עם סיום מבצע "עם כלביא" והסרת ההגבלות על המרחב האווירי של ישראל, נמל התעופה בן גוריון מתחיל לקלוט בהדרגה את חברות התעופה הזרות ששבות לפעול בו. סדרת האירועים הביטחוניים שקדמו לכך הפכו את המעבר התפעולי ממצב שגרה למצב חירום למוכר.
כעת, החזרה לשגרה מזכירה את קודמותיה: המתקפה האיראנית הראשונה באפריל 2024, ההסלמה בגזרת לבנון באוגוסט 2024, מתקפה איראנית נוספת לפני חגי תשרי ולבסוף נפילת טיל ישירה בשטח נתב"ג במאי האחרון. השיא התרחש במהלך המבצע הצבאי, כשהשמיים נסגרו, ורק החברות הישראליות המשיכו לפעול.
● אל על חוזרת למכור כרטיסים לציבור הרחב, וחברות התעופה שחוזרות לישראל
● שאלות ותשובות | הזמנתם טיסה לחו"ל? חשוב שלא תעשו את הצעד הזה
חברות התעופה הראשונות לחזור הן לרוב החברות האמירתיות, פליי דובאי ואיתיחאד, שהוכיחו את עצמן גם כעת. איתיחאד, שחוזרת לפעול הערב (ה'), הודיעה כי בכוונתה להרחיב את פעילותה בישראל בהדרגה, כך שבאמצע יולי היא צפויה לשוב להפעלת שלוש טיסות יומיות. בחברה אף שוקלים להפעיל בקו לישראל מטוסי בואינג רחבי-גוף מדגמי 777 או 787, כדי לענות על הצפי לעלייה חדה בביקושים במהלך הקיץ.
אחריהן מגיעות החברות בלו בירד וטוס ואלה שמפעילות טיסות ליעדים קרובים. מדובר בחברות שהתחזקו במיוחד מאז שטורקיש איירליינס, שבעבר הובילה בפעילות בנתב"ג, הפסיקה את טיסותיה לישראל.
מנגד, חברות כמו טורקיש איירליינס ופגסוס, שבעבר הפעילו יחד כ-20 טיסות יומיות, אינן צפויות לשוב בעתיד הנראה לעין. שתיהן ויתרו על הסלוטים שלהן בישראל, נכס בעל ערך כספי רב, שכן הוא מאפשר הפעלת טיסות בשעות נוחות ופופולריות. היעדרותן צפויה להימשך, בעיקר על רקע היחסים המדיניים המתוחים עם ממשלת טורקיה בראשות הנשיא ארדואן. נזכיר כי טורקיש נמצאת בבעלות ממשלתית חלקית (כ-40%).
חברה נוספת שלא צפויה לשוב לישראל בקרוב והודיעה על כך לפני המבצע באיראן והטיל החותי היא וירג'ין אטלנטיק, שלמרות הקשר הישראלי למנכ"ל שי וייס, הפסיקה את פעילותה בישראל לפי הערכות בשל מגבלות תפעוליות.
מבין החברות ששבות כעת, רבות מהן תלויות מאוד בקהל הישראלי, או שהן חברות קטנות שיכולות להסיט מטוסים לישראל במהירות יחסית, במיוחד ממזרח אירופה ומאגן הים התיכון. החברות האסייתיות, ובראשן היינאן, שמרו גם הן על נאמנות ראויה לציון והודיעו על חזרה מהירה. מי שצפויות לקבל אישורים לשוב בקרוב הן אזרבייג'ן איירליינס ורד ווינגס הרוסית.
גזרת הלואו קוסט
בחברות הלואו קוסט איזי ג'ט וריינאייר, שהודיעו כבר כי לא ישובו לישראל לפחות עד אחרי חגי תשרי, עדיין קיים סיכוי שיקדימו את חזרתן, לקראת עונת הקיץ האטרקטיבית והשוק הישראלי שצמא להיצע. אולם גם בגלי ביטולים קודמים, שתיהן לא מיהרו לחדש את פעילותן.
לעומתן, וויזאייר ההונגרית נחשבת נאמנה יותר וצפויה להיות הראשונה לשוב. הבשורות הפחות טובות הן שהפעם, בניגוד לגלים קודמים, וויזאייר לא מיהרה לשוב כפי שמיהרה בעבר - מהלך מפתיע שכן דווח כי החברה מתכננת להקים בסיס פעילות בישראל.
מי שהפתיעה לחיוב הייתה אייר פראנס, שהקדימה את חזרתה בשבוע, עוד לפני שוויזאייר עשתה כך. ייתכן כי העיתוי נובע מהצורך לנצל את עונת הקיץ המבוקשת, וכן מהעובדה שהחברה מציעה טיסות המשך נוחות לארה"ב - יעד שסובל כעת ממחסור בטיסות ישירות ובטיסות קונקשן. הדבר מקבל משנה תוקף על רקע היעדרותן של החברות האמריקאיות שמציעה טיסות ישירות, ושל לופטהנזה, שגם היא מציעה טיסות המשך רבות.
סימני השאלה
סימן השאלה הגדול ביותר באוויר נותר סביב דלתא ויונייטד, שתי החברות האמריקאיות, וסביב קבוצת לופטהנזה, הכוללת את לופטהנזה, סוויס, בריסל איירליינס ויורווינגס.
כאן מדובר במקרה מורכב יותר, כחברות ענק שמפעילות טיסות ארוכות-טווח, המחייבות תכנון מוקדם ומשאבים תפעוליים משמעותיים. לפי רמז ששיגרה שרת התחבורה מירי רגב במסיבת עיתונאים, ייתכן כי חלקן כבר הפנו את המטוסים שיועדו לישראל ליעדים אחרים.
חברה נוספת שתשקול היטב אם להקדים את חזרתה בשל מגבלות אלה היא בריטיש איירווייז, שבגל הביטולים שהחל עם פגיעת הטיל החותי בנתב"ג נקטה גישה זהירה יותר והקפידה על ביטולים ארוכי-טווח. כעת, החברה לא צפויה לשוב לפני חגי תשרי.
מועדי החזרה של חברות התעופה הזרות:
25.6
פליי דובאי
26.6
טוס, בלו בירד, איתיחאד, וטארום
27.6
סייפרוס איירווייז
29.6
היינאן
7.7
אייר פראנס
14.7
אייר אירופה
1.8
אייר סיישל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.