גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוחר האומנות שישכנע אתכם ששווה להשקיע באומנות ישראלית דווקא עכשיו

עם ניסיון של 25 שנה ושתי גלריות מצליחות, זימאק וקורידור, ארז צמח פותח גלריה שנועדה להזניק את האומנות המקומית בעולם ● ​​​​הוא משווה יצירות מסוימות למניות ערך ואחרות, מסוכנות יותר, למניות טכנולוגיה ● ומשוכנע שמאז 7.10 חל שינוי גדול שאפשר למנף: "האספנים הכי חשובים בעולם הם יהודים"

ארז צמח. רצה לפתוח מסעדה / צילום: דניאלה ג'וי טהרניאן
ארז צמח. רצה לפתוח מסעדה / צילום: דניאלה ג'וי טהרניאן

בגיל 25 החליט האספן וסוחר האומנות ארז צמח (53) לעזוב את סן פרנסיסקו ולעשות עלייה לישראל. בהתחלה תכנן לפתוח מסעדה בתל אביב, ואז ראה שלט השכרה במלון חדש שפתחו קרוב לים. כך, לגמרי במקרה, התגלגל לשכור חלל בדיוויד אינטרקונטיננטל, מרחב שלימים הפך לגלריית קורידור, המתמחה באומנות עכשווית ומייצגת את האומנים הבכירים בעולם. בהמשך פתח את גלריית זימאק, הפועלת בכיכר המדינה.

ייתכן שלמטרופוליטן יש אומנות גנובה במיליוני דולרים, והוא לא מחכה שיבקשו אותה בחזרה
התערוכה שתגרום לכם לנסוע לחיפה ותחזור אליכם בכל פעם שתציצו לדסקטופ

השבוע (12.6) ייפתח חלל נוסף בלב שכונת נווה צדק, שלוחה של קורידור שתציג תערוכות מתחלפות של אומנים. הגלריות של צמח הן בין היחידות שיוצאות לירידים בינלאומיים ועובדות עם אספני אומנות מעבר לים. במעמד הפתיחה תתקיים תערוכה קבוצתית אליה יגיע, חרף המלחמה המתמשכת, האומן הבינלאומי אלק דה מרקו.

החזון הלא שגרתי של צמח הוא להפוך את שוק האומנות הישראלי למטבע סחיר בשוק הבינלאומי - שאיפה שהתחדדה אחרי ה-7 באוקטובר. בראיון לגלובס צמח מספר למה להשקיע באומנות ישראלית זו עסקה משתלמת לכולם ולמה דווקא עכשיו לאומנים ישראליים יש הזדמנות אדירה להצליח.

למה לפתוח עוד חלל לאומנות ולמה עכשיו, בצל חרם תרבותי?
"אנחנו רוצים להתמקד בגלריה החדשה בקידום אומנות ישראלית, לבנות בסיס של 12-15 אומנים ישראלים ואז באמת לצאת לעולם ולהציג בירידים הגדולים. לצד זה, אנחנו רוצים להציג את האומנים הישראליים גם בארץ, שיהיה להם ייצוג בבית, שהמרחב החדש יחבר בין אומנים ישראליים ויהווה עבורם מקום לקהילה ולנטוורקינג".

עבודה של אלק דה מרקו, שייקח חלק בתערוכה הקרובה / צילום: באדיבות גלריה קורידור

ואיך זה יעבוד בפועל?
"התכנון הוא לעשות כל חודש וחצי תערוכה, בהתחלה קבוצתית ואחרי זה תערוכות יחיד, של ישראלים. נשתדל גם לעשות תערוכה של אומן מחו"ל שאנחנו מאוד מאמינים בו".

המשקיע הישראלי שונה

איך התגלגלת לעסוק בדבר הזה - מאספן ליועץ אסטרטגי של שוק האומנות?
"למדתי מינהל עסקים בבינתחומי, אבל נשאר לי לסיים מתמטיקה אז לא קיבלתי תואר (צוחק). כל חיי עסקתי בעתיקות, גם אבי, הלכתי למוזיאון, לגלריות ולפתיחות. גם בתור ילד, היינו הולכים לכל דבר שהיה קשור לאומנות. הכרתי אומן והתחלתי לעבוד איתו. כשהתחילה האינתיפאדה והייתי כבר כמעט בפשיטת רגל, ואיכשהו החלטתי לחזור לסן פרנסיסקו. אבל אז לקוח אחד הציל אותי וקנה כמה עבודות. אחרי האינתיפאדה היו שנים מאוד טובות בארץ, באומנות היה יותר קשה לקנות ציורים טובים מאשר למכור. ואז, ב-2008 הייתה הנפילה של הבורסה בארה"ב ושל שוק הנדל"ן, ואז נכנס הרעיון להשקיע באומנות".

גם במשבר 2008, מצב האומנות נותר טוב.
"האומנות הייתה במצב יחסית טוב אחרי המשבר. פניתי לכמה לקוחות ואמרתי להם, 'עומדות להיות הזדמנויות לקנות אומנות טובה בינלאומית, בואו נגייס כסף ביחד, נעשה פול ונלך לקנות'. מה שקרה היה שאיזה חצי שנה-שנה לא היו הרבה מכירות ולא קניות. אלה שהחזיקו באומנות לא כל כך מכרו, כי הם לא רצו לרדת במחיר. אז היתה אומנות בהזדמנות, אבל לא הרבה כמו שחשבו. אז חזרתי לארץ, קנינו כמה עבודות קטנות וזה הלך טוב, טוב מאוד אפילו. המשכתי לכיוון הזה של השקעות".

מה ההבדל בין המשקיע האמריקאי לישראלי?
"ישראלים ואמריקאים מאוד שונים בצורת ההשקעה שלהם. הישראלי מוכן לקחת יותר סיכונים, אבל מחפש לקנות בזול עבודות, 10-30 אלף דולר, בשביל למכור פי 10 או פי 5. האמריקאים, שאני עובד איתם הרבה, מעדיפים לקנות עבודה שכבר הגיעה למחיר הגבוה אבל תיתן עלייה של 10%-15% בשנה. הם תולים אותה על הקיר בסלון, בניגוד לישראלי הם נהנים מהיצירה. השוק הזה הוא מאוד קרוב למניות. הבלו צ'יפ ארט (יצירות של אומנים בעלי מוניטין בינלאומי מבוסס, שהיצירות שלהם נחשבות לבטוחות להשקעה כמו פיקאסו או וורהול, י"פ) דומה למניות ערך, מניות יציבות כמו קוקה קולה, ג'ונסון אנד ג'ונסון. הרד צ'יפ ארט הן יצירות לרוב של אומנים צעירים, שיש להם הזדמנות לפרוץ, אבל ההשקעה מהווה יותר סיכון". אם נשווה לעולם ההשקעות, אלה מניות תנודתיות ומסוכנות יותר שמציעות פוטנציאל לצמיחה גדולה בזמן קצר יותר, כמו מניות טכנולוגיה".

עבודה של אדית בן גיתה / צילום: אלי פולירוק חדד

ישראלים בכלל רואים באומנות אופציה של השקעה ביחס לאמריקאים?
"כן. יש הרבה יותר אספנים בארץ ממה שחושבים כי הישראלים פחות אוהבים להראות את זה מאשר אמריקאים. ישראלים קצת מתפדחים להראות את האומנות היקרה בסלון. אולי הם ישימו אותה במשרד. היה לי לקוח שקנה ממני עבודות מאוד יפות, ובסלון היה תלוי ברגנר (האומן יוסל ברגנר - י"פ) ובמשרד היו העבודות היותר יקרות והבינלאומיות. שאלתי אותו, 'למה אתה לא תולה אותן למעלה?' אז הוא אמר: 'יש לי חברים קיבוצניקים שבאים אליי הביתה בימי שישי ושואלים כמה זה עלה. אם אני אגיד להם 8,000 דולר, הם יצחקו. עכשיו תחשוב אם אגיד להם 800 אלף שקל לציור? הם לא יהיו חברים שלי יותר, או שלא יבינו מה קורה פה".

אבל היום רואים במשרדים יותר אומנות שנקנתה באירועים כמו צבע טרי או מכירות פומביות.
"היום יש רצון שהמשרד יראה אופי מסוים, כמו בבתים. בארה"ב חלק גדול מעיצוב הבית נוגע בהתאמה של יצירות אומנות. אפילו לוקחים יועץ לרכישת ולהתאמת אומנות, כמו ששוכרים מעצבת פנים. בארץ זה פחות קורה, אבל זה מתקרב לשם. ויש את הכסף היום".

הגלריה החדשה / צילום: דימיטרי ספקטור

שנתיים ירידות ברצף

שווי המכירות הכולל בשוק האומנות הגלובלי בשנת 2024 עמד על כ־57.5 מיליארד דולר - ירידה של 12% לעומת השנה הקודמת. זו השנה השנייה ברציפות שבה נרשמת ירידה, לאחר זינוק בשוק בעקבות הקורונה. עם זאת, ערך המכירות נותר גבוה מהרמה שקדמה למגפה, שעמדה בשנת 2019 על 64.4 מיליארד דולר.

ספר לי על השינויים שעבר שוק האומנות בעשור האחרון, איך אתה מבין אותם.
"יש משבר, העולם במלחמות, אבל זו לא נפילה גדולה ואני לא חושב שתהיה נפילה גדולה. מ-1993 יש עלייה. האינפלציה פגעה קשות בהרבה אנשים. היום יותר קל לקנות אומנות. יש הרבה קליינטים חדשים ואחרי משברים יש קפיצות. בתחילת הקורונה הייתי בפרנויה, כמו כל מי שדיברתי איתו. מה הדבר האחרון שבן אדם באמת צריך בחיים? אומנות. אבל כשיצאנו מהקורונה - הייתה פשוט היסטריה סביב אומנות. לא ראינו דבר כזה בגלריה. מכרנו עשרות עבודות, גם במחיר של 10-15 אלף דולר, שבתוך שנה השווי שלהן הגיע ל-150-200 אלף דולר".

מה מחפשים אצלך בגלריה באומן, מה גורם להאמין שהיצירה שלו תהיה שווה יותר בהמשך?
"אפשר ללכת על אומנים צעירים ולהגיד, 'אני רואה בבן אדם פוטנציאל וחושב ששווה להשקיע בו'. אלה העבודות היותר זולות, אז לוקחים צ'אנס. אבל אנחנו עם יד על הדופק בשוק האומנות. אין כמעט יום שאני לא מדבר עם אספן בארה"ב או באירופה, שומע מה הוא קונה, איפה כל אומן חותם. הערך של היצירה נמדד לפי כל מיני קריטריונים, הסביבה שלו, האם הציג בגלריות מסוימות, אם מדברים עליו. אם יש אספנים גדולים שפתאום שמים עליו עין. אחד הפרמטרים שלי הוא חוזה מוגרבי, אחד האספנים הגדולים בעולם. הוא למשל ראה את אלק דה מרקו והוא אמר לי שהוא נדלק עליו. אז כשאני שומע דבר כזה, אני יודע במה להשקיע".

להחזיר משהו לישראל

מה לגבי להציג אומנות ישראלית בעולם עכשיו? מי קונה את זה עם הביקורת על ישראל?
"מאז 7 באוקטובר אני רואה שינוי גדול. נתחיל מזה שאומנות, הרבה יהודים קונים. האספנים הכי חשובים בעולם הם יהודים. גם בירידים הקונים הם יהודים וגם במוזיאונים בארה"ב הם התורמים הגדולים ביותר. מישהי שפגשתי באופן פורמלי אמרה לי משפט שממש ממחיש את הזיקה בין יהודים לעולם האומנות: 'אם האספנים היהודים פתאום יפסיקו לקנות אומנות, פיקאסו יהפוך למשהו שאפשר להרשות לעצמך'.

"לדעתי, לאומנים ישראליים יש הזדמנות מטורפת להצליח עכשיו בעולם. למשקיעים אמריקאים יהודים לא היה כזה רצון עד עכשיו להשקיע באומנות ישראלית, ופתאום כשאני מראה להם משהו ישראלי, יש להם יותר זיקה ורצון לרכוש. הם אומרים למה שלא אקנה יצירות של יהודים - ונחזיר משהו לישראל?".

"באחד הירידים שהצגנו במיאמי הייתה בחוץ הפגנה, וחששנו להציג, אבל בסוף חיכה לנו תור ארוך של אנשים שרק חיבקו אותנו. הייתי עם דמעות. וכל היצירות של האומנים הישראלים היו סולד אאוט", הוא מספר. "לא לשכוח שהאומנות הישראלית היא כרגע לא מאוד יקרה, והיא תעלה לאט לאט".

אז מבחינתך זו המלצת השקעה. "אני ממליץ לאנשים קודם כל לעשות את הבדיקות, לבוא לתערוכות, ללכת למוזיאונים לראות מה הם אוהבים - ואז להתייעץ עם אנשים שמבינים בשוק הזה. אני ממליץ לקנות וגם לפרגן לאומנים שעוברים תקופה לא קלה בארץ".

העצה שלו היא ברורה: "תקנו אומנות בישראל. אני תמיד ממליץ אפילו להוציא יותר ולא להתמקח על המחיר. אם יש לכם את היכולת לקנות אומן שאתם אוהבים וגם עם פוטנציאל לגדול ולהפוך את זה להשקעה טובה, למה לא?".

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה