גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטילים שיירטו את שבוע הספר יצרו נזקים כבדים להוצאות לאור, הנאבקות ממילא

בצל המלחמה עם איראן, שבוע הספר העברי בוטל רגע אחרי שהתחיל והשאיר את תעשיית הספרים בישראל עם הפסדים כבדים ועתיד לוט בערפל ● בענף, שנאבק כבר שנים לשרוד מול נטפליקס, סמארטפונים ומשברים כלכליים, גם המפלט של חגיגת הספרות הולך ומיטשטש

שבוע הספר בתל אביב בימים שקטים יותר. חמצן למו''ל / צילום: כדיה לוי
שבוע הספר בתל אביב בימים שקטים יותר. חמצן למו''ל / צילום: כדיה לוי

סופרים ואנשי ספר הם מאמינים גדולים במטאפורות. כלומר, באפשרות של העברת משמעות מנושא אחד לאחר, על מנת לבטא רעיון באופן ציורי. המטאפורה של טיל שפוגע בלב תל אביב ומוציא להורג את שבוע הספר רק ממחישה את מידת האסון. במסגרת החבטות הגדולות והמכאיבות שעוברות על הלב והנפש של כולנו, נח על משכבו בשוליים אירוע ציבורי ותיק שנחשב למוסד. ולא סתם מוסד, אלא מוסד כתוב עברית. כזה שכונן לאורך מאה שנה את אופייה התרבותי של מדינת ישראל.

משבר אמצע החיים בפרבר ניו יורקי ורומן כואב על חיפוש זהות: 6 המלצות רותחות לשבוע הספר
האם לספרים יש עוד כוח? הצנזורה האמריקאית עליהם מעידה שכן

נדמה כי ביטולו הנוכחי של שבוע הספר נוכח המצב הביטחוני מהווה מכה אנושה לענף הספרים ולתרבות בישראל. ספוילר: כתבה זו אינה נבואת זעם כי שבוע הספר לא יחזור לפעול במתכונתו החיובית בעתיד. בדיוק כמו נבואות הזעם השגויות שהמלחמה הבלתי נסבלת - שהפכה לשגרת חיינו בעשרים החודשים האחרונים - לעולם לא תסתיים. מלחמות תמיד מסתיימות. וספרים, גם בתקופות השחורות ביותר בהיסטוריה, תמיד נכתבים. אך בשולי שרשרת האסונות הנוראיים שמתרחשים פה, אי-קיומו של שבוע הספר רגעים ספורים לאחר שהתחיל, מעלה שאלות מהותיות על עתידו של שוק הספרים, שממילא נאבק להרים את ראשו מעל למים.

וכפי שהיטיבה לנסח את הפגיעה הכלכלית המו"לית העצמאית שירה חפר, מייסדת ועורכת ראשית של הוצאת לוקוס: "והנה אנחנו, ההוצאות לאור, שבחודשים האחרונים עמלנו ושקדנו והפקנו ועמדנו בתור בבתי הדפוס כדי שיהיו מספיק ספרים לשבוע הספר, השבוע האחד בשנה שבו אנחנו פורחים באמת, פוגשים אתכם, מדברים על הספרים, מתמלאים אנרגיה וחולקים את אהבתנו לספרות, נותרנו עכשיו עם הארגזים המלאים, החשבוניות מבית הדפוס ודוכנים מפורקים. 'נזק אגבי' יקראו לזה".
הנזק האגבי מוערך בהפסד ישיר של עשרות אלפי שקלים למו"ל בסדר גודל קטן או בינוני, ולמאות אלפים למו"לים הגדולים.

מתי קראת ספר

הקשיים הכלכליים העצומים של שוק הספרים העברי החלו אי שם בתחילת שנות האלפיים. אז התפשט דואופול רשתות הספרים השולטות בענף, צומת ספרים וסטימצקי, ושמבצעי "ארבע במאה" שכוננו שחקו את תגמולי הסופרים והמו"לים באופן בלתי הפיך. בשנת 2015, בעידודה של שרת התרבות דאז מירי רגב, בוטל הניסיון לחוקק בישראל חוק ספרים (שכונה "החוק הצרפתי", בהשראת חוק הגנת הספר בצרפת) שיקבע מחיר בסיס מוגן לכל כותר חדש ויאזן את המצב. באותה השנה נטפליקס ודומותיה השתלטו על תודעת שעות הפנאי של כולנו, בדיוק בזמן שהקידמה הזריזה דאגה להתקין איבר נוסף בגופינו: סמראטפון משוכלל הפולט באופן מיידי תכנים זמינים, מותאמי צריכה, שצמצמו את סבלנות הקריאה של רבים מאורך של ספר לאורך של פוסט.

תעמיסו על הנתונים הללו שלוש שנות קורונה, עוד שנה וחצי של שסע חסר תקדים בעם ומחאה ברחובות, והטראומה ששברה את לב עם הספר - 7 באוקטובר אסוני ומזעזע, שבימים האחרונים התגלגל לכדי חזית מבעיתה מול איראן. מכאן שהשאלה מתי קראת ספר לאחרונה יכולה לתפוס את רוב הציבור - שבילדותו דווקא צרך ספרים בקצב בינג' וצלל לסיפור עמוק פנימה במטרה שלא יגמר לעולם - עם התשובה הריאלית: בתוך כל ההישרדות הזאת, מי זוכר מתי קראתי ספר בפעם האחרונה. ובימים שהמציאות הישראלית הפכה לסרט אימה, חטופים נמקים במנהרות עזה, חיילים מתים בקרבות, טילים בליסטיים הופכים בני אדם ובניינים לאבק - בחיאת, מה קשור בכלל שבוע הספר?

הלידה: אקט חתרני-יזמי

נחזור 101 שנה אחורה. לימים שהמדינה שלנו הייתה רק חזון של מהגרים פוליטיקאים (כמעט כולם היו סופרים, אגב), סוג של חלום מדומיין. בוקר אחד בשנת 1926, ברכה פלאי, מו"לית, פעילה ציונית ומייסדת הוצאת מסדה, יצאה מביתה לרחוב רוטשילד שבתל אביב, והקימה באקט חתרני-יזמי שמצדיק סרט דוקו, דוכן ספרים ציוני לעוברים ושבים, על שולחן מתקפל קטן. פלאי, שהייתה אקטיביסטית ציונית וגם אישה בעלת עסק שעליו להזרים מזומנים, ראתה בתחיית השפה והספרות העברית יסוד מרכזי בבניית אומה יהודית ריבונית. במילים אחרות, פלאי האמינה שבלי ספרים בכל בית, לא תוכל לקום פה מדינה. בפועל היא מכרה את הספרים שלה לעוברים ולשבים באופן ישיר, ללא עמלת תיווך סוכנים, וכל עותק כרוך שנמכר ייצג את התגשמות המפעל הלאומי.

לאור הצלחת המיזם ייסדה ההסתדרות הציונית דאז את "ועד הספר העברי", ששם לעצמו למטרה לקדם ולפתח את זירת הספרות בלבנט, לעודד קריאה בעברית ולחשוף את הציבור לסופרי התקופה, הכותבים בשפה ששנים ספורות קודם, כמו מומיה מושתקת, קמה לתחייה. כל הטוב הזה התרחש באזור גיאוגרפי נפיץ שאז שלטו בו הבריטים, והיום נקרא מדינת ישראל. בשנת 1926 בכל שטח פלשתינה א"י חיו 80 אלף תושבים בלבד (חברו ביחד את תושבי נתיבות וחריש ואולי תגיעו) שרק שני אחוזים מהם בכלל ידע לקרוא עברית.

לסגור את המינוס

נחזור להווה. שבוע הספר, שהפך ברבות השנים לחודש הספר העברי, נתפס כנקודת ציון חשובה עבור תעשיית הספרים. ראשית, הוא מספק במה לסופרים כותבי עברית. שנית, הוא מעודד את הציבור לרכוש ספרים חדשים. שלישית, הוא גדוש במפגשים עם סופרים ובאירועי ספרים המתוקצבים על ידי משרד התרבות, וברגעיו האידיאליים מהווה חגיגה קולקטיבית שמפנה את תשומת הלב למילה הכתובה. אך ישנה גם סיבה רביעית. מבחינה מספרית, שבוע הספר מהותי בעבור המו"לים כדי לסגור קצת את המינוס. לנסות ולאזן את מצבם הכלכלי המאתגר ולהמשיך להחזיק בעסקים שלהם בעולם הולך ונעלם, שבו הם נלחמים על הפקת ספרי קריאה כמוצרי תרבות.

אם מכירה של ספר בצומת ספרים או סטימצקי במחיר של כ-70 שקל לצרכן משאירה אותם במקרה הטוב עם כ-24 שקל הכנסה ביד (ממנה עליהם להפריש עוד הוצאות תמלוגים ו/או שכר לסופר, לעורך או למתרגם) שבוע הספר, שאינו נסמך על סוכני תיווך אלא מאפשר מכירה ישירה לקורא, משאיר אותם עם הכנסה שפויה יותר - כ-50 שקל פר ספר כזה, לאחר הוצאות תחזוקה וההפקה.

במצב הישראלי המעורער, שבוע הספר כבר לא מצליח למשוך אליו כמות גדולה של מבקרים כשבעבר. אם בשנת 2015 ביקרו ביריד כ-200 אלף איש, הציפייה לשנת 2025 הייתה במקרה הטוב, לרבע מכך.

מיזם תרבותי אלטרנטיבי, המתקיים בשנים האחרונות לצד שבוע הספר הממסדי, הוא יריד שבוע הספר העצמאי. משתתפות בו בכל שנה כמה עשרות הוצאות ספרים קטנות ועצמאיות, שברובן לא מוכרות את ספריהן ברשתות הספרים אלא רק באתרים שלהן, ברשתות החברתיות ובחנויות הספרים הפרטיות הבודדות. שבוע הספר מבחינתן הוא הזדמנות להגביר את מכירותיהן, שיסתכמו בעשרות ואולי מאות עותקים, ולהכניס קצת אוויר לצינור הנשימה החנוק של המו"ל.

כיום יותר ויותר מו"לים מתפרנסים לא ממכירות ספריהם, אלא מהמימון הפרטי שהם גובים ממחבריהם או מתמיכה מקרנות תרבות ספורות. בלי קשר למה חושבים המו"לים ואנשי התעשייה על טיימינג התקיפה באיראן, ניתן לומר בפה מלא שכל מו"ל בישראל הוא אקטיביסט פוליטי - משום שהוא נלחם לשמר את תרבות הקריאה והשפה העברית מול מציאות ביטחונית, כלכלית וחברתית בלתי סבירה. בדומה אולי לימים התמימים של ברכה פלאי והדוכן.

בימים אלה, ענף הספרות מספק פרנסה צנועה לכמה מאות אנשים הנחשבים לתעשייה מוחלשת, מתמודד עם קידמה דיגיטלית שסוחפת את קהל הקוראים המצומצם, ומחפש בנרות ובדוחק דרכים חדשות להמשיך וליצור. אך מה לענף הספרים אל מול הצרות הגדולות והאימתניות שהקוראים הפוטנציאליים עומדים תחתן, בדמות פצצות איראניות במשקל 15 טונות. שבוע הספר העברי, שהתחיל בשגרת מלחמה אחת ונגמר בירידה למקלט אל מלחמה אחרת, הוא כבר לא פעולה תרבותית שבלעדיה לא תוכל להתקיים פה מדינה.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה