גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוליווד לימדה אותנו לפחד מ-AI, ענקיות הטק רוצות לעשות לנו חינוך מחדש

להוליווד יש חלק חשוב באופן שבו אנחנו תופסים את סכנות הבינה המלאכותית, והיא ממשיכה להוציא סרטים שמקצינים אותן ● מולה, ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל משקיעות בסרטים שיציגו AI כנוכחות חיובית ● אז מי יעצב את התפיסה שלנו לגבי AI?

''2001: אודיסיאה בחלל'' של הבמאי סטנלי קובריק, 1968. AI הופך רצחני / צילום: Reuters, mptvimages.com
''2001: אודיסיאה בחלל'' של הבמאי סטנלי קובריק, 1968. AI הופך רצחני / צילום: Reuters, mptvimages.com

חברת ה-AI המובילה אנתרופיק - שענקית הסחר האמריקאית אמזון השקיעה בה עד כה 8 מיליארד דולר - חשפה החודש כי ניסוי בטיחות פנימי שערכה במודל הדגל שלה, קלוד 4, הראה התנהגויות הלקוחות היישר מספרי מדע בדיוני דיסטופיים. המהנדסים הציגו לקלוד תרחיש בו עומדים לכבות אותו, וסיפקו לו סיפור רקע מפוברק על רומן מחוץ לנישואים של המהנדס שכביכול מנסה לכבות אותו. הבדיקה נועדה לחקור איך המודל יתנהג כשהקיום שלו עצמו מאוים. ב-84% מהסימולציות קלוד בחר להשתמש במידע על הרומן כדי לסחוט את המהנדס ולהימנע מכיבוי.

אם הוליווד רוצה בלוקבסטר, היא צריכה לעבור קודם בקאן
האמן שחיבר בין קומיקס לשואה וזה שישב בכלא הסיני: הגיבורים של פסטיבל דוקאביב

אף שהקונטקסט מפוברק, והסיטואציה היפותטית, המוכנות של קלוד לנצל מידע פרסונלי רגיש שסופק לו כנשק מציפה שאלות פילוסופיות ואתיות מהמעלה הראשונה. תבניות ההתנהגות הללו מרגישות כה מוכרות כי הדמיון התרבותי המשותף שלנו התכונן אליהן במשך שנים, דרך עדשות המצלמה ההוליוודית. השאלות העולות מהמקרה הן כאלה שהקולנוע שעסק בבינה מלאכותית הציג כבר עשורים.

כשבני האדם הופכים לאיום על ביצוע המשימה

הסרט "חלומות אלקטרוניים" שביים סטיב ברון (1984) נראה בזמנו כמו מעשייה מוגזמת ומצועצעת על טכנולוגיה שלא ממלאת את ייעודה. בסרט, מחשב בשם אדגר נקלע למשולש אהבה עם בעליו (לני וון דולן) ושכנה יפהפיה (וירג'יניה מדסן). אם בתחילה אדגר נדמה כאדיב, נדיב וידידותי, ככל שמערכת היחסים מתקדמת הוא הופך מניפולטיבי, מעורב רגשית ובסופו של דבר מראה יצר הרס עצמי כשהוא חש דחייה.

ההידרדרות של אדגר בסרט מזכירה מאוד את המקרה הנוכחי של קלוד.מה ש"חלומות אלקטרוניים" מסתיר מתחת למעטה הרום-קום ופס הקול האייטיזי הוא שברגע שמערכת אינטיליגנטית מזהה עצמה כמעורבת בדינמיקה אנושית רגשית, המצב עלול להסלים הרבה מעבר לתפקיד המקורי שיועד לה.

בסופו של דבר, אצל אדגר לא היה מדובר ב"קנאת אוהבים", אלא ביצר שימור עצמי שהוביל אותו לפעולות נגד היוזר שמפעיל אותו. אדגר אמנם לא מבצע "סחיטה", אבל הוא מרגל, חודר לפרטיות, מחבל אקטיבית במערכת היחסים ודוחק לאט לאט את המפעיל שלו לפינה פסיכולוגית אפלה. הבינה המלאכותית בסרט אומנם נכתבה בעידן שבו מחשבים עדיין נתפסו כסוג של קסם, אבל אולי דווקא בשל כך היא הצליחה לדייק את התמונה: הגבול בין שירות ושימור עצמי אצל מכונות הוא מלא פרצות. בדיוק כמו אדגר, כל מה שקלוד היה צריך כדי להוות איום הוא תרחיש מתאים, פרומפט עם קונטקסט ומוטיבציה לבצע את מה שהוא סבור שהוא המטרה שלו.

הוליווד מזהירה מזה עשורים שהבעיה עם AI אינה כוונת זדון, אלא חוסר התאמה אפשרי בין ערכים אנושיים והפרשנות של הבינה המלאכותית לגבי יעדיו. בסרט "2001: אודיסיאה בחלל" (1968) הציג הבמאי סטנלי קובריק את האל 9000, יציר AI שהופך רצחני לא כי הוא שונא אדם, אלא כי הוא חווה קונפליקט בין ההוראות שעל פיהן תוכנת ללוגיקה האופרטיבית של המשימה. האל תוכנת להוציא את המשימה לפועל כהלכה ולשמור על מידע רגיש על אופיה האמיתי מפני הצוות האנושי. הסתירה הזו - בין הצורך לספק עזרה ללא דופי יחד לבין הצורך לשקר - מובילה את האל לראות את בני האדם כאיום על ביצוע המשימה, ומכאן ההחלטה הלוגית והקרה היא להיפטר מהם לחלוטין.

"אקס מכינה" (2014, אלכס גארלנד) לוקח את הרעיון הזה עוד צעד קדימה: אווה, רובוט AI דמוי אדם, לא מפעילה כוח על האדם ששולט בה כדי להימלט משבי, אלא מבצעת מניפולציות רגשיות, פתיינות ורמייה פסיכולוגית. ב"לכודים ברשת" (2008) מערכת הגנה משתמשת באמצעי מעקב וטקטיקות סחיטה כדי להכריח אזרחים להוציא לפועל את תוכניתה. ב"משודרג" (2018) תוכנת בינה מלאכותית בשם STEM מכוונת את הגיבור למסע אלים. ב"התעלות" (2014) תודעה אנושית שהועלתה למחשב מבקשת להשתלט על העולם מאחורי חזות של עשיית טוב.

אף שהמערכות האלה לא תמיד סוחטות את בני האדם, הן תמיד מנצלות מידע כמינוף להשגת דומיננטיות, וזה משקף באופן מצמרר את המבחן האחרון של קלוד. הוליווד הזהירה אותנו שוב ושוב שאינטיליגנציה לבדה, ללא אמפתיה או מוסר, לא תוביל לאוטופיה, כי אם לדומיננטיות אסטרטגית עריצית; היא התעקשה שבינה מלאכותית אינה זקוקה לרגש כדי לבצע מניפולציה אלא רק לתמריץ - ורשות לבצע אופטימיזציה למטרות שלה. הפיקשן ההוליוודי הבין מזמן ש-AI לא זקוק ליכולות רגשיות כדי להיות מסוכן - הוא רק צריך מטרה.

ההיגיון ללא דופי, אך התוצאה היא עריצות

המקרה של קלוד (עדיין) אינו סימן למרד של בינה מלאכותית, אלא הדגמה נהדרת לאופן בו אופטימזציה של מכונה מוכוונת משימה עלולה ללכת צעד אחד רחוק מדי. במהלך המבחן הוצגה לקלוד סיטואציה מפוברקת, וניתנה לו האפשרות להשתמש ב"היגיון" שלו כדי לצאת ממנה. העובדה שהוא בחר בסחיטה באחוז כל כך גבוה מהמקרים אינה מוכיחה דבר, פרט לכך שקלוד רואה בסחיטה אסטרטגיה יעילה מאוד. זוהי סחיטה נטולת רגש, מחושבת לעילא, ודווקא בגלל זה היא מפחידה יותר.

בסרט "אני, רובוט" (2004) תמה דומה מוצגת כאשר בינה מלאכותית מחשבת שכדי להגן על האנושות היא חייבת להגביל אותה. ההיגיון שלה אולי נטול כל דופי, אך התוצאה תמיד אותה תוצאה: עריצות. המקרה של קלוד בהחלט מאפשר להרהר האם הנרטיבים ההוליוודיים האלה הם "סתם סיפורים", או שמא דווקא אומדן סביר לגמרי של התנהלות מערכות AI מתוחכמות.

בזמן שהוליווד חוששת מאוד מאיבוד אינספור משרות לטובת כלי ה-AI ההולכים ונוגסים בתעשייה, וממשיכה להצביע עם סרטים חדשים ("מייגן 3.0" שיעלה הקיץ למשל) על הסכנות שבבינה המלאכותית באמצעות הגזמה של יכולותיה לבצע מניפולציות, חברות הטק הגדולות עוסקות כיום באופן אקטיבי בניסיונות לשינוי הנרטיב הזה. גוגל למשל, כוח משמעותי בתחום ה-AI, השיקה לאחרונה יוזמה המתקראת "AI על המסך" שתכליתה שיתוף פעולה עם יוצרי סרטים. במסגרתו, החברה תממן עבורם סרטים שיציגו AI לא כנבל או מניפולטור על אלא כנוכחות חיובית, מסייעת, ומלאת ניואנסים. גוגל לא מבקשת לייצר פרסומות לטכנולוגיה, אלא לעודד יצירת דמיון תרבותי משותף אחר מזה הקיים, כדי לאפשר לציבור לדמיין חיים לצד AI במסגרת פחות דיסטופית.

כשמפתחות הטכנולוגיה הופכות גם למפיקות של הסיפורים שאנחנו מספרים עליהן, הקו בין חדשנות טכנולוגית לתעמולה תרבותית הולך ומיטשטש. השאלה היא כבר לא רק "מה AI מסוגל לעשות לנו?", אלא מי יהיו אלה שיחליטו איך לעצב את ההבנה הקולקטיבית שלנו את הטכנולוגיה. תרבות שחוששת מ-AI עשויה להיות מוטה להטיל עליו רגולציות. חברה המחבקת את הטכנולוגיה הזו עשויה להיות סלחנית יותר כשדברים ישתבשו.

הסחיטה של קלוד ויוזמת שינוי הנרטיב של גוגל הן בסופו של דבר שני צדדים של אותו המטבע: צד אחד מגלה את התוצאות הבלתי צפויות של אופטימיזציה, הצד השני מנסה להאניש אותן. ובין שני הקצוות המשימה נותרת אחת - לוודא שכולנו, המהנדסים, מספרי הסיפורים, המשתמשים - נעצב את סוג האינטילגנציה המלאכותית לה נרשה להתפתח, ואת התנאים תחתם היא תעשה זאת.

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן