה.

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
תשתיות
מחליפים תוכנית מימי המנדט: במינהל התכנון מסדירים את שטחי התפעול בנמל חיפה
הוועדה הארצית לתשתיות לאומיות (ות"ל), בראשות הרב נתן אלנתן, החליטה השבוע לקדם תוכנית להסדרת שטחי התפעול בחלק המזרחי בנמל חיפה (תת"ל 118). עד כה, התוכנית התקפה בשטחים אלה היא מימי המנדט הבריטי בארץ.
את התוכנית מקדמת חברת נמלי ישראל, ומכוחה, לאחר שתאושר, ניתן יהיה להוציא היתרים.
במינהל התכנון מסבירים כי התוכנית הכרחית לפיתוחו של כל אזור מפרץ חיפה, משום שלאחר פינוי בז"ן מהמפרץ, ישראל תצטרך לייבא תזקיקים, ולשם כך יש להקים מזח תזקיקים - כפי שמוצע בתוכנית. במינהל מציינים כי המזח יוקם בהתאם לטכנולוגיה של עמידות מפני רעידות אדמה.
מנכ"ל חברת נמלי ישראל, פנחס צרויה: "מדובר בצעד משמעותי לחיזוק מעמדו של הנמל כמרכז כלכלי חיוני למשק הישראלי. הסדרת שטחי הנמל תאפשר לנמל חיפה ולחברת נמלי ישראל להמשיך ולפתח את התשתיות הנמליות ולכן התוכנית שהוגשה כוללת פיתוח תשתיות בעתיד ותאפשר לנמל להמשיך ולספק ולפתח שירותים מתקדמים תוך עמידה בסטנדרטים עדכניים וסביבתיים. אנו מחויבים להוביל את הנמלים בישראל לעידן חדש של חדשנות וקיימות".
התוכנית תועבר כעת להערות הוועדות המחוזיות והשגות הציבור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.