גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חבר קרוב": איך משפיעה התרבות הקפיטליסטית על נפשו של האינדיבידואל?

ברומן מותח ועכשווי מציב שי אספריל את השילוש הקדוש של החברה הבורגנית הישראלית - כסף, מעמד ותאוות בשרים - אל מול דילמה מוסרית מקורית

שי אספריל / צילום: שלומי יוסף
שי אספריל / צילום: שלומי יוסף

על מה חושבות דמויות ספרותיות רגע לפני הבגידה? אולי על דימוי הגוף שהתערער, על הקמטים הנקווים בצדי הפנים? על פיצוי הולם עבור שנים שחוקות של זוגיות, או על הרצון לחוות תשוקה סוחפת ושוב להתאהב? בכלל לא בטוח. על פי הסופר שי אספריל, דמויות ספרותיות חושבות על כוח, נקמה, וכסף, ורואים בבחירות מוסריות פגומות סמל סטטוס מעמדי.

האם לספרים יש עוד כוח? הצנזורה האמריקאית עליהם מעידה שכן
משבר אמצע החיים בפרבר ניו יורקי ורומן כואב על חיפוש זהות: 6 המלצות רותחות לשבוע הספר

אספריל (מחבר הרומנים "השופט״, ״אילו נולד איטלקי״) הוא סופר בעל כישרון כתיבה מובחן, שנע בכתיבתו בין הדרמה הריאליסטית לז'אנר המותחן הפסיכולוגי. יצירתו מטפלת באופן ישיר בקונפליקטים מוסריים, לרוב של הגבר האינדיבידואל בחברה הישראלית כשזה ניצב מול סוגיה אקוטית. דמויותיו עומדות על דרך קבע מול בחירה הרת גורל שעתידה לשנות, לטוב או לרע, את חייהם, עד לפסקה האחרונה ברומן.

בספרו החדש ״חבר קרוב״ הוא לוקח צעד קדימה אל עבר מרחב האופל, כאשר הוא מציב בפתיחת העלילה דמות של אישה מצליחה שתצטרך לבצע בחירה מוסרית בלתי אפשרית. אם נדפדף אחורה בזמן לדמות האישה המכוננת הראשונה בספרות העברית שנכתבה על ידי גבר, ניזכר בקולה המקורי של חנה גונן המדברת בגוף ראשון ברומן המונומנטלי של עמוס עוז, ״מיכאל שלי.״ בניגוד לעוז, אספריל בוחר לתווך לקורא את גיבורתו האישה דווקא בגוף שלישי, זאת על מנת לזגזג בינה לבין דמות של גבר, שהוא אחד ממאהביה. אסף, מורה לפסיכומטרי אל-הורי וחתיך, גבר עמו מנהלת אותה האישה, שירלי, יחסים מיניים, שכטבעם של קשרי תשוקה אסורים ובורגניים, מתחילים ונגמרים. בסופם, בלי יותר מדי ספוילרים, מצוי סוד מאוד אפל.

אישה שמשחקת "במגרש של הגברים"

שירלי היא יועצת אסטרטגית תל אביבית, נשואה ואם לשניים, רגע לפני גיל ארבעים, שבנתה קריירה משגשגת בעשר אצבעות מלוכלכות. במקצועה היא מסייעת לדמויות מפתח במשק הישראלי (גברים בלבד, לרוב מנכ״לים חשובים או בעלי הון) לצאת ממשברים אישיים ומקצועיים אליהם נכנסו מכורח תפקידם או מתוך שיכרון כוח. תמורת תשלום גבוה, שירלי מעניקה להם עצות מניפולטיביות, שנמצאות רחוק מאמות המוסר הנורמטיביות, לשם הישרדותם. בעלה אהוד עסוק רוב הזמן בתזונה ובספורט שלו, וכבר שנים לא מתעניין בה, מה שגורם לה להשקיע בעצמה, להרוויח עוד כסף ולהיכנס למיטה עם מאהבים שונים.

״די מהר תפקידה החדש נתן בה את אותותיו", כותב אספריל. ״היא התחילה ללבוש ולנעול מותגים, פינקה את עצמה באאודי חדישה בליסינג והחליפה את הדגם והצבע שלה בכל שלוש שנים. הוריו של אהוד, שני זקנים חמוצים שלא מבינים דבר מחוץ לתחום המחקר שלהם במדעי הרוח, עיקמו פרצוף. הם לא יכלו לתפוס שהרכב וגם הרכוש והאקססוריז נדרשו לה כיועצת למנהלים בכירים, וראו בה נובורישית שנוהה אחרי מותגים. ואיך יבינו? הם עצמם ירשו דירות ועבדו באוניברסיטה ומעולם לא נדרשו לפלס את דרכם בעולם העסקי, ולכן לא ידעו שהמגזר שאיתו עובדת מסתכל על כל המותגים האלה ורואה בהם סימן להצלחה". בציטוט זה, לצד עוד מקומות ברומן, מקשר אספריל בין הדרישה לחיבה ולתשומת לב מינית למעמדה של אישה עובדת המשחקת "במגרש של הגברים", ולמעמדה החברתי-כלכלי.

בהמשך, כששירלי תוהה בינה לבין עצמה מדוע אינה מתגרשת מבעלה שכבר תקופה ארוכה לא ישן איתה באותה מיטה, ובוחרת לבגוד בו, נותן על כך את הדעת המחבר: ״משהו בתוך שירלי הבין כבר אז שבסופו של דבר אנשים לא מתחתנים מתוך אהבה, אלא כדי להרגיש שהם חלק מתפקד בחברה. במובן הזה, הם בוחרים את מי שיכול להתאים לפוזיציה החברתית שהם מבקשים לעצמם". אך חייה של שירלי מגיעים לאסקלציה כאשר היא נאלצת לעמוד שוב מול סוגיה מוסרית אפלה, אחת שיכולה להרוס את חייה ומעמדה.

ברומן זה מציב אספריל את השילוש הקדוש של החברה הבורגנית הישראלית (הרומן מתרחש בתקופת הקורונה, ובמובן זה מוזר ונעים ולקרוא על תקופה אחרת שכמו התרחשה כאן, רגע לפני המלחמה) המורכב מכסף, מעמד ותאוות בשר, אל מול שאלה מוסרית הדורשת מן הדמויות ומן הקוראים גם יחד, להכריע מהו הדבר הנכון לעשות. המצב מסתבך עוד יותר כשלמרחב הסיפורי נכנסת גופה, ואסף ושירלי מוצאים את עצמם נפגשים מחדש, תלויים זה בזה וחולקים בעיה.

כמיהה לציפרלקס וטרדות ישראליות

כמחצית מפרקי הרומן מופנים לתודעתו של אסף, ולהתמודדויותיו השונות עם טראומת עבר משפחתיות, עם קשיים רומנטיים ועם הקריירה המדשדשת שלו כמורה לפסיכומטרי שהופך לסופר צללים לבני האלפיון העליון. ״אט-אט, בקצב השמור לתובנות מודחקות, התחיל להבין את מקומו האמיתי בשוק העבודה. הוא גבר בן ארבעים וארבע, וזה כלשעצמו חסרון גדול, ואין לו כישרונות מיוחדים למעט הדבר שעשה״. אספריל מיטיב לעבור, בגוף שלישי ובקול מחבר מנוסה ובוטח, בין התודעות השונות של שירלי ואסף, אשר אף שהם כל כך שונים זה מזה, עסוקים שניהם ללא הרף באופן שבו החברה הישראלית תופשת אותם, ובמובן זה הם מנותקים רגשית מרצונותיהם האמיתיים.

אספריל מצביע על נקודה מקורית: האותות שמותירה החברה הישראלית, המוקירה הישגים קפיטליסטיים, על נפשו של האינדיבידואל. רגעי העונג בקריאת הספר הזה טעונות בכירורגיה הנטורליסטית, ההומוריסטית והסרקסטית שבה הוא מתאר, למשל, את ההכנות הגופניות של שירלי, הכוללות מריחת תכשירי טיפוח ועיצוב הגוף לקראת פגישה עם עוד מאהב, או הכמיהה התלותית שלה אחרי כדורי הציפרלקס והוואבן, את טרדותיו הישראליות כל כך של אסף הנוגעות למשכורת נכנסת של שכיר או עצמאי, ובעיקר - הפוקוס על תיאורי המין הייחודיים, הבלתי מתפשרים, ומלאי החמלה הנעים בין תיאור פנטזיות פורנוגרפיות לכישלונן בין סדיני המיטה.

אך מתחת לשכבה זו נדמה כי אספריל מושקע רבות בעלילה המתח שברא, ופחות באיפיון הפסיכולוגי של דמויותיו ובזיקוק הפן האנושי של בחירותיהן, עד שאלו נשארות מנוכרות ומרוחקות מעט מנפשו של הקורא. התוצאה היא רומן עלילתי מאוד, מותח לפרקים, שמציב בקדמת הבמה דילמות מוסריות מקוריות, אך אינו ״משתמש״ עד הסוף בפגמים האנושיים של דמויותיו, על מנת להעניק לקורא תובנה חדשה על נפש האדם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ